Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 2. 5. 2011 | 45 komentářů
Chcete ušetřit? Kupte si novou lednici!
Průměrné stáří spotřebičů v českých domácnostech je osm až deset let. Starší přístroje ovšem „baští“ víc proudu. Zjistěte, kolik doma „spálíte“ elektřiny a jestli se vám nevyplatí investovat do nové a šetrnější techniky. A naučte se ji používat.

Pan Přemysl je známý škudlil. Když mohl změnit dodavatele elektřiny, dlouho věc promýšlel a propočítával. A vyplatilo se mu to: za elektřinu platí o pětinu méně, což tohoto českého Harpagona samozřejmě velmi těší. Jeho škudlilství má ale i stinnou stránku. Co jsou platné tisíce, které ušetří na levnější elektrice, když ho o víc peněz připraví obstarožní lednice, pračka a televize?!

„Proč kupovat něco nového, když vše slouží a opravář u nás léta nebyl?“ odráží Přemysl výpady manželky. A není rozhodně sám. Průměrné stáří nejdůležitějších spotřebičů v českých domácnostech totiž podle obecně prospěšné společnosti Středisko pro efektivní využívání energie (SEVEn) činí osm až deset let. Od sedmdesátých let sice klesla provozní spotřeba energie u praček na třetinu a stejně tomu bylo od devadesátých let u ledniček, včasnou výměnu starých spotřebičů za nové ale část Čechů zjevně odkládá. A to přesto, že koupí nového přístroje by výrazně ušetřili!

Jak serveru Peníze.cz řekl výkonný ředitel SEVEn Juraj Krivošík, energetická návratnost výměny starého spotřebiče za nový činí tři až šest let. Za tuto dobu se tedy vrátí množství energie potřebné na výrobu nového spotřebiče. Návratnost nákladů, která by pana Přemysla zajímala více, závisí na nákupní ceně, nákladech na energie a formě obsluhy – nejrychlejší je v případě chladniček a mrazniček.

Zjistěte si spotřebu domácnosti

Jak jste na tom se spotřebou elektřiny a kde se dá ušetřit, vám bezplatně povědí v poradenských centrech dodavatelů energie nebo v energetických konzultačních střediscích EKIS. Kromě rad týkajících se optimalizace sazeb za elektřinu nabízejí například bezplatné zapůjčení přístroje na měření spotřeby elektřiny nebo profesionální sady na měření až tří zásuvek najednou. Obdobné přístroje najdete i v běžných prodejních sítích, a to pod názvem wattmetr, ale i pod dalšími obchodními označeními. Informaci, jak vyhodnotit měření, i konkrétní rady, jak ušetřit, najdete též na webu www.energetickyporadce.cz.

TIP REDAKCE

Jak ušetřit peníze
vyjednáním lepší ceny u telefonních operátorů či dodavatelů energie nebo jak operátora či dodavatele změnit, radí na Peníze.cz Arsen Lazarevič v článku Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektriku a povinné ručení.

Počítače: šetřete chytře!

Změřit můžete spotřebu celé domácnosti, ale i spotřebu jednotlivých přístrojů. Naměřené hodnoty pak lze snadno srovnat s hodnotami, jakých dosahují novější a šetrné spotřebiče. Zdaleka ne každý „šetří“ na jejich výměně jako Přemysl. Zdá se naopak, že zájem o šetrné přístroje s nižší spotřebou energie nyní roste. Ušetřit se přitom dá, jak upozorňuje Jan Truxa z poradenské firmy EkoWATT, i u výpočetní techniky.

Kvůli nižší spotřebě energie se například rozšířilo používání notebooků. Často si ale stačí pořídit místo nového úsporného notebooku adaptér, který není drahý, ale spotřebu výrazně sníží. Při průměrné ceně energie kolem 4,5 koruny za kilowatthodinu může domácnost u výpočetní techniky ušetřit až stovky korun ročně.

Kde najdete energeticky usporné spotřebiče

Daleko více peněz vám samozřejmě ušetří koupě nových klasických elektrických spotřebičů. Podle Krivošíka může jít až o tisíce korun za rok. Seznamy energeticky nejúspornějších přístrojů, sestavené podle technických parametrů, najdete na webu www.uspornespotrebice.cz
a www.zelenausporam-partnerstvi.cz.

Kolikrát se vám prodraží starší spotřebič oproti nejnovějším úsporným

Spotřebič/rok výroby19801985199019952000
Chladnička6,35,54,73,72,9
Kombinovaná chladnička5,53,63,72,62,3
Šuplíková mraznička4,12,92,62,42,2
Truhlicová mraznička3,31,91,71,41,3
Pračka3,63,02,41,91,6
Myčka2,82,42,01,71,4
Sušička2,92,52,01,81,4
Zdroj a kalkulace: Pražská energetika, CECED (Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů), SEVEn

Letos se mění energetické štítky

Které spotřebiče mají v Česku povinně energetický štítek

Budoucí energetický štítek
  • automatické pračky
  • bubnové sušáky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • elektrické ohřívače vody
  • zdroje světla
  • předřadníky k zářivkám
  • klimatizační jednotky
  • a od konce listopadu přibudou televizory

Na obrázku (zvětšíte ho kliknutím) vidíte příklad nového energetického štítku, jaký bude platit na konci roku. Zdroj: EkoWATT.

Spotřebu nového přístroje signalizují takzvané energetické štítky, které rozřazují podle spotřeby výrobky do kategorií od nejúspornější A++ přes A+, A, B až po nejméně úsporné G. Na štítcích najdete spotřebu elektřiny, objem chladicích prostor a údaje o hluku u ledniček a mrazniček, u praček, sušiček a myček pak spotřebu vody, účinnost mytí a sušení. Lidé, kteří nakupují nové spotřebiče, na spotřebu opravdu hledí a výrobci se jim snaží vycházet vstříc. Najít tak například novou lednici, která by svou spotřebou nepatřila do nejúspornějších kategorií A, A+ nebo A++, prakticky nelze.

Ke konci letošního roku bude proto s nejvyšší pravděpodobností zavedena nejúspornější kategorie A+++, nejnáročnější pak bude kategorie D. U chladniček, mrazniček a jejich kombinací budou nové energetické štítky zavedeny od 30. listopadu. Jejich používání bude od stejného data nově povinné i pro televizory. U praček, sušiček a myček budou nové štítky povinné od 20. prosince.

U elektrických trub, zdrojů světla a klimatizačních jednotek zůstávají staré štítky. U elektrických ohřívačů vody (bojlerů), které se zatím štítkují jen v ČR, zůstanou zachovány tyto původní štítky.

Peníze šetří i správné zacházení

Jak kupovat a využívat nové spotřebiče

  • O nákup nového spotřebiče se zajímejte dřív, než původní fyzicky doslouží.
  • Vyhledávejte spotřebiče s vhodnou provozní kapacitou (velikost, hmotnost náplně aj.).
  • Preferujte spotřebiče s nízkou provozní spotřebou energie (podle energetického štítku, nejúspornější mají energetickou třídu A++; nově bude A+++).
  • Spotřebiče instalujte na vhodné místo (např. chladničku dál od topných zdrojů).
  • Prozkoumejte správnou obsluhu domácích spotřebičů.
  • Vysloužilé spotřebiče odevzdejte do místa zpětného odběru k recyklaci.

Pramen: SEVEn ve spolupráci s Pražskou energetikou

Mít energeticky úsporné elektrické spotřebiče nestačí. Důležité je i jejich správné užívání.

Při výběru myčky nádobí je tak například podle doporučení Pražské energetiky dbát na optimální velikost. Myčka šíře 60 centimetrů je prý úspornější než ty, které jsou široké 45 centimetrů.

Chladničku je třeba umístit co nejdále od zdrojů tepla a pravidelně odmrazovat. Námraza nad tři milimetry zvyšuje spotřebu energie i o více než 30 %. Případně je možné zvolit spotřebič s beznámrazovou technologií No Frost. Chladničku je třeba udržovat v optimální teplotě, snížení teploty o dva stupně Celsia zvýší spotřebu energie o 15 %. Stárnutí spotřebičů, hlavně izolační pěny, může vést ke zvýšení spotřeby energie o 1–2 % ročně.

U praček je zase možné snížením teploty prací vody z 90 na 60 stupňů Celsia ušetřit asi čtvrtinu energie. Při praní menšího množství prádla se navíc spotřebuje téměř stejné množství energie a vody jako při praní s plnou náplní, vyplatí se tedy počkat a nezapínat přístroj kvůli jedněm ponožkám.

Anketa

Jak často obměňujete větší elektrické spotřebiče?

Kupujete-li si televizor, odborníci doporučují přijímače s podsvícením LED, které spotřebují méně energie, při jejich koupi zvažte, jak velikou obrazovku opravdu potřebujete. Při zapojování využijte všechny možnosti nastavení nízkých režimů spotřeby.

Když přístroj nepoužíváte a nelze ho úplně vypnout ani hlavním vypínačem (TV, video, DVD, reproduktory apod.), napojte ho přes prodlužovací šňůru s vlastním vypínačem a používejte ten.

I lidem, kteří by si jinak nechali pro pětník koleno vrtat, je někdy zatěžko vstát a místo dálkovým ovladačem vypnout televizi vypínačem na přístroji. A co náš šetrný Přemysl? A co vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 5. 2011 15:30, xls

Tak výsledek praktického měření. Skutečná průměrná spotřeba kombinované lednice jak kráva (60x60x201) staré 17 let je 1,4 kWh za den, tj. při mé aktuálné sazbě 4,77 asi 3450,- Kč. Kdybych si koupil za cca 20 tisíc analogickou moderní lednici, která by nespotřebovával vůbec nic, tak by byla návratnost 6 let. Protože ale něco žrát bude, tak řekněme při poloviční spotřebě (a i to je dost optimistický) by se návratnost zvedla na 12 let. Mám dojem, že to už je na hranici fyzický výdrže kvalitního novýho spotřebiče, takže ani v tomto případě bych neušetřil. Závěr: dokud nechcípne, ať maká.

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2020 16:50, Veronika

Za nás mohu doporučit určitě značku Liebherr. Kupovali jsme ji na netu, za senzační cenu https://www.topchlazeni.cz/. Urcite doporučím jak značku, tak i shop.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

29. 1. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“... celý článek

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Partners Financial Services