Družstevní byt: Jak získat svůj podíl

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 3. 6. 2015 | 1 komentář
Převod družstevního podílu může být docela rychlý proces, pokud máte vyřešené financování. Jinak budete muset hledat družstvo, které vám přislíbí převod do osobního vlastnictví, nebo novostavbu.
Družstevní byt: Jak získat svůj podíl

Laicky řečeno, chcete si koupit družstevní byt. Dovolte, abychom vás rovnou opravili – rádi byste získali družstevní podíl v bytovém družstvu, se kterým je spojeno právo nájmu družstevního bytu. Dnes si řekneme jak na to, krok za krokem.

Máte na to?

Začnete zhodnocením své finanční situace. Jestli máte kupní cenu na účtu, není co řešit. Jestli si potřebujete půjčit maximálně zhruba milion korun, můžete usilovat v různých bankách o půjčku bez zajištění. Ale chystáte-li se na klasickou hypotéku, celý proces se významně zkomplikuje.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a jako obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak založil vlastní společnost Home Institute, která dává kupujícím a investorům do ruky efektivní nástroje, s nimiž projdou realitním trhem bezpečně. Zejména jsou to právní prověrka, technická inspekce, příprava a kontrola smluv a správa nemovitosti na pronájem. Nedávno se stal ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog, pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Družstevní podíl sice je možné podle nového zákona o obchodních korporacích zastavit, ale nic to nezměnilo na přístupu bank, které požadují pro hypotéku zástavu nemovitosti v osobním vlastnictví. Máte-li takovou nemovitost ještě v záloze, můžete si oddechnout a nabídnout ji bance do zástavy místo družstevního podílu.

Jestli ale žádný nemovitý majetek nemáte, budete si muset vybírat podle kritéria, na které banky slyší. Získáte-li příslib družstva, že dojde nejpozději do roka k převodu do osobního vlastnictví, hypotéku vám dají formou takzvaného předhypotečního úvěru (samozřejmě za předpokladu, že vás uznají za bonitního klienta). Vedle písemného příslibu ovšem musí ještě existovat i prohlášení vlastníka, které už vymezilo jednotlivé bytové jednotky.

Abyste si byli zcela jisti, co si můžete dovolit, zahajte jednání s bankou včas a nechejte si dopředu zpracovat prescoring. Žádejte svého finančního poradce nebo banku, aby posoudili, kolik můžete na koupi družstevního podílu získat – podle toho se totiž budete potom řídit při výběru.

Jak vybírat a na co se ptát

Výběr družstevního bytu může probíhat podle podobných kritérií jako u bytu v osobním vlastnictví, jen budete makléřům a prodávajícím pokládat několik otázek navíc. Je zřejmé, že zásadní je otázka na to, jestli je v plánu převod do osobního vlastnictví. Ptejte se na konkrétní časový údaj – plán nestačí, protože „určitě k tomu jednou dojde“ znamená, že to může trvat pěkně dlouho, obzvlášť tam, kde na převody není velký tlak. Chcete-li hypotéku, budete potřebovat písemné prohlášení bytového družstva o převodu družstevního bytu do vlastnictví člena družstva s časovým údajem

Druhým významným kritériem, na které se musíte zeptat, je anuita. Družstevní byty na secondhandovém trhu, například v panelových domech, které se stavěly před revolucí, už jsou většinou splacené. Ale pokud například kupujete byt v družstevní novostavbě, kde je majitel teprve pár let, bude mu zbývat ještě poměrně velká část anuity ke splacení. Pokud se stále splácí, musíte si připočíst ke kupní ceně dosud nesplacenou část anuity, abyste získali skutečnou nominální hodnotu družstevního podílu a mohli ji srovnávat s ostatními na trhu nebo vyjednávat o slevě.

Jazykový koutek

Čo si představujete pod takým slovom anuita?

Družstevnická hantýrka proměnila význam slova anuita z původní roční splátky úvěru (z lat. annuus) na celkovou výši nesplacené jistiny z původního dluhu. Až se tedy budete bavit o anuitě například 300 000 Kč, ujasněte si, že jde o celkovou částku, kterou budete ještě doplácet (a musíte přičíst ke kupní ceně). A zeptejte se i na to, kolik dělá pravidelná roční splátka (skutečná „anuita“) a kolik let zbývá do splacení.

Už jsme psali, že družstevní byty bývají až o 30 procent levnější než srovnatelné byty v osobním vlastnictví v téže lokalitě. Ale samozřejmě, sleva není zadarmo – ještě než cokoli podepíšete, pročtěte si podrobně článek Družstevní byt: Je váš, nebo není?

Výjimkou jsou navíc opět byty, kde je převod do osobního vlastnictví „na spadnutí“ – ty se prodávají obvykle za podobnou tržní cenu, stejně jako družstevní novostavby.

Při výběru družstevního bytu se vyptejte i na hospodaření družstva – nebezpečí zpronevěry nebo zadlužení je tady ještě větší, než u společenství vlastníků jednotek, protože pokud družstvo udělá chybu, přijdete o celý bytový dům, který je v jeho výlučném vlastnictví. Vyžádejte si tedy účetní uzávěrky a zjistěte, jestli družstvo splácí nějaký úvěr nebo se chystá si nějaký vzít (typicky na zateplení bytového domu, kotelnu, opravu společných částí).

Kupujete? Prodáváte? Poradíme!

Dokážeme poradit při koupi i prodeji nemovitosti, prověřit fyzický stav nemovitosti i její kondici po stránce práva. Připravíme smlouvy. Samozřejmě si za to necháme zaplatit. A přece ve výsledku nejspíš ušetříte!

Na vaší straně

Partnerem seriálu je Home Institute, česká firma, která svým klientům dává do rukou nástroje pro bezpečnou koupi nemovitosti. Kupujícím zajišťuje kontrolu a přípravu smluv, prověrku a inspekci nemovitosti a další služby.

Jaké smlouvy budete podepisovat

Jakmile jste si vybrali, můžete přistoupit standardně k podpisu rezervační smlouvy, potom už místo kupní bude následovat smlouva o převodu družstevního podílu. Na prodávajícím bude, aby prohlásil, že družstevní podíl není zatížen žádnými dluhy (pohlídejte si, zda uhradil účty za elektřinu, vodu, plyn, internet a podobně.) ani právem třetích osob (zejména podnájemníků). Na vás je uhradit kupní cenu. Budete-li si přece jenom brát hypotéku, bude třeba klasicky podepsat i smlouvu o smlouvě budoucí.

Převod družstevního podílu není podmíněný souhlasem družstva, takže stačí podepsanou smlouvu o převodu družstevního podílu na družstvo doručit a tak převod oznámit. Úplně se vyhnete katastru nemovitostí, kde se nic nemění – vlastnické právo na celý bytový dům (nebo daný počet družstevních jednotek) patří nadále družstvu coby právnické osobě. To vám ušetří hodně času, k převodu může dojít ze dne na den.

Přestože je převod tak rychlý, vyplatí se složit peníze do bezpečné úschovy, i kdyby tam měly ležet jen několik hodin. Nebezpečí, že prodávající vezme vaše miliony a uteče, aniž by na vás převedl byt, je totiž stejně vysoké v řádu měsíců, jako v řádu dnů. Oproti podpisu tedy nikomu peníze na ruku nedávejte, i když vás bude lákat, že byste ušetřili za služby schovatele.

Bytovému družstvu uhradíte obvykle jen paušální „převodní poplatek“, jehož výše se může různit. Zatímco na katastru se hradí jenom tisícikorunový kolek za vklad, poplatky u družstev bývají řádově o něco vyšší, pohybují se kolem zhruba v rozmezí tří až dvanáct tisíc, ale může to být i víc. Naopak ušetříte společně s prodávajícím na dani z nabytí nemovitých věcí, která se na převod družstevního podílu nevztahuje.

Koupě nového družstevního bytu

Koupě družstevního bytu bude mít trochu jiný postup, pokud budete kupovat družstevní byt v novostavbě. Měli byste začít prověrkou developera, ověřit si jeho reference na webu a spoléhat se jen na zavedené společnosti. Výhoda je, že bude potřebovat na začátku většinou jen 25 procent pořizovací ceny bytu. Zaplatíte ve formě základního členského vkladu nebo jednorázového členského příspěvku a zbytek kupní ceny uhradíte později průběžně, formou anuitního splácení. V tomto případě vás nečeká žádná smlouva o převodu družstevního podílu, členem družstva se stanete na základě podané přihlášky, zaplacení členského vkladu a rozhodnutí členské schůze o přijetí za člena bytového družstva. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Družstevní byt: Převod do vlastnictví člena družstva

17. 6. 2015 | Vladimír Zuzák | 21 komentářů

Družstevní byt: Převod do vlastnictví člena družstva

Záleží jen na bytovém družstvu, jestli vám umožní převod bytu do vašeho vlastnictví, nebo ne. A je docela možné, že se družstevníci nebudou hrnout do přípravy prohlášení vlastníka,... celý článek

Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

1. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Chystáte se stavět? Některé parcely podraží až o pětinu

Chystáte se stavět? Některé stavební parcely od příštího roku citelně podraží, podle developerů až o pětinu. Jestli se chystáte kupovat, vyplatí se stihnout platbu do konce roku. Od... celý článek

Družstevní byt: V čem je výhodnější než byt v osobním vlastnictví

20. 5. 2015 | Vladimír Zuzák | 28 komentářů

Družstevní byt: V čem je výhodnější než byt v osobním vlastnictví

Desetina českých domácností bydlí v družstevním bytě. V nabídce realitních serverů je družstevních bytů dokonce dvacet procent a nové staví i developeři. Proč?

Družstevní byt: Je váš, nebo není?

6. 5. 2015 | Vladimír Zuzák | 19 komentářů

Družstevní byt: Je váš, nebo není?

Kupujete byt, ale na katastr nepůjdete. Kupní cenu zaplatit musíte, ale byt zastavit nemůžete. Družstevní bydlení je tak trochu oblečené neoblečené.

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

23. 12. 2014 | Daniel Tácha | 35 komentářů

Velký investiční seriál: Necháte si hypotéku zaplatit investicemi?

Když si vezmete hypotéku, počítáte s tím, že patnáct, dvacet nebo pětadvacet let musíte každý měsíc zaplatit pár tisícovek. Zvažte, jestli se vám nevyplatí zároveň pravidelně investovat... celý článek

Partners Financial Services