Nových hypoték ubývá, hypoteční makléři mají přesto žně

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 8. 6. 2009 | 11 komentářů
Nových hypoték ubývá, hypoteční makléři mají přesto žně
Češi odkládají investice do bydlení, a berou si tedy i méně hypoték. Některé banky přesto hlásí meziroční nárůst klientů. Žně mají i hypoteční makléři, přes které zařizuje úvěr na bydlení stále více klientů.

Letošní rok hypotékámnepřeje. Potvrzují se tak dřívější předpovědi odborníků na tyto úvěry na bydlení. Podle údajů Ministerstva pro místní rozvoj za první čtvrtletí letošního roku v Česku přibylo 10 440 nových držitelů hypoték, kteří si vzali úvěry v celkovém objemu 17,7 miliardy korun. To je ve srovnání s předchozím rokem pokles o 31 procent, upozorňuje Pavla Hávová z Hypoteční banky. Generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman ale aktuální čísla označuje za „návrat do normálního stavu“. Podle něj nyní nastává doba, kdy si hypotéky budou brát už jen ti, kteří na ně budou mít a potřebují je. Dříve ovlivňovali hypoteční trh významnou měrou i spekulanti, kteří nyní mizí. Pro letošek se tak podle expertů Raiffeisenbank nedá počítat s výraznějším oživením.

Do konce roku pravděpodobně nelze očekávat návrat k rekordním měsíčním výsledkům předchozích dvou let ani podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila. „Pokud budou poskytnuté hypotéky na úrovni 90 miliard korun, budeme to považovat za velmi dobrý výsledek,“ usuzuje Sadil. „Klienti odkládají dlouhodobější investiční záměry ve vyšších objemech, a to se projevilo i na produkci hypoték,“ doplňuje Pavla Langová z České spořitelny a dále poznamenává, že odhad dalšího vývoje v úvěrové oblasti není snadný a bude záviset na celkovém ekonomickém vývoji.

Ne všechny banky ovšem na ochlazení trhu s bydlením doplácejí. Třeba ČSOB za první letošní čtvrtletí hlásí růst. „V úvěrech na bydlení jsme zaznamenali 21procentní nárůst oproti stejnému období loňského roku, což v přepočtu znamená zvýšení o 101,5 miliardy korun,“ říká mluvčí ČSOB Irena Zapletalová. Podle ní i průběžné výsledky ukazují, že hypoteční trh po dlouhé době přestal klesat a pomalu se začíná vzpamatovávat. Meziroční nárůst v objemu hypotečních úvěrů občanům o téměř 19 procent a o 13 procent v počtu hypoték oznámila také Komerční banka.

Zlepšení na hypotečním trhu začínají vidět i někteří hypoteční makléři. Podle slov mluvčí jejich asociace (AHM) Petry Horákové-Krištofové se jim dokonce daří velmi dobře, protože díky nepřehlednému trhu zájem o jejich služby stoupá. Objevují se stále nové pobočky a služby kvalitního hypotečního makléře už přestávají být jen výsadou větších měst. „Jak počet uzavřených smluv v rámci celého trhu klesá, zvyšuje se podíl hypoték zprostředkovaných členy AHM. Nyní je to více jak každá pátá hypotéka, zatímco v roce 2007 to byla každá osmá,“ popisuje Horáková-Krištofová.

„Oproti celkovému trhu, který vykazuje dvacetiprocentní meziroční pokles, se Gepard Finance pohybuje na přibližně stejné úrovni produkce jako v loňském roce,“ líčí Jiří Hlinka z Gepard Finance. Podle něj je zdaleka nejúspěšnějším měsícem letošního roku podle objemu uzavřených hypoték květen. Meziroční růst okolo 24 procent uvádí rovněž makléřská společnost Simply Group, které se za letošní první čtyři měsíce podařilo uzavřít 1 788 hypoték v objemu 2,53 miliardy korun (vloni to bylo 1298 hypoték v objemu 2,04 miliardy korun).

Anketa

Budete si letos brát nějaký úvěr na bydlení?

Mění struktura poskytovaných hypoték. Ještě před pár lety se zcela běžně poskytovaly hypotéky na sto procent hodnoty zastavované nemovitosti, dnes už lze takovýto úvěr získat jen výjimečně.

Například v Komerční bance s prvním květnem oznámili, že podobně jako v jiných bankách již nebudou, až na výjimečné případy, poskytovat úvěry na vyšší částku, než činí 90 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV). „V poslední době registrujeme u hypoték nad 90 procent LTV zvýšenou míru rizika a registrujeme také přímou souvislost mezi výší LTV a režimem splácení,“ vysvětluje důvody limitu hypotečních úvěrůmluvčí banky Monika Klucová a dále upřesňuje: „Toto omezení platí pro klienty, kteří budou v rámci scoringu (posouzení bonity a rizikovosti) vyhodnoceni jako rizikovější. V rámci scoringového procesu je hodnocena bonita klienta a jeho způsobilost hradit závazky vůči bance na základě široké škály kritérií, včetně jeho historie u Komerční banky, platební disciplíny v minulosti, trvání pracovního poměru, rodinného stavu apod. Je tedy obtížné předem přesně charakterizovat,  kterým z klientů konkrétně můžeme 100procentní hypotéku poskytnout. Nicméně je možné i nadále poskytovat hypotéky až do 100 procent odhadní ceny nemovitosti těm klientům, kteří projdou scoringovým hodnocením.“

Většina bankse navzdory klesajícím počtům klientům nyní snaží flexibilně přijít na trh i s novými produkty. Jednou z novinek jsou úvěry, které lze využít v rámci programu Státního fondu životního prostředí Zelená úsporám. Takovýto nový produkt nabídla na jaře mimo jiné například Raiffeisenbank pod názvem Zelená hypotéka.

Myslíte si, že jsou letošní podmínky pro hypoteční úvěry zajímavé nebo se vyplatí s úvěrem počkat do dalšího roku? Podělte se o názor a zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 6. 2009 14:51, Vasik Pruzinsky

Doporucuji uver ze stavebniho sporeni, kde je fixace sazby po celou dobu uveru relativne nizka. Pokud se prece jen za par let sazba snizi na 1.4 % apod. tak se to da prekolikovat na hypotecni uver. Konci tim ale flexibilita. Vzhledem k tomu, ze inflace pojede na 15% tak je lepsi se ted za 20 fix zadluzit po usi a koupit si za pul roky byt o 50% levnejsi. Developeri uz slevuji. Je skvely cas na nakupy na dluh. Kdo se zadluzil drive tak se zadluzil spatne. Moc poslouchal reklamy a uveril nesmyslum v novinach.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

27. 3. 2009 | Věra Tůmová

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

Trh s nemovitostmi prochází v řadě zemí očistnou kúrou. Ceny domů i bytů po letech růstu strmě klesají, a mohou tím lákat některé investory k nákupu. Při nákupu nemovitosti v cizině... celý článek

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

20. 3. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

Dříve výhodná hypotéka od mBank ztratila své kouzlo. Bilanční mechanismus, kterým se daly snížit úroky, už banka neposkytuje k úvěrům s fixovanou úrokovou sazbou. Na hypotéku navíc... celý článek

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

18. 3. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

Navzdory klesajícímu zájmu o hypotéky diskriminují některé české banky stávající majitele hypoték. Na rozdíl od nových klientů jim nabízí výrazně horší úrokové sazby. Letos se to může... celý článek

mBanka začíná inspirovat i velké banky

5. 3. 2008 | Věra Tůmová | 32 komentářů

mBanka začíná inspirovat i velké banky

Velké tuzemské banky se tváří, že polská mBank je nemůže ohrozit. Přesto se některé z nich už letos nechají inspirovat hypotékou této internetové banky. Kdy je inspiruje i ke snížení... celý článek

Partners Financial Services