Reality show: Vybíráme peníze ze stavebka a penzijka. Poněkud dobrodružná cesta

Gabriel Pleska | rubrika: Hra | 5. 6. 2012 | 17 komentářů
Ti, kdo sledují Reality show, už vědí, že „první byt je doma“. Co nevědí, je to, že druhý je na cestě. O tom ale až příště. Nyní se v rychlosti vrátíme placení za ten první. Pan Jiří a jeho paní se hlásí ve stavební spořitelně a penzijním fondu o své peníze...
Reality show: Vybíráme peníze ze stavebka a penzijka. Poněkud dobrodružná cesta

Pro Danu Míchalovou, VIP poradkyni Partners, která je připravená pomoci účastníkům Reality show radou i skutkem se vším, co souvisí s financováním nemovitosti, měla zatím jednoduchou práci. Jiří a jeho paní totiž nepatří k většině populace, která při pořizování nemovitosti musí zkoumat podmínky hypoték nebo jiných úvěrů. Peníze byly doma. Tedy – samozřejmě ne doslova: menší část jich byla na spořicím účtu, většina byla vázaná ve dvou stavebních spořeních a dvou penzijních připojištěních. Poradkyně tedy pomohla s výpověďmi obou produktů, ale víc zatím nebylo třeba...

Jiří a jeho manželka měli penzijní připojištění i stavební spoření u stejných firem. Zeptali jsme se Dany Míchalové, nakolik je to u manželů obvyklé. „Rozhodně to není pravidlo, vlastně to spíš bývá naopak, lidé většinou do vztahu vstupují už s nějakou finanční historií a uzavřenými smlouvami – a jsme spíš konzervativní povahy,“ říká poradkyně. Jedním dechem ale dodává, že vysvětlení je vcelku logické: „Tohle manželství trvá delší dobu než svobodné finanční podnikání po roce 1989, kam uložit peníze, už se vlastně manželé rozhodovali spolu.“ Dobře. Pro nás to má jistou výhodu. Nemusíme běhat od čerta k ďáblu.

Partneři – Partners!

Někdo dokáže vysázet milion a půl na dřevo. A někdo zase ne. Mezi účastníky Reality show (tak jako mezi lidmi obecně) převažují ti druzí. Přesto nejsou nijak diskvalifikováni – pokud je nediskvalifikují banky, tím, že jim odmítnou půjčit. Servis ve věcech finančních, hypotečních zejména přislíbila VIP konzultantka společnosti Partners Dana Míchalová. 

Běhat budeme jen od INGRaiffeisen stavební spořitelně, ani jednu z institucí ovšem nepovažujeme za jakýmkoli způsobem propojenou s čerty, ďábly či peklem vůbec. I když... v obou firmách dokážou svým klientům taky zatopit. Je to tím, že penízky nepřinášeli, ale chtěli si je odnést?

Výpověď stavebního spoření: škrtneme vám státní příspěvek, ale neřekneme proč

Výpovědi penzijního připojištění u ING i stavebka u Raiffeisen byly připraveny a odeslány několik dní před koncem února, výpovědní lhůta měla začít běžet prvního března.

Výpověď stavebního spoření u Raiffeisenky má tříměsíční lhůtu. To máme březen, duben, květen... na začátku června by prostředky ze stavebního spoření měly být převedené na účet pana Jiřího. Ten je ovšem pečlivý a má rád ve věcech pořádek. Anebo má prostě své zkušenosti: „Ověřoval jsem si situaci telefonicky začátkem května. A dobře jsem udělal!“ Pracovník spořitelny Jiřímu sice potvrdil, že peníze budou na začátku června na jeho účtu, objevil se ovšem zádrhel. „Sdělil mi, že podle záznamu v databázi mi bude blokován státní příspěvek; důvod ale nevěděl,“ popisuje Jiří telefonistovo tápání. Po delším pátrání v bance zjistili, že prý „byly zjištěny nějaké nejasnosti z doby, kdy účet ještě byl veden u HYPO“. (Připomeňme, že HYPO stavební spořitelna se s Raiffeisenkou sloučila na podzim roku 2008.)

Po dalším hledání v bance zjistili údajný (?) důvod. Oba manželé si u HYPO stavební spořitelny zakládali účty zároveň. A v prvních dnech po založení obou účtů prý někdo udělal chybu a účty prohodil. Chyba byla sice záhy napravena, po skoro deseti letech ale přišlo někomu v Raiffeisence něco podezřelé. To by se nakonec dalo pochopit. Těžko se ale chápe, jak k podezření banka dál přistupovala: „Zablokovali mi státní příspěvek, ale sami mě o zádrhelu neinformovali a nic víc neudělali. Teprve po mém květnovém rejpání začali hledat – a našli – důvod. Kdybych nerejpal, očividně by mi začátkem června přišly peníze bez státního příspěvku.“

Tato zkušenost přirozeně měla za následek další porejpání. S účtem manželky pana Jiřího už ale naštěstí bylo všecko v pořádku.

Výpověď penzijního připojištění: po menším boji s dobrým koncem

Výpověď penzijního připojištění má standardně výpovědní lhůtu dva měsíce. U účtu Jiřího manželky byla ovšem o měsíc kratší, poněvadž si zároveň se zrušením starého účtu sjednala nové připojištění. Peníze dorazily už koncem března.

„U mé výplaty dávky z penzijního připojištění, takzvaného jednorázového vyrovnání,“ líčí Jiří, „už to tak hladce nešlo.“ Peníze měly dorazit po dvou měsících, tedy v květnu. Hned na začátku měsíce Jiří posílá na kontaktní centrum e-mail, že zatím nic nedošlo, ačkoli by to vzhledem k datu bylo jaksi vhodné. Odpověď na sebe sice nenechala dlouho čekat – jenže člověk aby si k ní sehnal překladatele: „Dopisem ze dne 5. 3. 2012 jsme Vás informovali o tom, že je potřeba provést identifikaci. Zde je i vyjádření příslušného oddělení: ‚Klient zaslal ověřenou žádost. Je nutná dodatečná identifikace vkladu. Zasíláme formulář. Jakmile provedete identifikaci a zašlete nám požadované dokumenty, dojde k převodu Vašich peněžních prostředků.‘“

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Narodil se a žije v Praze. Po absolvování gymnázia studoval několik vysokých škol žádnou však nedokončil. Pracoval v logistice a absolvoval při tom Vysokou školu ekonomickou, dvouletý studijní program Honors Academia, nyní dokončuje studium oceňování a odhadů nemovitostí na Institutu Franka Dysona.

Poslední dva roky podniká na volné noze, věnuje se všemu kolem nemovitostí – zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitostí, oceňování nemovitostí, pořádá kurzy investování do nemovitostí, řeší exekuce nemovitostí, publikuje články a sám investuje do realit.

Daniel Kotula je ženatý a má dvě děti.

Jiří tedy pár dní počkal, jestli se u dveří neozve dvojí zazvonění pošťáka, a pak posílá další mail. Že ani v březnu, ani v posledních dnech poštou nic nedostal a že beztak bez dalšího vysvětlení netuší, jakou „identifikaci“ to potřebují. A aby předešel dalším nedorozuměním, rovnou si zašel do kontaktního centra. „Tam se mě pracovnice optala, zda nejsem politicky významně angažován, mé negativní odpovědi uvěřila a vyplnila a dala mi podepsat formulář Doplnění identifikace účastníka penzijního připojištění,“ vysvětluje Jiří, co se onou identifikací myslí. Jde tedy o identifikaci v souvislosti s takzvaným zákonem proti praní špinavých peněz. Ta se ale nedělá korespondenčně, měla by proběhnout za účasti úřední osoby – pracovníka samotné finanční instituce, notáře, na krajském úřadě či na úřadě obce s rozšířenou působností. Zajímavé ovšem také je, že podle sdělení pracovnice kontaktního centra posílá ING info o nutnosti dodatečné identifikace spolu s formulářem obyčejným dopisem, tedy bez garance dodání. Že tím své klienty vystavují riziku všelijakých nepříjemností, je nabíledni. Vlastně – nepříjemnost už byla na světě. Protože k „identifikaci“ došlo až v květnu, smlouva byla podle ING až v květnu také ukončena. A peníze společnost posílá až na konci měsíce, který následuje po měsíci ukončení. Naštěstí se po několika telefonátech a zdůraznění, o jak urgentní záležitost se jedná – hrozilo propadnutí lhůty, do kdy měly být peníze poukázány do advokátní úschovy –, zařídili korektní a vstřícní pracovníci kontaktního centra, že peníze nakonec společnost poukázala už začátkem června.

Příběh investičního bytu pana Jiřího budeme sledovat i nadále. Čeká nás pár menších rekonstrukčních prací a hledání nájemníka. A taky přesnější kalkulování výnosů. 

A mezitím dojde také na byt pana Michala. A do terénu už vyráží s Danem Kotulou, který v tomto díle zůstal tak trochu stranou, další dvojice hledačů investičního bytu...

Právní servis Reality show

Advokátní kancelář Mgr. Sofie Pondikasové se vedle dalších oblastí specializuje na právní vztahy k nemovitostem.

Dlouhodobě spolupracuje s řadou realitních kanceláří, kterým zajišťuje komplexní servis – od kupních smluv, přes advokátní úschovu, ověřování podpisů až po jednání s katastrálními úřady. Po úspěšném převodu bytu či nebytového prostoru připraví také nájemní smlouvy či poradí v otázkách správy domu. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2012 15:36, franta

Omlouvám se za pravopisné chyby. Nečtu si to po sobě.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 6. 2012 9:20, eďa

Stavebko a penzijko si dokáže platit a obájit jen dokonalý finanční analfabet.

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

25. 5. 2012 | Gabriel Pleska | 22 komentářů

Reality show: Koupě prvního bytu krok za krokem

Po několika měsících hledání a mnoha prohlídkách jsme v pondělí 21. května 2012 podepsali smlouvy na nákup družstevního bytu 1+1 o velikosti 26,5m² + sklep. Lokalita Praha-Pankrác.... celý článek

Reality show: první zářez! Máme nemovitost

11. 5. 2012 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Reality show: první zářez! Máme nemovitost

V minulém dílu jsme Dana Kotulu a první dva účastníky Reality show opouštěli ve chvíli, kdy Jirku čekala opakovaná prohlídka vyhlédnuté nemovitosti a vyjednávání slevy. Prohlídky bytů... celý článek

Reality show: První nadějná nemovitost na obzoru!

16. 4. 2012 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Reality show: První nadějná nemovitost na obzoru!

Od posledního reportu z pátrání po správných bytech se toho odehrálo nemálo. Daniel Kotula navštívil s Michalem a Jiřím dohromady na osm bytů. O některých návštěvách podáváme zprávu.... celý článek

Reality show. Prvně v akci!

29. 3. 2012 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Reality show. Prvně v akci!

První dva účastníci Reality show se vydali na cestu po bytech. Každý z nich navštívil s Danielem Kotulou po dvou nemovitostech. Doporučení k nákupu zatím nepadlo, ba ani doporučení... celý článek

První skutečná REALITY show: kupte si investiční nemovitost!

7. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 19 komentářů

První skutečná REALITY show: kupte si investiční nemovitost!

Přemýšlíte, jak se zabezpečit na stáří? Chcete výhodně investovat? Pak přesně pro vás je tato Reality show: pořiďte si s námi investiční nemovitost. Stačí se přihlásit. A ostatní se... celý článek

Partners Financial Services