Srovnání tarifů pro mladé. Poradíme, jak volat co nejvýhodněji!

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 11. 10. 2011 | 26 komentářů
Srovnání tarifů pro mladé. Poradíme, jak volat co nejvýhodněji!
Mobilní telefon k dnešní mládeži neodmyslitelně patří. Spousta provolaných minut s kamarády, desítky esemesek rodičům, sledování Facebooku přes internet na mobilu. Kdo však mladým nabízí tyto služby nejvýhodněji? To se dozvíte v naší srovnávačce.

Stačí letmý pohled na rušnou ulici a nikomu nemůže uniknout, že většina mladých lidí má telefon neustále přilepený u ucha, píše na něm jednu SMS zprávu za druhou nebo aspoň brouzdá po internetu. Ať už si dotyční platí účet za telefon sami, nebo jim ho hradí rodiče, často se jedná o sumy, ze kterých se člověku pořádně protočí panenky. Aby také ne, služby mobilních operátorů v České republice jsou jedny z nejdražších v celé Evropě. S tím, že si tři hlavní operátoři pevně drží své pozice na trhu a zároveň také ceny proklatě vysoko, bohužel asi jen tak něco neuděláme. Můžeme se ale podívat na to, jaký výběr vůbec mladí lidé mají a které tarify a služby jsou pro ně nejvýhodnější.

Telefónica O2 – tarif O2 [:kůl:]

Telefónica O2

Telefónica dřív mívala studentský tarif. To znamená tarif určený studentům, kteří museli dokládat, že jsou studenti – prostě nemilá byrokracie. Tarif O2 [:kůl:] je v tomto směru posun. Jde prostě o tarif pro mladé, bez ohledu na to, jestli si trápí hlavy v nějakém vzdělávacím zařízení. Limity jsou dané pouze věkem: tarif si může pořídit každý od 6 do 26 let. Tedy – to není úplně přesné: smlouvu může u společnosti O2 uzavřít jen plnoletý zákazník, s mladším zájemcem musí na pobočku jeho zákonný zástupce. V případě, že den před svými šestadvacátými narozeninami uzavřete smlouvu na dva roky, můžete výhod tarifu využívat až do jejího vypršení, tedy téměř do osmadvacíti roků.

Výhody

  • SMS zprávy v rámci sítě O2 zdarma
  • dvouměsíční lhůta na vypovězení smlouvy

Nevýhody

  • závazek na dva roky s relativně vysokou sankcí za odstoupení
  • vysoká cena za volání po vyčerpání volných minut
  • účtování hovoru po minutách

Komu se vyplatí

  • těm, kteří příliš nevolají, hodně esemeskují a posílají MMS

Naše hodnocení

Na nabídce Telefóniky O2 pro mladé je patrné, že se společnost zaměřuje víc na jinou klientelu. Je si až příliš jistá svou silnou pozicí na trhu, a tak svým mladým zákazníkům nenabízí služby, které by pro ně byly skutečně výhodné.

Tarif O2 [:kůl:] stojí měsíčně 250 korun, při nákupu ve firemním eShopu je první rok měsíční paušál jen 200 Kč. Za mládežnické výhody se u Telefóniky platí svobodou: pokud chcete být O2 [:kůl:], musíte se upsat na dva roky. Pokud přestanete chtít být O2 [:kůl:], můžete se vyplatit takzvaným paušálním odškodněním. To je ovšem stanovené tak, že Telefónice naráz zaplatíte tolik, kolik byste jí do konce oněch dvou let dali na měsíčních paušálech. Naštěstí máte chvíli na rozmyšlenou: první dva měsíce fungují jako zkušební doba, během které může zákazník od smlouvy odstoupit nebo změnit tarif. Po uplynutí prvních dvou let pokračujete za stejných podmínek, ale již bez závazku.

V rámci tarifu máte k dispozici 60 volných minut na hovory do všech sítí, po jejich vyčerpání vám Telefónica naúčtuje 4,60 Kč za minutu. Výhodou tarifu je neomezené posílání SMS zpráv v síti O2 zdarma, cena SMS do ostatních sítí je 1,60 Kč. Za odeslanou MMS zaplatíte 5,90 Kč. Nevyčerpané volné minuty je možné převést do dalšího měsíce. V něm už je ale musíte využít, jinak propadnou. Nepříjemné je u tohoto tarifu to, že se účtuje každá započatá minuta, takže pokud bude délka vašeho hovoru například 65 vteřin, budete platit za dvě minuty.

Málokdo se dnes obejde bez internetu v mobilu, což pro mladší generaci platí dvojnásob. S tarifem O2 [:kůl:] si klient může objednat mobilní internet s limitem objemu přenesených dat (FUP) 150 MB za akční cenu 100 Kč. Tato akce O2 platí do konce roku 2011.

T-Mobile – tarify BAV SE a BAV SE s Mých5

T-Mobile

Tarify BAV SE a BAV SE s Mých5 si může pořídit každý ve věku od 6 do 27 let. Výhodou je, že si smlouvu na jeden či dva roky můžete vyřídit i den před tím, než vám bude sedmadvacet, takže tarif pro mladé jde využívat maximálně do 29. narozenin.

Podobně jako u společnosti O2 může až do zákazníkových 18 let s tarifem disponovat jen jeho zákonný zástupce.

Základní tarif pro mladé BAV SE vás přijde na 228 Kč. Pokud si ho zakoupíte přes eShop, první tři měsíce budete platit jen 159,60 Kč. V rámci tarifu máte 50 volných minut do všech sítí, po jejich vyčerpání platíte za minutu volání v síti T-Mobile 4,20 Kč ve špičce (tzn. pondělí až pátek od 8 do 21 hodin) a 2,28 Kč mimo špičku. Minuta volání k ostatním operátorům vás přijde na 5,40 Kč. Dále má klient v rámci tohoto tarifu 100 volných SMS, po jejich vyčerpání se za jednu SMS účtuje 1,20 Kč. Jedna MMS vás přijde na 9,84 Kč. Výhodou tarifu BAV SE je, že se po první provolané minutě účtuje po vteřinách. Neprovolané volné minuty však nejdou převést do dalšího měsíce.

Výhody

  • možnost výběru ze dvou tarifů pro mladé
  • tarif může platit až do 29. narozenin
  • po první provolané minutě účtování po vteřinách (tarif BAV SE)

Nevýhody

  • neprovolané volné minuty nelze převést do dalšího měsíce
  • drahé volání do ostatních sítí
  • automatické prodloužení smlouvy bez možnosti se později vyvázat
  • rozlišování při účtování na volání ve špičce a mimo špičku

Komu se vyplatí

  • těm, kteří hodně volají a píší SMS v rámci sítě T-Mobile

Naše hodnocení

I když je společnost marketing společnosti T- Mobile nejvíc zaměřený na mladou generaci a snaží se tuto cílovou skupinu hodně oslovovat, její nabídka – ač rozvětvena do dvou tarifů – žádné zázraky nenabízí. Při sestavování své nabídky pro mladé by měl být T-Mobile odvážnější.

Mladým zákazníkům, kteří volají stále stejným lidem, by mohl vyhovovat tarif BAV SE s Mých5, jenž stojí 99 korun. Opět platí, že při zakoupení v eShopu jsou první tři měsíce s třicetiprocentní slevou, tedy za 69,30 Kč. Pěti vybraným číslům ze všech sítí pak můžete volat za 2,90 Kč za minutu a psát neomezené množství SMS. Pokud budete komunikovat ještě s někým jiným, pak za minutu volání zaplatíte 4,90 Kč a za SMS jednu korunu. Při posílání MMS vám bude účtováno 5,95 Kč. V rámci tarifu BAV SE s Mých5 platíte po první provolané minutě za každou započatou půlminutu.

Při výběru internetu do mobilu si můžete vybírat ze tří balíčků, které se odlišují limitem objemu přenesených dat (FUP). Za 100 MB zaplatíte 139 Kč, 300 MB bude stát 239 Kč a 1 GB vás přijde na 499 Kč. Zajímavá možnost může být také u telefonů se sloty na dvě simky, jedna karta na volání a jedna datová SIM.

Smlouva k tarifům BAV SE a BAV SE s Mých5 se po vypršení automaticky prodlužuje o rok. Pokud vám tarif vyhovuje, možní oceníte, že nemusíte nikam chodit. Jestliže však o její prodloužení nemáte zájem, nesmíte zapomenout včas zažádat o její ukončení. Jinak byste museli za svůj tarif platit další rok. Předčasné vyvázání ze smlouvy totiž není možné.

Vodafone – tarif Student na míru

Vodafone

Mobilní operátor Vodafone sice ke svému tarifu pro mladé jako jediný vyžaduje, aby byl klient studentem, v praxi však stačí jen ústní (telefonické) prohlášení. 

Výhody

  • nejlevnější volání
  • možnost zařízení tarifu bez smlouvy
  • levný internet do mobilu
  • po první provolané minutě účtování po vteřinách

Nevýhody

  • tarif není určen pro mladší patnácti let
  • klient musí být student, operátor se sice spoléhá na ústní prohlášení – ale přece se kvůli levnějšímu volání nechcete stát lhářem...

Komu se vyplatí

  • studentům, kteří se nechtějí vázat smlouvou a volají a píšou SMS rovnoměrně do všech sítí

Naše hodnocení

Při srovnání nabídek pro mladé, které nabízejí tři hlavní operátoři v ČR, je tarif Student na míru nejvýhodnější a nejuniverzálnější. Ve spojení s tím, že se klient nemusí vázat smlouvou, představuje lákavou volbu, ovšem jen pro studenty. Ani o nabídce Vodafonu však nemůžeme říci, že by byla zcela bez chybičky.

Tarif Student na míru můžou využívat všichni studenti ve věku 15 až 26 let. Přesněji: o tarif můžete zažádat do 26 let včetně, tedy klidně den před 27. narozeninami. A využívat ho pak můžete dvanáctkrát třicet dní – téměř do 28 let. K objednání tarifu nepotřebují ani nezletilí zákonného zástupce, můžou ho sami aktivovat již od 15 roků. Výhodou je, že u společnosti Vodafone nemusíte uzavírat žádnou smlouvu, takže nejste nijak dlouhodobě vázáni. Při objednávání tarifu musíte složit takzvanou volací jistinu, která činí 500 Kč a po třech měsících vám bude vrácena (nebo si ji necháte přičíst k dobru a budete od ní odečítat, co provoláte a proesemeskujete)..

Studentský tarif u Vodafonu se od konkurence poměrně odlišuje. Umožňuje totiž kombinaci tří balíčků – Student volání, Student SMS a Student Internet. Klient si může vybrat jen jeden z nich nebo je libovolně kombinovat. V rámci balíčku Student volání, který stojí 150 Kč, máte 50 volných minut do všech sítí, po překročení tohoto limitu platíte 3 Kč za minutu. Neprovolané volné minuty je možné převést do dalšího měsíce, ve kterém je ale už musíte využít. Atraktivní je na tarifu také to, že po první provolané minutě je volání účtováno po vteřinách. Esemeska je za korunu padesát.

Pokud textujete víc, za sto korun můžete mít balíček Student SMS, se kterým dostanete 200 textových zpráv zdarma a za každou další SMS zaplatíte 50 haléřů. Internet do mobilu v rámci balíčku Student internet stojí 89 Kč a k dispozici budete mít FUP 150 MB. Při nákupu přes eShop můžete počítat se slevou 10 procent na všechny zmiňované balíčky. Odeslání MMS stojí vždy 4,50 Kč.

Alternativy pro levné volání

U:fon

U:fon

I když U:fon – nejmenší a nejmladší z mobilních operátorů – nemá žádný speciální tarif pro mladé, nabízí zajímavé služby, které by se mohly i mladým vyplatit. Dřív se U:fon specializoval především na zajišťování internetu domácnostem, dnes nabízí i telefonování. Základní tarif o U:fona se jmenuje Unifon a stojí 290 Kč. Jeho hlavní výhodou je, že volání a posílání SMS zpráv je v rámci sítě U:fon zcela zdarma. Do ostatních sítí pak máte 30 volných minut. Po jejich překročení platíte 2,90 Kč za minutu volání k ostatním operátorům, minuta na pevnou linku stojí 90 haléřů. Po první provolané minutě se účtuje po vteřinách. Za poslání SMS do jiné sítě zaplatíte 1,90 Kč. Odesílat MMS zprávy u U:fonů nelze. Pokud zákazník nebude chtít k Unifonu dotovaný telefon, může mít tarif bez smluvního závazku. Telefon si ovšem musí pořídit nový – běžné telefony u U:fonů nefungují; U:fonovy přístroje však nejsou nijak nákladné – souvisí to s tím, že nabízejí jen minimum funkcí.

Výhody

  • neomezené volání a psaní SMS v síti U:fon
  • nízký počet volných minut
  • laciné volání do dalších sítí, hlavně babičce na pevnou

Nevýhody

  • malý počet klientů společnosti
  • nejdou posílat MMS zprávy
  • v porovnání s konkurencí má menší pokrytí, problémy můžete mít třeba na Šumavě nebo v Jeseníkách
  • nemůžete použít normální telefon; U:fonovy mobily mají minimum funkcí, většina mladých nad nimi ohrne nos

Komu se vyplatí

  • těm, kteří často volají a esemeskují v rámci sítě U:fon
  • těm, co stojí jen o telefonování a další vymoženosti světa mobilů je nezajímají

Naše hodnocení

Volání s U:fonem je vcelku levné. Zvlášť pokud telefonujete v jeho síti nebo na pevnou linku, ale i volání do ostatních sítí patří – přes nízký počet volných minut – k nejlevnějším na trhu. Je otázka, kolika mladým lidem by spartánské telefonování od U:fona vyhovovalo, ale třeba se takoví najdou. A třeba se najdou takoví, kteří si tarif Unifon výhodně zkříží s nabídkou U:fonova mobilního internetu. Obecně ale platí, že U:fonovy nabídky pro většinu mladých asi atraktivní nebudou, jeho doménou jsou nyní asi firmy.

Skype

Skype

Další alternativu levného volání z mobilního telefonu, kterou mohou mladí jednoduše využít, nabízí Skype. Přestože většina lidí zná Skype pouze jako komunikátor, přes který se baví se svými přáteli na internetu, je možné tento program využívat i pro volání z mobilu. Stačí mít na telefonu nainstalovaný Skype a zároveň mít přístup k internetu. Buď v rámci internetu na mobil přes některého z klasických operátorů, nebo připojením prostřednictvím Wi-Fi. Pro dobrou kvalitu hovoru byste ale měli disponovat alespoň internetem 3G. Telefonovat přes Skype z mobilu je navíc možné jen z novějších mobilních telefonů s operační pamětí. Jejich seznam najdete na domovském webu této společnosti.

Jak se dá tedy přes Skype volat? Stačí si koupit kredit za 5, 10 nebo 25 eur a pak už můžete vytáčet jedno číslo za druhým. Minuta volání na mobil vás vyjde na 17,5 centu (tedy přibližně 4,34 Kč), za minutový hovor na pevnou linku zaplatíte jen 2,2 centu (cca 55 haléřů), jedna SMS vás bude stát 10,20 centu (cca 2,53 Kč). Přátelům, kteří jsou zrovna připojeni na Skype, můžete přirozeně volat zadarmo. Výhodou je, že ceny volání zůstávají stejné i u hovorů ze zahraničí. Skype své hovory účtuje za každou načatou minutu.

Výhody

  • výhodné volání ze zahraničí a na pevné linky

Nevýhody

Anketa

Jak voláte?

  • kvalita hovoru není často dobrá
  • účtování za každou započatou minutu
  • nutnost pořídit si internet od jiného operátora nebo hledat Wi-Fi
  • nutnost mít smartphone... ale to je vlastně stejně diktát doby

Komu se vyplatí

  • lidem, kteří rádi zkoušejí alternativní možnosti
  • těm, kteří chtějí volat levně ze zahraničí nebo volají lidem připojeným na Skype
  • komukoli na levné volání ze zahraniční dovolené, pokud je na hotelu Wi-Fi

Naše hodnocení

Volání z mobilu přes Skype zřejmě nikdy (nebo aspoň ještě dlouho) nebude skutečně konkurovat mobilním operátorům. Přesto se však jedná o zajímavou doplňkovou službu, kterou jistě mnoho lidí rádo využije. Zvláště výhodné je pak volání na pevné linky nebo volání ze zahraničí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2011 14:08, Martin

Chtěl jsem jít do Vodafounu s inkartou, ale nakonec jsem nelenil a pořídil jsem si SIP, který je ještě výhodnější a bez paušálu. Mám to asi měsíc a spokojenost. Hovor není tak kvalitní jako v GSM (subjektivně hodnoceno), zato neplatím paušál, jednotkové volání mám za pakatel vůči nabídkám operátorů a volal jsem i do zahraničí za pakatel... www.odorik.cz ,stačilo mi jen nahrát do Nokia E52 fring (programů a možností se připojit je samozřejmně celá řada...).

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2011 10:40, Gabriel Pleska

Díky, ta nabídka s ČD je spíš kuriozita, ale šediváky jsme trochu opomněli, zkusíme věnovat článek obecně tomuhle principu, jak v telefonii, tak i v jiných službách...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje

11. 7. 2011 | František Mašek

Nenechte se splést, ministerstvo vnitra erotické služby po telefonu neposkytuje

Ne každé číslo, které začíná devítkou je nebezpečné. Na některých se sice poskytují peprně zpoplatněné služby – ať už jde o erotiku, ezoteriku, soutěže, poradenství či „poradenství“,... celý článek

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

9. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 3 komentáře

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

Mobil dávno neslouží jen k volání. Můžeme ho třeba využít k placení pomocí speciálních esemesek. Začínalo to mikroplatbami za vyzváněcí melodii, za hlas favoritovi v TV soutěži nebo... celý článek

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

26. 5. 2011 | Michaela Kadlecová | 11 komentářů

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

Také se při každém vyúčtování za mobil chytáte za hlavu a říkáte si, že to asi přeháníte? Není to ale jen tím, že voláte každou chvíli – služby našich operátorů jsou ve srovnání s jinými... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services