Šest rad, jak kupovat družstevní byt

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 26. 11. 2008 | 6 komentářů
Šest rad, jak kupovat družstevní byt
Obezřetnost při koupi nemovitosti bývá na místě. O to více, pokud se rozhodnete pořídit si družstevní byt. V šesti bodech vám přinášíme stručný přehled toho, na co je třeba před takovou koupí myslet.

Před koupí družstevního bytuse vyplatí:

  1. Znát podrobně chování a situaci družstva:
    Jak funguje družstvo, kolik je a jakých družstevníků, zda a jak často se schází, jak probíhá hlasování, kolika penězi družstvo disponuje, zda má, či nemá úvěry (případně dotace např. na zateplení domu), jaké jsou oficiální dokumenty, stanovy atd.
  2. Znát základní informace o budoucích sousedech (jací lidé tam bydlí, zda mají či nemají zájem o převody do osobního vlastnictví, jedná se o o starší či mladší obyvatele, Čechy, cizince…)
  3. Zjistit si, zda už nějaký bytz tohoto družstva byl převedený do osobního vlastnictví. Ti, kdo převod podstupují první jsou na tom zpravidla nejhůře – musí „prošlapat cestu“ v administrativě, procesech atd. 
  4. Zvážit, vlastní možnosti financování koupě bytu v družstevním vlastnictví.
    Koupit byt v družstevním vlastnictví má smysl jedině, když máte:
                A - dostatečné vlastní finanční prostředky 
                B - přislíbený předhypoteční úvěr
                C - jinou zástavu v dostačující hodnotě
                D - možnost sehnat více ručitelů
  5. Uvážit situaci - pokud nemáte ani zástavu ani vlastní prostředky a chcete koupit třeba byt za tři miliony korun, je koupě bytu v družstevním vlastnictví podle hypotečního experta Jiřího Patáka takřka nerealizovatelná. „Říkám takřka, protože některé stavební spořitelny mají speciální programy. U nich, pokud si třeba seženete dva a více ručitelů, jsou vám schopny půjčit třeba až dva miliony korun za všechny ručitele. Problém je ale často v tom, že to jsou vysoce úročené úvěry na kratší dobu splatnosti. Tzn. u dvoumilionové hypotéky by klient zaplatil zhruba 12-13 tisíc korun, takhle zaplatí klidně 16-18 tisíc korun. Jsou to úvěry s úrokem mnohem vyšším než u standardních hypoték se zástavou,“ říká Paták
  6. Nezapomenout na převod - rozhodně po transakci, tedy převodu členských práv, převeďte byt do osobního vlastnictví, co nejdříve. Pokud máte například předhypoteční úvěrna družstevní bydlení, zavázali jste se bance převést bytdo jednoho, respektive maximálně dvou let, a do té doby platíte jen úroky, jistina zůstává stále stejně vysoká. Družstevní vlastnictví navíc i do budoucna zpravidla znamená řadu omezení (např. případného nájemníkavám musí schválit družstvo, nemůžete bytem ručit za hypotéku atd.)

 

Financování družstevního bytu ve zkratce

Podle hypotečního specialisty Jiřího Patáka jsou v zásadě tři možnosti financovánídružstevního bytu:

Nejjednodušší je, pokud klient má k dispozici jinou nemovitost v dostatečně vysoké hodnotě, kterou použije na zástavu úvěru. V případě, že zájemce o koupi družstevního bytu má o družstvu dostatek dobrých referencí, měl by si od družstva pro banku a její předhypoteční úvěr získat potvrzení o budoucím převodu. Tedy potvrzení, že družstvo povolí převod bytu po splacení anuity do osobního vlastnictví, případně, že vloží na katastr prohlášení vlastníka o rozdělení bytových jednotek.Třetí možností, nejlépe u nižších částek, je uvažovat o úvěru s několika ručiteli, díky čemuž se dá vyhnout zástavě nemovitosti.

Co znamená družstevní bydlení

Model družstevního bydlení stojí na rozhraní mezi bydlením vlastnickým a nájemním. Dům je v katastru nemovitostí obvykle evidovaný jako jeden celek vlastněný družstvem, které pronajímá jednotlivé byty svým členům (byty nejsou v katastru zapsány samostatně). Členové družstva tedy nevlastní své byty přímo, tzn.nejsou evidováni coby vlastníci bytů, své byty "vlastní" nepřímo tak, že mají členský podíl na družstvu, s nímž je spojeno právo na pronájem bytu. Členem družstva může být vždy jen jeden nájemník bytu, výjimkou jsou manželé.

U družstevního bytu se nemusí jeho obyvatelé starat o daň z nemovitosti tak jako u bytu v osobním vlastnictví. Za členy ji platí družstvo, které následně rozpočítá do nájemného. Byt, resp. členská práva k bytu, může člen prodat bez souhlasu družstva. K pronájmu je ovšem souhlas už nutný.

Už jste někdy převáděli družstevní byt či dům do osobního vlastnictví? Podělte se s ostatními čtenáři o dobré i špatné zkušenosti, které vás při tom potkaly.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 6. 2013 14:33, MaraSK

Článok hodnotím ako "nič moc". Pri kúpe družstevného bytu je treba popísať oveľa viacen informácií, ako len týchto 6 "útržkov". Od r.2008 boli napísané na túto tému aj lepšie články. A pritom "poznať správanie družstva" a "poznať susedov" sú v realite trochu prázdne frázy. Ako moc môžete spoznať vašich budúcich susedov a správanie družstva pred kúpou? Koľko ľudí to naozaj spraví? Ako? Čoho si všímať? Aj tak je ťažké odhadnúť, ako budú členovia hlasovať...

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 5. 2016 3:30, Artois

Clanek je popravde uplne o nicem, pac za a) se prakticky (krom financovani) vztahuje snad na vsechno tyhle planete (a presne jak rikate, neco overit proste nelze) a hlavne za b) snazi se zacit bulvarnim uskalim koupe DV vs. SVJ. (kuri ocko, nebo nekdo saaasaaa?)

Proste kravina na entou. Koupit nebo prodat DV je jak si dat pivko v horkem letnim dnu, akorat jednou po ceste k notari. Proti SVJ pozehnani. O vyhodach vymahatelnejsiho a klidneho souziti nemluve (ale ano, posrat se muze vzdy vse a vsude, zvlast tady v New Dilhi).

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

23. 9. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak koupit byt: ověřte si, kdo je majitel

Při nákupu nemovitosti by si měl kupec vždy ohlídat, od koho ji kupuje. Ověřit vlastnictví kupovaného bytu či domu přitom nestačí jen jednou.

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

16. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak ochránit své peníze nejen při nákupu nemovitosti

Riziko při prodeji či koupi podstupují většinou obě zúčastněné strany. Dá se ovšem minimalizovat tím, že se do celé transakce zapojí třetí osoba, která peníze vydá až po splnění všech... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Partners Financial Services