Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Řekneme vám, kolik stojí!

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 9. 5. 2012 | 1 komentář
Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Řekneme vám, kolik stojí!
Romantické představy o výletech v sedle bujného oře? Nebo vaše dítko žadoní, abyste mu pořídili koníka? Proč ne, jezdectví je krásný koníček. Ovšem skutečnost není film, kde se na koni bez námahy prohání kdekdo. Jezdectví vyžaduje i v rekreační podobě psychickou a fyzickou odolnost. A taky nemít hluboko do kapsy.

Pokud uvažujete o tom, že se budete vy nebo vaše dítko věnovat ježdění, rozhodně nezačínejte s pročítáním inzerátů a hledáním vlastního koně. Nikde není psáno, že vám tento sport půjde a že vás po čase neomrzí. Vaše první kroky by měly směřovat do jezdeckého klubu, ve kterém se na koni teprve začnete učit jezdit. Při vybírání jezdecké školy se nejdřív pokuste na internetu najít relevantní reference, zjistěte také, zda klub disponuje kvalifikovanými cvičiteli a trenéry. Pak se vydejte na prohlídku areálu a zkontrolujte, jestli je dobře udržovaný a zda jsou majitelé ochotní a všechno vám pořádně vysvětlí. Rozhodně se také podívejte, jakým způsobem probíhají tréninky. Jestliže cvičitel působí nepříjemným dojmem a nemá na začátečníky trpělivost nebo pokud se ve stáji nedodržují základní bezpečnostní pravidla – jezdci například nemají helmu ani bezpečnostní vestu, radši se vydejte jinam. S výběrem jezdecké školy, ve které budete jezdit, se neukvapujte, vyplatí se navštívit víc stájí a jejich kvality porovnat.

Základní vybavení

Pro jízdu na koni budete potřebovat vybavení. Při prvních lekcích si ho můžete vypůjčit v jezdecké škole, jestli ale u ježdění zůstanete, časem se vypravíte na nákup vlastní výstroje. Naprostou nezbytností je tříbodová ochranná helma, kterou v obchodě pořídíte za zhruba 1000 až 2500 korun. Dál budete potřebovat bezpečnostní vestu, jejíž cena se běžně pohybuje v rozmezí 2000 až 5000 Kč. Jezdecké boty s hladkou podrážkou stojí 1500 až 3000 Kč, jezdecké kalhoty (rajtky) 1000 až 4000 Kč. Za holenní návleky (minichapsy) budete muset z peněženky vylovit dalších 500 až 1000 Kč.

Snad každý začátečník má představu, že hned co se prvně vydrápe do sedla a dokáže se v něm pár kroků udržet, může bez problémů vyrazit na vyjížďku do přírody. Je to ale stejné, jako kdybyste chtěli vyjet autem na dálnici hned poté, co se vám prvně podařilo bez škubání rozjet. Takže nejprve do školy. A pochopitelně to nebude zadarmo. „Často k nám přijdou lidé, kteří si myslí, že se hned bez jakýchkoli dovedností vydají do terénu. Musí ale pochopit, že to není tak jednoduché. Měli by nejdřív absolvovat dostatečný počet hodin na jízdárně, aby se na koni naučili jezdit, jinak jim hrozí zranění,“ říká majitel turistické jízdárny Michal Novák. Podle bývalé ředitelky Národního hřebčína Kladruby nad Labem Lenky Gotthardové je ke zvládnutí základního jezdeckého výcviku potřeba alespoň 100 až 150 výcvikových hodin s trenérem. Průměrná cena výcvikové lekce se zapůjčeným koněm se pohybuje kolem 250–600 korun. Pokud si zakoupíte permanentku na větší množství hodin, můžete ušetřit zhruba deset procent.

Nákup vlastního koně

Jestliže jste si jízdu na koni opravdu zamilovali a uvažujete o tom, že si pořídíte vlastního, musíte mít nejen na jeho koupi, počítejte s tím, že do něj budete muset investovat i nadále. A to nejen peníze. „Kupující by měl zvážit svojí finanční situaci. Musí si být jistý, že dokáže koni poskytnout odpovídající ustájení, veterinární péči, kování, krmení a další nezbytnosti. Na vlastního koně ale musíte mít také čas, kromě ustájení a krmení totiž potřebuje dostatek pohybu a kontakt s člověkem,“ upozorňuje Renata Habásková, majitelka stájí Ronex.

Jednorázové náklady

Naštěstí se za něco nemusí platit stále znovu každý měsíc či rok. Součásti výbavy vám při správné péči mohou sloužit roky. Sedlo s příslušenstvím pořídíte v obchodě zhruba za 14 000 až 30 000 korun, kompletní uzdečku za 1000 až 2500 korun, ohlávku s vodítkem za 300–600 korun a potřeby na čištění kolem 1000 korun.

Pojďme si tedy společně projít náklady, se kterými musíte počítat v případě, že se rozhodnete pro vlastního koně. Průměrná cena za boxové ustájení v Praze a okolí se pohybuje v rozmezí 5000 až 8000 korun za měsíc. V této ceně je započítané i základní krmivo. Za vitamínové a další krmné doplňky si připlatíte o 500 až 1000 Kč navíc. Veterinární poplatky za vakcinace, odčervení a lehká ošetření vás ročně přijdou zhruba na 6000 korun. Jestliže ale budete muset řešit vážnější zdravotní komplikace, může se cena za veterináře vyšplhat i do desetitisíců. Dále počítejte s výdaji za podkovářské služby, za které ročně utratíte 3000 až 10 000 korun, podle toho, jestli se koni pouze upravují kopyta, nebo nosí podkovy. Majitel koně by se měl také pojistit proti škodám, které by jeho zvířecí miláček mohl způsobit. To je součástí pojištění odpovědnosti za škodu občanů, kterou nabízí některé pojišťovny za zhruba 500 Kč na rok. Svému koni můžete vyřídit také úrazové pojištění, jeho cena se pohybuje v tisících ročně, u rekreačních koní ovšem nebývá běžné.

Kolik stojí kůň pro rekreační účely?

Nákup koně – i když se to třeba nemusí na první pohled zdát samozřejmé – je určitě těžší než nákup automobilu. Narazit na zdravé a charakterní zvíře je pro budoucího majitele bez větších zkušeností téměř nemožné. Často se totiž stává, že se nabízejí zvířata se zdravotními problémy, které laik nerozpozná, nebo jinou na první pohled nezřetelnou vadou. Nezkušený jezdec by neměl spoléhat jen na svůj úsudek. „Rozhodně se poraďte s někým, kdo tomu dobře rozumí. Když si kupujete v bazaru auto, tak si s sebou taky berete mechanika. Kromě veterináře, který posoudí zdravotní stav koně, doporučuji ještě nějakého odborného cvičitele nebo trenéra. Zkrátka někoho, kdo se u koní pohybuje delší dobu,“ radí cvičitel Miloslav Vítek.

Ani otázka ceny koně není vůbec jednoduchá. Můžete sice objevit řadu inzerátů, které nabízí koně doslova za pár babek, většinou jde ale o zvíře, které byste nechtěli ani zadarmo. Vaším cílem je vlastnit koně, na kterém budete jezdit, a ne se jen dívat, jak kvůli zdravotním problémům stojí v boxu, a platit za jeho ustájení a veterinární výlohy. „Určit odpovídající cenu koně není vůbec snadné, je to vážně dost individuální. Cena zdravého koně pro běžnou rekreaci se pohybuje mezi padesáti až sto padesáti tisíci. Koně pod padesát tisíc se nevyplatí kupovat. V drtivé většině případů mají špatný zdravotní stav, charakterovou vadu nebo nějaký jiný problém,“ vysvětluje Miloslav Vítek.

Děti a jezdecký sport

Dobře si rozmyslete plnění dětských přání. Kůň pod stromeček se může ukázat jako nešťastný nápad. Nechejte dítě, ať si napřed k jezdectví a ke zvířatům vytvoří opravdu trvalý vztah.

Nákup koně pro malé dítě představuje kapitolu samu pro sebe. Nadšení vašeho potomka pro ježdění na koni totiž může odeznít stejně rychle, jako přišlo. Bezmyšlenkovitý nákup vlastního poníka proto rozhodně není dobrým řešením. Mohlo by se vám totiž stát, že budete mít ustájeného koně, o kterého váš potomek nejeví žádný zájem. „Představa Popelky cválající na bílém koni po zasněžených pláních je sice velmi lákavá, k jezdeckému sportu ale neodmyslitelně patří i pády. Dříve či později se každé dítě dostane do situace, kdy se u koní něčeho vyděsí. Některé se rychle oklepe a problém je vyřešen, jiné si naopak tímto zážitkem může způsobit blok, který se nemusí podařit odstranit,“ říká Tereza Tupá, cvičitelka Jezdeckého klubu Bělokozly. Stejně jako u dospělých je tedy lepší začít návštěvou jezdecké školy. Většina dětských jezdeckých klubů přijímá členy už v pěti nebo šesti letech. Kluby, které disponují pouze velkými koni, přijímají mladé jezdce od jedenácti let. Cena jednotlivých výcvikových lekcí se pohybuje v podobných relacích jako u dospělých.

Každý koníček něco stojí

Anketa

Ježdění na koni je...

Zatím jsme zdůrazňovali peněžní stránku jezdectví, sluší se ale na závěr připomenout, že peníze by podobně jako u ostatních koníčků neměly stát na prvním místě. „Koupě koně je otázka lásky k těmto zvířatům, případně sportovních ambicí. Ty však při rekreačním ježdění nejsou tak důležité. Spousta lidí si koně kupuje jako kamaráda, čemuž by měla odpovídat i jeho cena a využití,“ říká Renata Habásková. I přes veškerou finanční a časovou náročnost tohoto sportu vám tak každý majitel koní potvrdí, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Ovšem že vás tento koníček přijde na nějakou tisícovku a pár modřin k tomu, je věc, se kterou zkrátka musíte počítat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

1. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

Z politických mydlenic nad „reformami“ už jsme unaveni. Mávněme protentokrát nad výstřelky papalášů rukou a vraťme se nohama na zem. Tam totiž leží problém všedního dne, který občana... celý článek

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

23. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Co s domácími mazlíčky o dovolené aneb kočka na rozpálené letní střeše

Máte psa, kočku, papouška nebo snad leguána? Pak asi každým rokem před dovolenou řešíte, jak mu v době své nepřítomnosti zajistit co nejlepší péči, nebo zda ho raději vzít s sebou.... celý článek

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

3. 4. 2002 | Radka Kolínská

Kolik stojí nejlepší přítel člověka v číslech

V těchto tabulkách najdete ceny toho nejdůležitějšího, co bude váš miláček potřebovat. Platíte více nebo méně?

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

3. 4. 2002 | Radka Kolínská | 3 komentáře

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

Pes se od vlka oddělil již před více než sto tisíci lety. Od té doby si nejlepší přítel člověka svého páníčka pěkně ochočil. Nyní slouží lidi psům a stojí to dost peněz.

Partners Financial Services