Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce

Prémiové SMS: během pár vteřin jste chudší o tisíce
Mobil dávno neslouží jen k volání. Můžeme ho třeba využít k placení pomocí speciálních esemesek. Začínalo to mikroplatbami za vyzváněcí melodii, za hlas favoritovi v TV soutěži nebo za možnost nějaké soutěže se zúčastnit. Pak přišly jízdenky na MHD – a nyní už lze platit zboží a služby v ceně několika set korun.

Služba, díky které můžeme platit mobilem, se nazývá Premium SMS a poskytují ji všichni naši operátoři. Za SMS zprávu v určitém tvaru, zaslanou na zvláštní číslo, získáte unikátní kód, který potvrzuje váš nárok na zboží či službu, případně službu samotnou. Peníze za službu se strhávají z kreditu nebo se projeví na měsíčním vyúčtování.

Původně se esemeskami platily zejména služby a službičky tak či onak spojené se samotným mobilem, dnes je už situace docela jiná. „Platba pomocí SMS zažívala několik vrcholů. První byl ve znamení obrázků, vyzváněcích tónů a velkých televizních hlasování (SuperStar). Od té doby se zábava přesunula na internet a tak se i esemesky staly nejvýznamnějším nástrojem pro okamžité platby on-line. Dalším impulsem bylo rozšíření SMS plateb i na služby, které svou podstatou nesouvisí ani s mobilem ani s internetem – městská doprava, parkování, DVD nebo časopisy,“ shrnuje vývoj Filip Ulík, marketingový manažer společnosti Agmo, která patří mezi takzvané agregátory, tedy firmy, jež menším obchodníkům zprostředkovávají možnost využívat prémiových esemesek. Operátoři se totiž nebaví jen tak s někým, ale jen s těmi, kdo přijdou s pořádnou poptávkou.

Premium SMS se rozdělují na dva druhy. Mobile originated, to platíte za odchozí zprávu, a mobile terminated, odchozí zpráva je za cenu podle vašeho tarifu, platíte za příchozí zprávu – třeba jízdenku na MHD. Prémiové esemesky se posílají na zvláštní čísla zvaná shortcode. V případě mobile originated SMS jsou sedmimístná, poslední dvě čísla znamenají cenu esemesky. U mobile terminated zprávu posíláte na pětimístné číslo, zpátky vám přijde zpráva s čísla osmimístného: poslední dvě čísla znovu znamenají cenu SMS.

Kdo nechá mobil na stole, může se podivit nad vyúčtováním od operátora

Jak a za co se dá také platit mobilem

Dárcovské SMS

Jsou určené k přispívání na dobročinné účely. Od roku 2004 už touto cestou Češi na charitu přispěli stovkami milionů korun. DMS fungují prakticky stejně jako Premium SMS, nejsou však zatížené marží, jen malá část z darované částky neputuje na účet příjemce, ale je určena na pokrytí provozních nákladů.

Platební brány

Speciální platební brány najdete a některých internetových a wapových stránkách. Na telefonní číslo zadané do platební brány přichází potvrzovací kód, po jeho zadání do brány se daná částka opět odečítá z kreditu účastníka nebo se projeví na jeho měsíčním vyúčtování. U nás takovou platební bránu nabízí například T-Mobile.

Audiotex

Je vlastně „volání za dražší tarif“ na speciální telefonní čísla. Tato možnost se objevila už v mobilním pravěku, sloužila zejména k „volání do klubu“, tedy k placení hlasových erotických služeb. I dnes jsou takto zpoplatněny zejména lechtivé hovory, volání do různých soutěží, astrologům a věštcům, ale i získávání informací nejrozličnějšího druhu.

Postupem času se z esemeskových mikroplateb staly skutečné platby. Už nejde jen o drobné, jednorázově se dá zaplatit víc, než stojí jeden hlas do SuperStar.

V současné době je limit na Premium SMS v pilotním nastavení 700 Kč a do budoucna jej plánujeme zvýšit na 1 200 Kč,“ říká Adéla Konopková z Vodafone. T-mobile tento krok už učinil: „Limit na platební transakci prostřednictvím mobilu jsme v březnu zvýšili ze 700 na 1 200 Kč. V tuto chvíli limit považujeme za dostatečný,“ sdělila za operátora Martina Kemrová Telefónica má strop někde mezi: „Od 1. února je možné v rámci jedné Premium SMS zaplatit až 999 Kč. Do konce února to bylo pouze 99 Kč a zákazníci, kteří si pomocí Premium SMS chtěli zakoupit dražší služby nebo zboží, museli posílat dvě nebo více SMS. Na druhou stranu se operátoři v rámci Asociace provozovatelů mobilních sítí dohodli, že budeme doporučovat, aby prodejci jednotlivých služeb zatím nenabízeli platby v hodnotě vyšší než 600 Kč, jelikož řada zákazníků stále váhá, jak Premium SMS správně použít. Zákazníci by neměli platit pomocí Premium SMS, pokud si nejsou jisti konečnou cenou. V případě, že nechtějí využívat mobilní telefon k placení, mohou tyto služby u svého operátora zrušit,“ říká Lucie Policarová z Telefóniky.

Blokování prémiových SMS je běžně nastavené u služebních telefonů, jinak bývají standardně povoleny: pokud chcete tuto možnost zrušit, dá se to udělat na infolince operátora nebo přes internetový účet u něj.

TIP REDAKCE

Jak ušetřit peníze
vyjednáním lepší ceny u telefonních operátorů či dodavatelů energie nebo jak operátora či dodavatele změnit, radí na Peníze.cz Arsen Lazarevič v článku Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektriku a povinné ručení.

Příliš drahé placení

Placení mobilem je pohodlné, nepotřebujete k němu ani hotovost, ani připojení k internetu ani speciální terminál. Nevýhodou jsou však vysoké náklady. Obchodník totiž rozhodně nedostane celou částku, kterou zaplatíte. Část si samozřejmě odkrojí stát jako daň z přidané hodnoty, ještě víc si ale nechává operátor. Výše své marže operátoři většinou nesdělují s tím, že jde o obchodní tajemství.

Anketa

Platíte pomocí prémiových esemesek?

Pokud se však podíváte na stránky některého agregátora, pak můžete výši marže odhadnout – není to málo. Pokud zaplatíte například 99 korun, obchodníkovi se dostane zhruba polovina, podle toho, kterého máte operátora. A nejedná se o nějaké české specifikum, podobný díl si berou operátoři i v jiných evropských zemích. A zatím to nevypadá, že by se něco mělo měnit. Odborníci jsou přesto optimističtí: „Jsou ještě oblasti, kde se SMS platby teprve začínají rozvíjet, například elektronické knihy, anebo ještě čekají na potřebné legislativní změny – jako sázení a loterie,“ říká Filip Ulík ze zmiňované firmy Agmo. Očekává také, že jisté změny přinese i změna v zákoně: „Letos nás čeká opravdu zajímavé období. Od května začal naplno platit nový zákon o platebním styku, který se vztahuje i na SMS platby.

Otázkou ovšem je, nakolik SMS platby budou s to konkurovat novým možnostem placení mobilem, které už se začínají rýsovat: „Operátoři i banky slibují své nové platební služby na bázi bezkontaktních čipů, ať už v mobilu, nebo na platební kartě,“ prozrazuje brzkou budoucnost mobilních služeb Filip Ulík z Agmo. Výhled do této budoucnosti nabízí na Peníze.cz  Michal Kašpárek v článku Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

26. 5. 2011 | Michaela Kadlecová | 11 komentářů

Dráž než Česko telefonuje jen Malta! Jak na beton ušetřit

Také se při každém vyúčtování za mobil chytáte za hlavu a říkáte si, že to asi přeháníte? Není to ale jen tím, že voláte každou chvíli – služby našich operátorů jsou ve srovnání s jinými... celý článek

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

23. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Jak nás telefonní operátoři dohánějí k šílenství

Neúnavné týmy náhončích telefonních operátorů nás pronásledují na každém kroku. Kdyby byli jen otravní... Jenže oni se nás (a zejména slabé, staré nebo nezkušené) často snaží podvést.... celý článek

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

8. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat,... celý článek

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

21. 2. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Dejte si pozor na fígly mobilních operátorů! Jak nenaletět?

Mobily: před deseti lety senzace, dnes skoro nuda. Mají ho všichni od pětiletých rošťáků po osmdesátileté babičky. Operátoři větří zisky a snaží se urvat co nejvíc. Přetahují klienty... celý článek

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Partners Financial Services