Pěkně drahý levný internet od O2

Pěkně drahý levný internet od O2
Toužíte po internetu za 179 korun měsíčně? S rychlostí 2 Mb/s a s neomezeným množstvím stažených dat? Telefónica O2 přišla s lákavou nabídkou, za kterou můžete zaplatit i více než dva tisíce korun za měsíc.

Poštovní schránky, reklamní bloky v televizích či billboardy ovládla v poslední době společnost Telefónica O2 s ojedinělým lapačem zákazníků. Jde o nabídku připojení k internetu ADSL Start za 179 Kč měsíčně s DPH. Při rychlosti připojení 2 048 kb/s a žádným FUP (omezení rychlosti stahování dat po překročení určitého limitu) by se dal nějaký zádrhel takové nabídky očekávat. Oprávněně.

V ceně měsíčního paušálu je 120 minut surfování zdarma. Každá další minuta stojí 1 Kč včetně DPH. Pokud nechcete trávit u internetu pouhé dvě hodiny měsíčně, vyjde vás tento paušál pěkně draho. Stačilo by brouzdat po internetu půl hodiny každý den a např. za červenec by přišel účet na 989 korun (179 Kč + 27 dní * 30 Kč). To je zhruba dvojnásobek ceny, za kterou lze ADSL připojení běžně sehnat, a to i od Telefónicy O2. S tím rozdílem, že jiné programy umožňují nonstop připojení.

Způsoby připojení k internetu
Analogové vytáčené spojení
Připojení pomocí telefonní linky, max. rychlost 33 kb/s.

ISDN
Připojení pomocí digitální telefonní linky (lze volat a pracovat na internetu zároveň), max. rychlost 64 kb/s, případně 128 kb/s při dvou telefonních linkách, ale za dvojnásobnou cenu.

ADSL
Vysokorychlostní internet pomocí telefonních linek. Různá rychlost přenosu dat ve směru k a od uživatele (např. max. 2 048 kb/s a max. 128 kb/s).

Kabelová televize
Připojení prostřednictvím kabelové televize (závislé na její dostupnosti), kopíruje svoji nabídkou ADSL.

Bezdrátové připojení
Nejznámější je Wi-Fi, připojení prostřednictvím antény, která komunikuje s vysílačem a zabezpečuje přenos signálu
Půlhodinové surfování nebylo zvoleno náhodou. V programu ADSL Start účtuje Telefónica O2 připojení po třicetiminutových blocích. Pokud chce zákazník po vyčerpání volného kreditu třeba jen rychle projít e-maily, vyjde ho to minimálně na 30 korun. Pokud překročí půlhodinu byť jen o pár sekund, platí už za půlhodiny dvě, tedy 60 korun.

Uživatel internetu se nemusí bát, že by se jeho peněženka ztenčila o desítky tisíc korun. ADSL Start má strop. "Automaticky je nastaven maximální měsíční limit 2 149 korun (včetně paušálu) pro případ, kdy se zákazník zapomene odpojit," stojí v podmínkách pod čarou.

Pamatovat si, že je nutné se odpojovat, není pro služby ADSL zcela typické. Naopak, jednou z jejich největších výhod je právě možnost být připojeni pořád, aniž by počítač blokoval telefonní linku. Jedná se tedy o marketingový trik, jak ze zákazníků vytáhnout co nejvíc peněz.

Jak vybírat vhodné připojení k internetu

1) Ujasněte si, jak často budete internet využívat, zda chcete být připojeni pořád, nebo jenom po určitou dobu.

2) Odhadněte, jak velké množství dat budete stahovat. Pokud budete ukládat z internetu velké soubory, investujte do připojení s vyšší rychlostí a zvolte si program s vyšším limitem pro stažená data (tzv. FUP).

3) Rozhodněte se, jestli vám stačí internet doma, nebo potřebujete být on-line i na cestách, a potřebujete proto mobilní připojení.

4) Zjistěte si, jestli máte do bytu zavedenu pevnou telefonní linku.

5) Zjistěte si, jestli máte do domu zavedenu kabelovou televizi. Její provozovatelé zpravidla připojení k internetu také nabízejí.

Pro zákazníky, kteří potřebují internet jen zřídka, může být levnější "klasické" vytáčené připojení (zhruba za 1,20 ve špičce a 50 haléřů mimo špičku). Musí se však smířit s velmi malou rychlostí.

Pokud sváteční internetoví surfaři nechtějí být závislí na telefonní lince a mají zavedenou do bytu kabelovou televizi, mohou si zvolit službu UPC Flexi. Tato služba nabízí až dvanáctihodinové připojení za 35 korun. Nesmíte se však připojit více jak třikrát za týden a zároveň nejméně šestkrát za měsíc (v případě nižšího počtu připojení společnost účtuje 210 korun jako měsíční jednorázový poplatek). Ale i tak lze na internetu strávit za nižší cenu více času než s ADSL Start od Telefónicy.

Další volbou je bezdrátové připojení. Stačí zaplatit o stokorunu víc než za ADSL Start a smířit se s nižší rychlostí 512 kb/s. Předpokladem je však dostupnost signálu.

Jaké připojení k internetu používáte a jak jste si ho vybrali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 48 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2007 12:42, Martin

Naprosto souhlasím. Pokud je v dosahu nejaký bezdrát, tak je to nejlevnější způsob. Na počátku jsou možná malinko větší náklady (cca 3000kč za koupi antény, D-linku a instalace, ale zařízení si lze i jednorázově pronajmout a nic víc se naplatí), ale za 300kč neomezený net a rychlost 768 kb/s mi naprosto vyhovuje. Jinak s UPC mám zkušenost také a je to solidní společnost a nemám s ní problém. Využívám ji na bytě v Brně, kde kvůli kopcům a sousedům není možný bezdrát a žádný problém nenacházím....

Zobrazit celé vlákno

+83
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 7. 2007 9:22, Petr

O2 je dle mých zkušeností vůbec nejdražší poskytovatel na trhu. Hřeší na dominantní postavení a velice "výhodné nabídky " . Zkuste České radiokomunikace. Lze k nim přejít i s celou pevnou linkou. Za paušál 750 kč vč. DPH máte pevnou linku vč. ADSL internetu a jsou i jiné varianty. Telefonní hovory jsou podstatně levnější než u O2. Do zahraničí skoro o polovinu.

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (48 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

DPH, Internet, koruna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services