Ze života: Prodej zděděné nemovitosti: Těžká zkouška pro příbuzenské vztahy

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 18. 11. 2015 | 1 komentář
Ideální počet vlastníků je lichý a tři jsou moc. Jenže jakmile se má nabýt nemovitost v dědickém řízení, skončíte často s příbuznými jako spoluvlastníci. Jak to udělat, aby vzájemné neshody nezablokovaly prodej?
Ze života: Prodej zděděné nemovitosti: Těžká zkouška pro příbuzenské vztahy

Když v rodině zemře blízký člověk, brzy se mantrou všech příbuzných stává „dohoda“. Jenže čím větší majetek je v sázce, včetně toho nemovitého, tím těžší může být dohody dosáhnout. Pokud ale plánujete nemovitost prodat a proměnit na peníze, bez dohody to nepůjde.

Všechno začíná u notáře

Začíná to u notáře, který je k vyřízení dědictví pověřený soudem. Pokud zemřelý nezanechal závěť, ve které určil dědice a jejich podíly sám, nastupuje dědictví ze zákona a jednotlivé dědice a jejich podíly určuje občanský zákoník. Každý z dědiců se však může svého dědického podílu vzdát ve prospěch jiného dědice. Notář zejména zjistí veškerý majetek zůstavitele, jeho hodnotu a všechny dědice. Je-li součástí dědictví nemovitá věc, budete tedy potřebovat odhad ceny.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Existuje mnoho typů odhadů nemovitostí – některé jsou zdarma, za některé dáte klidně kolem pěti tisíc. A některé vycházejí vysoké, jiné mnohem nižší (typicky bankovní předhypoteční odhad, kde se banka kryje před případnými riziky). V případě dědictví vám postačí odhad od realitní kanceláře, nepotřebujete drahého, autorizovaného znalce. Mnoha lidem je hned zřejmé, že čím nižší odhad vyjde, tím nižší poplatky zaplatíte u notáře. Jenže pokud plánujete nemovitost brzy prodat naopak za co nejvyšší částku, daň z příjmů se bude počítat z rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou, respektive v případě dědictví cenou podle odhadu, která je uvedena v usnesení soudu, respektive notáře o vypořádání dědictví. Na manipulacích s odhadem tedy spíš proděláte. Stát si totiž od vás vezme ještě více než notář.

Předpokládejme tedy, že jste skončili s příbuznými, respektive ostatními dědici, jako spoluvlastníci nemovitosti a chystáte se ji co nejdřív prodat, abyste si rozdělili peníze. V takovém případě je nezbytné, aby vaše vlastnické právo k nemovitosti bylo nejdříve zapsáno v katastru nemovitostí (na základě usnesení soudu, respektive notáře o vypořádání dědictví, které notář podá na příslušný katastrální úřad). Na základě toho se stanete důsledkem výsledku dědického řízení klasickými spoluvlastníky, se všemi (ne)výhodami.

Odměna notáře v dědickém řízení

Další kalkulačky

Anketa

Byli jste někdy součástí skupinky dědiců?

Zvolte si mluvčího

Nyní tedy máte se spoludědici společný projekt – chcete prodat nemovitost a rozdělit si prodejní cenu podle vašich podílů na nemovitosti. Zejména pokud je vás víc, může být těžké se dohodnout na tom, jak při prodeji postupovat. Každý z vás má zájem na tom, aby se nemovitost prodala co nejvýhodněji a aby se zajistily bezpečné podmínky převodu peněz. Každý na to ale může mít jiný názor. Jak tedy postupovat? Zvolit raději jednoho pověřeného prodejem, nebo chodit všude společně?

Pro hladký průběh prodeje je nepochybně lepší, pokud se dokážete dohodnout na tom, že se jeden z vás stane mluvčím za ostatní. Všechna důležitá rozhodnutí budete spolu konzultovat, ale jednání s realitní kanceláří i zájemci o koupi povede jenom jeden z vás. Tato varianta vyžaduje velkou dávku vzájemné důvěry a pověřený mluvčí se vystavuje riziku, že mu budou ještě roky dávány za vinu všechny skutečné nebo domnělé chyby. Co když bylo možné prodat někomu jinému, spolehlivějšímu, a za vyšší cenu?

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a jako obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak založil vlastní společnost Home Institute, která dává kupujícím a investorům do ruky efektivní nástroje, s nimiž projdou realitním trhem bezpečně. Zejména jsou to právní prověrka, technická inspekce, příprava a kontrola smluv a správa nemovitosti na pronájem. Nedávno se stal ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog, pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Druhá možnost je chodit na všechna jednání společně. To může být dobré rozhodnutí, pokud se mezi sebou nehádáte a neodradíte zájemce (zde hrozí podobné nebezpečí jako při rozvodu, jak jsme psali v článku Prodáváte bydlení kvůli rozvodu? Nevyděste zájemce). Výhoda je, že všichni vždy uslyší všechno, co bylo řečeno, a tedy se vyhnete kolotoči domněnek a pomluv, které mohou vzniknout, pokud jeden informuje ostatní, jak se co seběhlo. Ale varujeme vás – zkušenosti ukazují, že domácím sporům o interpretaci toho, co bylo řečeno, se mnohdy stejně nevyhnete, i když byli všichni přítomni.

Vůbec nejhorší, ale bohužel poměrně častá varianta je jednat o prodeji nemovitosti každý na vlastní pěst. Je to noční můra pro realitní kanceláře, pokud spoluvlastníci přicházejí každý zvlášť a hádají se, co kdo komu řekl a k čemu kdo dal svolení. Makléř ještě takové jednání bývá schopen ustát, ale jakmile začnete jednat každý zvlášť se zájemci o koupi, můžete předpokládat, že vám brzy utečou. Vy byste chtěli o tak důležité věci sjednávat dohodu se čtyřmi spoluvlastníky, kteří jsou mezi sebou rozhádaní? Jen si to představte – s jedním se dohodnete odpoledne, a večer hned volá druhý, že takhle by to nešlo.

Někdy dokonce dědici nechají nemovitost prodávat každý v jiné realitní kanceláři a soutěží, kdo dřív najde zájemce. Nemovitost inzerovaná vícekrát za různých podmínek ovšem působí na kupující nedůvěryhodně. Když hledají nové bydlení na realitních serverech, všimnou si, že je inzerátů vícero, a zejména pokud se i tržní cena bude lišit, řeknou si, že jde o nějaký podvod nebo že je nemovitost z nějakého důvodu „neprodejná“. Pokud si nejste jistí výběrem realitní kanceláře, raději jim dejte na několik měsíců exkluzivitu, a teprve pokud nebudou úspěšní, jděte jinam.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s širokým zázemím pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Zdarma provozuje odhad nemovitosti on-line, jako první realitní kancelář přišla se službou výměna nemovitosti.

Na rozdělení peněz musí být shoda

Nezbytné je zejména přijít do realitní kanceláře s jasnou dohodou na tom, kolik kdo získá z prodejní ceny nemovitosti. Rozdělení peněz totiž nemusí přesně odpovídat velikosti podílů, které jste zdědili. Zejména se jedná o případy, kdy se nemovitost prodává až delší dobu po skončení dědického řízení a jeden ze spoluvlastníků se o ni po celou tu dobu staral, tedy investoval svůj čas i peníze, zatímco ostatní ne. Každopádně bez jednoznačné dohody na tom, jak se peníze rozdělí a kam peníze půjdou, není možné nemovitost prodávat.

Pokud naopak dohoda jasná je, bude zanesena rovnou do kupní smlouvy a smlouvy o úschově kupní ceny, odkud peníze bezpečně mohou putovat rovnou na soukromé účty spoluvlastníků. Tak se vyhnete vzájemné nedůvěře. Nebojte se, rozhodně nebude nutné svěřit nejdřív celou částku jednomu z vás a peníze si předávat doma v igelitce. Bezpečný převod peněz na účty všech spoluvlastníků by měla zajistit realitní kancelář nebo bankovní, advokátní či notářská úschova. Záleží zase na tom, jak se mezi sebou dohodnete.

Ze života

Život přináší nejrůznější situace, odcházíte z domu, hledáte první byt – ani se v něm nezabydlíte a jste dva a hledáte bydlení spolu. Ani nevíte, jak se to stane, narodí se děti, tak aby měly pokojík, ani se nerozkoukáte a už odcházejí z domu a pokojík je navíc… Náš nový seriál ukazuje, jak na reality v realitě:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ze života: Prodáváte bydlení kvůli rozvodu? Nevyděste zájemce

4. 11. 2015 | Vladimír Zuzák

Ze života: Prodáváte bydlení kvůli rozvodu? Nevyděste zájemce

Nutí-li vás rozvod prodat společnou nemovitost, špinavé prádlo schovejte hluboko do skříně. Hádky, neshody a naschvály můžou zájemce o koupi jen odradit.

Prodáváme byt: Jak si pojistit, že dostanete své peníze

1. 7. 2015 | Vladimír Zuzák | 12 komentářů

Prodáváme byt: Jak si pojistit, že dostanete své peníze

Nic není při prodeji důležitější než bezpečný tok peněz od kupujícího k prodávajícímu. Potřebujete jistotu, že vám kupující zaplatí a že nedojde ke zpronevěře. Jak správně nastavit... celý článek

Přehled a kalkulačky: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2015

11. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Přehled a kalkulačky: Vdovský, vdovecký a sirotčí důchod v roce 2015

Peníze.cz pokračují v sérii servisních článků s kalkulačkami aktualizovanými pro rok 2015. Dnes se budeme věnovat pravidlům vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů.

Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

6. 11. 2014 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Kolik stojí smrt? Češi na posledním rozloučení šetří

Před pár dny jsme si připomínali své blízké, kteří už tu s námi nejsou. Připomínat bychom si ale měli i vlastní pomíjivost. Víte, kolik dnes stojí pohřeb? A máte jistotu, že ten váš... celý článek

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

28. 3. 2014 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

Miliardář Larry Page má jasno: dal by je jinému miliardáři, výrobci elektromobilů a fantastovi Elonu Muskovi.

Partners Financial Services