Novostavby: Jak vybírat byty „z papíru“

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 17. 3. 2016
Nový byt často kupujeme ještě ve fázi projektu. Raný předprodej „z papíru“ může být za nižší, zaváděcí cenu, ale žádá si úplně jiné strategie výběru než u starších bytů.
Novostavby: Jak vybírat byty „z papíru“

Přijdete-li k novostavbě ve fázi projektu, existuje váš budoucí domov jenom v pláncích, výkresech, v lepším případě na vizualizacích a ve trojrozměrných modelech. Jak tedy postupovat při výběru bytu v novostavbě, kde prohlídka zatím není možná? Rozdělme si výběr novostavby na dva kroky – zaprvé hledání a selekce vhodných projektů na internetu, za druhé první schůzka a důležité otázky na developera.

Jak zhodnotit projekt on-line

Na webu vypadají všechny developerské projekty lákavě – úžasné vizualizace, působivé popisky, slibné parametry. Jak rozlišit ty povedené od nekvalitních nebo rizikových?

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Cena nakonec vždycky rozhoduje

První i poslední slovo má při výběru bytu vždy kupní cena, respektive rozpočet kupujícího. U levných novostaveb si dejte pozor na kvalitu provedení. Nešetřili na stavebních pracích a materiálech? Poskytují dostatečně dlouhou záruku, kdyby se ukázalo, že v bytě něco není v pořádku? Jsou-li byty abnormálně levné, není pravděpodobné, že developer šetřil na vlastní provizi – mnohem spíš ušetřil jinde, což se může nepříjemně projevit.

U dražších nemovitostí si zase dejte pozor na nečekaně vysoké poplatky za služby navíc, jako jsou například recepce, bazén nebo park ve vlastnictví společenství vlastníků. Zaplatíte za ně horentní sumy nejen v kupní ceně, ale zejména později v měsíčních poplatcích za správu. Přitom jde obvykle o zbytečný luxus, který nebudete využívat. Dejte si tedy pozor na všechno, co je navíc a co vyžaduje průběžnou správu (park, bazén) a plné zaměstnání člověka (na recepci).

Jestli se nevejdete s hypotékou do kupní ceny novostavby, slevu pravděpodobně nezískáte, ale máte možnost koupit si družstevní byt a postupně ho splácet rovnou developerovi (místo banky). S financováním dobrý developer poradí – finanční poradce vám sežene vám některý z široce dostupných úvěrů.

REALITNÍ PORADNA

Každá rada drahá? U nás se neplatí! Odborníci z realitní poradny na Peníze.cz poradí zdarma, ať už kupujete nebo prodáváte.

Co hlídat

Jakmile jste se rozhodli, v jaké cenové kategorii byt hledáte, vstupují do výběru mnohá další, podstatná kritéria – dispozice, výměra, příslušenství, ale také materiály, z nichž jsou novostavby postavené.

Dispozici bytu si pečlivě prohlédněte na plánku a vezměte do úvahy také orientaci oken. Bude vám slunce svítit do ložnice ráno, nebo večer? Jsou všechna okna orientovaná na studený sever? Ve větších developerských projektech bývá možné navštívit vzorový byt o stejné dispozici, který se nachází v už dostavěné části bytového komplexu. Tuto možnost určitě využijte.

Zásadní bude pochopitelně i velikost bytu: Pamatujte, že výměra bytu se může v některých případech trochu odchýlit od projektu. Během stavby totiž někdy doznává projekt změn – nejen ve výměře, ale také třeba v poloze radiátorů a podobně. Vždycky proto ohlídejte odchylku ve výměře ve smlouvách, běžná povolená odchylka může být zhruba tři procenta. Při převzetí bytu je tím pádem nutné výměru přeměřit.

Dalším velké téma, které souvisí s použitými materiály, je v novostavbách akustika. Příliš hluční sousedi patří k nejčastějším obavám. Problémům můžete předejít, pokud se při výběru novostavby zaměříte na to, jaké jsou materiály a zvukové vlastnosti příček mezi byty, jaký je povrch podlah a izolace. O použité materiály se zajímejte hned na první schůzce s obchodníkem.

Co se týče příslušenství, platí totéž co u starších bytů – balkon i komora budou výhodou, naopak příliš velká terasa se může zbytečně prodražit. Obvykle zaplatíte za každý metr čtvereční terasy polovinu ceny za metr čtvereční bytu. Na druhou stranu, pokud skutečně máte zájem trávit hodně volného času venku s přáteli grilováním nebo hraním s dětmi, pak může být dobrá volba i předzahrádka v přízemních bytech. Velkou výhodou novostaveb bývá vlastní venkovní parkovací stání.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

Lokalita ovlivní kvalitu života víc, než si myslíte

Samostatným tématem je výběr lokality – nezapomeňte, že kvalitu života ovlivňuje také všechno to, co leží za obvodovými stěnami vašeho bytu. Vůbec nejlepší je zajet se podívat na místo, kde se byty právě staví, pak si uděláte dobrou úvodní představu. Uvidíte, kde je nejbližší zastávka hromadné dopravy a jak často jezdí metro, tramvaj nebo autobus, posoudíte blízkost lesa, sportoviště a dalších míst pro volný čas.

Developerské projekty si potom můžete vybírat i s ohledem na to, jestli se v rámci projektu počítá s investicemi do okolí bytových domů, zda budují parky, hřiště a další relaxační zóny, zda vytvářejí komerční prostory pro kavárny, obchody a sportoviště, která budete navštěvovat. Nechejte si ukázat plány nebo modely toho, jak bude vypadat celá čtvrť – pozornost věnujte také přístupovým cestám a chodníkům.

A nezapomeňte si zjistit časový plán výstavby – zaprvé, kdy budou stát všechna plánovaná hřiště a parky, za druhé jak dlouho a kde všude se bude ještě stavět v následujících letech. Jinak byste mohli být překvapeni, že vám po nastěhování výhled do zeleně brzy zastíní další bytový dům.

Otázka za miliony

Z čeho se platí výstavba?

Co stojí za nedostavěnými skelety a neúspěšnými developerskými projekty z minulosti? Riskantní financování výstavby přímo z peněz od klientů, tedy „z vlastních zdrojů“. Jde o letadlový systém, kdy každý problém s rychlostí v prodeji bytu znamená nutnost zastavit výstavbu a čekat, až přitečou další peníze.

A bezpečná verze? Financování z bankovního úvěru – banka hlídá kvalitu projektu a počet předprodaných bytů a navíc v případě krachu developera stavbu dokončuje.

Problematiku jsme rozebrali v článcích:

Jak zhodnotit spolehlivost developera

Situace, kdy byty ještě nestojí a vy je kupujete v předprodeji, vyžaduje velkou důvěru v developerskou společnost, že skutečně projekt dostaví. Proto je zásadní pro výběr vhodné novostavby schůzka s obchodním zástupcem, kde je třeba položit mnoho důležitých otázek, abyste mohli zhodnotit spolehlivost developera a také bezpečnost celé transakce s ohledem na financování a smlouvy, které spolu uzavřete.

Jako první by vás měla zajímat reputace developera – podívejte se na reference na webu a sežeňte si osobní zkušenosti přátel a známých. On-line kritika vždy nemusí znamenat opravdový problém, ale budete vědět, jaké záležitosti si máte vyjasnit. Důležitou roli vždy sehraje také historie developerské společnosti – rizikovější jsou ty, které vznikají a zanikají s jedním developerským projektem. Záruky, reklamace ani případné právní spory později nebude možné uplatnit, protože zodpovědná právnická osoba zanikne. Naopak je-li developer na trhu dlouho (a bez skandálů) a má rozestavěných hodně projektů, bude v jeho zájmu chovat se k zákazníkům korektně.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? Ke všem těm smlouvám a právničině se může hodit... V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Jakmile se dovtípíte, s kým máte tu čest, zajímejte se už na první schůzce o podmínky celého obchodu a znění smluv, které budete uzavírat. Důležité otázky směřují samozřejmě k právům a povinnostem vás i developera, dále zejména sankcím nastaveným při neplnění (co když se dodání bytu zpozdí, co když se bude jeho podoba výrazně odchylovat od toho, co bylo slibováno na papíře). Všechny krizové situace se řeší lépe, pokud jsou ve smlouvě konkrétně zmíněny a upraveny. Velkou pozornost věnujte záruce a možnostem reklamace – vyplatí se vybírat developery, kteří poskytují prodlouženou záruku, protože nový byt si může žádat hodně oprav.

Na závěr se zajímejte, kdo budou vaši sousedé a jak budou upraveny vaše vzájemné vztahy. Developer má na to velký vliv – společenství vlastníků v novém bytovém domě vznikne výlučně z jeho klientů. Zjistěte si, jak se bude společenství zakládat, kolik bude mít členů, ale zkuste se také zeptat, jaké skupiny klientů si byty kupují. Převážně mladé rodiny, manažeři, cizinci, nebo dokonce investoři, kteří shánějí byty na pronájem? I to ovlivní kvalitu vašeho bydlení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

27. 4. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Dokud nestojí, nezastavíte ho. Jak financovat nový byt?

Je těžší sehnat půjčku na nový byt než na starší nemovitost? Dosáhnou na byty v novostavbách i ti, kteří mají strach, že nejsou bonitní? A jak rychle půjde vyměnit starou nemovitost... celý článek

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

30. 3. 2016 | Vladimír Zuzák

Novostavby: Předprodej, výstavba, hotovo. Každá fáze má svá pro a proti

První byty v novostavbě se prodají dávno předtím, než se kopne do země. A ty poslední, podle atraktivity projektu v některých případech i dlouho po kolaudaci. V jaké fázi je nejlepší... celý článek

Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

2. 3. 2016 | Vladimír Zuzák | 14 komentářů

Novostavby: Za kvalitní nový byt si připlatíte. Stojí to za to?

Je stěhování do nového bytu vždycky výhra? Nebo by vám bylo lépe třeba ve starém činžáku, levném paneláku, případně v rodinném domku po babičce? Nový seriál začínáme zvažováním pro... celý článek

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

21. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 3 komentáře

Kupujeme byt: Ceny novostaveb. Dá se „ukecat“ sleva?

Při pohledu do ceníků nabízených novostaveb přemítají mnozí kupující, jak moc vážně developeři uvedené částky myslí. Kdy je možné o ceně jednat a kdy naopak hrozí okamžitý prodej dalšímu... celý článek

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

8. 10. 2014 | Vladimír Zuzák | 5 komentářů

Kupujeme byt: Líná huba… Na co se ptát při koupi novostavby

Nepříjemnosti nebo dokonce fatální problémy zažilo u nás s developery už tolik kupujících, že dotazování a prověřování není nikdy dost. Holému neštěstí se lze vyhnout, pokud ovšem víte,... celý článek

Partners Financial Services