Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 21. 9. 2012 | 21 komentářů
Stát se hvězdou v oboru, kterému se vlastně ani nevěnujete, je mistrovský kousek. Na trhu realit se podařil společnosti Prolux Consulting. Za popularitu vděčí televizním reportážím, protestům klientů, hromadné žalobě, podpořené stovkami svědků – a rekordní pokutě od České obchodní inspekce.
Rekordní pokuta pro realitku: Prolux Consulting to má za pět (milionů)

„Ústřední ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek po posouzení všech okolností potvrdil pokutu ve výši 5 milionů Kč, uloženou inspektorátem pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu realitní kanceláři PROLUX Consulting Int., s.r.o., za porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik při uzavírání smluv na prodej nemovitostí,“ oznámila před pár dny mluvčí inspekce Miloslava Fléglová. Česká obchodní inspekce (ČOI), která často čelí kritice pro svou bezzubost – čili to, že nedokáže hříšníky citelně trestat, i když má pravomoc udělit milionové pokuty – tak zaznamenala překvapivý zářez. Překvapovat přestane, jakmile se podíváte, kdo pětimilionovou pokutu dostal.

Navzdory tomu, jak už se v Česku dokázala firma Prolux Consulting proslavit, existují stále ještě lidé, kteří ji neznají a jsou ochotni skočit jí na špek.

Pro ty, kteří ještě nevědí: seznámení s Prolux Consulting

Anketa

Už jste slyšeli o Proluxu?

Navzdory tomu, že Prolux Consulting ve svém logu využívá označení Reality či Real Estate, zprostředkováním prodeje nemovitostí se nezabývá,“ začíná s výčtem překvapivých pravd o firmě zakladatelka občanského sdružení Stop Světlana Glaserová. Ostatně její občanské sdružení „vděčí“ za svou existenci právě firmě Prolux Consulting – vzniklo jako platforma koordinovaného odporu poškozených klientů.

Zaměstnanci Prolux Consulting své oběti loví na inzertních webech s nabídkou nemovitostí. „Na upozornění ‚Realitní kancelář nekontaktovat‘ neberou ohled a prodávajícího vytrvale obtěžují telefonáty,“ popisuje Světlana Glaserová – která před dvěma lety sama pochybné realitce naletěla. Operátorky slibují, že už na první schůzku přivedou konkrétního zájemce o nemovitost – což bývá argument, který prodávajícího nakonec zlomí, aby svolil k setkání. „Jenže žádný zájemce na schůzku nepřijde. Následuje dokonale nacvičené a psychologicky propracované divadelní představení, jehož smyslem je přimět klienta, aby podepsal smlouvu,“ líčí Světlana Glaserová. Součástí hry je podle ní lež ze strany makléře, která později rozhoduje o všem: „Makléř vždy a zásadně klientovi tvrdí, že smlouva rozhodně není exkluzivní, že podepisuje pouze nezávazný formulář pro účely inzerce,“ pokračuje. Makléři jsou podle ní dokonale vyškoleni v tom, jak odvést klientovu pozornost a zmanipulovat ho k podpisu. K jejich oblíbeným fintám údajně patří citové vydírání nebo navozování zmatku. Mnoho podvedených klientů podle Světlany Glaserové popisuje, že makléř rozlil sklenici s vodou nebo převrátil židli – aby mohl nepozorovaně sebrat ze stolu také kopii smlouvy. „Tu většina klientů následně postrádá – nemohou si tedy ani dodatečně přečíst, k čemu se vlastně upsali,“ varuje Světlana Glaserová.

Propojeno: Tvrdá realit(k)a

Je to pořád stejné. Články o realitních kancelářích, které se nechovají, jak by měly, už na Peníze.cz vycházejí řadu let. A zatím to nevypadá, že by třeba už napřesrok mohly přestat vycházet...

Jisté ujednání ve smlouvě ovšem přidělává klientům později velké vrásky na čele. Je alfou a omegou celého byznysu společnosti – který, jak už jsme uvedli výše, ve zprostředkování prodeje nemovitostí nejspíš opravdu nespočívá. Ve smlouvě je totiž uvedeno, že Prolux Consulting má nárok na šestiprocentní provizi i když nemovitost nakonec prodá majitel bez ní. Jakmile klient nemovitost prodá a firmě nezaplatí, poruší smluvní podmínky a firma na něj nechá vydat platební rozkaz – v posledních letech byly na její klienty vydávány doslova jak na běžícím páse. Vzhledem k ceně nemovitostí není výjimkou, že požadované sumy dosahují statisíců. „Prolux Consulting je opravdu bezkonkurenčně nejnebezpečnějším subjektem, na českém trhu s realitami,“ míní Světlana Glaserová.

Inspekce: za nekalé praktiky nejvyšší možná pokuta

O praktikách firmy už bylo natočeno několik televizních reportáží, byla na ni podána hromadná žaloba a víc než šest set (!) trestních oznámení. Dokonce se kvůli ní konala i menší protestní demonstrace. Od Prolux Consulting se distancuje Asociace realitních kanceláří ČR i Českomoravská realitní unie. Nic z toho však zatím nedokázalo společnosti zabránit v tom, aby ve svém podnikání pokračovala dál. Teď to konečně vypadá, že pomalu padá klec.

Kontroly činnosti realitní kanceláře provedl inspektorát pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu na základě četných podání spotřebitelů, kteří si stěžovali na praktiky této kanceláře, a také s využitím případů, které byly ČOI postoupeny Policií ČR. Bylo prokázáno, že zástupci společnosti spotřebitele nepravdivě informovali o podmínkách uzavíraných smluv, což je v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele,“ potvrzuje mluvčí inspekce Miloslava Fléglová. Klienti byli podle inspektorů opravdu opakovaně ujišťováni, že smlouva s Prolux Consulting není exkluzivní. „Ve skutečnosti však smlouva obsahovala výslovný zákaz nemovitost prodat bez součinnosti společnosti PROLUX Consulting Int., s.r.o., a to pod sankcí ve výši 6 % z předpokládané ceny nemovitosti, nejméně však 19 500 Kč,“ upozorňuje mluvčí. Firma podle inspekce používala podobné nekalé praktiky minimálně od roku 2007. „A to soustavně, systematicky, běžně a podle všeho i zcela záměrně,“ dodává mluvčí ČOI. Výsledkem je nejvyšší možná pokuta, jakou zákon o ochraně spotřebitele za užívání nekalých obchodních praktik umožňuje udělit: pět milionů korun.

Hromadná žaloba: dvě stě šestnáct svědků

Paralelně se případem firmy Prolux Conslting zabývá také soud. Firma čelí již druhým rokem hromadné žalobě koordinované občanským sdružením Světlany Glaserové. A jedná se o opravdu kuriózní spor – minimálně v tom smyslu, že všichni svědkové se ani naráz nevtěsnají do soudní síně. „Je to neobvyklý případ, protože je navrženo 216 svědků, kteří jsou zřejmě všichni poškození činností žalovaného,“ sdělila médiím na konci července soudkyně Alena Novotná. Právní zástupce společnosti Prolux Consulting ji na základě toho obvinil z podjatosti – soudkyně si podle něj nemůže dovolit mluvit o klientech firmy jako o poškozených, dokud není spor u konce. Cesta ke konečnému verdiktu se tak opět protahuje.

Obchodní rejstřík: aplikace do telefonu

Aplikace Obchodní rejstřík pro chytré telefony a tablety. Vyhledávat je možno buďto vložením názvu společnosti, nebo zadáním identifikačního čísla (IČO). U osob stačí zadat jméno a příjmení. O vše ostatní se již postará náš Obchodní rejstřík.

  • Aplikaci pro iOS si můžete ZDARMA stáhnout na této adrese
  • Aplikaci pro Android si můžete ZDARMA stáhnout zde
  • Aplikaci pro Symbian si můžete ZDARMA stáhnout zde

Kromě Obchodního rejstříku si mohou uživatelé iPhonů a iPadů stáhnout také praktické čtečky článků publikovaných na webech Peníze.cz a Finmag.cz. Aplikace najdete zde:

Ještě před obviněním z pojatosti soudkyně vydala na návrh občanského sdružení Stop předběžné rozhodnutí, které zakazuje firmě Prolux Consulting Int. uzavírat smlouvy, které porušují práva spotřebitelů. Soud ovšem nevyhověl návrhu, aby se toto opatření vztahovalo také na smlouvy společnosti Prolux - Consulting, spol. s. r. o. Pro vysvětlení: Prolux Consulting Int, s. r. o. a Prolux - Consulting, spol. s r. o. jsou dvě firmy stejných majitelů. Vlastníky a jednateli obou jsou podle obchodního rejstříku Petr Jasanský a Miroslava Šebková.

O vyjádření k celé situaci a k udělení pětimilionové pokuty jsme pochopitelně požádali i vedení realitní (?) firmy – post generální ředitelky a tiskové mluvčí v jednom zastává Karolina Valentová. I když nám bylo přislíbeno, že vyjádření zašle e-mailem nebo sdělí telefonicky, do uzávěrky tak neučinila. Přímý kontakt na ni nám navíc zástupci firmy odmítli poskytnout s tím, že nás Valentová sama kontaktuje.

Advokát společnosti před několika dny sdělil České televizi, že firma odmítá, že by klienty klamala, a pokutu napadne u soudu.

Nejnovější dění: Prolux Consulting nabízí dohodu o narovnání

V posledních týdnech začala generální ředitelka Prolux Consulting obesílat bývalé klienty s jakousi dohodou o narovnání,“ popisuje Světlana Glaserová. Firma v ní klientům nabízí, že když jí uhradí pokutu ve výši pěti tisíc, přestane po nich vymáhat původní finanční závazek. Čili oněch šest procent z prodeje nemovitosti, k nimž se upsali ve smlouvě. „Myslím si, že se loď potápí a firma se chce alespoň vyhnout vysokým soudním výlohám,“ hodnotí Světlana Glaserová. Poškozené ale nabádá, aby na návrh nepřistupovali. „Naši advokáti jsou odhodláni věc dotáhnout do konce,“ uzavírá.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2013 21:48, xxy

Jednatelé výše jmenované společnosti, po několika prohraných soudech a platné pokutě ČOI, převedli všechen majetek na druhou společnost Prolux- Consulting Spol. , která doposud běží. Ale to již jistě víte. Nicméně ani Prolux Consulting Int . s.r.o. ani Spol. již brzy nebude pod těmito názvy vystupovat, nová RK se bude jmenovat Reality Int.cz . Jistě chápete závažnost jaká nastane ve chvíli, kdy se zbytek spolupracovníků a zaměstnanců bude do telefonu představovat jako úplně jiná RK. Bohužel i tato nová RK, bude mít stejné způsoby a jednání jako doposud Prolux. Přesto, že na svých stránkách Stop-prolux píšete, že nemáte již další nově poškozené klienty , Prolux jede vesele dál. Jejich nová praktika jak „vydělávat“ je, že pracovníci neuzavírají žádné smlouvy, pouze si nemovitost nafotí, popíší, označí .. Jakmile zavolá zájemce o prohlídku, stačí jim jen telefonický souhlas k tomu, aby prodávající prohlídku umožnil, v tu chvíli mají jakou-si ústní dohodu o tom, že jim prodávající má zaplatit provizi za prodej. Jelikož se telefonické hovory nahrávají, o čemž samozřejmě klienti nevědí. Je tedy otázka času, kdy začnou prodávající opět plakat, že mají zaplatit za něco, co si neobjednali.

+98
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 12. 2012 18:11, Helča

Prolux pojede dál-pod jinou hlavičkou,nebo jen jinou koncovkou.Ach joo

Obchodní firma:
RealityInt.cz, s.r.o.
(zapsáno od 04.12.2012)
TRINITAPOLI COMPANY s.r.o.
(zapsáno od 14.08.2012 do 04.12.2012)
Sídlo: Primátorská 296/38, 180 00, Praha - Libeň
(zapsáno od 14.08.2012)
Identifikační číslo: 24266931
(zapsáno od 10.09.2012)
nebylo přiděleno
(zapsáno od 14.08.2012 do 10.09.2012)
Datum doručení výpisu podle §10 odst.4 živnostenského zákona:15.08.2012
Statutární orgán nebo jeho členové:
Jméno a příjmení:Petr JasanskýZapsáno:od 04.12.2012
Jméno a příjmení:Miroslava ŠebkováZapsáno:od 04.12.2012
Jméno a příjmení:Šárka MaurováZapsáno:od 14.08.2012 do 04.12.2012

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Realitce raději ani korunu

14. 1. 2011 | Světlana Rysková | 16 komentářů

Realitce raději ani korunu

Jak ukazuje kauza realitní kanceláře Rekin, je nákup a prodej nemovitosti v Česku stále velmi riskantní. Řešení existuje, ale je nepohodlné a zvyšuje náklady.

Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

7. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

Na českém realitním trhu stále panuje "tak trochu džungle". Při koupi nebo prodeji nemovitosti je proto třeba dávat pozor, s jakou realitní kanceláří celý obchod uskutečníte.

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Jak nenaletět realitní kanceláři

24. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 546 komentářů

Jak nenaletět realitní kanceláři

Prodáváte byt přes realitku? Poradíme vám, jak najít seriózní realitní kancelář a rozeznat ji od podvodníků, jaké máte možnosti spolupráce, co ve zprostředkovatelské smlouvě nesmí chybět... celý článek

Partners Financial Services