Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 27. 4. 2016
Je těžší sehnat půjčku na nový byt než na starší nemovitost? Dosáhnou na byty v novostavbách i ti, kteří mají strach, že nejsou bonitní? A jak rychle půjde vyměnit starou nemovitost za novou?
Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

Dobrá zpráva hned na začátek – ať už jste na tom finančně jakkoli, developer a většinou i banka mají stejně jako vy velký zájem na tom, abyste zvládli byt zaplatit. Ve většině případů se tedy můžete spolehnout, že pro to udělají všechno.

Při koupi novostavby ale v první řadě záleží na tom, v jaké fázi je developerský projekt. Když byt už stojí, všechno v zásadě funguje stejně jako při shánění peněz na koupi „použitého“ bytu. Dokud je ale byt jen na papíře nebo je rozestavěný, může být náročnější sehnat hypoteční úvěr. Existují ale také jiné možnosti financování než hypotéka.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Začněme ale počítat od toho, „co je doma“, tedy kolik peněz už máte. V podstatě můžou nastat tyhle okolnosti: 1. Nemáte nic, co by stálo za řeč, 2. něco už jste naspořili, případně 3. dokonce disponujete celou kupní cenou. Ale nepočítají se jenom peníze, velmi často lidé, kteří se chystají koupit novou nemovitost, mají nějakou jinou už v rukávě. Například při stěhování do nového většího bytu uvolňujete vlastní menší byt. Pro každou z možných kombinací se nabízí jiné řešení.

Máte celou kupní cenu? Kupte dva byty místo jednoho

Pojďme se nejdřív podívat na tu nejluxusnější variantu – celou kupní cenu bytu máte už teď na účtu. V tomto případě zdánlivě není co řešit. Přesto vás chci upozornit na zajímavou, spíš investiční příležitost. Hypoteční úroky jsou nyní tak nízko, že se nabízí velmi výhodná možnost naspořené peníze nejen utratit, ale navíc zhodnotit.

Hypotéky: Bože, jak hluboko jsme klesly!

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

Tip Maximy: Výměna nemovitosti 

Specifický případ je, když měníte jednu nemovitost za jinou. Nakupujete sice za vlastní prostředky, ale má to jeden háček – abyste ty prostředky měli k dispozici, musíte včas zvládnout prodej stávající nemovitosti.

Dejte si pozor hlavně na to, aby vás časový tlak nedonutil zbytečně snižovat kupní cenu původní nemovitosti. Byla by škoda prodělat zrovna dnes, kdy všechny ceny na realitním trhu naopak rostou.

Chcete-li se vyhnout stresu, vyzkoušejte novou službu výměna nemovitosti, která umožňuje nejdřív koupit a až potom v klidu prodávat.

Hypotéku můžete využít jako takzvanou páku, koupit místo jednoho bytu dva a alespoň jeden z nich pronajmout. Oba byty klidně vybírejte v novostavbě – do dobře dopravně dostupných lokalit s parkovacím místem a moderní dispozicí můžete zvlášť ve velkých městech najít velmi spolehlivého nájemníka, klidně i mezi cizinci.

Z vlastních zdrojů uhraďte první splátky

Pokud jsem vás přesvědčil, budete nyní spadat do kategorie číslo dva – máte část vlastních zdrojů a zbytek si potřebujete půjčit. Každý developerský projekt má svůj splátkový kalendář. Na začátku se platí rezervační poplatek a potom většinou s podpisem smlouvy o smlouvě budoucí kupní ještě záloha. Zbývající část kupní ceny je doplatek, který obvykle zaplatíte ještě před podpisem kupní smlouvy.

Vlastní zdroje se vyplatí použít pro rezervační poplatek a zálohu, a to ze dvou důvodů. Za prvé, bytová jednotka v té době ještě neexistuje a nelze ji zastavit proti hypotéce. Za druhé, dokud v nemovitosti nebydlíte (a možná ještě někde platíte nájem), nemusíte splácet žádné splátky ani úroky. To vám ulehčí nenarušit si měsíční rozpočet. Většinou však bývá možné se domluvit také na individuálním kalendáři splácení.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Nedají hypotéku? Sáhněte po družstevním bydlení

Speciální případ nastává tehdy, pokud máte nějaké vlastní peníze (řekněme zhruba třetinu ceny nemovitosti), ale dobře víte, že nejste dostatečně bonitní, aby vám banka dala hypotéku na zbytek kupní ceny. Proč? Tak třeba jste živnostník, svobodná matka nebo jste už přesáhli věkovou hranici pro hypotéku, případně máte nějaký byť malý záznam v registru dlužníků. V takovém případě sáhněte po družstevní novostavbě.

Družstevní bydlení se začalo opět stavět před několika lety za stejným účelem jako dříve – nabídnout bydlení i těm, kteří nemají na zaplacení celé kupní ceny. A jak to dnes funguje? Na začátku musíte zaplatit členský vklad ve výši zhruba třiceti procent ceny bytu. Nějaké finanční prostředky tedy přece jenom sehnat musíte. Potom však platíte jenom měsíční nájemné. A developer nebude posuzovat váš příjem ani věk.

Jakmile byt takto postupně splatíte, automaticky se převede do vašeho osobního vlastnictví, což je výhoda oproti starším bytům, kde může být problém získat povolení k převodu. Zatímco u hypotéky tedy po splacení dojde k výmazu zástavního práva, tady dojde k zápisu vašeho vlastnického práva do katastru.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Hledáte vhodný úvěr? Využijte služby developera

Vylučovací metodou jsme se nyní dostali k nejčastější možnosti, kdy alespoň část kupní ceny budete muset pokrýt z hypotečního úvěru nebo stavebního spoření. Možností už dnes existuje nesčetné množství, dost jich je i pro stoprocentní půjčku na nový byt.

Pro banky je velký rozdíl financovat novostavbu, která je teprve „na zelené louce“, oproti stavbě s už vymezenými bytovými jednotkami, nebo dokonce už zkolaudovanému bytovému domu. V počátečních fázích může banka – zejména pokud nejde o banku spolupracující na projektu – posuzovat i spolehlivost developera a žádat třeba důkazy, jestli je vlastníkem pozemku, má stavební povolení nebo jestli k domu bude patřit i přístupová cesta.

Jedna možnost, jak získat jednoduše úvěr už na první splátky, je zastavit jinou nemovitost. Pokud nemáte žádnou takovou, kterou byste mohli na začátku ručit, nabízejí se různé typy předhypotečních úvěrů, americká hypotéka nebo také klasická hypotéka s odloženým zástavním právem. V zásadě lze ovšem poradit jenom jedno: spolehněte se na finanční poradce, kteří znají všechny aktuální finanční produkty na trhu i vaši osobní situaci a dokážou doporučit to nejlepší řešení.

Určitou výhodu mají v případě novostaveb finanční poradci, jejichž služby vám poskytne developer. Developeři totiž mívají nadstandardní vztahy s bankami, a to zejména u těch projektů, kde banka financuje výstavbu. V tom případě obvykle právě ta nabízí klientům slevy a výhodné podmínky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

30. 3. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

První byty v novostavbě se prodají dávno předtím, než se kopne do země. A ty poslední, podle atraktivity projektu v některých případech i dlouho po kolaudaci. V jaké fázi je nejlepší... celý článek

Novostavby: Jak vybírat byty „z papíru“

17. 3. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Jak vybírat byty „z papíru“

Nový byt často kupujeme ještě ve fázi projektu. Raný předprodej „z papíru“ může být za nižší, zaváděcí cenu, ale žádá si úplně jiné strategie výběru než u starších bytů.

Vyměnit starou za novou? S nemovitostmi je to složitější

17. 2. 2016 | Vladimír Zuzák

Vyměnit starou za novou? S nemovitostmi je to složitější

Mnohdy je logisticky náročnější vyměnit jednu nemovitost za jinou než jít poprvé z pronájmu do vlastního. Je lepší prodat a koupit, nebo zvolit směnnou smlouvu.

Ze života: Stěhování do většího. Jak navázat koupi na prodej?

7. 10. 2015 | Vladimír Zuzák | 6 komentářů

Ze života: Stěhování do většího. Jak navázat koupi na prodej?

Víte, co může být ještě náročnější než vyřizování hypotéky? Když peníze na koupi musíte získat prodejem stávající nemovitosti.

Investiční byt: Hypotéka se vyplatí, i když máte peníze. Zafunguje jako páka

25. 2. 2015 | Vladimír Zuzák | 22 komentářů

Investiční byt: Hypotéka se vyplatí, i když máte peníze. Zafunguje jako páka

Hypoteční úvěr s výhodnou úrokovou sazbou může posloužit i investorům, kteří mají peněz dostatek. Vypůjčené peníze totiž poslouží jako páka, kdy v poměru k vlastním vloženým prostředkům... celý článek

Partners Financial Services