Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?

Někdo to za nás o svátcích oddřít musí. Co si o tom myslíte?
Zdravotníci, hasiči, policisté, ale i 300 zaměstnanců jaderné elektrárny Temelín. Nebo prodavači v supermarketu. Někteří na Štědrý den, Boží hod i na Štěpána nastupují do práce jako každý jiný den v roce. Infarkt ani střecha v plamenech nepočkají. Konzum by ale snad mohl. Co říkáte?

Snad všichni si přejeme prožívat Vánoce v kruhu nejbližších a vychutnat si poklidnou atmosféru svátků. Co kdyby nám ale u štědrovečerní večeře zaskočila kost? Naprosto samozřejmě očekáváme, že stačí vytočit linku 155 a lékař bude u nás cobydup. A co kdyby nám náhodou od stromku chytil koberec? Vytočíme 150. Jenže co kdyby měli zdravotníci i požárníci zrovna sváteční „padla“?

Nedáme prodavačům svátek?

Nakupování dárků, dobrot a zásob jsme letos opět s klidem mohli nechat až na Štědrý den. Prodavači a prodavačky kasírovali zástupy opozdilců ještě čtyřiadvacátého odpoledne. Znovu pak byli zaměstnanci supermarketů a obchodních řetězců povoláni do služby už na Štěpána.

Rakousko: ve jménu turistického ruchu, otevřete v neděli. Vatikán: ve jménu Božím nechejte zavřeno

U našich dřívějších habsburských spolupoddaných mají obchodníci stanoveno, že sedmý den mají odpočívat. Některým se to nelíbí. Tvrdí, že jim utíkají zisky, že státu z těch zisků utíkají daně a ze země utíkají turisti, protože si nemají v neděli kde nakoupit. Proti povolení nedělního prodeje stojí nezvyklá aliance: katolická církev a odbory.

Když se nad tím člověk zamyslí, rázem mu dojde, že všechen ten klid a komfort, se kterým o svátcích s naprostou samozřejmostí počítáme, musí být nějak vykoupen. Někdo jiný o něj je na náš úkor připraven

Říkáte si, že jste o svátcích do obchodu ani nepáchli a žádného doktora o Vánocích nepotřebujete, protože vám v životě kost nezaskočila? To asi bude tím, že si na lovení kostiček můžete dobře posvítit. Jenže ani elektřina se „nedělá“ sama. Například v Temelínu strávilo letos Štědrý večer asi tři sta lidí, kteří nad chodem jaderného gigantu bděli, zatímco my jsme s rodinou hodovali u štědrovečerní tabule.

Profesí, které musí do práce svátek nesvátek, je tedy víc než dost. Bez některých z nich se neobejdeme nikdy. Například bez doktorů, hasičů, policistů a zaměstnanců jaderných elektráren. Kdyby si všichni dali lehárko, mohlo by se stát, že někteří z nás Vánoce jednoduše nepřežijou. Ohrozilo by nás ale na životě, kdyby byly tři dny zavřené obchody? Těžko. Našim peněženkám i klidu na duši by to možná naopak docela prospělo.

Majitelé obchodních řetězců schytávají za to, že své zaměstnance povolávají do práce i o svátcích, každoročně vlnu kritiky. Jenže ta jim může být šumafú. O život sice neběží, ale o peníze ano. A to pak veškeré ohledy stranou. Když „své lidi“ pošlou do roboty, vydělají ještě o kousíček víc, než by vydělali, kdyby jim – dali svátek.

Obchody by mohl zavřít nový zákon

Minulý týden jsme informovali o technickém pokroku, o tom, jak u kasy v supermarketu bude stačit kartou jen zamávat, bez trefování do štěrbiny, bez zadávání PIN, o podpisech nemluvě. A o tom, že karta nebude potřeba, všechny její funkce převezme telefon. A o podobných zázracích. A trochu jsme varovali před tím, aby se pokrok někomu silou nutil, jako málem nutili našim důchodcům bankovní karty k penzi.

Knížku za výjimečný komentář k článku bychom rádi nabídli paní, která se pod svůj příspěvek podepsala 22. prosince chvilku před devátou jako babca. Její postoj je víc než konzervativní, ale je promyšlený. Vybíráme z obsáhlejší odpovědi:  Já chci, pokud to jenom trochu půjde, uhájit své svobodné rozhodování. Chci, aby mně byly výplaty dávány keš. Potom si rozdělit své hromádky na to a ono, a když z toho ušetřím jít si uložit do banky, kde na mě někdo čeká, jedná se mnou slušně a je rád, že své úspory svěřím právě jeho bance. (...) Nikdy se dobrovolně otrokem žádné banky nestanu.

Zdravý postoj

+20
+
-
Třeba se vám to bude zdát příliš ortodoxní – jenže vyhraněné názory, podložené rozumným myšlením i cítěním, vždycky potřebujeme víc než pochodování ve stádu. I kdyby stádo mělo zrovna nakrásně pravdu.

Lidé v Česku jsou zatím v tomhle smyslu plně odkázáni na šéfovu libovůli. Žádnou oporu v zákoně, která by jim zaručovala o svátcích volno, nemají. Před letošními Vánoci ale ohlásil Odborový svaz pracovníků obchodu, že ve sněmovně leží nový návrh zákona, který má pracovní dobu korigovat. O sedmi vybraných svátcích by podle něj mělo být v obchodech zavřeno. Zákon by se nevztahoval na večerky a prodejny na nádražích a letištích. Výjimku by měly také obchody, kde pracují výhradně rodinní příslušníci majitele či provozovatele. Zákon by údajně platil také jen pro prodejny, které mají plochu větší než 200 metrů čtverečních. „Jsou z něj vyjmuté i lékárny,“ řekla agentuře Mediafax místopředsedkyně svazu Renáta Burianová.

Jako další řešení, o kterém by mohli uvažovat ti, jimž leží na srdci pracující o svátcích, se nabízí „motivace“ zaměstnavatelů k omezování provozu o svátcích zvýšením povinných odměn pro zaměstnance. To by ovšem vyžadovalo změnu zákoníku práce, což není žádná legrace. Podle dnešních pravidel máte za práci ve svátek nárok na stejně dlouhé placené náhradní volno nebo na příplatek ke mzdě, který dosahuje minimálně vašeho průměrného denního výdělku.

Že patříte k těm šťastlivcům, kterým práce o svátcích nehrozí? Pak vás asi zaměstnanecká práva v této oblasti příliš nezajímají. Nás ale zajímá váš názor. Kolik byste si toho dokázali o příštích Vánocích, Velikonocích a dalších svátcích odpustit, aby si prodavači a prodavačky mohli vychutnávat volno stejně jako vy?

Co si o tom myslíte? Má někdo právo omezovat zaměstnavatele v tom, kdy pošle zaměstnance do práce? Byli byste ochotni chodit ve svátky do práce? Byl by pro vás velký problém, kdyby ve svátky měly obchody zavřeno?

Neděle, svátek – když zaměstnavatel zavelí, makám makat

-22
+
-

Klidně nakoupím před svátky, ať si holka od kasy v Lidlu taky dáchne

+158
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v úterý 10. ledna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 3. 2014 5:02

A zamyslel se někdo taky nad tím, že existuje docela dost " holek od kasy", kteří si rádi tu směnu vezmou, neboť onen příplatek je pro ně vítanou posilou rodinného rozpočtu?
Je zajímavé, že tyhle nápady se rodí většinou z hlav úředníků a podobných lidí, kterých se ale ani v nejmenším netýkají. Proč si třeba novináři nezakáží hon za senzacemi o víkendech a svátcích? Jednoduše proto, že by pondělní a posváteční noviny neměly o čem psát, že?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 7. 2013 12:25

Přesně tak s Vámi souhlasím prodavačky jsou v práci od nevidím do nedivím a pak by jsme chtěly aby byli příjemné a ještě za mizerné prachy, to si nikdo neuvědomuje.Chodím nakupovat do jednoho nejmenovaného supermarketu a tam potkávám neustále jedny a ty samý obličeje a úplně otrávené a to jsou tam třeba 12 hodin po třech dnech.Ty co piskují bych tam hned postavila nevydržely by tam ani ten jeden den po osmi hodinách by už piskovaly a končily by.A po prodavačích by chtěly aby byli jako stroje to prostě nejde.Takže tím jsem Vám chtěla říct AŤ JE KONEČNĚ ZAVŘENO
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2013 16:26

Nač ten vulgarismus? Každý se může vyjádřit a ať už s někým nesouhlasím,nemusím hned mluvit sprostě !!!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2013 16:22 | Bohuslava Holečková

Jsem pro,aby si prodavačky odpočinuly..čekáme i od nich milý úsměv,ale jsou přepracované,tak to nejde.Z nakupování se stala OBSESE.Lidi mají narvané koše a za tři dny už musejí znovu nakupovat? Nechápu...proto je tolik obezity,diabetesu,vysokého cholesterolu...lidi strašně s odpuštěním jen žerou.Kam se zvrtly Vánoce:)))
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2012 19:29 | Labouche

A kolik je takových, co jsou ochotni jít ve svátek do práce, nebo v neděli. Dříve se taky nemuselo v neděli a komu to vadilo? Copak prodavačka není člověk? kolik z vás, co se tady čílí by šlo o svátcích za kasu koukat na protivné zákazníky, ha?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2012 13:21 | Viki

Bylo by možná dobré podívat se do daleko lépe prosperujícího Německa a zjistilo by se, že tady neděli zavřeno je. A nic tak hrozného se neděje, lidi neumírají na chodníku hladem.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 17:50 | petr

jasný zavřeme restaurace, elektrárny, vodárny, plynárny, nemocnice, policii pošleme domů, vlaky, hasiče a všechny ti co dělají nonstop , aby prodavači měli pokojné svátky. Jedině poslanci at dělají
nechte to jak to je 95% se to líbí
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2012 0:11 | jezevec

pokud obchůdkům ve vaším vsi stačí na přežití, že v nich nakupují jen důchodci a nezaměstnaní a matky na mateřské - gratuluji. pracující jsou totiž v 5 odpoledne ještě v práci, a jindy než večer či o víkendu nenakoupí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 1. 2012 16:55 | Lukáš Kokeš

Dříve lidi taky vydrželi o svátcích nenakupovat tak dnes to musí jít taky.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2012 15:17 | linda

u nás na vsi,/nebo spíše v městysu/ je zavřeno o svátcích normálně,ve všední den se zavírá v 5 a víkendy jsou také zavřené,to jen nenažraný měštáci musí mít všechno u nosu a nakupují na poslední chvíli a kolikrát jen totální hovadiny,který ani nepotřebují.Mít tak supermarkety o víkendech zavřeno tak se lidi asi zblázní ,protože nebudou mít kam vyrazit na společenskou "procházku".Je to ubohost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 22:06 | jezevec

Pokud je někdo ochoten nakupovat, a někdo jiný pracovat - neměl by stát jim do toho kecat, jak se mezi sebou dohodnou. Rozněžňujete se tady nad vánocema, at jsou maminky doma s dětma. Jenže co když prodavač(ka) nemá děti ani rodinu, a vánoce je votravují, případně je jiného vyznání a vánoce jsou pro něj všední den - nesmí v ateistické zemi pracovat???? Vzdycháte nad nedělním klidem, protože je neděle - a co až tady převládnou muslimové a začnou vám zakazovat pracovat v pátek a v sobotu a o ramadánu - budete tomu taky ještě tleskat? Co až přijde francouzský komunismus a budete mít zakázáno pracovat víc jak tři dny v týdnu, a najednou zjistíte že ze mzdy za zkrácený úvazek už neutáhnete hypotéku - furt ještě nadšení? Posuzujete zákaz prizmatem toho co se vám hodí a líbí, ne tím co je potřeba. Vždycky když se někdo pokoušel kázat tem ostatním blbcům, co je pro ně dobré, a oni blbci to nechápou, tak se jim to musí přikázat násilím - našel někoho, kdo mu o to FAKT nestál, a dal mu po tlamě. Takže doporučuji všem zakazovačům - do nikoho se neserte, a lidi se nebudou srát do vás.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2011 20:14 | chk

spise byste mel byt zklaman ze slozeni navstevniku serveru. svuj k svemu...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 14:41 | Michal Kára

Až budou prodavačky dávat peníze mě za to, že u nich nakupuji, tak se můžeme bavit o tom, kdy se jim chce pracovat a kdy ne. Jelikož je to jejich práce, tak je důležité, co potřebuje zákazník a ne ony. Popravdě jsem z té disuskuse tady dost smutný, protože i dvacet let po revoluci má spousta lidí přístup "zákazník je obtížný hmyz".
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 14:16 | Matěj

Myslím, že pokud člověk jen trochu chce, čas na nákup si najde přes i přes den. Není to otázka vytíženosti, ale ochoty a plánování času. Říkat, at jsou prodavačky v práci i v neděli večer, protože já chci zrovna nakupovat je poněkud sobecké.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 12. 2011 10:25 | Richie

Kolikrat prijedu v nedeli v noci domu a potrebuji rychle nejake potraviny. Podnikam, momentalne jsem bez partnerky a na nakupovani neni moc casu. V meste je jediny obchod, ktery je otevreny nonstop a to je Tesco. Vim, ze prodavacka asi z nocni nedelni smeny neni moc nadsena, ale jsem si jist, ze existuje spousta lidi, kterym v dnesni dobe neomezeny provoz obchodnich retezcu bodne. Nemuzete pausalizovat na sebe. Vam by to mozna vyhovovalo, aby bylo pres svatky zavreno, mozna si v klidu zvladnete nakoupit drive. Dnes je ale doba, kdy se ocekava pristup ke sluzbam vzdy a vsude. Je docela pravdepodobne, ze bude casem moznost jit i v 10 vecer ke kadernikovi... Vazim si praci lidi, vim, ze je to obtizne, ale kazdy jsme jiny a spousta lidi ma jiny zivotni styl, a proto myslim, ze omezovat dny, kdy muzou byt otevreny obchody, je jen dalsi z nesmyslnych regulaci...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 51 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Treesmas: zboží vhod vánoční

18. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ

Treesmas: zboží vhod vánoční

Povolte si! Běžte do lesa mezi stromy.

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

28. 1. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

Od loňských parlamentních voleb vládnou v ČR politické strany, které zastávají filosofii rozpočtové zodpovědnosti. Domácnosti se však stále více zadlužují. Příkladem dalšího nákupního... celý článek

Víme, kde pořídíte dárky i na Štědrý den

23. 12. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Víme, kde pořídíte dárky i na Štědrý den

Nákup vánočních dárků na poslední chvíli je možný i na Štědrý den. Je ovšem třeba si jej přece jen trochu naplánovat, protože nákupní doba 24. prosince je zkrácená do brzkých odpoledních... celý článek

S vánočními nákupy po internetu si pospěšte. Víme, kdy už bude pozdě.

14. 12. 2009 | Věra Tůmová

S vánočními nákupy po internetu si pospěšte. Víme, kdy už bude pozdě.

Nakupovat vánoční dárky v internetových obchodech je třeba naplánovat tak, aby dárky stačily dorazit do Štědrého dne. U vybraných webů vám přinášíme poslední termíny objednávek, do... celý článek

Partners Financial Services