Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.

Ceny bytů se stabilizovaly. Nemusí být na dně, čekání na další pokles se však může vymstít.
Pokud chcete koupit či prodat dům či byt, neotálejte. Jejich ceny se podle odborníků víceméně stabilizovaly. Mohou sice jít ještě níže, spekulace na další pokles cen domů či bytů ale může skončit fiaskem.

Ceny domů a bytůse letos podle odborníků, oslovených serverem peníze.cz víceméně stabilizovaly. Netroufnou si odhadnout, zda již dosáhly dna - hodně to totiž závisí na vývoji české, ale i dalších ekonomik. Shoda panuje v tom, že případné cenové výkyvy by již neměly být příliš velké. S koupí či prodejem bytu tak nemá příliš smysl otálet.

Podle Ivy Novákové z rezidenčního oddělení firmy King Sturge klesly ceny rezidenčních nemovitostí v první polovině roku 2010 v průměru o 1-2 procenta, což pokládá za známku stabilizace cenna českém rezidenčním trhu. Do konce roku 2010 nečeká zásadní výkyvy.

Je to daleko menší pokles než ve druhé polovině roku 2008, kdy s prvním nárazem krize podle Novákové klesly ceny paneláků podle lokality a technického stavu nemovitostí o 15-20 procent. Jejich ceny ale byly hlavně v Praze nadhodnoceny a spadly tak na reálnou úroveň. Loni se snížily i ceny starších nemovitostí v dobrých lokalitách a nové bydlení: ceny starších bytů v průměru o - 9,4 procenta, v Praze o -5,9 procenta. Ceny nových bytů v Česku v průměru klesly o -7,1 procenta, v Praze o -8,2 procenta. Stěžení roli hraje lokalita. Ceny bytů v téže ulici se mohou lišit i o desítky procent podle velikosti a technického stavu bytu, ale i celého domu.

Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí soudí, že ceny domů či bytů ve většině českých měst a obcí klesat nebudou, protože jsou již velmi nízké. V Praze ale klidně mohou jít u některých bytů v domech s nefunkčním Společenstvím vlastníků jednotekznovu dolů. Důležitější než ceny je rozhýbat velmi nízký počet obchodů. Mimo Prahu se byty komerčně prakticky nestaví, ve většině měst a obcí pokřivily trh privatizace obecních bytů. Když se nabízí, tak starší a méně kvalitní byty. Vyjma Prahy dominují rodinné domky.

Také prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný se domnívá, že se ceny – prakticky ve všech segmentech rezidenčního trhu– stabilizují. Záleží ale na tom, zda budou prodávající a kupující ochotni sblížit své představy a na odbornosti zprostředkovatelů, kteří často nastavují nabídkové ceny. Ani on si kvůli nejistému vývoji ekonomiky netroufá odhadnout, zda jsou ceny na dně a jak se budou dál vyvíjet. Nedomnívá se ale, že by rostly.

České nemovitosti již tolik nelákají ani cizince. Výjimkou jsou podle Novotného občané z rusky hovořících zemí a Slovenska. „ Vzhledem k velikosti trhu připadala vždy na zahraničí zanedbatelná část transakcí,“ dodává Pácal. Z minima obchodů nyní převažují nákupy občanů z Ruska, Vietnamu a Slovenska, někdy i Číňanů, Němců a Izraelců, ČR opouštějí investoři z Británie, Irska, Španělska, Francie a Nizozemí.

I když se počet zahraničních investorů snížil, dál existuje podle Pavla Smolky z King Sturge poptávkainvestičních fondů, hlavně z německy hovořících zemí, v menší míře z Británie, po zajímavých bytových projektech za dobrou cenu. Mezi individuálními zájemci hlavně o byty, dominují občané z Ruska a bývalých sovětských republik, dál je klientela poměrně rovnoměrně rozložena mezi tradiční investory z Velké Británie a ostatních zemí EU. Dříve je bralo mnoho kupujících jako čistou investici bez bližší znalosti prostředí, nyní daleko víc záleží na jejich osobních vazbách na ČR.

Pokud jde o nájmy, nabídka podle Novotného stále převyšuje poptávku bez ohledu na velikost města. Nájemní ceny jsou stabilní, v některých lokalitách s vyšší koncentrací nabídky i mírně (asi do 10 procent) nižší. Obecně roste standard vy bavení volně pronajímaných bytů (kuchyně, bílá technika). V některých lokalitách malých ale i velkých měst se tak regulované nájemné již velmi blíží smluvnímu.

Smluvní nájmyšly obecně mírně dolů, regulované skokově nahoru kvůli jeho zvyšování, danému zákonem. Ve většině měst a obcí se velmi přiblížily. Pokles smluvních nájmů je důležitý pro hladký průběh deregulace, jinak mohou nastat velké problémy,“ upozorňuje Pácal. Pokles smluvních nájmů souvisí s růstem nabídky smluvních pronájmů díky privatizaci obecních a podnikových bytů (část z nich je následně pronajímána), přirozeným uvolňováním dosud regulovaných bytů s následným nájem smluvním, pronájmy bytů z nové výstavby apod. Pokles smluvních nájmů činil řádově několik procent ročně. Vyšší jsou smluvní nájmy v Praze (dvojnásobek regulovaného) a například ve městech s vysokými školami.

K postupné renesanci cen došlo podle Novotného také na trhu rekreačních nemovitostí, tedy chalup a chat. Také Pácal soudí, že se zde pokles cen zastavil a nabídka je docela dobrá. Více než dříve slouží v oblasti cestovního ruchu než jen k chalupaření.

Kupovali, či prodávali jste v poslední době dům či byt? Jaké s tím máte zkušenosti? Podělte se s námi o ně!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2010 13:35

Všichni akorad lžou ceny nemovitostí budou proste klesat at se to nekomu libi nebo ne.. Pro soucasne ceny neni proste zadne opodstatneni..

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2010 16:12

Prodávám rekreační nemovitost již 3 měsíce,zájemců bylo dost, ale asi chata není ideál,hypo na chaty se většinou nedávají, začínala jsem s exkluzivitou-zbytečně,má to stejný účinek jako bez smlouvy,realitky to praktikují formou když najdou zájemce teprve uzavřou smlouvu.Blokace výhradní smlouvou je pro prodávajícího nevýhodná a pro realitky výhodná.Lidé chtějí za minimum peněz luxus,chápu je, ale nic není zadarmo a vše něco stojí.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

3. 3. 2010 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

Hlídejte si neplatiče v domě. Můžou vás připravit o peníze.

Vlastníci bytů, kteří neplatí příspěvky na správu a údržbu domu, porušují zákon o vlastnictví bytu. Ostatní majitelé mohou proto dlužnou částku vymáhat u soudu. Trvá to několik měsíců.... celý článek

Fond oprav: Peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu

23. 2. 2010 | Jan Stuchlík | 29 komentářů

Fond oprav: Peníze, které můžou slušně zvednout hodnotu vašeho bytu

Pro řadu majitelů bytů končí vlastnictví nemovitosti u dveří do bytu. Údržba společných částí domu je příliš nezajímá a často na ni nejsou ochotni přispívat přiměřené částky. Pak jsou... celý článek

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

10. 2. 2010 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Český trh nemovitostí je polomrtvý. Zmizeli z něj kupci.

Za stagnaci na českém trhu s nemovitostmi někteří experti obviňují banky. Prý příliš zpřísnily podmínky úvěrů na bydlení. Důvodů, které jsou za strnulým trhem, je ale mnohem víc. Změnilo... celý článek

Jak správně kupovat nemovitost

9. 7. 2009 | Věra Tůmová

Jak správně kupovat nemovitost

Vyhlédnout si krásný či výhodný byt nebo dům nestačí. Při koupi nemovitosti je třeba posoudit řadu věcí, aby se koupě vůbec podařila a vyplatila. Nestačí tak jen zvážit lokalitu či... celý článek

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

8. 7. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Prodej domu s hypotékou vyžaduje pečlivý výběr kupce

Prodat byt s hypotékou není až tak velký oříšek, jak by se mohlo zdát. Kdo chce prodat dům i s úvěrem, musí pečlivěji vybírat kupce. Jeho „kvality“ nejdůkladněji prověřuje právě banka,... celý článek

Partners Financial Services