Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?

Datový roaming: co dělá váš mobil v cizině, necucá data za tisíce?
Znáte svůj telefon důvěrně a víte, co kdy dělá? Někdy se po dovolené ukáže, jakého poťouchlíka jste hřáli v kapse, hýčkaly v kabelce! Hlídali jste se, telefonovali skromně, omezili SMS. A přece vás po návratu čeká horentní účet od operátora. Váš mobil mlsal na dovolené data. A vy to zaplatíte!

Pokud jde o hovory – přijaté i odchozí a esemesky, můžete po dovolené nad vysokým účtem za telefon spílat vysokým cenám, ale především sami sobě, opravdu byste měli mít alespoň hrubý přehled. Jenže nehorázná výše účtu může mít i jinou příčinu: datové přenosy, tedy připojení k internetu a wapu.

V čem je problém? Mobilní telefony jsou dnes běžně na datové přenosy nastaveny a uživatel často vůbec nemusí vědět, že se jeho telefon připojuje k internetu. Děje se to ostatně tak často, že kdyby se telefon uživatele vždycky ptal, asi by ho to brzy začalo obtěžovat. Takhle je to zkrátka pro mnohé pohodlnější.

Pro ty, kteří nejsou v chytrých telefonech tolik zběhlí: typickým případem, kdy se váš telefon může připojovat k síti, aniž by se zeptal, jsou aktualizace aplikací, které do mobilu instaloval výrobce. Tak vám například hrozí, že mapy, které váš mobil používá při GPS navigaci, si budou pravidelně stahovat aktualizace. Podobně se váš mobil bude pravidelně připojovat k Facebooku, pokud řádně neukončíte příslušnou aplikaci.

Máte datový tarif, nebo platíte za objem přenesených dat?

Klíčové samozřejmě je, jak za stahování dat platíte. Operátoři vycítili v internetu velkou příležitost a již před časem nabídli svým zákazníkům různé datové tarify, což ve zkratce znamená, že platíte třeba za měsíc a je jedno, jak dlouho jste připojeni a také kolik jste toho stáhli, pokud nepřekročíte určitý přidělený limit.

Původně bylo připojení k internetu zpoplatněno podle objemu stažených dat. Vycházelo se totiž z toho, že se lidé nepřipojovali ke klasickým internetovým stránkám pomocí protokolu http, ale ještě k datově nenáročnému wapu, který je dnes prakticky mrtvý. Pokud si dnes pořídíte číslo od některého operátora, máte většinou aktivováno klasické připojení na den, které můžete využívat, anebo nemusíte. Pokud máte ale účet u operátora již delší dobu a nikdy jste neprováděli změnu, stále pravděpodobně platíte podle množství stažených dat. A to právě může zabolet hlavně v zahraničí.

V Unii vás chrání Brusel

Může se tedy stát, že vám za datový roaming přijde faktura v řádu tisíců, ačkoliv budete mít pocit, že jste si žádnou službu neobjednali a hlavně – vůbec jí nevyužili. Výstrahou budiž případ německého turisty, který omylem stahoval na dovolené ve Francii televizní programy a poté obdržel fakturu v přepočtu na milion korun. Právě proto se snaží Evropská unie tento trh regulovat a stanovila, že cena za datové přenosy v roamingu nesmí překročit 50 eur za měsíc. Jakmile dosáhnete limitu, operátor by vám měl datové přenosy zablokovat a informovat vás esemeskou. Další případné stahování byste si pak měli výslovně vyžádat.

Operátoři regulaci pochopitelně nevidí rádi: „Trh roamingových datových služeb je rozvíjejícím se trhem, kde je konkurence mezi operátory stále silnější a uplatňování regulačních opatření není smysluplné, je v rozporu se základními principy regulačního rámce EU pro odvětví elektronických komunikací. I volný trh by vedl k postupnému snižování cen,“ říká Michaela Staňková z Telefóniky. Vodafone se chlubí, že podobné opatření zavedl ještě před Bruselem: „Vodafone zavedl automatický finanční limit pro stahování dat ve výši 1 300 Kč na měsíc již loni v červnu. Zákazníci si samozřejmě mohou kdykoli limit podle vlastní potřeby změnit,“ uvádí Adéla Konopková z Vodafone.

Evropa je tedy relativně bezpečná, za jejími hranicemi však žijí lvi.

V Evropě bez datového tarifu: platba podle objemu stažených dat

TelefónicaT-MobileVodafone
Cena za 1 MB dat v zemích EU24 Kč60 Kč30 Kč

Datové balíčky pro země Evropské unie

TelefónicaT-MobileVodafone
Připojení na jeden denNabízí datové balíčky, např. 10 MB za 240 Kč149 Kč350 Kč (objem dat nad 5 MB)
Připojení na delší dobuEurodata 480 Kč za 250 MB, speciální nabídka do 30. 9. 2011540 Kč za týden1 600 Kč za měsíc (do objemu dat 200 MB)

Aktivujte si balíček. Anebo prostě data oželte

Anketa

Jak platíte za datové služby v mobilu?

Pokud chcete v zahraničí data využívat, můžete si aktivovat různé datové tarify nebo balíčky, díky kterým nebudete zpoplatněni za každých sto kilobajtů (tak se dnes většinou data účtují) přijatých dat. Vybírat můžete z připojení na den nebo na delší období. Někteří operátoři zase nabízejí možnost předplatit si určitý objem dat. Odhadnout, kolik opravdu stáhnete, je ale velmi obtížné. Aktivovat si můžete také (a to ve všech případech) službu, která vás pomocí zprávy SMS upozorní, že jste již „prodatovali“ určitý obnos, a datové přenosy případně utne.

Rozhodně je však lepší se o datové přenosy na vašem telefonu zajímat předem, abyste nebyli překvapeni třeba i stokorunou, kterou jste utratili zcela zbůhdarma.

Anebo můžete telefon a internet na dovolené odložit a věnovat se – dovolené.

Jak zabránit vysoké faktuře za data v zahraničí?

  • Ještě před odjezdem na dovolenou prověřte, jaký máte aktivovaný datový tarif. Můžete tak učinit buďto prostřednictvím internetového účtu u svého operátora nebo na jeho infolince.
  • Pokud některé aplikace v mobilním telefonu nevyužíváte, odinstalujte je. K internetu se jich dnes automaticky připojuje mnoho.
  • Pokud chcete datové přenosy aktivně využívat, pořiďte si jednorázovou předplacenou kartu operátora země, kam cestujete. Navíc ji můžete využít k příchozím hovorům zdarma.
  • Nenechávejte aplikace v mobilním telefonu otevřené, ale správně je ukončujte. Zkontrolujte mobilní telefon, zda nejsou aplikace otevřené.
  • Pokud tušíte, že byste mohli internet v zahraničí využít, aktivujte si připojení na den.
  • Aktivujte si datový strop. Když ho dosáhnete, budete informováni, bude vám poskytnut ještě minimální přístup k internetu, abyste mohli operaci dokončit, a poté budete odpojeni. Přístup si můžete znovu aktivovat na infolince nebo prostřednictvím internetového účtu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2011 14:28, kotlitel

jsem v cizine a na internet MUSIM pouzivat O2.. to proto, protoze UPC je banda neschopnych kretenu, Chorus je jeste horsi a ostatni firmy tu nejsou. Vsecko tu funguje na zazrak nebo dle nalady. O2 me uz 2x okradli dohromady asi o 150 euro.. je to banda debilu, co nevi, co jejich vlastni system dela. Jejich prodavaci v obchodech neznaji ceny a nevi co prodavaji a ja na to doplatil uctem jako krava.. takze bacha, O2 v cizine jen kdyz nemate jinou dalsi moznost, protoze to aspon funguje, ale pripravte se na to ze budete muset u kazdy druhy faktury bojovat jak vlci..

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2011 19:54

Chytrolíne....

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

9. 6. 2011 | Michaela Kadlecová | 3 komentáře

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

Mobil dávno neslouží jen k volání. Můžeme ho třeba využít k placení pomocí speciálních esemesek. Začínalo to mikroplatbami za vyzváněcí melodii, za hlas favoritovi v TV soutěži nebo... celý článek

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

26. 5. 2011 | Michaela Kadlecová | 11 komentářů

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

Také se při každém vyúčtování za mobil chytáte za hlavu a říkáte si, že to asi přeháníte? Není to ale jen tím, že voláte každou chvíli – služby našich operátorů jsou ve srovnání s jinými... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

Partners Financial Services