Reality show: Jsou mezi námi a hledají byty

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 16. 3. 2012 | 3 komentáře
Reality show: Jsou mezi námi a hledají byty
Začátek března. Šest hodin večer. Venku skoro tma a úplně nevlídno. Ve čtvrtém patře skleněné kancelářské budovy na kraji Prahy se svítí. V konferenční místnosti pražské centrály Partners Financial Services sedí kolem stolu přes tucet postav. Setkání budoucích účastníků Reality show začíná.

Reality show je unikátní projekt Daniela Kotuly a Peníze.cz. První skutečná reality show. Žádná simulace skutečnosti, upocená a pak retušovaná vrstvami pudru. Hra o skutečné peníze. Investování do realit.

Dva? Pět? Žádný? Jedenáct!

Popravdě – když se projekt Reality show rodil, říkali jsme si, jestli se vůbec někdo přihlásí. Investování do nemovitostí mezi lidmi uvažujícími o rozumném investování a tvorbě pasivního příjmu hodně zpropagoval pop-investor Robert Kiyosaki, ale něco jiného je číst si o tom, jaké přednosti taková investice má, něco jiného je přepočítat si peníze a opravdu do toho šlápnout. Nejpesimističtější redakční odhady se bály nuly. Optimisté říkali, že se přihlásí pět zájemců a třeba se i tři ukážou jako opravdu odhodlaní.

Na prvním setkání jich bylo jedenáct. A někteří přihlášení se omluvili, že v daný termín sice nemohou, přesto ale platí, že mají o nákup investiční nemovitosti pod vedením profesionála zájem. A přestože se někteří tvářili třeba skeptičtěji, odhodlaně nakonec vypadali skoro všichni. Svůj díl na tom jistě mělo střízlivé shrnutí faktů, které předvedl Dan Kotula. „Ano, je možné, že byt, který vám budu doporučovat ke koupi, se vám nebude zvlášť líbit. Sami byste v něm bydlet nechtěli. Ale hledáme investiční nemovitost. Takovou, do které seženeme slušného nájemníka, který bude platit činži a nebude druhý měsíc utíkat jinam.“ Budeme tedy hledat solidní nemovitost ve správné lokalitě, v domě s fungující správou. Operujeme v Praze, kde se nejsnáz pronajímají malé byty. A takový budeme hledat, do milionu a půl, řekněme třicet pětatřicet metrů čtverečních.

Práce na rok

Jak to bude probíhat? Na to jsme byli všichni zvědaví, počet účastníků nás trošku překvapil. Je jasné, že na prohlídky bytů nebude za sebou Daniel vodit štrůdl zájemců. A že těch prohlídek bude. Pan vedoucí trvá na tom, že i když se udělá pečlivý předvýběr, než se kupující rozhodne, musí absolvovat určitý počet prohlídek, osm až deset. I kdyby se pak třeba vracel do prvního nebo druhého bytu. Musí si prostě vycvičit oko a srovnat myšlenky.

Účastníci se tedy rozdělí na základě svých preferencí do dvojic, na každou si Daniel Kotula vyhradí zhruba dva měsíce. Během těch s ní s periodou zhruba dvou až tří prohlídek týdně navštíví dostatečný počet bytů, pak bude asistovat při vyřizování všech papírů a shánění nájemníka – ale to už bude mít v práci další dvojici.

Daniel říká, že při znalosti a dodržení všech pravidel v téhle hře vyhraje každý. Výhra? Minimálně pět procent ročního výnosu. Už příští týden přineseme zprávy o prvním páru, který právě v těchto dnech prvně vyráží do terénu. Poodhalíme realitu realitních obchodů a nakousneme také otázku financování. Zdaleka ne všichni investoři mají pohromadě celou sumu, kterou bude potřeba do nemovitosti vložit...

Takže pozor! Chodí mezi vámi a hledají byty.

Ostatně kdybyste o nějakém pěkném v Praze do milionu a půl věděli, dejte vědět na realityshow@penize.cz...

Partneři – Partners!

Někdo dokáže vysázet milion a půl na dřevo. A někdo zase ne. Mezi účastníky Reality show (tak jako mezi lidmi obecně) převažují ti druzí. Přesto nejsou nijak diskvalifikováni – pokud je nediskvalifikují banky, tím, že jim odmítnou půjčit. Servis ve věcech finančních, hypotečních zejména přislíbila VIP konzultantka společnosti Partners Dana Míchalová. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Daniel Kotula o Reality show: Dokážu, že investování do nemovitostí funguje

25. 2. 2012 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Daniel Kotula o Reality show: Dokážu, že investování do nemovitostí funguje

Reality show je úspěšný seriál o „drobném“ investování do nemovitostí krok za krokem. Proč se Daniel Kotula, jeho autor, rozhodl převést teorii do praxe a ukázat nám nákup investiční... celý článek

Reality show: Nákup úspěšné investiční nemovitosti krok za krokem

21. 9. 2011 | Daniel Kotula | 3 komentáře

Reality show: Nákup úspěšné investiční nemovitosti krok za krokem

Minulý týden jsem představil ukázkový příklad, jak do nemovitostí neinvestovat. Dnes vám představím jednu úspěšnou investici krok po kroku. Respektive – představí ji sám investor. Peníze.cz... celý článek

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

17. 8. 2011 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Reality show: Jak hledat nemovitosti vhodné k investování

Hledání vhodné nemovitosti je časově nejnáročnější část investování do realit. Nenechte se odradit, pokud ji nenajdete za půl roku či za rok. Musíte navštívit desítky nemovitostí, nasbírat... celý článek

Reality show: Dokážete zbohatnout na nemovitostech?

27. 7. 2011 | Daniel Kotula | 8 komentářů

Reality show: Dokážete zbohatnout na nemovitostech?

Mnozí jsme četli Kiyosakiho, máme známé, kteří nadělali v nemovitostech jmění – tak proč ne my? Peníze se v realitách opravdu vydělat dají, ale úplně jednoduché a bezpracné to není.... celý článek

Partners Financial Services