Komentář Tomáše Prouzy k hodnocení webů leasingových společností

Simona Ely Plischke | 19. 12. 2003
Tomáš Prouza, ředitel společnosti Peníze, a. s.Tomáš Prouza, ředitel Peníze.CZ
Podívejte se na jeho další články.

CAC Leasing
Známky: (uživatelské prostředí, informační hodnota, praktický test): 4; 3; 5
Veselé barvičky, použité na design tohoto webu, se možná hodí na Vánoce, ale po zbytek roku tyto stránky působí spíše jako hračkářství, snažící se být netradiční za každou cenu. Velmi neprofesionální je různá velikost v textech na homepage, špatné zarovnání textů (například Napsali o nás - Další zprávy) a další designové chyby. U tak velké společnosti překvapuje, že se na webu objevují pouze velmi stručné informace, jakoby převzaté z letáků, místo aby web nabízel dostatek informací. Katastrofické jsou výsledky praktického testu, slovo "havárie" nenajde ani fulltextový vyhledávač.

CCB Finance
Známky: 2; 2; 3
Poloprázdná homepage působí klidným dojmem, ale dostupné místo by jistě šlo využít mnohem lépe než nyní. Stejně tak by bylo potřeba rozdělit některé příliš dlouhé stránky, na kterých se může uživatel ztratit (zvláště když chybí jakákoliv navigace, která by návštěvníkovi ukázala, kde se právě nachází a jak se případně vrátit zpět). Informací je zde na první pohled více než u CAC, ale i tak chybí podstatné údaje. V Častých otázkách se například mluví o vlivu spojení dvou firem CCB do nové na způsob účtování - ale o tom, jak vůbec leasing účtovat, nikde ani zmínka…

ČSOB Leasing
Známky: 1,5; 1,5; 2
První dojem z velmi povedené a dobře strukturované úvodní stránky ruší jen pop-up s vánoční nabídkou, která se ještě jednou opakuje na banneru na homepage (proč toto zdvojení?). Stránky občas trpí nedoplněním informací, takže občas lze narazit v boxíku Související odkazy na text "Související odkaz 1", vedoucí na neexistující stránku. Jinde zase související odkazy chybí úplně a celý web by potřeboval informačně prohloubit. Velice dobrá je sekce Online služby, včetně online hlášení škody, problematická je ztráta navigačních prvků při použití vyhledávání pomocí fulltextu.

GE Capital Leasing
Známky: 2; 4; 5
Dobrý dojem z lehké homepage zkazí vyjížděcí menu, která nezmizí ani poté, co posunete myš a překrývají tak další částí stránky. Velmi nepříjemné ovšem je nacpání informací do malého okýnka o velikosti tak jedné třetiny stránky - v tak malém prostoru se uživatelé obtížně orientují a nelze do něj vložit dostatek informací. Také navigace je uvnitř webu poměrně podivná a objem nabízených informací je nejnižší ze všech leasingových společností.

Leasing České spořitelny
Známky: 1,5; 2; 5
Hezká, barevně vyladěná homepage po vzoru mateřské banky a s velmi povedeným navigačním pruhem v záhlaví. Běžného uživatele nepotěší příliš dlouhé stránky, které by bylo potřeba rozdělit a doplnit navigací s obsahem dané stránky. Je vidět, že stránky jsou čerstvé a že se některé věci teprve zabíhají - například v bazaru je jedno jediné auto, BMW.

ŠkoFIN
Známky: 3; 2; 3
Příliš nepotěší velký pop-up na jednu třetinu stránky s vánočním přáním. Jednak je velký a jednak je to pouze text bez jakékoliv grafiky. Design stránek je usedlý, některé odkazy se otevírají do nového okna (což je poměrně velký nešvar) s jiným designem, takže uživatel nemá vizuální přehled o tom, kde vlastně je. Překvapivý je přímo na homepage odkaz na dceřinou společnost Školease, která se už před několika měsíci přejmenovala a splynula s další společností v majetku ŠkoFINu. Že by to zapomněl někdo autorovi webu říct? Nepříjemným nedostatkem je chybějící fulltextové vyhledávání.

VB Leasing
Známky: 1,5; 2,5; 3
I když obecně nejsem příznivcem ilustračních fotografií na webech, v případě obrázků na této homepage jde o dobrou volbu, ilustrující jednotlivé položky nabídky. Informace na stránkách jsou spíše základní, chybí větší hloubka, jako jediný z testovaných webů ale VB Leasing nabízí širší informace o daňových aspektech leasingu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslední volba: leasing v hermelínu

19. 12. 2003 | Simona Ely Plischke

Poslední volba: leasing v hermelínu

Soutěž Best Web 2003 je u konce. Od 30. 9., kdy odstartovala, jsme rozdali 11 diplomů v pěti kategoriích. Vítěze té poslední, hodnocení webů leasingových společností, vyhlašujeme nyní.... celý článek

Partners Financial Services