Chcete vrátit nebo vyměnit vánoční dárek? Schovejte si originální obal!

František Mašek | rubrika: Jak na to | 27. 12. 2010
Chcete vrátit nebo vyměnit vánoční dárek? Schovejte si originální obal!
Vánoce jsou za námi a můžeme se těšit z dárků. Pokud se vám některý nelíbí, můžete ho samozřejmě zkusit vrátit. U darů zakoupených přes internet to není žádný problém, pokud byl zakoupen v klasickém obchodě, může to být složitější. Víte, na co máte při vrácení daru nárok?

I když se říká, že Ježíšek ví vše, někdy se ani on netrefí při výběru správného vánočního dárku do vkusu obdarovaného. Pokud vám ho obstaral přes internet, není problém dar – samozřejmě na základě účtenky či faktury – vrátit. Rozhodně byste s tím ale neměli otálet. Složitější je to u darů, které byly zakoupeny v tzv. kamenném obchodě. Tady vždy záleží na dohodě.

„Vánoční dárky zakoupené přes internetmůžete do 14 dnů vrátit. Tato lhůta se počítá ode dne doručení, nikoliv od doby, kdy si zboží objednáte. Pokud ovšem kupující zboží vrátí bez udání důvodů, musí počítat s tím, že zaplatí náklady na jeho vrácení,“ říká Miroslav Huml, právník Sdružení obrany spotřebitelů Prahy a Středočeského kraje.

Náklady na vrácení zboží se podle Humlových slov rozumí především poštovné. Kupující samozřejmě v tomto případě nemůže ani počítat s vrácením poplatků, které zaplatil při převzetí zboží. Znamená to, že poštovné vlastně zaplatí dvakrát.

Obal si raději schovejte!

Důležité je schovat si originální obal. „Pokud kupující tento obal zničí, měl by podle mého názoru hradit i opětovné zabalení výrobku, protože jde o další náklad, který vznikl vrácením zboží. Za zničení obalu však není možné považovat otevření krabice, ale například,  když spotřebitel krabici, v níž převzal výrobek, vyhodí, případně spálí. Při nákupu zboží přes internet je proto důležité obaly od zboží alespoň na 14 dnů schovat. Kupujícímu tak ubudou zbytečné nepříjemnosti,“ upozorňuje rovněž Huml.

Možnost vrátit zakoupený dar, nebo jakékoliv jiné zboží, ve čtrnáctidenní lhůtě se netýká pouze obchodů uzavřených přes internet, ale také pokud si zboží objednáte telefonicky, přes teleshopping, nebo při nějaké předváděcí akci. S vrácením zboží nemá smysl otálet, čím dříve tak učiníte, tím lépe.

Ve čtrnáctidenní lhůtě je možné vrátit třeba i spodní prádlo nebo různé hygienické potřeby zakoupené přes internet, nikoliv však zboží, které rychlé podléhá zkáze, jako jsou potraviny. Ale také třeba počítač, který byl upraven na míru uživatele, nebo když spotřebitel porušil originální obal u audio- či videonahrávek nebo počítačových programů. Přesněji řečeno, možné to je, ovšem pouze na základě předchozí dohody.

Někteří velcí internetoví obchodníci dokonce zmíněnou čtrnáctidenní lhůtu pro vrácení zboží bez udání důvodůprodloužili. Snaží se to pak pochopitelně reklamně využít. Kupující by si tedy měl vždy ověřit v kupní smlouvě, jak na tom ve skutečnosti je a zda nemá právo vrátit výrobek v delší časové lhůtě. I tak by ale neměl tento krok odkládat na poslední chvíli. 

Bez dohody máte smůlu

Horší je to s vrácením vánočního daru, respektive jiného zboží, zakoupeného v klasických kamenných obchodech. V praxi je to tak, že pokud nereklamujete nějakou vadu, je vrácení zboží bez udání důvodů prakticky nemožné. Vždy přitom podle Humla záleží na dohodě. Prodavač asi těžko přistoupí na vrácení zakoupeného zboží bez udání důvodů, obvykle se je s ním ale možné dohodnout na jeho případné výměně. Tu ovšem zpravidla podmiňuje tím, že zakoupený dárek je sice možné vyměnit, ale co nejdříve po Vánocích.

Vrátit je samozřejmě možné vadný dárek, což má svá pravidla. „Pokud vadu reklamujete v prvních šesti měsících, můžete se rozhodnout, zda budete požadovat opravu, nebo výměnu vadného výrobku či zboží. Teprve pokud není schopen prodávající nic z toho splnit, můžete od něj požadovat, aby vám vrátil peníze za zakoupený dar,“ uvedl Huml.

Zboží je samozřejmě třeba reklamovat co nejdříve. Když tak učiníte v sedmém až čtyřiadvacátém měsíci, volí způsob odstranění závady prodávající. V daném případě ovšem nese náklady na dopravu.

Vraceli nebo měnili jste někdy vánoční dárek? Jaké s tím máte zkušenosti? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte inspiraci na Vánoce? Poradíme vám, co si lidé přejí od Ježíška!

10. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ

Hledáte inspiraci na Vánoce? Poradíme vám, co si lidé přejí od Ježíška!

Češi chtějí utratit o Vánocích 495 eur, přičemž na dárky vydají 325 eur, tedy asi 8-9 tisíc korun. Tak jako loni budou preferovat levnější a praktické dárky. Polovina chce ale podle... celý článek

Kolik letos utratíme během Vánoc?

1. 11. 2010 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Kolik letos utratíme během Vánoc?

Během letošních vánočních svátků utratí české domácnosti více peněz, než tomu bylo před rokem. Průzkum společnosti Unilever ukazuje, že spotřebitelé hodlají o Vánocích zalovit hlouběji... celý článek

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

18. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

Na předvánočních nákupech na internetu se sice dá ušetřit, ale je nutné dát si pozor na známé typy internetových podvodů. Ty se totiž koncem roku objevují častěji než jindy. Přinášíme... celý článek

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

10. 12. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak bezpečně nakupovat dárky na internetu

Češi letos budou nakupovat vánoční dárky na internetu více než kdykoliv před tím. Ušetří tím čas i peníze. S nakupováním na internetu je spojeno i několik rizik. Přinášíme osm rad,... celý článek

Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost

4. 12. 2009 | Eva Sovová

Vánoce nemusí být drahé, stačí zapojit nápaditost

Nadělit pod vánoční stromek horu dárku si kvůli recesi nejspíš nedovolí letos mnohé domácnosti. Již tak napjaté rodinné rozpočty ale Vánoce nemusí vůbec vysát. Vánoční atmosféru totiž... celý článek

Partners Financial Services