Zase ty realitky! Mexx Reality zadržuje peníze klientů. A nebojí se ani exekutora!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 8. 2. 2012 | 52 komentářů
Zase ty realitky! Mexx Reality zadržuje peníze klientů. A nebojí se ani exekutora!
Investice do bydlení bývá tou největší v životě. A tak vybíráme důkladně. Snad ještě důkladněji než vysněné hnízdečko byste ale měli vybírat realitní kancelář, která vám jeho koupi zprostředkuje. Vsadit na známé jméno nestačí. Podrazit vás může i velká a známá realitka. Jako třeba Mexx Reality.

Pan ředitel tady není, odjel do Španělska…“ „Vedení firmy má právě důležité jednání, nikdo se vám věnovat nemůže…“ s podobnými donekonečna omílanými výmluvami má zkušenost řada klientů Mexx Reality. Stejně tak s marným žhavením telefonní linky i klávesnice počítače. Kancelář vystupuje naprosto profesionálně. Ovšem pouze do chvíle, než má vyplatit peníze. Pak začíná hra na schovávanou.

Poprvé před jejími praktikami varovaly Černé ovce v České televizi už v roce 2010. Upozornily na případ klienta, kterému realitní kancelář zadržovala víc než dva a půl milionu korun (!) za prodej bytu. Mexx Reality však „špatná reklama“ neodradila. Pokračuje v zajetých kolejích dál.

Na naši redakci se obrátila další zoufalá klientka. Totožnost zveřejnit nechce, ale o svůj příběh se podělila ráda. Mohl by totiž zachránit další důvěřivce, kteří by chtěli Mexx Reality naletět.

Mexx Reality ji připravila o sto tisíc

Na podzim 2010 jsme si přes Mexx reality kupovali byt v Praze. Od začátku nám byl nabízený jako byt v osobním vlastnictví. Makléř jenom zmínil, že v katastru je bytová jednotka rozepsaná na více listů vlastnictví, ale tvrdil, že není problém vzít si na byt hypotéku. Že byt budeme kupovat na hypotéku, realitní kancelář od začátku věděla,“ začíná vyprávění Lucie. Podepsala tedy smlouvu o smlouvě budoucí, rezervační smlouvu a uhradila rezervační poplatek ve výši sto tisíc korun. „Když jsem ale zajišťovala odhad ceny nemovitosti pro banku, odhadce zjistil, že byt není v osobním vlastnictví, ale v podílovém spoluvlastnictví,“ líčí Lucie. V takovém případě samozřejmě žádná banka hypotéku neposkytne. 

Firma v rukou teenagera

Mexx Reality působí na českém trhu už od roku 2000. Po celé republice provozuje pobočky na základě takzvaných franšízových smluv. Poskytuje svou značku, znalosti a způsob podnikání druhým osobám, které jí pak odvádějí část zisku. Pozornost vzbudila firma ve chvíli, kdy do ní vstoupil syn provozovatele Matějské pouti a bratr zavražděného Václava Kočky, Jan Kočka. V březnu 2009 získal v Mexx Reality poloviční podíl, jeho vklad dělal jeden a půl milionu korun. Druhou půlku firmy vlastnil Zdeněk Macháček. Na jeho podíl ovšem vydal soud už v roce 2008 exekuční příkaz. Už v srpnu 2009, po necelém půlroce, se Kočka svého podílu zbavil. K všeobecnému překvapení ho od Kočky získal tehdy osmnáctiletý Lukáš Wrzecionko, který do té doby ve firmě údajně působil jako makléř. Záhadou bylo, kde vzal mladík na milionový obchod peníze. Na začátku roku 2010 Wrzecionko získal i druhou polovinu firmy od Zdeňka Macháčka. K vykonání exekuce nakonec nedošlo. Podle informací uveřejněných na webu Mexx Reality získal Wrzecionko peníze na vstup do firmy od své matky, Petry Wrzecionkové, která byla podle firemního sdělení ze září 2009 životní partnerkou Macháčka. 

V rezervační smlouvě stálo, že pokud banka neposkytne hypotéku, realitka rezervační poplatek vrátí. „Ve smlouvě ale také bylo uvedeno, že se nejprve musíme sejít s jejich úvěrovým specialistou, který nám nabídne jiné možnosti financování.“ Onen úvěrový specialista Lucii opakovaně tvrdil, že o její situaci jedná s bankou. „Namlouval mi, že vše je na dobré cestě. Nic se ale samozřejmě nedělo,“ popisuje Lucie. Jako druhou možnost doporučil půjčku od kampeličky. „Slíbil, že pokud nevyjde jednání s bankou, tak mi dá kontakt na kampeličku,“ pokračuje Lucie. Mezitím ale vypršela lhůta, ve které se měl byt prodat, a majitel smlouvu vypověděl.

Lucie proto poslala do Mexx Reality dopis, ve kterém žádala navrácení rezervačního poplatku. „Ale dopis se nám vrátil zpět – adresát nezastižen. Pak už jsem na nic nečekala a obrátila se na svou právničku.“ Advokátka zaslala realitní kanceláři oficiální žádost o vrácení rezervačního poplatku, ale také bez úspěchu. Po několika měsících nezbylo než podat žalobu k rozhodčímu soudu. Ke stání se nikdo z Mexx Reality nedostavil. „Dokonce se ani neomluvili. Později sice tvrdili, že omluvu poslali doporučeným dopisem, ale soud nic neobdržel,“ říká Lucie. Vše nasvědčovalo tomu, že by Lucie měla spor jednoznačně vyhrát. „Jen jsem měla obavu, jestli rozhodčí soudce nebude podplacený realitkou,“ líčí Lucie. Přestože odborníci často varují před smlouvami s rozhodčí doložkou a následným zmanipulovaným rozhodčím řízením, v tomto případě vše proběhlo, jak mělo. V listopadu 2011 obdržela Lucie vyrozumění od soudu, který rozhodl, že žalovaná strana musí do tří dnů uhradit rezervační poplatek ve výši sto tisíc korun a navíc náklady na rozhodčí řízení, které se vyšplhaly ke dvaatřiceti tisícům. Radost z vítězství ale byla předčasná. „Realitka dál dělala mrtvého brouka,“ vypráví Lucie. Její advokátka několikrát urgovala právníka Mexx Reality. „Pořád sliboval, že peníze pošlou. Ale neposlali nic. A tak jim v prosinci moje právnička zaslala oficiální výzvu, kde je upozorňovala, že pokud částku do týdne neuhradí, podáme návrh na exekuci.“ Ani vyhlídka na exekuci však se známou realitkou nehnula. „Do dnešního dne jsem své peníze neviděla,“ uzavírá Lucie, která aktuálně čeká na začátek exekučního řízení. O vyjádření jsme samozřejmě požádali i Mexx Reality. Na naše otázky ale nikdo z realitky nereagoval.

Než zaplatíte, nahlédněte do katastru

Propojeno: interaktivní průvodce výpisem z katastru nemovitosti

Výpis z katastru nemovitosti je dokument úřední. To znamená pro obyčejného člověka poněkud nestravitelný. Tým Peníze.cz pro vás proto připravil interaktivního průvodce výpisem z katastru.

Jednání Mexx Reality lze hodnotit jako krajně nemorální a samozřejmě nezákonné. Klientka má právo domáhat se poplatku cestou exekuce. Jen musíme doufat, že exekutorovi se povede dohledat nějaký ten majetek,“ komentuje případ advokát sdružení Spotřebitel.net Miroslav Huml.

Lidé bohužel realitkám často slepě věří a neověřují si informace, které jim realitní kanceláře prezentují. Takové jednání není výjimkou a nejen u Mexx Reality, před kterou jsme již několikrát varovali,“ říká Lucie Petránková ze sdružení Spotřebitel.net. 

Reality

Anketa

Kupovat nemovitost...

V loňském roce vycházel na Peníze.cz pod názvem Reality show seriál o investování do nemovitostí. Přecházíme s jeho autorem, investorem a odborníkem na nemovitosti Danielem Kotulou od teorie k praxi!

Přihlásit se můžete i vy. Na začátku je maximálně milion a půl (vlastních nebo na hypotéku), na konci výnos pět procent ročně. Mezi tím prohlídky nemovitostí, rozvažování, zda jsou na správném místě a ve správném stavu, vyjednávání o ceně, koupě nemovitosti, placení daní, hledání nájemníka. Můžete sami investovat nebo se aspoň dívat s námi: přijměte pozvání do Reality show.

Lucie přitom mohla celé situaci předejít. Stačilo podívat se do katastru nemovitostí. „Je veřejně přístupný, dokonce i z domova prostřednictvím internetu,“ upozorňuje Lucie Petránková ze sdružení Spotřebitel.net. On-line katastr nemovitostí má sice pouze informativní charakter (pokud si tedy nezaplatíte plný přístup), ale přesto vám může dobře posloužit. „Nejlepší ale je zajít si přímo na katastr nemovitostí a nechat si vyjet výpis, ze kterého se dočtete, kdo je vlastníkem nemovitosti, zda na nemovitosti neváznou zástavní práva, zda na ni nejsou zapsaná věcná břemena nebo neprobíhají exekuce,“ radí Lucie Petránková. Bude vás to stát hodinu času, která vám později může ušetřit spoustu peněz i stresu.

Mexx Reality není jedinou realitní kanceláří, která postupuje neseriózně. „Případ Mexx Reality je však ojedinělý v tom, že většina realitních společností ve chvíli, kdy obdrží pravomocný rozsudek, raději svoji pohledávku uhradí. V opačném případě by totiž v krátkodobém horizontu patrně zbankrotovaly,“ doplňuje advokát Huml.

Jak se ukazuje, ani známé jméno realitky není zárukou kvalitních služeb. Lucie je jen jednou z řady nespokojených klientů. Další si stěžovali v České televizi nebo internetových diskusích. Vše přitom probíhá jako přes kopírák. Realitka peníze klientů – ať už pocházejí z prodeje nemovitosti, nebo rezervačního poplatku – zadržuje tak dlouho, jak to je možné. Vedení se před klienty schovává a nechává zapírat. Proč, o tom můžeme jen spekulovat. Nezdá se, že by se realitka nacházela ve finančních potížích. Kdyby šlo o pár korun, dalo by se spekulovat o tom, že hraje na to, že podfouknutý klient nakonec otráveně mávne rukou – jenže čekat, že někdo mávne rukou nad stovkou tisíc, to by bylo trochu naivní. Máme tedy před sebou zřejmě otazník hodný Světa záhad Arthura C. Clarka.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2012 9:25, Mrazík

Mexx reality vůbec nezajímá obchod s realitami. To je jen velmi velká a velmi promyšlená finta pro získávání rychlé hotovosti ve velkém objemu. Mexx reality je zástěrkou pro mafiánské obchody pana Kočky. Proto také neustále zadržuje peníze svým klientům, čeká až do té doby, kdy je situace neúnosná a klient se snaží peníze dostat i prostřednictvím soudu.
V tomhle článku nejde o podílové spoluvlastnictví, ale hlavně o způsob jednání téhle realitky. Radím vám, Mexx reality se vyhněte obloukem.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2012 1:15, Parabola

Taky jsem naletěla známé realitce a nebylo cesty zpět. Respektive jejich tehdy ještě ani ne pověřené zástupkyni, protože mandatorní smlouva byla antedatována.Jejich smlouvy byly zoufalé, jak kupní, tak rezervační, VOP vzadu, vepředu jen malým písmem odkaz a ještě pod jiným textem, takže se to ztrácelo, na jejich existenci jsem samozřejmě upozorněná nebyla - blbě vidím, kamarádka mlčela či lhala, podle potřeby. Z maléru mě tahal dávný kamarád, dlouhodobý majitel zdejší realitky. Kupní smlouvu sepsal on, určil a donutil, že se peníze deponovaly do úschovy, dostala jsem zálohu před zavkladováním ve výši cca 70% na nákup svého dalšího bytu, do 5 dnů od zavkladování zbytek. Realitka shrábla předem provizi za nic, tu si vybrala přímo od kupců a mně odečetla z kupní ceny. Klika byla, že kupci mého původního bytu také s jejich smlouvou nesouhlasili. Vzadu samozřejmě byla rozhodčí doložka,a perlička- rozhodčí doložka i na návrhu kupní smlouvy.Od té doby nevěřím nikomu, natož kamarádkám.Dodnes jsem se nesmířila, a to jsem dostala peníze. Sama jsem své na nákup deponovala do notářské úschovy, takže ani druhá realitka je nikdy na účtu neměla. Varuji před praktikami MM, také nejedou čistě.Jednatel se mi vysmál, zda vůbec umím číst.Tyhle borce s tvrdými lokty ve věku mých dětí nezastaví nic. Proklela jsem ho a přeji mu, aby někdo takhle podvedl i jeho matku!MM mezitím změnila adresu do Prahy,ale rozhodce mají svého ( v místě původního sídla)- pozor na to.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Realitce raději ani korunu

14. 1. 2011 | Světlana Rysková | 16 komentářů

Realitce raději ani korunu

Jak ukazuje kauza realitní kanceláře Rekin, je nákup a prodej nemovitosti v Česku stále velmi riskantní. Řešení existuje, ale je nepohodlné a zvyšuje náklady.

Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

7. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

Na českém realitním trhu stále panuje "tak trochu džungle". Při koupi nebo prodeji nemovitosti je proto třeba dávat pozor, s jakou realitní kanceláří celý obchod uskutečníte.

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

20. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Co dělat, aby vás realitní kancelář neobrala o peníze

Kolik stojí služby realitních kanceláří a co všechno zahrnují? Proč platit provizi až nakonec? Proč peníze neskládat na účet realitní kanceláře? Jak se vyhnout možným rizikům ztráty... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Partners Financial Services