Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

Daniel Kotula | rubrika: Jak na to | 14. 11. 2012 | 25 komentářů
Po odmlce jsme zpátky s dalším dílem Reality show. Seriálu o nakupování investičních nemovitostí. Konec teoretizování, vzhůru do praxe.
Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

Tato investice bude patřit dlouho k mým nejoblíbenějším, důvodů je několik. S Michalem byla perfektní spolupráce, věc si řádně promyslel a přesně věděl, co chce. Dále jsme našli nemovitost minimálně o cirka pět až deset procent podhodnocenou, na perfektním místě z hlediska pronájmu, v dobré ulici, ve stavu po rekonstrukci, vkusně zařízený a i s platícím bezproblémovým nájemníkem. Obvykle se na transakci najde alespoň jedna chyba, zde to má všechna nej – nepředpokládám, že by se to podařilo u dalších investic.

Co je to za nemovitost?

Jedná se o byt 1+kk o velikosti 28m2 ve 3. patře domu v klidné ulici na Pankráci. Ulice patří k těm nejlepším v lokalitě, je klidná, široká a zelená – uprostřed ulice máme minipark. Byt je navíc jen kousek od metra a rychle se rozvíjejícího executive centra, pokud bychom potřebovali nájemníka (zatím nepotřebujeme, máme spolehlivě platícího), potenciálních zájemců by byla spousta. Dům je navíc dobře spravovaný: nová střecha, stoupačky, čisté a suché sklepy, udržované společné prostory a hezká fasáda, žádné dluhy a minimální fond oprav.

I dispozičně je byt bezproblémový: má dostatečně velkou koupelnu s toaletou, přístupnou z chodby, dále velký pokoj s kuchyňským koutem, také přístupný z chodby. Vše po rekonstrukci a vkusně vybaveno, stačilo jen předat klíče. Cena 1 372 000 korun.

Partneři – Partners!

Někdo dokáže vysázet milion a půl na dřevo. A někdo zase ne. Mezi účastníky Reality show (tak jako mezi lidmi obecně) převažují ti druzí. Přesto nejsou nijak diskvalifikováni – pokud je nediskvalifikují banky, tím, že jim odmítnou půjčit. Servis ve věcech finančních, hypotečních zejména přislíbila VIP konzultantka společnosti Partners Dana Míchalová. 

Jak jsme byt našli a jak probíhal převod

Byt jsme viděli nejdříve inzerovat na sReality.cz za cirka milion a sto tisíc, až jsem si říkal, že je zbytečné na inzerát volat, že zde bude spousty zájemců, nakonec jsme ale neodolali a zavolali. Byli jsme ten den ovšem asi dvacátí, takže jsme na zakázku hned zapomněli. Zhruba o měsíc později se nemovitost znovu objevila v inzerci, tentokrát za vyšší cenu cenu, měli jsme štěstí, že tentokrát jsme si jí všimli mezi prvními. Hned ten den jsme se objednali na prohlídku a hned večer se rozhodli si byt rezervovat. Co jsme všechno prozkoumali, než jsme řekli své ano:

  • Nájemní smlouvu – zda není na dobu neurčitou za nevýhodných podmínek
  • Výsledovku a rozvahu společenství vlastníků jednotek – jestli dům není zadlužený, jaké má úspory
  • List vlastnictví – zda na něm nenajdeme omezení vlastnického práva
  • Absolvovali jsme také rozhovor s obyvatelem domu, odchytli jsme před vchodem staršího souseda v důchodovém věku a ověřili si, zda nemá nějaké závažné negativní zprávy o fungování domu

V návrhu rezervační smlouvy, kterou jsme si nechali poslat, jsme ale museli prosadit několik důležitých změn:

  • Rezervační smlouva byla dvoustranná (jen mezi zájemcem a realitní kanceláří, bez nutnosti podpisu vlastníků), smlouvu jsme doplnili o třetí stranu, tedy vlastníky, aby byla nejen realitní kancelář zavázaná obchod zprostředkovat, ale aby se i vlastníci zavázali nemovitost prodat Michalovi.
  • Rezervace nebyla součástí kupní ceny, kupní cenu jsme navýšili na konečných 1 372 000 korun. To jsme udělali kvůli hypotéce, abychom případně zvýšili zástavní hodnotu a nemuseli využít příliš hotovosti.
  • Zasadili jsme se o zanesení pokut pro prodávající a realitní kancelář, pokud nedodrží ustanovení o smlouvě. V návrhu předtím byly jen případně pokuty pro Michala, což je nevyvážené.
  • Upravili jsme technické detaily, data podpisu kupní smlouvy a podobně.

Postřehy hypoteční rádkyně

Jak to viděla Dana Míchalová, VIP poradkyně Partners
Dana Míchalová

Odhad nemovitosti: terno

Odhad ceny nemovitosti se prováděl od stolu – banka má svoje cenové mapy a na jejich základě a na základě informací o nemovitosti může být ochotná stanovit cenu bez návštěvy nemovitosti. Jak podotýká Dana Míchalová, většinou je takový odhad podhodnocený, banka si kryje záda. Pokud tentokrát vyšel vyšší, je to klika, neušetřili jsme jen čas.

Ochotný makléř: taky terno

Daniel sice říká, že makléřka „hudrovala“, podle Dany Míchalové to ale zcela vyvažuje její ochota – veškeré jednání s katastrem bylo v její režii. Čímž poradkyně myslí nejen to, že se postarala o provedení zápisů, ale také je zaplatila – a to určitě není český standard.

Makléřka z nás byla trošku nešťastná a hudrovala, že kdyby věděla, kolik s námi bude práce, nemovitost by dala někomu jinému. Prosazované věci jsou však oprávněné a kvalitní zprostředkovatelé je berou jako samozřejmost.

Michal mezitím kontaktoval hypoteční poradkyni Partners Danu Míchalovou a zažádali o hypoteční úvěr na 90 procent kupní ceny nemovitosti, odhad nemovitosti vyšel vyšší, než byla kupní cena nemovitosti, tudíž se nevyskytl žádný zásadní problém (kromě některých smluvních podmínek banky, které jsou ve vztahu ke klientům mimořádně nevyrovnané – české banky ale na své základní podmínky nenechají sáhnout). Proces podpisu smluv vypadal následovně:

  • rezervační smlouva
  • cca o měsíc později, smlouva o úvěru a zástavní smlouva
  • o pár dní později kupní smlouva
  • na katastr se vložila nejdříve zástavní smlouva, o den později kupní smlouva
  • za další měsíc byl byt převeden i na katastru.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Narodil se a žije v Praze. Absolvoval  Vysokou školu ekonomickou, dvouletý studijní program Honors Academia, studium oceňování a odhadů nemovitostí na Institutu Franka Dysona. Poslední dva roky podniká, věnuje se všemu kolem nemovitostí – zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitostí, oceňování nemovitostí, pořádá kurzy investování do nemovitostí, řeší exekuce nemovitostí, publikuje články a sám investuje do realit.

Daniel Kotula je ženatý a má dvě děti.

Účtování

A jak to celé dopadlo po finanční stránce?

  • Kupní cena nemovitosti: 1 372 700 korun
  • Hypotéka: 1 241 430 korun
  • Vlastní zdroje: 131 270 korun

Nájemné v bytě dosud bylo 8500 korun včetně poplatků a energií, pro tuto oblast a kvalitu bytu to je však málo, věděla to i nájemnice, domluvili jsme se s ní na zvýšení nájemného (včetně všech nákladů) na 9190 korun.

Byt má následující náklady

  • Fond oprav 380 Kč
  • Správa domu 80 Kč
  • Pojištění domu 54 Kč
  • Odpad 92  Kč
  • Společná elektřina 23 Kč
  • Celkem 629 Kč

Dál je třeba připočíst náklady na elektřinu a plyn v celkové výši 1300 Kč

Z toho plyne, že čistý výnos pro Michala je 9190 minus 1300 minus 629 = 7261 korun měsíčně.

Hypotéku Michal uzavřel se splatností 30 let a měsíční splátku hradí ve výši 5745 korun měsíčně. Každý měsíc mu zbude 1516 Kč.

To znamená, že nájemník zaplatí celou hypotéku a Michalovi ještě zbývají peníze. Dál se každý měsíc platí část jistiny dluhu. Pokud budou stabilní úrokové míry, hodnota nemovitostí a cena nájmu bude stagnovat, inflace bude mizivá, kolik Michal získal touto transakcí za 30 let?

30 let × 12 měsíců × 1516 měsíčně = 545 760 Kč + nemovitost v hodnotě 1 372 700, Odečtěme vlastní zdroje – 131 270 korun. Výsledek? 1 787 190 korun.

Výnosy

Podle mého názoru žádný z důchodových systémů nepřinese takové zhodnocení. Peníze jsou navíc uložené v reálném aktivu, které by dlouhodobého hlediska mělo být chráněno před inflací.

Na začátku Reality show jsme si předsevzali, že výnosnost musí být alespoň pět procent, u Michala to vypadá následovně

Výnosové procento vzhledem ke kupní ceně nemovitosti

12 × čistý výnos za měsíc 7261 = roční výnos 87 132 korun

Roční výnos 87 132 korun : kupní cena nemovitosti 1 372 700 korun = 6,35 %.

Výnosové procento vzhledem k vlastním zdrojům

12 × zůstatek cashflow za měsíc 1 516 korun = roční zůstatek cashflow 18 192 korun

roční zůstatek cashflow 18 192 korun : vlastní vložené zdroje 131 270 korun = 13,86 %!

Takže co dodat? Hurá na další byty s účastníky Reality show. Překonat tuhle laťku sice bude obtížné, ale třeba nám štěstí bude přát. Těším se příště.

Příště: Zpráva o neúspěšném vyjednávání investora Dana – škoda, bylo zaděláno na další úspěch, zážitky investora Jirky z hledání bytu...

Právní servis Reality show

Advokátní kancelář Mgr. Sofie Pondikasové se vedle dalších oblastí specializuje na právní vztahy k nemovitostem.

Dlouhodobě spolupracuje s řadou realitních kanceláří, kterým zajišťuje komplexní servis – od kupních smluv, přes advokátní úschovu, ověřování podpisů až po jednání s katastrálními úřady. Po úspěšném převodu bytu či nebytového prostoru připraví také nájemní smlouvy či poradí v otázkách správy domu. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2012 17:55, Fredy

Jo, jo .... a ještě mu může také byt vyhořet, nastěhovat se vedle nějaká prostitutka, může tam vypuknout cholera, spadnout letadlo, KSČM si tam může vybudovat kanceláře ...... prostě mnoho jste toho zapomněl.

Jo a jeden diskutér, tuším Jezevec, má utkvělou představu že každý nájemník, byť jen přechodný, si musí zákonitě kupovat byt na hypotéku.

Tak nevím, jsou to reakce z blbosti, nebo ze závisti?

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Opraveno, vygruntováno, pronajato

16. 8. 2012 | Daniel Kotula | 22 komentářů

Reality show: Opraveno, vygruntováno, pronajato

Jirkův byt máme pronajatý a je čas na shrnutí. V posledním díle jsme skončili popisem kvalit Jirkova bytu, pak bylo na řadě byt pronajmout a vypočítat si výnos – ten byl ostatně pro... celý článek

Reality show: Další zářez

3. 7. 2012 | Daniel Kotula | 1 komentář

Reality show: Další zářez

Konečně jsme s Michalem našli pravý byt! Je rezervovaný, vyřizuje se hypotéka. Ulevilo se nám – už jsme začínali být nervózní. Než vám ale tu pravou nemovitost představíme, vezmeme... celý článek

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

25. 5. 2012 | Gabriel Pleska | 22 komentářů

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

Po několika měsících hledání a mnoha prohlídkách jsme v pondělí 21. května 2012 podepsali smlouvy na nákup družstevního bytu 1+1 o velikosti 26,5m² + sklep. Lokalita Praha-Pankrác.... celý článek

Reality show: první zářez! Máme nemovitost

11. 5. 2012 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Reality show: první zářez! Máme nemovitost

V minulém dílu jsme Dana Kotulu a první dva účastníky Reality show opouštěli ve chvíli, kdy Jirku čekala opakovaná prohlídka vyhlédnuté nemovitosti a vyjednávání slevy. Prohlídky bytů... celý článek

Partners Financial Services