Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 13. 7. 2010 | 17 komentářů
Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.
Cela nynější debata o stanovování výživného by byla zbytečná, kdyby v Česku pořádně fungoval institut střídavé péče. V něm alimenty ztrácejí význam, říká Aleš Hodina, provozovatel serverů výživné.info a střídavka.cz.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová rozpoutala v Česku diskusi o výši výživného na děti. Vy tvrdíte, že kdyby tady fungovala střídavá péče, kdy se rodiče dělí o péči o děti rovnoměrně, spory o výši alimentů by se řešit nemusely. Proč to tedy nefunguje?
Střídavá péče je soudem stanovená jen asi ve třech procentech případů. To je hrozně málo. Střídavá péče je v zákoně od roku 1998. Jenže tady funguje setrvačnost z doby socialismu, že děti patří matkám. Soudkyně a sociální pracovnice, které případy řeší, si tuto dobu pamatují a jsou zvyklé hledat důvody, někdy i dost kostrbaté, proč svěřit dítě matce a nenařídit střídavou péči. Proti střídavé péči navíc existuje celá řada mýtů a falešných předsudků.

Jakých?
Třeba, že dítě musí neustále měnit prostředí. Ano, ono nežije v jednom domově, ale také nežije každou chvíli někde jinde. Má prostě domovy dva, u táty a u mámy. Kdybych to přirovnal k dospělým, je to, jako když člověk pracuje v nějakém městě a na víkendy se vrací domů, nebo když na víkendy jezdí na chatu.

Ale asi to může fungovat, jen když oba rodiče žijí v jednom místě.
To je také jeden z předsudků. Je známý případ herečky Báry Srncové, která v době, kdy její dcera ještě nechodila do školy, praktikovala střídavou péči mezi Českem a Švédskem. Když dítě začne chodit do školy, je to problém. Měnit školu po měsíci není dobré. Ale i v případě školou povinných dětí střídavá péče může fungovat. Musí se prodloužit interval. Dítě je u jednoho rodiče jedno celé školní pololetí nebo školní rok, a druhé pololetí nebo další rok u druhého rodiče. Pochopitelně se oba musí dohodnout, že po tu dobu bude dítě vídat i druhého rodiče, aby neztratilo kontakt. Funguje to tak třeba ve Spojených státech.

Jak by se v případě střídavé péče mělo určovat výživné?
U střídavé péče výživné ztrácí do značné míry smysl. Dítě je stejnou nebo přibližně stejnou dobu u matky a u otce. Takže oba se podílejí rovnoměrně na jeho výživě. Dejme tomu, že čtrnáct dnů v měsíci ho živí maminka a čtrnáct dnů tatínek. Je pochopitelně nutné vyřešit jednorázové větší náklady, jako třeba kolo nebo lyže. Výživné by pak mělo řešit jen situaci, kdy v životní úrovni rodičů byl výraznější rozdíl.

Když porovnáte částky, které dnes rodič, který nemá dítě v péči, platí v průměru na výživném, s náklady, které by musel hradit, kdyby měl dítě ve střídavé péči, byly by náklady takového rodiče vyšší?
Pokud je současné průměrné výživné na dítě a měsíc 1600 korun, pak by pravděpodobně takového rodiče vyšla péče o dítě dva týdny v měsíci dráž.

Znamená to, že výživné, jak ho nyní určují soudy, je nízké a neodpovídá reálným nákladům?
Ano, v té jeho průměrné výši, je nízké. Nicméně v některých případech zase bývá stanovováno nesmyslně vysoké. Dítě tu částku ani není schopno spotřebovat a v důsledku ji pak spotřebovává druhý rodič. Není to sice většina případů, ale jsou takové. Pak jsou ale i případy, kdy rodič na tom není dobře, ale výživné je stanoveno třeba vyšší než sto procent jeho příjmu.

Pomohou napravit tyto nerovnosti tabulky ministryně Kovářové, které doporučují soudům, v jaké výši mají určovat výživné pro jednotlivé věkové skupiny dětí?
Stanovení pevnějších pravidel pro výživné smysl má. Ale tak, jak to udělal tým ministryně Kovářové, je to velmi nešťastné. Vznikl typický český paskvil, kdy z relativně slušného zahraničního vzoru vzniklo něco, co nemá logiku.

Doporučená výše výživného podle ministerstva spravedlnosti

Věk dítěteDíl z platu připadající na výživné
0 - 5 let11 - 15 %
6 - 9 let13 - 17 %
10 - 14 let15 - 19 %
15 - 17 let16 - 22 %
18 a více let19 - 25 %
Zdroj: Justice.cz

Souhlasíte ale s tím, že v průměru by výživné mělo být vyšší, než jak se stanovovalo před tabulkami?
Ano, v průměru by mělo být o něco vyšší. Závisí samozřejmě na věku dítěte, jeho potřebách či zdravotním stavu. Ale třeba částka pět tisíc korun by měla být dostatečná, aby dítě rozhodně nehladovělo. Pokud bychom se odpíchli od této částky, musíme vzít v úvahu ještě dvě věci. Zaprvé rodič, který nemá dítě ve své péči, nemusí zaplatit celou výživu. Na tom se musí podílet i rodič, který dítě v péči má. Zadruhé, pokud je dítě s druhým rodičem aspoň občas, ten ho po tu dobu také živí a někdy má také náklady spojené s cestováním za dítětem.

Ten rodič, který má dítě v péči, mu ale věnuje svůj čas.
Ano, ale pokud takový rodič upírá druhému rodiči péči o dítě, nebo brání ve střídavé péči, nemá logiku, aby ten druhý rodič, který chce o dítě pečovat, na to doplácel. Samozřejmě pokud rodič odejde a nemá zájem o dítě pečovat, je zcela na místě, aby tuto svou neochotu vynahradil finančně.

Proč si myslíte, že návrh tabulek výživného je paskvil?
Avizovalo se, že jde o převzetí rakouského modelu. Rakouský model se příliš neliší v procentní výši výživného. Ale na rozdíl od českého modelu má tři pravidla, která procentní výši výživného modifikují. První je to, že výživné by nemělo přesáhnout dvouapůlnásobek obvyklého výživného. Za pojem obvyklé výživné můžeme dosadit průměrné výživné. To vychází z myšlenky, že nad tuto částku už dítě není schopno výživné spotřebovat.

V čem je ještě rozdíl?
Druhý zásadní rozdíl je ochrana hůře vydělávajících rodičů. Výživné v Rakousku nemůže být stanoveno tak, že rodiči zůstane menší částka než existenční minimum. V Rakousku je to 650 eur za měsíc. Když budete mít příjem nižší než 650 eur měsíčně, nemůžou vám vyměřit žádné výživné.

Jaká je třetí odlišnost?
Pokud rodič má platit na více děti, procentuální sazby v tabulce se v Rakousku snižují. To je podobné situaci v běžné rodině, kdy rodiče mají stejný příjem, s nímž musí vyjít, ať mají dětí jedno nebo pět. Musí se pak víc uskromnit. Stejný princip by měl platit i u rozvedených rodičů. Tabulky ministryně Kovářové to nezohledňují.

Ale mohou to zohlednit soudy, které mají pořád možnost výživné adekvátně snížit v rámci doporučeného rozpětí?
Mohou, ale nemusí, takové vodítko zde není. Podle rakouských tabulek se při více dětech výživné přepočtené na jedno dítě vždy snižuje.

Tabulky doporučeného výživného ale přispěly už teď k větší přehlednosti určování výživného. Rodiče dopředu vědí, s čím mohou počítat.
Určité vodítko to je, sice špatné, ale je. Tabulky mají pozitivní význam v tom, že se vůbec otevřela diskuse, jak výživné sjednotit. Aby byla nějaká pravidla, aby nezáleželo na libovůli soudkyně, jak se jí daný rodič líbí. Protože výživné na děti v podobných situacích se u jednotlivých soudů velmi liší. Tabulky mohou zabránit excesům příliš vysokého i příliš nízkého výživného. Jenže problém může nastat v tom, jak se bude vypočítávat základ pro stanovení výživného. Na nedávném semináři (kterého se účastnila i ministryně spravedlnosti – pozn. red.) se hovořilo o tom, že by se nezohledňovaly třeba hypotéky nebo leasingy, nebo že by se vycházelo z nějakého fiktivního příjmu. Nakonec tak zase můžeme dojít k tomu, že výživné bude vyšší než sto procent reálného příjmu.

Fiktivní příjem by se však měl použít jen v případě, kdy rodič se soudem nespolupracuje.
Jenže na tom semináři padaly i úvahy, že fiktivní příjem by se měl stanovovat i v případě, kdy rodič ztratil práci a je nezaměstnaný. Vycházelo by se z toho, že by mohl pracovat. Pokud ale místo reálně nesežene, to, že by mohl pracovat, mu peníze nepřinese.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 7. 2010 10:27, benzin

Jenze lidi si deti neporizuji proto, aby na ne platili alimety. Lide chteji deti zivit a vsechno jim platit a naoplatku chteji mit z ditete radost. Ale jakou radost ma otec, ktery vidi dite jednou za ctrnact? Navic dite je naockovano (v drtive vetsine pripadu) matkou proti otci, takze zadnou radost z toho otec nakonec nema. Ale soudy i nadale rozhoduji ze smysl svemu zivotu mohou davat po rozvodu jenom matky a otci jsou jim to maji pouze financovat a na jejich ralizaci jim penize zbyt nesmi.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2010 9:06, ...

Ta "vaše řeč" je čeština, takže pokud máte problémy jí porozumět, tak termín "dohodnout se" v češtině znamená komunikovat takovm způsobem, aby vznikl kompromis, se kterým budou obě strany souhlasit. Pokud chcete vysvětlit nějaká další česká slova, klidně dejte vědět.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

18. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 79 komentářů

Alimenty? Až čtvrtina platu, doporučuje ministerstvo. Co vy na to?

Nejednotné rozhodování soudů o výši výživného na děti by mělo skončit. Ministerstvo spravedlnosti vydalo doporučující tabulku, kolik by rodič na dítě, které nevychovává, měl platit.... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

19. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 159 komentářů

Život v osobním bankrotu: Těžce vykoupená úleva pro dlužníky

Dlužníci, kterým přerostly půjčky přes hlavu, se mohou dluhů zbavit v institutu tzv. osobního bankrotu. Psychická úleva a šance na nový začátek je vykoupena pětiletým životem v chudobě. celý článek

Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.

8. 10. 2009 | Eva Sovová | 44 komentářů

Přestal vám otec dítěte platit alimenty? Jděte na policii.

Ženy, kterým bývalý muž neplatí na děti alimenty déle než půl roku, se mohou obrátit na policii. Podle zkušeností policistů každý čtvrtý dlužník raději výživné doplatí, než aby skončil... celý článek

Partners Financial Services