Zakázat fintu splátkových firem? Moc přísné, míní vláda

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 1. 2011 | 4 komentáře
Zakázat fintu splátkových firem? Moc přísné, míní vláda
Spotřebitelé získají vyšší ochranu před fintou, kterou využívají zejména někteří poskytovatelé půjček. Počítá s tím návrh ministerstva spravedlnosti, poslaný tento týden do připomínkového řízení.

Ve druhé polovině letošního roku mají začít platit přísnější pravidla pro uzavírání rozhodčích doložek u spotřebitelských smluv. Nově budou muset být na samostatné listině a obsahovat některé povinné informace.

Ministerstvo povede také seznam rozhodců, novou podmínkou je jejich vysokoškolské vzdělání. Rozšíří se také možnost "odvolání" proti rozhodčímu nálezu k řádnému soudu.

Cílem je omezit případy, kdy ve sporu řadového spotřebitele s firmou rozhoduje osoba bez dostatečné kvalifikace nebo zjevně stranící například splátkové společnosti. Často nepřiměřené sankce, které pak rozhodce udělí, přispěly k loňskému rekordnímu počtu 10 tisíc návrhů na osobní bankrot.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) však nepočítá s úplným zákazem rozhodčích doložek u spotřebitelských smluv tak, jak to navrhoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Nesouhlasí ani s tím, aby vláda pevně stanovila maximální možnou výši RPSN, tedy úroků a všech poplatků.

Doložka na samostatné listině

Podpisem rozhodčí doložky se spotřebitel v zásadě vzdává možnosti, aby o případném sporu rozhodl řádný soud. Ministerský návrh proto klade důraz hlavně na dostupnost informací o možných důsledcích podpisu.

Nově má být platná jen taková rozhodčí smlouva, která bude sjednaná na samostatné listině a bude obsahovat samostatné podpisy smluvních stran. "Cílem je pouze ochrana spotřebitelů jakožto slabší smluvní strany, nebude to platit obecně pro všechny doložky," dodává Pospíšil.

Zákon má vymezit minimální rozsah informací, které musí tato samostatná listina obsahovat. Mimo jiné by měla zmínit veškeré předpokládané náklady, které mohou spotřebiteli v rozhodčím řízení vzniknout. Ministerstvo navíc může stanovit vzorovou rozhodčí smlouvu pro spotřebitelské spory.

Novinkou je také výslovný zákaz uzavřít takovou dohodu o postupu v rozhodčím řízení, která by byla pro spotřebitele nevýhodná. I kdyby měl být spor rozhodován podle práva jiného státu, musí spotřebiteli garantovat úroveň ochrany platnou v Evropské unii.

Seznam rozhodců za dva miliony

Funkci rozhodce nyní může vykonávat prakticky kdokoliv. V praxi se navíc často vyskytují rozhodčí doložky, které umožňují, aby rozhodce zvolila pouze jedna ze smluvních stran, mnohdy s ním nějakým způsobem spjatá.

Ministerstvo spravedlnostinavrhuje, aby spotřebitelské spory mohl rozhodovat pouze rozhodce s vysokoškolským vzděláním. Samozřejmostí je i bezúhonnost - nesmí být tedy pravomocně odsouzen za trestný čin. Mírně také zpřísní pravidla ohledně takzvané předpojatosti.

Další podmínkou je zařazení do nového seznamu rozhodců, nad nímž má dohlížet stát. "Očekáváme, že se zapíše kolem 20 tisíc zájemců," upřesňuje Pospíšil.

Úřad odhaduje, že vznik samotného seznamu (vývoj aplikace a nákup hardware) přijde na zhruba dva miliony korun, následná údržba aplikace pak přijde na 200 tisíc ročně. "Dále bude potřeba vyčlenit minimálně pět pracovníků ministerstva, kteří se této agendě začnou věnovat na plný úvazek," dodává Pospíšil.

Ministerstvo bude moci ze seznamu vyškrtnout například osobu, jejíž rozhodčí nález byl opakovaně zrušen soudem kvůli vážnému porušení pravidel - například pro nedodržení procesní zásady rovnosti stran nebo po rozhodnutí v rozporu se zákonem. Takto potrestaný rozhodce se pak může vrátit na seznam až po pěti letech.

Celý text si přečtete na Aktualne.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?

29. 12. 2010 | Ivo Jeník | 11 komentářů

Svátky splněných přání, nebo vyplněných formulářů?

Nový zákon o spotřebitelském úvěru donutí věřitele předem varovat potenciálního dlužníka. Dočkáme se varovných nápisů a fotografií dlužníků v bankrotu na smlouvách, nebo se jen na každou... celý článek

Exekuce pod stromeček

28. 12. 2010 | Tomáš Prouza | 13 komentářů

Exekuce pod stromeček

Pokud by stát chtěl opravdu pomoci těm, kteří se nesmyslně zadlužují, tak především dostane z trhu podivné pololichvářské firmy.

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

22. 12. 2010 | František Mašek | 37 komentářů

Nový zákon o spotřebitelském úvěru dlužníkům pomůže, vše ale zdaleka neřeší

Blížící se Vánoce tradičně přinášejí „akční“ nabídku půjček. Jsou ale skutečně výhodné? Jak budou tyto půjčky vypadat za rok, kdy bude platit nový zákon o spotřebitelském úvěru? Přečtěte... celý článek

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

14. 12. 2010 | František Mašek | 11 komentářů

Finanční gramotnost: víte alespoň, co podepisujete?

Vánoce bývají spojeny se sháněním dárků, ale i s emocemi, na které hrají někteří podvodníci, nabízející ty nejvýhodnější půjčky. Největší škody si však mnozí Češi způsobí sami svou... celý článek

Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.

8. 7. 2010 | Bohumil Havel | 6 komentářů

Máte dluhy z podnikání? Soud vám osobní bankrot nepovolí.

Soudy už dva a půl roku mohou vyhovět dlužníkům, kteří nejsou schopni splácet půjčky, a prohlásit na ně osobní bankrot. Dlužník ovšem musí splnit řadu přísných podmínek.

Partners Financial Services