Prodáváme byt: Jak dlouho trvá prodej nemovitosti

Vladimír Zuzák | rubrika: Seriál | 18. 2. 2015 | 9 komentářů
Majitelé nemovitostí vstupují na realitní trh s jedním přáním: prodat rychle. Ať už to chcete mít prostě za sebou, honí vás manželka, rozvod nebo dokonce exekutoři, připravte se na to, že když všechno klapne, budou to tři měsíce. Stane-li se z vašeho bytu ležák, může to zabrat i roky.
Prodáváme byt: Jak dlouho trvá prodej nemovitosti

Harmonogram prodeje nemovitosti se dělá těžko. Jisté je, že budete muset nějakou dobu nemovitost nabízet, než najdete zájemce, poté budete připomínkovat a podepisovat smlouvy, případně čekat, než si kupující zařídí úvěr, a nakonec bude váš návrh na vklad ležet minimálně měsíc na katastru.

Ale jak dlouho to všechno potrvá, to vám nikdo přesně nevyčíslí. A vyčíslí-li, nezaručí. Každopádně platí, že peníze získáte až úplně na konci. V realitním seriálu Kupujeme byt jsem doporučoval, aby kupující trval na tom, že peníze za nemovitost budou ležet v bezpečné úschově od podpisu kupní smlouvy až do chvíle, kdy bude zapsán do katastru nemovitostí.

Jako prodávající tedy se zkratkami raději nepočítejte, je přirozené, když chce kupující mít jistotu, že o své peníze nepřijde.

Vladimír Zuzák

Vladimír Zuzák
Má za sebou úspěšnou kariéru ve financích a realitách. Pracoval v OVB, ING, Hypocentru Modré Pyramidy a na pozici obchodního ředitele a ředitele pro finanční služby v developerské skupině Finep. Pak se rozhodl založit vlastní společnost Home Institute, která nabízí zastupování kupujících a investiční byty. Nedávno se stal také novým ředitelem pražské realitní kanceláře Maxima. Má vlastní blog a pravidelně přispívá na zavedené servery o bydlení a financích.

Mít kupce a mít prodáno je rozdíl

Z aktuální analýzy serveru Sreality na začátku února vyplynulo, že průměrná doba prodeje garsonky je 86 dní. S velikostí bytu se postupně prodlužuje až na 121 dní u 5+kk. Ale pozor – údaje z Sreality vypovídají spíš o rychlosti nalezení zájemce než o dokončeném prodeji. Jde totiž o dobu, po kterou u nich visel inzerát.

Jenže ve chvíli, kdy se stahuje inzerát z realitního serveru, obvykle došlo teprve k podpisu rezervační smlouvy. A prodávajícího čeká ještě minimálně pět týdnů, než získá peníze (vyřizování hypotečního úvěru může tuto dobu ještě prodloužit). A to pomíjíme, že stažení inzerátu může znamenat, že si majitel prodej rozmyslel, odložil nebo ho vzdal.

Čím větší nemovitost, tím delší prodej

Malé byty se prodávají vždycky jednodušeji než velké, můžete u nich počítat s rychlejším prodejem. Vůbec největší zájem je v tuto chvíli na realitním trhu o byty 2+kk, naopak největší problém je vždy s rodinnými domy – jejich čas přijde na jaře, kdy se fotí hezké, zelené a rozkvetlé exteriéry.

Podle mých zkušeností, když máte štěstí a jste připraveni, prodáte v Praze menší byt obvykle za tři až čtyři měsíce, na dům budete potřebovat aspoň pět až šest měsíců. Ale v různých regionech je situace proměnlivá – podle Sreality se nejrychleji hýbe realitní trh v Praze, překvapivě nejpomaleji v Karlovarském a Plzeňském kraji.

Když vás honí čas

Tři nejčastější důvody, proč je potřeba prodat rychle

  • Chcete koupit
    Vyhlídky na nový domov motivují spoustu prodávajících k tomu, aby spěchali s prodejem toho stávajícího. Zejména jakmile se objeví nemovitost, o kterou nechcete přijít, dostáváte se do velkého tlaku. Rychlost se může náhle zdát důležitější než prodejní cena.
  • Finanční vyrovnání
    Častou motivací k rychlému prodeji jsou změny v osobním životě. Vysoká míra rozvodovosti znamená taky velké množství prodávajících, kteří se potřebují vyrovnat s bývalým partnerem. Do podobné situace se dostávají také například dědici, kteří se mají spravedlivě rozdělit o majetek, u těch ale nemusí na rychlosti tolik záležet.
  • Máte dluhy a exekuce
    Dluhy a exekuce jsou to nejhorší, co může potkat vlastníka nemovitosti – donutí vás totiž prodat výrazně pod cenou. Je-li nezbytné rychlé oddlužení, kdy nelze čekat tři měsíce, cena ještě klesá. Jste-li v exekuci, je lepší prodat nemovitost dobrovolně, ještě než dojde k dražbě – zachráníte, co se dá.

Nahoru dolů

Co cenu bytu zvyšuje

  • dobrá lokalita
  • občanská vybavenost
  • dobrá dopravní dostupnost
  • osobní vlastnictví
  • cihla jako materiál
  • nedávná rekonstrukce domu
  • nedávná rekonstrukce bytu
  • výtah
  • orientace na východ a na západ
  • příslušenství (balkon, garáž, terasa, bazén)
  • služby v domě (recepce)

Co cenu bytu tlačí dolů

  • družstevní vlastnictví
  • když je v paneláku
  • když je dům před rekonstrukcí
  • přízemí
  • orientace na sever
  • když je byt před rekonstrukcí
  • průchozí pokoje nebo jinak nevýhodná dispozice
  • pozemek pod domem má jiného vlastníka než dům
  • vytápění wawkami nebo elektřinou

Podmínkou rychlého prodeje je realistická cena

S velikostí bytu ani lokalitou neuděláte nic, zato s cenou ano. Měla by být realistická – tržní. Mít velké oči se nevyplácí. – Zatímco čekáte, kdy se konečně najde zájemce, ztrácí nemovitost na prodejní ceně každým dnem, kdy leží na realitním serveru. Neozve-li se žádný zájemce během prvního týdne, budete muset s cenou dolů.

Podezřele rychlý nebo vysoký zájem o koupi vás zase upozorní, že je cena příliš nízko. Abyste byt správně ohodnotili, sepište si všechny jeho přednosti a slabiny a zvažujte, co tlačí cenu dolů a co nahoru. Poté najděte srovnatelné nemovitosti v téže lokalitě třeba na Sreality (tam uvidíte nabídkové ceny) a/nebo jiných realitních webech, případně využijte cenové mapy, které pracují s realizovanými cenami prodaných nemovitostí za poslední rok. K dispozici je i on-line odhad ceny nemovitosti, který pracuje na stejném principu.

Pro urychlení prodeje ve fázi inzerce platí tytéž rady, které jsem již dával v souvislosti s tím, jak tržní cenu zvýšit, v článku

Využijete-li atraktivní fotografie, videoprohlídku a home staging, aniž byste cenu zvedali, urychlíte přirozeně prodej. Buďte ale připraveni, že vás čeká ještě průměrně patnáct prohlídek, než se definitivně dohodnete se zájemcem o koupi.

Partnerem seriálu je MAXIMA, pražská realitní kancelář s tradicí zodpovědného a etického přístupu ke klientům. Nabízí široké zázemí pro prodej a pronájem nemovitostí: prezentaci a inzerci, právní služby i financování zajišťuje profesionální tým.

Podpisy smluv můžou trvat týden, ale i měsíc

A dostáváme se do druhé fáze – předpokládejme, že se podařilo najít kupujícího. Existuje řada komplikací, které mohou v této fázi prodloužit prodej daleko nad rámec časového horizontu, se kterým optimisticky počítají Sreality.

Za prvé jsou to komplikace na vaší straně – například nečekaně zjištěné právní vady. Možná se vám to zdá přehnané, ale věcná břemena, zástavy i exekuce, ale také nezapsané přístavby či vedlejší stavby, jsou pro prodávající často stejným překvapením jako pro kupující. Nečekaným komplikacím proto předejděte právní prověrkou nemovitosti.

Za druhé, kupující může mít problémy získat úvěr. Pokud vám nemovitost trhají z rukou, můžete si nejspíš vybrat zájemce, který disponuje vlastními finančními prostředky a nebude si brát hypotéku. To může ušetřit i několik týdnů.

A nakonec je otázka, jak rychle budete schopni připravit a předložit smluvní dokumentaci. Prodávající, kteří se dosud obešli bez realitky, často teprve začnou poptávat kupní smlouvu u advokátních kanceláří a zaskočeni mohou být nejen cenou právních služeb, ale také časovou prodlevou. I právní servis si tedy začněte zajišťovat včas, ať to nejste nakonec vy, kdo prodej zdržuje.

Realitní seriály na Peníze.cz

V seriálu Kupujeme byt radíme, jak poznat a koupit kvalitní nemovitost, jak dosáhnout slevy, jak nakoupit co nejbezpečněji nebo jak jednat s bankou o hypotéce. Nově píšeme také speciál Investiční byt – protože kupovat pro sebe a kupovat pro peníze je rozdíl.

Z opačné perspektivy pak na reality nahlíží seriál, jehož šestý díl právě čtete:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2016 22:47, Alca

Asi jsem mela stesti, ale prodej bytu 3+1 v Praze a hodnotou pres 3.8mil byl 1 den na serveru, stacila 1 prohlidka, za 3 dny sepsani rezervace, slozeni financi k notarce a ceka se na katastr v Praze.
Ja obratem chci kupovat byt a ceka se jen a pouze na ten katastr. Take mam vybrany byt, podle me mi bude stacit prohlidka a pokud bude stale volny, vezmu ho. Ale vse se tu resi bez hypotek

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 2. 2015 16:24, jozko

Vidim, ze ste este nepredavali nehnutelnost v nasej Bratislavskej bubline :) :)
Tu sa niekedy samotny byt predaval tak hodku (aj z "vyvesenim" inzeratu na net) a potom teda samotny prepis... no katastru to trvalo aj mesiac...
ale hej, ked niekto prestreli cenu...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodáváme byt: Co vás čeká na realitních serverech

4. 2. 2015 | Vladimír Zuzák | 8 komentářů

Prodáváme byt: Co vás čeká na realitních serverech

Je-li někdo dnes na trhu s nemovitostmi nepostradatelný, jsou to realitní servery. Visí na nich kupující, prodávající i realitní kanceláře – jinak než přes internet se vzájemně těžko... celý článek

Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

7. 1. 2015 | Vladimír Zuzák | 8 komentářů

Prodáváme byt: Jak zvýšit cenu těsně před prodejem?

Pár detailů, přehozů nebo svíček, a cena vašeho bytu vzroste do nečekaných výšin. Dá se tomu věřit? Co vám pomůže udělat první dojem a do čeho byste investovali úplně zbytečně?

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

17. 12. 2014 | Vladimír Zuzák

Prodáváme byt: Vyplatí se to právě teď?

Jak udat to správné tempo při prodeji nemovitosti? Ideálně precizním a realistickým odhadem tržní ceny. Vkročíte-li na trh ve správnou chvíli, podaří se byt prodat rychle a výhodně.... celý článek

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

27. 8. 2014 | Vladimír Zuzák | 12 komentářů

Kupujeme byt: Dokud není váš, chraňte své peníze úschovou

Divili byste se, co všechno se děje s penězi kupujících, ještě než dojde k zápisu jejich vlastnického práva do katastru nemovitostí. Desítky milionů korun od klientů jsou na běžných... celý článek

Kupujeme byt: Jak si otevřít cestu ke slevě a dojít až do cíle

9. 7. 2014 | Vladimír Zuzák | 10 komentářů

Kupujeme byt: Jak si otevřít cestu ke slevě a dojít až do cíle

Nemovitosti nemají fixní ceníky. Nabídková cena uvedená v inzerátu může být velmi vzdálená od ceny, za kterou se nemovitost skutečně prodá. Záleží jenom na vaší šikovnosti, za kolik... celý článek

Partners Financial Services