Jak hodnotí bankovní weby Petr Očko

Dušan Hradil | 10. 10. 2003
Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s.

Petr Očko, zástupce ředitele, SPRIG, o.s.

KB
Velmi přehledné, informace rozděleny logicky podle cílových skupin a požadovaných služeb, přístupné i pro naprosté finanční laiky. Grafika střízlivá, ale na druhé straně zase ne příliš strohá. Všechny odkazy a menu jsou esteticky a nenásilně zakomponovány do hlavní stránky.
Obsahuje potřebné informace o všech relevantních produktech pro privátní i firemní klientelu. Užitečný je určitě malý slovník bankovních pojmů, podrobné odpovědi na často kladené dotazy či aktuální informace o zavádění eura. Pro investiční bankovnictví slouží zcela oddělená prezentace – zdá se, že jde o pozůstatek staré verze stránek (tomu napovídá i starý název internetové domény), který stále čeká na nový design.
Ze stránky produktu "Termínované účty" chybí odkaz na aktuální úrokové sazby (podobná vazba chybí i u dalších produktů). Tyto úrokové míry se nacházejí pod odkazem "Sazebník", což je pojem používaný spíše pro ceník poplatků za služby. V sazebníku je pak relativně rychle možno najít odkaz na poplatky za transakce platebními kartami, včetně výběru z bankomatů.
Známky (uživatelské rozhraní, informační hodnota, praktický test): 1, 1-, 2-

ČSOB
Na první pohled působí spíše dojmem finančního infoserveru (grafy, tabulky, více lišt s odkazy atp.). Odkazy na jednotlivé sekce jsou často nelogicky uskupeny (např. sekce "Zástupci"), hlavní navigační lišta je nepřehledná a také nepříliš logicky uspořádána. Při dalším procházení stránkami dojem nepřehlednosti nemizí, spíše naopak.
Obsahuje poměrně podrobně potřebné informace o všech relevantních produktech. Zejména firemní klientela, případně soukromé osoby, jež častěji investují své finance, zde naleznou mnoho užitečných informací včetně analýz a ekonomického zpravodajství. To vše je však trochu na úkor běžných informací pro občany. Poskytované informace jsou v naprosté většině dostupné v české, anglické i slovenské verzi.
Hodnoty přístupné v rámci položek Úrokové sazby, resp. Sazebník z hlavní stránky. Odkaz na sazebník je také přístupný přímo ze stránky produktu.
Známky: 3-, 2, 1-

ČS
Hlavní lišta s odkazy rozdělená logicky podle cílových skupin. Grafika působí mírně nepřehledným dojmem, neškodilo by trochu více střízlivosti, nicméně zachovává a hodně zdůrazňuje jednotné prvky firemního designu.
Obsahuje potřebné informace o všech relevantních produktech. Pozitivem jsou podrobné odpovědi na často kladené dotazy. Poměrně významným nedostatkem je omezený rozsah anglické verze stránek.
Položky Úrokové sazby a Sazebník jsou stále přístupné v hlavním menu.
Známky: 2, 2-, 1-

HVB Bank
Prezentace s trochu netradičně řešenou úvodní stránkou má jednotlivé sekce logicky rozděleny podle druhů klientely a využívá k tomu podrobného rozbalovacího menu. Vytknout se dá snad jen poněkud fádní barevná kombinace používaná v prezentaci a občas trochu náročnější orientace v rozbalovacím menu, u kterého by snad mohlo být použito alespoň větší písmo.
Obsahuje potřebné informace o všech relevantních produktech pro privátní i business klientelu a to v české i anglické verzi. Vytknout by se snad dala absence sekce pro často kladené dotazy a celkově podrobnějšího zákaznického servisu.
Položky Sazebník i Úrokové sazby jsou stále přístupné v "Toolboxu". K příslušné úrokové sazbě je možno se dostat také přímo ze stránky produktu.
Známky: 2, 2, 1

GE CB
Prezentace je logicky rozdělena podle cílových skupin (Lidé, Firmy, Partneři) a toto rozdělení je přehledně naznačeno různými barevnými odstíny. Grafika je snad až příliš střídmá, což sice potěší uživatele připojené přes pomalejší modem, ale ze stránek si člověk neodnáší dojem, že právě navštívil prezentaci jedné z nejvýznamnějších bank. Na druhé straně jsou zde použity promyšleně harmonické barevné kombinace, které snad žádného návštěvníka neurazí.
Obsahuje potřebné informace o všech relevantních produktech. Velmi propracovaná je sekce Zákaznický servis, kde je vedle položek jako často kladené dotazy a kontakty možno najít také on-line formuláře, on-line chat, slovník pojmů apod. Bonusem navíc, který bych však na stránkách takovéto banky opravdu nečekal, je možnost vyhledávat odcizená vozidla podle SPZ a VIN. Zcela však chybí odkaz na anglickou verzi stránek.
Odkaz na sazebník poplatků i úrokové sazby je přehledně umístěn na úvodní stránce. Na aktuální úrokové sazby je možno se dostat i ze stránky produktu.
Známky: 2, 2, 1-

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovní korunovace roku 2003

10. 10. 2003 | Dušan Hradil

Bankovní korunovace roku 2003

Vizitkou každé banky jsou mimo jiné její internetové stránky. Na ty se zaměřilo naše hodnocení Best Web 2003. Chcete vědět, kdo zvítězil v očích poroty a hlasování čtenářů?

Partners Financial Services