Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 22. 4. 2015 | 14 komentářů
Nemovitosti přinášejí zisky a hodnoty, které se nedají nacpat do kalkulaček, přesto ovlivňují konečná rozhodnutí investorů. Čeho si váží úspěšní majitelé investičních bytů a čím se řídí, když vytvářejí své strategie?
Investiční byt: Co se nikdy nevejde do kalkulačky výnosu

Osobní vlastnictví hmatatelné věci, příležitost postarat se o svoji rodinu, děti nebo rodiče, možnost využít nemovitost k zajištění půjčky – to jsou argumenty, které nakonec často převáží ručičku vah na stranu investičního bytu.

Až dosud jsme na tyto váhy pokládali klasické investiční parametry, jako jsou výnos, návratnost nebo likvidita. Na závěr si přiznejme, že kalkulačky ani váhy nedělají investiční rozhodnutí. Dělají je lidé. A konzervativní investoři, kteří po nemovitostech sáhnou nejčastěji, zkrátka sázejí na jistotu.

Nemovitosti jsou skutečně v určitém smyslu slova „investice jako žádná jiná“ – neříkáme, že musejí být vaším jediným investičním počinem, ale do vašeho portfolia mohou rozhodně přinést zajímavé aspekty, které by vám jinak mohly chybět.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a jako obchodní ředitel a ředitel pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak založil vlastní společnost Home Institute, která dává kupujícím a investorům do ruky efektivní nástroje, s nimiž projdou realitním trhem bezpečně. Zejména jsou to právní prověrka, technická inspekce, příprava a kontrola smluv a správa nemovitosti na pronájem. Nedávno se stal ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog, pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Investiční byt značky Ideál...

... podle Vladimíra Zuzáka:

  • zvolit ideální dispozice 2+kk nebo 2+1
  • lokalita Praha nebo Brno (rozvíjející se čtvrti)
  • 50 procnt vlastních zdrojů (minimum pro zajímavý výnos)
  • pákování výnosu hypotékou (s nízkou úrokovou sazbou)
  • vyhledávat příležitost k jednání o slevě z kupní ceny
  • dlouhodobý investiční horizont (žádné spekulace)
  • pronájem mladému páru za cca 10 000 Kč měsíčně
  • profesionální správa nemovitosti
  • výsledkem může být výnos kolem pěti procent ročně

Víc než jen kus papíru

Češi chtějí všechno vlastnit, píše se někdy s jistou dávkou opovržení. Jakkoli se může zdát přízemní toužit po hmatatelném vlastnictví, není na škodu zabývat se základními lidskými potřebami, pokud se rozhodujeme, do čeho investovat. Spousta lidí se dnes chová podobně jako jeden můj přítel, který měl odpovědět na otázku, co by si vzal s sebou na pustý ostrov. Kreditní kartu, zněla jeho odpověď.

Máte-li v investičním portfoliu jenom akcie, dluhopisy, případně drahé kovy nebo komodity uložené bůhvíkde (pokud vůbec), spoléháte se stejně jako můj přítel, že na pustém ostrově, respektive kdykoli v budoucnosti, bude vždy dostupný bankomat, fungující burza, spolehlivé bankovní instituce. Podstupujete tedy poměrně velké riziko spojené s politickou a finanční stabilitou. V momentě opravdu velkých krizí se budete imaginárních zlatých cihliček dožadovat stejně marně jako hodnoty akcií.

Nemovitost má zřejmou výhodu proto, že bez ohledu na vývoj cen na realitním trhu ji vždy můžete přímo použít k bydlení. Jedná se o skutečnou věc, budovu z panelů nebo cihel, která leží na konkrétním místě. Proto můžete kdykoli přijít a využít ji jako domov, i kdyby její hodnota byla v tu chvíli nízká. Banální, přitom extrémně důležité.

Bydlení pro vaši rodinu

Samotné vlastnictví by nebylo tolik lákavé, kdyby se nespojovalo s péčí o rodinu. Splácíte-li hypotéku na vlastní bydlení, může se samozřejmě zdát, že by to celé vyšlo skoro nastejno, kdybyste platili nájem. Každá již splacená nemovitost však významně zvyšuje životní standard celé rodiny – zejména životní start vypadá úplně jinak ve vlastním bytě, než když máte na krku hypotéku nebo pronájem.

Obvyklý scénář mnoha investorů je následující: Dnes koupí investiční byt, který budou financovat za pomoci hypoteční páky s LTV 50 % (tedy polovinu pokryjí ze svých zdrojů, polovinu úvěrem s nízkou úrokovou sazbou). Za patnáct až dvacet let bude celá kupní cena již splacená z pronájmu, dosáhli tedy stoprocentní návratnosti. Byt už není zatížen žádným závazkem a je možné ho buď dále pronajímat, nebo beze ztráty darovat.

Propojeno!

Darovat, nebo nechat zdědit?

Pokud jde o potomstvo či příbuzné, my doporučujeme dar. Ale myslete na zadní vrátka!

Ušetřte na hypotéce

Chcete kupovat byt? Chcete ho před pronajmutím rekonstruovat? A máte už hypotéku?

Šetříme s vámi.

Byt může posloužit jako štědrý dárek pro děti, které ho mohou využít pro vlastní bydlení, nebo dále inkasovat příjem z pronájmu. Zřejmě se nenajde v Česku žádné město, kde by se samotný pronájem jednoho bytu mohl stát plnohodnotným zdrojem příjmu, jako je tomu dnes třeba v centru Moskvy. Ale může se hodit jako kapesné při studiu nebo přilepšení rozpočtu mladé rodiny.

Investiční byt se může stát rovněž vítaným řešením různých krizových rodinných situací. Vzhledem k míře rozvodovosti je spíš pravděpodobné než vyloučené, že se bude dříve či později chtít jeden z partnerů vystěhovat. Ale byt můžou využít i rodiče investora – z důchodu so možná již nebudou moci dovolit bydlení v pronájmu.

Byt jako zástava

Hmatatelnou hodnotu nemovitostí si uvědomují rovněž banky, které oproti zástavě jsou ochotny půjčovat peníze. Jakmile se podařilo splatit úvěr, s nímž jste investiční byt koupili, otevírají se vám další možnosti, díky kterým se nemovitost stává velmi zajímavou součástí vašeho investičního portfolia.

Aniž byste investiční byt prodali, můžete ho využít k dalším investicím nebo podnikatelským aktivitám, pokud jej využijete znovu jako zástavu. Pákový efekt, s nímž cizí zdroje zvyšují vaše výnosy, tak budete moci uplatnit ve vícero různých oblastech, nejen na trhu s nemovitostmi. Zatímco různé banky mohou mít problém se zástavou různých typů akcií, cenných papírů nebo movitých věcí, oproti nemovitosti získáte úvěr na různé investiční záměry v podstatě vždy (jste-li bonitní).

Tento nepřímý zisk z investiční nemovitosti, kterou vlastníte, může být obrovský a může mít velké důsledky pro vaše podnikání i investiční strategie, přesto není možné ho žádnou kalkulačkou přesně vypočítat (stejně jako nelze zpeněžit funkci, kterou může vlastní byt splnit pro vaši rodinu).

V čem vidíte přidanou hodnotu investiční nemovitosti vy?

Investiční byt: kalkulačka

Chcete investovat? Spočítejte si, jak by to mohlo vypadat a jestli se vám konkrétní investice vůbec může vyplatit. Partnerem kalkulátoru zhodnocení je společnost Home Institute.

Možný výnos investičního bytu

Cena nemovitosti
0
m2
Nájem
1000
0
Hypoteční úvěr
%
0
let
0%
Další náklady
1000
0
1 rok5 let10 let
Hrubý výnos0 %00 %00 %0
Čistý výnos0 %00 %00 %0

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2015 9:56, lajos

"Mladý pane, viděl jste někdy důl, to je díra v zemi. Peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zasypat, zatopit, ale nikdo vám ho nemůže vzít!"

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Investiční byt: Hypotéka se vyplatí, i když máte peníze. Zafunguje jako páka

25. 2. 2015 | Vladimír Zuzák | 22 komentářů

Investiční byt: Hypotéka se vyplatí, i když máte peníze. Zafunguje jako páka

Hypoteční úvěr s výhodnou úrokovou sazbou může posloužit i investorům, kteří mají peněz dostatek. Vypůjčené peníze totiž poslouží jako páka, kdy v poměru k vlastním vloženým prostředkům... celý článek

Investiční byt: Musí se vyplatit! Jinak jděte o dům dál

11. 2. 2015 | Vladimír Zuzák | 18 komentářů

Investiční byt: Musí se vyplatit! Jinak jděte o dům dál

Setkávám se s investory, kteří vyzkoušejí různé strategie pronájmu, ale k výnosu přes pět procent se nemohou dostat. Mají těžký úkol – vysokou kupní cenu už nezachrání sebevětší následné... celý článek

Investiční byt: Jak vybrat vhodnou lokalitu

14. 1. 2015 | Vladimír Zuzák | 19 komentářů

Investiční byt: Jak vybrat vhodnou lokalitu

139 000 korun – právě za tolik se teď nabízí na Mostecku nejlevnější 2+kk. Srovnáte-li jako investor tamější ceny nemovitostí s pražskými, zdají se severní Čechy jako země zaslíbená. celý článek

Investiční byt: Výnosy ano, ale musíte si počkat

23. 12. 2014 | Vladimír Zuzák | 2 komentáře

Investiční byt: Výnosy ano, ale musíte si počkat

Investiční byt, to je volba konzervativních investorů. Žádné superrychlé spekulace vás s nemovitostmi nečekají, to si řekněme na rovinu. Ale za odměnu budete moci klidně spát a výnos... celý článek

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

10. 12. 2014 | Vladimír Zuzák | 23 komentářů

Investiční byt: Jak výnosné umí být nemovitosti?

Hlavní lákadlo každého investora? Výnos. A nemovitosti, ty přinášejí výnos hned dvakrát – postupně se zhodnocují, stejně jako jiné komodity, ale také generují pravidelný měsíční příjem... celý článek

Partners Financial Services