Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 9. 9. 2009 | 3 komentáře
Kolik byste si vydělali ve světě? Spočítejte si to s námi.
Nejlépe se žije ve švýcarském Curychu. Sice je tam nejdráže, ale lidé berou nejvyšší výplaty. Praha se krčí mezi asijskými a východoevropskými městy. Podívejte se, jak se kde žije, a spočítejte si, kam byste se se svým platem ve světovém srovnání zařadili.

V Česku lze koupit jedny z nejlevnějších potravin na světě. Levněji než v Praze je jen v keňském Nairobi, peruánské Limě či indické Bombaji. Chcete však vyrazit na nákupy a pořídit třeba nové oblečení? Pak to vaše peněženka na západ od Česka zvládne lépe než v české metropoli v Londýně či portugalském Lisabonu. Při nákupních výletech je ovšem třeba počítat s vyššími výdaji za hromadnou dopravu. Metro či tramvaje jsou například ve Stockholmu šestkrát dražší než v Praze. V Paříži či Berlíně si Čech připlatí zhruba třikrát více než v Praze.

Chystáte se naopak vyrazit do zahraničí za prací? Pak zemí zaslíbenou bude Švýcarsko. V kombinaci relativně nízkých daní a vysokých platů, je životní úroveň lidí nejvyšší v Curychu. Řidič autobusu si tam vydělá pětkrát víc než v Praze. Učitelé základních škol mají plat sedmkrát vyšší. Pracovník ve stavebnictví si v Cyruchu vydělá šestkrát víc než v Praze. To vyplývá z pravidlené analýzy cen a mezd, které co tři roky zpracovává švýcarská banka UBS.

Vy máte nyní možnost porovnat svou mzdu s tím, co byste za svou práci mohli dostat v 73 světových městech. Stačí vybrat profesi, která je vašemu povolání nejbližší, a zadat hrubou mzdu.

Zároveň se podívejte, jak se liší mzdy a ceny vybraného zboží ve zkoumaných světových metropolích. Můžete tak třeba lépe plánovat, kam vyrazíte na nákupy. Nebo jak se vám prodraží cestování hromadnou dopravou v daných městech.

Uvidíte třeba i to, jak dlouho si musí pracovníci vydělávat na základní potraviny či na přehrávač iPod. Zatímco v Praze se na iPod vydělává týden, v Curychu, Sydney či Los Angeles to je zhruba jeden den.

Ceny a mzdy ve světových městech


* Vysvětlivky k aplikaci

Složení spotřebního koše 122 zboží a služeb: potraviny (14 %), nápoje a tabák (4 %), hygiena a zdraví (7 %), oděvy (5 %), vybavení domácnosti a elektronika (7 %), bydlení (20 %), topení a elektřina (6 %), doprava (15 %), ostatní služby (22 %)

Ceny hromadné dopravy:

  • autobus, tram, metro - cena jedné jednosměrné jízdenky
  • taxi - cena jízdy 5 km po městě
  • vlak - cena jízdenky ve druhé třídě na cestu 200 km

Ceny ostatního zboží a služeb:

  • cena zboží a služeb dané kategorie zahrnutých do celkového zkoumaného koše

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.

28. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 22 komentářů

Proč Češi nevěří, že můžou být bohatí? Neumí počítat.

Bohatý je podle poloviny Čechů ten, kdo má majetek větší než milion korun. Tedy v podstatě každý vlastník nemovitosti. Tu má v Česku 47 procent domácností. Za bohaté se přitom považuje... celý článek

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

21. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody... celý článek

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

17. 6. 2009 | Jan Stuchlík

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

Banky by se měly připravit, že letos poměrně výrazně vzroste počet úvěrů, které české domácnosti nebudou schopny splácet. Ty se přitom navzdory obavám z recese dál zadlužují, i když... celý článek

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

9. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

Chudý Čech je zhruba patnáctkrát bohatší než chudý Afričan, ale dvakrát chudší než chudý Ital. Vyplývá to z metodik měření chudoby. Podle různých způsobů výpočtu totiž chudoba pokaždé... celý článek

Partners Financial Services