Ježíšek nakupuje na aukcích

Ježíšek nakupuje na aukcích
Někdo pod stromečkem najde bačkory, někdo knihu, někdo možná historický porcelán či třeba obraz od Františka Tichého. Soudě podle počtu aukcí, konaných v posledních dvou týdnech, podle jejich návštěvnosti i podle dosažených tržeb, budou mít letos mnozí sběratelé opravdu bohatého Ježíška.

Předvánoční aukční maratón odstartovala 30. listopadu aukční síň Dorotheum. Dražilo se všechno možné, obrazy počínaje a nábytkem konče. Nejdráže byl prodán rozměrný barokní obraz Bitevní scéna od neznámého středoevropského malíře, jehož cena se vyšplhal na 600 tisíc korun. Největším překvapení ale bylo nabídnutých 312 tisíc korun za vídeňské empírové hodiny, zhotovené významným hodinářem Peterem Rauem. Dražba přitom začínala na částce 50 tisíc korun.

O den později, 1. prosince, se konala společná aukce aukční síně Vltavín a společnosti Antikva Nova Kodl, na které bylo dosaženo letošního dražebního rekordu. Obraz malířky Toyen Růžový spektr, který byl před dvěma lety k vidění na výstavě v domě U Zvonu, byl vydražen za 3,15 miliónu korun. Milionové částky padaly také v případě děl Josefa Šímy a Emila Filly. Šímův obraz Odpoutaný strom (Letící keř) se prodal za 1,8 miliónu korun. Fillův olej Hlava se z 1,25 vyšplhal na 1,5 miliónu korun.

Uplynulý víkend byl na aukce ještě bohatší. V sobotu se dražilo v aukčních síních Nuselská 19 a.s. a Forum 9/11. Na neděli si své aukce naplánovaly společnosti Antikva Nova Praga a Pictura. Rané kubistické plátno Emila Filly Zátiší se zmrzlinou, vínem a obálkou se na sobotní aukci společnosti Nuselská 19 a.s. prodalo za 2,6 miliónu korun. Nejvýše vydraženou položkou na aukci společnosti Forum 9/11 se stal obraz Baudelairova milenka od Josefa Lieslera, který se z 380 tisíc dostal až na 800 tisíc korun.

O miliony se jednalo také na nedělní aukci společnost Pictura. Obraz Václava Špály Koupání získal zájemce po telefonu za vyvolávací cenu 2,9 miliónu korun. Největší souboj byl sveden o obraz Dívka v klobouku od Antonína Procházky. Jeho cena v průběhu dražby stoupla bezmála o milion - z 1,6 na 2,55 miliónu korun. Dražilo se také staré umění. Obraz Jana Kupeckého Portrét baronky Huldenbergové se například prodal za vyvolávací cenu 1,2 miliónu korun.

Přesto Michal Šeba ze společnosti Pictura po aukci přiznal, že v případě Špálova obrazu čekal lepší výsledek. "2,9 miliónu za takto kvalitní dílo není zas tak moc. Čekal jsem, že se o něj bude zajímat více kupců. Nový majitel udělal opravdu dobrý obchod," řekl Šeba.

Zajímáte se o aukce výtvarných děl? Zajímají vás netradiční investice tohoto typu? Chcete o aukcích číst na Peníze.CZ? Napište nám své zkušenosti a názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

František Tichý, koruna, obrazy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 1 komentář

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské... celý článek

Partners Financial Services