Není buchta jako buchtička

Není buchta jako buchtička
Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Bál jsem se, že se v té kavárně nepoznáme – když jsem ale z okna viděl po ulici přicházet dívku ukrytou za obrovskou mísou koláčů, kterou posléze zanechala na baru, bylo mi jasné, že je to můj zdroj.

Bezejmenný zdroj ze světa mladých žen, kterým budeme říkat „punkové pekařky“.

Ke studiu si přivydělávají ušlechtilým způsobem: domácím pečením dortů, koláčů, zákusků, cukroví, buchet, pájů, rolád a štrúdlů. Prodávají je po kavárnách ve velkých městech, po koncertech a festivalech. Všechno je to podle originálních receptů, bez konzervantů, osobité, veselé a moc dobré.

A skoro všechno je to taky šedá ekonomika.

Na všechno potřebujete v životě bumážku

„Když chcete cukrárnu, musíte mít papír, že jste cukrář,“ vysvětluje dívka s koláči. A cukrářka není. Studuje vysokou školu, což ostatně poznáte hned, jakmile otevře pusu: „Všude v cukrárnách nabízí jen indiferentní jogurtový kostky, co se tváří hrozně fancy.“ Takže se v kuchyni pokouší o renesanci české buchty. Očividně úspěšně: „Jedna trouba přestává stačit.“ Jenomže živnostenský úřad nezajímají spokojení strávníci. Zajímá ho razítko, že jste nepropadli z odborného kreslení – protože stát nemůže dopustit ošklivě pomalované dorty.

Ještě nějakou dobu tedy bude dívka s koláči čarovat doma v troubě a střádat peníze. To aby zaplatila jiného pekaře či cukráře, který razítko má, a mohla si pak otevřít vlastní cukrárnu. Tam si už lidé dopřejí cukr a bílé tuky zcela oficiálně.

Podobně to je i s jejími kolegyněmi. K eseróčku a oficiálnímu podnikání se jich v Česku dopracovalo zatím jen pár.

Anketa

Živnostenský zákon byste...

Jídlo-milenci, mějte se na pozoru!

Seth Godin nedávno napsal článek o tom, že je to na světě hezky zařízeno a pro všechny druhy podnikání existuje nějaká ideální, stabilní velikost. Benzínky mají mezi čtyřmi a dvanácti stojany – málokdy jeden, nikdy padesát.

Trh ukazuje, že pro cukrárnu může být takovou ideální „velikostí“ jeden doma pekoucí člověk, plus někdo na výpomoc, když je nával. Jenomže české a evropské právo říká: musíte mít takovou a makovou kuchyni, takové a makové školy a vyplňovat tolik formulářů a sledovat tolik změn v regulacích, že se tomuhle přivýdělku nebudete moci věnovat jen pár dnů do měsíce. Bude to na plný úvazek – radši na samotné pečení někoho zaměstnejte. Anebo prostě nečinně dřepějte, jako každá spořádaná studentka nebo matka na rodičovské dovolené.

Jak to funguje jinde? Spotřebitele a strávníky samozřejmě chrání všechny státy. Koláč z otrávených jablek, jaké snědla Sněhurka, nelze legálně prodávat nikde.

Ve Spojených státech si však můžete na webu Book of Cooks najít nejbližšího domácího kuchaře a hned za ním vyrazit s košíkem. Podle informací o bezpečnosti potravin v této zemi lze pro vaření buď zkolaudovat domácí kuchyni, popřípadě si ve větších městech pronajmout některou z „hodinových kuchyní“.

V Holandsku mají zase obdobnou službu Tweetjemee – jak praví strojový překlad: „Jídlo-milenci mějte se na pozoru!

Zkrátka: jde to očividně i bez strachu, že vás čapnou.

Není buchta jako buchtička

Přejme tedy našim punkovým pekařkám, ať se dočkají rozumnějších pravidel. Ne anarchie. Stačilo by ubrat úchylné byrokracie.

Mimochodem, když jsem se rozloučil s dívkou s koláči a vyrazil na tramvaj, na hlavním nádraží jsem si všiml těch věčných reklam na videochaty. A něco mi docvaklo. Žijeme v zemi, kde nebudete mít se státem nejmenší problém, pokud se rozhodnete na internetu vystavovat nahé osmnáctky. Dokonce si od městského podniku můžete pronajmout zábradlí a hrdě na něj napsat: Ukazujte pipiny u nás!

Jestliže se ale rozhodnete vydělávat peníze tím, že oprášíte staré recepty a dáte lidem ke kafi konečně dobrý zákusek, čekají vás hned do startu statisícové investice do vybavení, které nepotřebujete. V opačném případě budete v článcích vystupovat jako „dívka s koláči“, namísto toho, abyste se hrdě přihlásili ke své užitečné a krásné práci.

I udělalo se mi z téhle země hrozně smutno.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+110
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 3. 2011 21:59, Roman Řípa

Co třeba takto:

1. Založíme web www.domacimoucniky.cz resp. něco obdobného jen s "nábojem".

2. Seženeme jednoho cukráře s požadovaným vzděláním a certifikovanou troubou.

3. S pečeníchtícími studenty/kami a matkami/otci na rodičovské dovolené podepíšeme smlouvu o provedení práce á 15% paušál bez soc. zdrav.

4. Pomůžeme jim s akvizicí zákazníků, ježto často umějí péct, ale ne tak často prodávat - kavárny, večerky, nově farmářské trhy, www.nalok.cz , vylepování letáků v okolí jejich bydliště, inzerce na www.cuketka.cz a spol. atd. atd.

5. Aktivně shánět je budeme na maminkovských fórech a brigádních nástěnkách Vysokých škol.

Přehlédl jsem něco podstatného? Jde do toho někdo se mnou :-)?

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Klára Samková: Chcete podnikat? Rezervujte si místo v blázinci!

23. 2. 2011 | Klára Samková | 11 komentářů

Klára Samková: Chcete podnikat? Rezervujte si místo v blázinci!

Rodina je základ státu. A z jiného, ekonomického pohledu je základ státu rolník a živnostník, respektive jejich práce a jejich daně. Rolníci nám téměř vyhynuli, stav živnostnický však... celý článek

Petr Šafránek: Děkujeme, zavíráme!

23. 2. 2011 | Petr Šafránek | 16 komentářů

Petr Šafránek: Děkujeme, zavíráme!

Miroslav Kalousek už jednou jednal o vládě s podporou KSČM. Současné návrhy jeho ministerstva vypadají, jako by si cestu k podobným vyjednáváním nechtěl uzavřít ani do budoucna. Od... celý článek

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

19. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

„Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se nikoliv už ze strhaných hrdel českého proletariátu, ale z distingovaných úst americké střední... celý článek

Student v drsném světě byznysu

20. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Student v drsném světě byznysu

Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání... celý článek

Partners Financial Services