Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým

František Mašek | rubrika: Co se děje | 12. 3. 2011 | 3 komentáře
Padělaní klasici: nejčastěji se falšují Němcová s Palackým
Dostali jste padělanou bankovku? Pak máte smůlu. Musíte ji odevzdat a nic za ni nedostanete. A když s ní neúspěšně zkusíte platit, máte co vysvětlovat. Loni u nás počet zachycených padělků bankovek klesl, často jdou také poměrně snadno rozeznat. Některé jsou ale zajímavé a patří do našeho Muzea bankovek.

Pozor dejte hlavně na pětistovky a tisícikoruny. V posledních letech se u nás totiž nejčastěji padělají bankovky s portrétem Boženy Němcové a Františka Palackého. Loni se podílely na celkovém počtu všech zachycených padělků českých bankovek téměř dvěma třetinami. V případě mincí patřil primát dvoukorunám, pěti- a dvacetikorunám. Z cizích bankovek si hlídejte hlavně stoeurové bankovky.

Loni bylo podle informací ČNB zadrženo celkem 6 529 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. Českých bylo 4 986, na zbývajících 1 543 kusů padělků se podílejí hlavně eurové bankovky (799 kusů) a padělané dolary (611 kusů).

Mládežníci experimentují s kopírkou

Celková hodnota zachycených padělaných českých peněz, k nimž patří jak přímo padělané, tak i pozměněné peníze (zpravidla na vyšší nominální hodnotu), přesáhla 4,8 milionu korun. Podle ČNB je u nás padělků čtyřikrát méně než činí evropský průměr. Jak navíc dodává Jan Noga z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, padělání u nás není organizovanou trestnou činností, jde prý většinou o jedince, často i o mladé, kteří experimentují. Tomu odpovídá i to, že většina falzifikátů českých bankovek podle ČNB loni patřila mezi tzv. „méně zdařilé“ a lze je snadno rozpoznat.

Perličky z historie padělků

Králům se uši neřežou

Historie padělání peněz je zřejmě jen o pár dní mladší než peníze samy. Svědčí o tom nálezy padělků či celých padělatelských dílen (senzací minulého století bylo třeba objevení takové dílny v Koněpruských jeskyních), ale také záznamy o drakonických trestech, které stíhaly penězokazy.

Dokud se platilo drahými kovy, nejběžnější metodou bylo přimíchávání méně ušlechtilých přísad do slitin. Tato praxe ovšem nelákala jen padělatele, ale rovněž i samotné státy, které si tak vylepšovaly rozpočet – a zároveň roztáčely kola inflace. Rozdíl mezi padělatelem a králem vlastně spočíval zejména v tom, že králi za znehodnocování měny nehrozil hrdelní trest, ocejchování či uříznutí uší.

Třetina peněz falešná

Pravý rozkvět padělatelství přišel se zavedením papírových bankovek. Americkou tajnou službu (US Secret Service) založil prezident Lincoln v roce 1865 právě pro boj proti penězokazům. Skončila občanská válka a odhadovalo se, že až třetina všech amerických peněz v oběhu, jsou padělky. Americký dolar ostatně zůstává nejpadělanějším platidlem světa.

Dolar zatím zůstává světovou měnou. A stodolarovka nejpadělanějším platidlem všech dob, navzdory zdokonalování a nárůstu počtu ochranných prvků. Dolary v našem Muzeu bankovek jsou ale zaručeně pravé.

Vyhrát válku inflací

Do dějin padělatelství se zapsala druhá světová válka, kdy se do falšování pustila – ve velkém a s příslovečnou německou důkladností – Hitlerova Říše. Falešný dolar se jí do konce války nepodařilo úspěšně dokončit, britské libry ale vězňové koncentračního tábora Sachsenhausen dokázali produkovat ve výtečné kvalitě. Německý plán byl jednoduchý: záplavou falešných liber destabilizovat britskou ekonomiku.

Tato libra je novější než bankovky falšované pro Hitlera. Na těch to ale zase panovníkovi tolik neslušelo. Už proto, že měl plnovous. Podívejte se do našeho Muzea bankovek a porovnejte, která mezi panovnicemi i ženami z lidu byla největší peněžní kočka.

Bankéřům se uši neřežou

Nabízí se tu jedna nepříjemná a neodbytná úvaha: co se nepodařilo největšímu zloduchovi dějin, to dneska dokážou samy centrální banky. A uřezávání uší centrálním bankéřům? Nechejte si zase jen zdát.

Poznáte padělek?

Některé padělky poznáte hmatem podle jiného papíru. Všimnout byste si také na první pohled měli jiného odstínu, tvaru, případně přetištěné původní nominální hodnoty.

Při posuzování pravosti bankovky hraje důležitou roli prohlédnutí bankovky proti světlu. Měl by na ní být zřetelně vidět vodoznak a v něm – u českých peněz – portrét osobnosti, která je na dané bankovce. Proti světlu je také možné spatřit ochranný okénkový proužek z umělé metalizované hmoty, zapuštěný po celé délce bankovky. Pouhým okem by měla být vidět rovněž ochranná vlákna, na bankovkách najdeme proti světlu také soutisk, tedy skrytý obraz, a v něm buď písmena ?CR?, případně u starších písmeno ?C? a v něm vložené písmeno ?S?.

Ochranné prvky české tisícovky

Podívejte se na naši interaktivní grafiku, jak je chráněná česká tisícikoruna.

O pravosti bankovky vypovídá také skrytý obrazec, na němž najdeme číslo, označující nominální hodnotu bankovky. Navíc má i skrytou proměnlivou barvu, která se mění podle úhlu, v jakém bankovku sklopíme proti světlu. Dalšími ochrannými znaky jsou tzv. iridiscentní pruh, tedy duhově proměnlivý pruh, široký asi dva milimetry na lícní straně u pravého okraje bankovky. Součástí jednotlivých vyobrazení na bankovce je i mikrotext, skrytý zpravidla v jejím drobném dezénu.

Eura padělatelům jdou

Jistě jste si všimli, že někteří prodavači či prodavačky si skutečně kontrolují bankovky, většinou od pětisetkorun výše, proti světlu. Pracovníci ČNB tvrdí, že si pravost bankovek může díky ochranným znakům snadno ověřit i laik. Pokud si to zkusíte na nějaké bankovce, zjistíte, že to tak zcela jednoduché není. A hlavně, kolik lidí si takto peníze kontroluje? Snad již alespoň skončily doby, kdy se objevilo několik falešných bankovek, které byly údajně vydány přímo z bankomatu.

Podobné ochranné prvky mají i cizí bankovky, včetně eur. Eurových padělků u nás loni proti roku 2009 ubylo, na rozdíl od českých peněz jsou však podle ČNB zdařilejší. Stejné je to v případě dolarů. Počet dolarových padělků se naopak zvýšil na 611, což je téměř trojnásobek. Je si tedy třeba dávat ve směnárnách větší pozor než dosud a vždy si schovat paragon o výměně peněz.

Nejen padělání, ale i pozměňování bankovek – tedy například připispování nul – se trestá podle zákona. „Stotisícová“ bankovka zachycená loni. Zdroj: ČNB

Falešné peníze hned odevzdejte!

Anketa

Kontrolujete si v obchodech, zda jste nedostali falešné bankovky?

Pokud jste dostali padělané či pozměněné peníze, musíte je odevzdat ČNB, komerčním bankám nebo na policii, která bude chtít vědět, jak jste k nim přišli. Máte přitom smůlu. Peníze, které vám vrátil prodavač nebo někdo jiný, si máte zkontrolovat. Za padělek nic nedostanete, a navíc ho nesmíte šířit dál. Jde totiž o trestný čin. I když vám asi policie těžko dokáže, že jste tak učinili vědomě, čeká vás nepříjemné popotahování.

S některými z falešných českých bankovek se budete moci setkat v našem Muzeu bankovek, které jsme pro vás připravili a postupně ho dál rozšiřujeme.

Dostali jste někdy falešnou bankovku? Jaké máte zkušenosti?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

31. 3. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

V oběhu bude lépe chráněná pětistovka. Prozkoumejte ji.

Od 1. dubna pouští Česká národní banka do oběhu inovovanou pětistovku. Bude mít více ochranných prvků, aby se dala snadno rozpoznat od padělků. Podívejte se, jak nové ochranné prvky... celý článek

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

28. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Bankovky, které uchvátily i arabské šejky

Když se řekne numismatika, každému v uších začnou zvonit staré mince. Málokdo ale ví, že i sbírání bankovek je pořádná věda, která se nazývá notafilie. A že Česko má sběratele, kterého... celý článek

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

25. 3. 2008 | Eva Sovová | 4 komentáře

Podívejte se, jak je chráněna nová tisícovka

Ukážeme vám, jak bude vypadat nová tisícikoruna, kterou od 1. dubna 2008 pouští Česká národní banka do oběhu. Ukážeme vám, jaké nové ochranné prvky bude mít a jak ji lze rozpoznat od... celý článek

Nová tisícovka: past na penězokazce

20. 2. 2008 | Eva Sovová

Nová tisícovka: past na penězokazce

Od 1. dubna budou v českých peněženkách kolovat nové tisícikoruny s lepšími ochrannými prvky. Rozpoznat padělky od pravých bankovek bude snadnější i pouhým okem. Kdo se přesto nechá... celý článek

Partners Financial Services