Proč opisovat? Diplomku koupíte za dvacet tisíc!

Proč opisovat? Diplomku koupíte za dvacet tisíc!
Dobrá zpráva: vysokoškolské vzdělání je dnes opravdu pro všechny! Nemáte čas, chuť či nadání na psaní diplomky? Nevadí, stojí pár desítek tisíc. Budeme tedy brzy umět spočítat cenu titulu. Jeho hodnota však kvůli tomu bude brzy – na nule. Stejně jako prestiž našich vysokých škol.

Aféra plzeňských práv, do které bylo zapleteno i mnoho veřejných představitelů, pomalu vyprchává. Ukázala, jak se také může studovat na vysoké škole: opsané diplomové práce, magisterské studium za tři měsíce, úspěšné zkoušky, na kterých dotyční vůbec nebyli. Mnoho univerzit se na kauzu snaží reagovat zvýšenou kontrolou závěrečných prací antiplagiátorským systémem, který dokáže odhalit opsané pasáže.

Práce všeho druhu

Všechno zlé je tedy k něčemu dobré a vysoké školy si po tomto skandálu alespoň dávají větší pozor na opisující studenty. V systému českého školství však nenápadně bují zhoubnější nádor, devalvující základní principy institucionálního vzdělávání. Jde o psaní školních prací na zakázku, ze kterého se v Česku stal úspěšný byznys.

Pokud nemáte čas, chuť nebo schopnosti psát školní práci, stačí zaplatit a během krátké doby vám na mail přijde hotové dílo. Není podstatné, zda jde o středoškolský referát, vysokoškolskou seminárku, nebo dokonce diplomovou práci – firmy nabízejí vypracování takřka všeho, co se na školách musí odevzdávat. Na rozdíl od opsané práce je v tomto případě šance na odhalení podvodníka mizivá. Firmám, jež tyto služby nabízejí, rovněž žádný právní postih nehrozí.

Jak to funguje?

Diplom z Karlovky? Na to nemáte, kupte si slovenský!

– Já bych potřebovala vědět, o jaké šlo přesně diplomy. Jestli by bylo možné třeba z Karlovy univerzity?
– No, pokud na ni máte peníze, tak jo.
– Aha, mohla bych se zeptat, kolik tak stojí?
– Na to mít nebudete, to stojí 550 tisíc.
– Jaké školy máte?
– Jakou potřebujete konkrétně? (...) co vy konkrétně byste potřebovala?
– Ekonomii.
– Hm. Ekonomii?
– Management.
– Management a marketing?
– Ano.
– Ten by šel, ten není problém. (...) Český máme od 120 do 550 tisíc.
– Aha a slovenský?
– 45 tisíc pevná cena.

V roce, kdy vyšla, byla reportáž Lucie Šťastné (tehdy ovšem Kařízkové) o nákupu inženýrského diplomu zdaleka nejčtenějším článkem Peníze.cz. Jak vyplývá z přepisu autentického telefonátu se zprostředkovateli „vzdělání snadno a rychle“, diplom z Karlovy univerzity tehdy stál přes půl milionu, slovenské tituly se daly pořídit už za desetitisíce. Změnilo se od té doby něco? (Tedy kromě ceny, samozřejmě, inflace nikdy nespí.)

Systém psaní školních prací na zakázku funguje jednoduše a efektivně. Na některých webech, které nabízejí tyto služby, vyplníte objednávkový formulář, kde uvedete typ své školy, druh práce, kterou si objednáváte, napíšete, do jakého oboru práce spadá a jak by se měla jmenovat. Pak už jen zadáte počet stran a datum, do kdy má být hotová. Pokud schválíte následnou kalkulaci, je ruka v rukávě. Jestliže si zákazník objednává práci delšího rozsahu, dostane za složenou zálohu nejprve k posouzení a připomínkám první část díla. V tomto případě se nabízí anonymní elektronický kontakt se skutečným pisatelem práce, který text dál ladí podle vašich připomínek.

Ceny poskytovaných služeb se u různých dodavatelů mírně liší. Obecně platí, že středoškolské práce jsou přirozeně levnější než vysokoškolské. Cena referátů se pohybuje kolem 200 korun za normovanou stranu, seminární (zápočtová a semestrální) práce vás v průměru přijde na 250 Kč/normostranu, normostrana bakalářské práce stojí zpravidla 300 Kč, u diplomové práce je to již 350 Kč a za stranu rigorózní a disertační práce budete muset z peněženky vylovit kolem 450 Kč. Pravidelní zákazníci mají při opakovaných objednávkách slevu. Když jsme si zkoušeli nezávazně objednat diplomovou práci o 65 stranách na téma Obraz vládních reforem v českých médiích, dostali jsme odpověď s kalkulací 22 685 korun. Každý student, který psal poctivě svou diplomovou práci, ví, že tato suma je opravdu slušná.

Ve velkém již několik let

Byznys se školními pracemi na zakázku pořád roste. Objevuje se více stránek, které tyto služby nabízejí, a jejich metody i sítě pisatelů jsou stále důmyslnější. Jako první se tímto druhem podnikání začal zabývat Petr Lukáč, který si v roce 2005 založil stránku Referatyzababku.cz. „Na tuto myšlenku mě přivedla situace, kterou zřejmě zažil každý student. Moc dobře jsem znal období, kdy se nahromadí množství zadaných seminárek a omezí se tím čas na studium,“ popisuje Lukáč. V polovině roku 2005 se rozhodl spustit testovací verzi internetových stránek a několik týdnů byl také jediným autorem. „Zájem zákazníků byl tak velký, že jsem brzy vylepšil nejen design webu, ale i technickou stránku podnikání, samotný proces zpracování zakázek a přijímání kvalifikovaných autorů.“ Jakýkoli prohřešek proti zákonům nebo dobrým mravům však Lukáč, stejně jako ostatní provozovatelé stránek, na kterých je možné školní práce objednat, odmítá.

Od malých živnostníčků až po větší ryby

Dodavatelé prací na klíč

Referatyzababku.cz – Petr Lukáč

Primareferat.cz – Petr Lukáč

Levnereferaty.cz – Petr Lukáč

Ukolydoskoly.cz – Jan Hlavsa

Mojeseminarky.cz – Jan Hlavsa

Referatykvalitne.cz – Adam Mrštík

Seminarkybezprace.cz – Roman Štramberský

Referatyhned.cz – Martin Barot

Vypracuji.cz – David Davidof

Diplomkyaseminarky.cz – Radek Šťastný

Diplomky.net – Martin Pondělíček

Zpracovaniseminarnichpraci.wz.cz – Jiří Mareš

Dodavatelé mají jednoduchou obranu: my poskytujeme jen podklady, nikoho nenutíme, aby je pak odevzdával jako seminární či diplomovou práci. Názvy jejich webů, jejich texty či reklamní obrázky ze záhlaví jednoho z nich však jasně ukazují, že jsou si vědomi, k čemu jejich „výrobky“ slouží.
*Obrázek z webu Seminarkybezprace.cz zvětšíte kliknutím.

seminarkybezprace.cz

Kdo si tímto podnikáním vydělává? Při hledání na webu jsme našli dvanáct stránek, které se na toto podnikání specializují. Některé z nich vlastní společnosti s ručením omezeným, většinu však provozují živnostníci. Pokud člověk pečlivě zapátrá, zjistí, že některé stránky mají mnoho společného. Například web Primareferat.cz má v kolonce provozovatel rovněž uvedeno jméno Petr Lukáč. Na stránce Levnereferaty.cz sice není uvedena žádná kontaktní osoba, ale když si najdete majitele domény, opět se dostanete k Lukáčovi. Pokud si pohrajete s internetovým vyhledávačem a zadáte hledání firmy MaDMan’s, s. r. o., a stránek Primareferat.cz a Levnereferaty.cz, tak zjistíte, že jsou v několika firemních katalozích propojeny. Pak už se jen stačí podívat do obchodního rejstříku, komu patří firma MaDMan’s, které se očividně toto podnikání líbí. Kromě čtyř fyzických osob, které dohromady vlastní její polovinu, také najdete, že druhých 50 % společnosti vlastní Grand Princ, a. s. Jde o firmu, jež se živí vydáváním bezplatných inzertních časopisů, jako jsou například Houser, Grand Reality, Grand Auto a další. Pokud byste chtěli vypátrat, komu tato akciová společnost patří, tak zjistíte zajímavý fakt. Jediným akcionářem je Creative Chance International Limited se sídlem v Hongkongu. Mají snad asijští ekonomičtí tygři zájem psát v Česku diplomky na zakázku? Těžko!

To, že je jeden podnikatel zainteresovaný ve více stránkách, není výjimka. Dalším příkladem je Jan Hlavsa, který vlastní domény Ukolydoskoly.cz a Mojeseminarky.cz. Na provoz těchto stránek si Hlavsa založil dvě společnosti – Zoomla, s. r. o., a QUBE Services, s. r. o. Dalšími, kdo se věnují tomuto podnikání, jsou například firma Student Consulting (Seminarkybezprace.cz) nebo pánové Adam Mrštík a Pavel Orság (Referatykvalitne.cz), kteří se jinak se svou firmou Business Innovation zabývají získáváním dotací z EU a státního rozpočtu.

V zítřejším pokračování článku se budeme zabývat tím, jak se na podnikání se školními pracemi na zakázku dívají právníci a zástupci akademické obce. Dozvíte se také, kdo jsou skuteční pisatelé prací a jak se školy můžou bránit proti ještě většímu rozvoji tohoto byznysu.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2011 0:43, zdeneknovy

To Roman:
Jenže to by pak vystudovalo jen pár studentů, na školu by nikdo nechtěl a ti chudáci učitelé co mají malý plat, by pak nemohli učit.
Jenom dotaz: Kdo asi je schopen napsat kvalitní diplomku a tudíž má dobrý příjem od firem, které se takto živí? Schválně co Vás napadne.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2018 20:26, donalabuznikova

Tak k opsání, nebo koupení diplomové práce bych se tedy nikdy nesnížila. Mám přeci nějakou důstojnost, nedávno jsem řešila tisk diplomových prací. Praha je super město, ale pro studenta je to dost drahé, proto jsem ráda, že jsem našela firmu, která mi diplomku vytiskla za velmi příjemnou cenu, viz.: https://www.supervazby.cz/vazba-a-tisk-bakalarskych-diplomovych-disertacnich-praci-praha

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeští politici jako malí kluci: Podváděl jsem? No a co, neodstoupím!

23. 6. 2011 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Čeští politici jako malí kluci: Podváděl jsem? No a co, neodstoupím!

Při honbě za vysokoškolskými tituly se čeští politikové chovají spíš jako žáčkové základní školy: fixlování, opisování, podfuky. Vzdát se funkce, když se to provalí? Tak to pardon,... celý článek

Snížení počtu a kvality vysokoškoláků, další zločin ministra Dobeše

10. 3. 2011 | Luboš Palata | 26 komentářů

Snížení počtu a kvality vysokoškoláků, další zločin ministra Dobeše

Česká republika snižuje už tak nedostatečnou úroveň vzdělanosti populace: ministr školství chystá plány, jak o skoro patnáct procent zredukovat počet mladých lidí přijímaných na vysoké... celý článek

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

18. 2. 2011 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Očima expertů: Má být na státních vysokých školách zavedeno školné?

Problematika placeného studia na státních vysokých školách je ožehavým tématem, na které se nedá pohlížet černobíle. Stěžejní otázkou by nemělo být to, zda se má školné zavést, ale... celý článek

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

1. 8. 2001 | Lucie Šťastná | 2 komentáře

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

Myslím, že většina lidí někdy přemýšlela, jaké by to asi bylo být právníkem, doktorem, ekonomem ... Jenže to by znamenalo být přijat na danou školu, vystudovat ji a pak najít odpovídající... celý článek

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž - 2. část

1. 8. 2001 | Lucie Šťastná

Partners Financial Services