Zaměstnavatel neplatí cestovné a stravné za služebku. Známe obranu

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 26. 10. 2016 | 6 komentářů
Když vás zaměstnavatel vyšle na služební cestu, máte právo na cestovní náhrady a stravné. Ne každý zaměstnavatel je ale proplácí. Poradíme, jak se bránit.
Zaměstnavatel neplatí cestovné a stravné za služebku. Známe obranu

„Neproplácení náhrad za pracovní cesty je častější než nevyplácení mzdy. Mnoho zaměstnanců totiž ani neví, že na cestovné a stravné mají nárok, nebo se nechtějí se zaměstnavatelem dostat do sporu,“ komentuje Eva Jurčíková ze společnosti Vaše nároky.cz.

Zaměstnavatel neplatič: Co dělat, když nedává výplatu

Samozřejmostí by mělo být, že když vás šéf pošle na služební cestu, proplatí výdaje za hromadnou dopravu (nebo po dohodě za taxík). Pokud chcete jet vlastním autem, musíte se na tom se zaměstnavatelem předem domluvit. Dohoda může být zakotvena i přímo v pracovní smlouvě. „Zaměstnanec nemůže bez souhlasu zaměstnavatele požadovat náhrady za použití svého automobilu. Na druhou stranu zase zaměstnavatel nemůže zaměstnance nutit, aby používal vlastní vozidlo,“ říká Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz. Když se na cestě vlastním autem domluvíte, máte kromě proplacení spotřebovaných pohonných hmot nárok ještě na amortizační úhradu za každý najetý kilometr.

Když trvá služební cesta pět hodin a víc, musíte dostat také stravné neboli diety – pokud vám tedy zaměstnavatel jídlo a pití bezplatně nezajistí. Výše stravného se odvíjí od počtu hodin strávených na pracovní cestě, upravuje ji zákoník práce. V pracovní nebo kolektivní smlouvě si ale můžete sjednat i vyšší stravné, než stanovuje zákon. Když jedete na služebku do zahraničí, vyplácí se stravné v cizí měně.

Podrobný přehled o tom, jak vysoké cestovné a stravné vám musí zaměstnavatel vyplatit, platný pro rok 2016, přinesly Peníze.cz před časem:

Pro přehlednost jsme pro vás připravili i kalkulačku cestovních náhrad

Základní verzeVýpočet včetně stravného

Výpočet cestovních náhrad 2024

km
l/100 km

Další kalkulačky

„Zejména u zahraničního stravného se často jedná o vysoké částky, na které mají zaměstnanci nárok, přitom se často najdou zaměstnavatelé, kteří je vůbec nevyplácejí,“ upozorňuje Eva Jurčíková.

Na diety se u nás nehraje… Cesťáky u nás nevedeme. Slyšeli jste od zaměstnavatele takovou větu?

„Zaměstnanec neznalý práva může nabýt dojmu, že zaměstnavatel jedná podle zákona, a svého nároku se nedomáhá. Je samozřejmě také mnoho případů, kdy je zaměstnanec se svými právy ohledně vyplácení cestovného a stravného obeznámený, ale po zaměstnavateli je nevymáhá, protože se bojí, že by mohl přijít o místo,“ popisuje Eva Jurčíková.

Zaměstnavatel je povinný poskytnout vám na cestovní náhrady zálohu – ta může posloužit jako pojistka, že peníze za cestu nakonec nepůjdou z vaší kapsy. Vy máte naopak povinnost do deseti dnů po skončení služební cesty zaměstnavateli předložit doklady k vyúčtování cestovních náhrad a nespotřebovanou zálohu vrátit. „Je tedy velmi důležité, aby si zaměstnanec uschoval účtenky za všechny výdaje, které mu v důsledku pracovní cesty vznikly. Následně je zaměstnavatel povinen ve lhůtě deseti dnů od předložení dokladů provést vyúčtování a zaměstnanci proplatit veškeré cestovní náhrady,“ pokračuje Eva Jurčíková.

Anketa

Jezdíte na služebky? Dostáváte, co máte?

Jak se můžete bránit

Jestli vám šéf cestovní náhrady a stravné nevyplácí, jak má, vyzvěte ho k nápravě a zkuste se domluvit. Pokud neuspějete, nezbývá než se svého nároku domáhat u soudu.

„Některé spory se vyřeší už po zaslání předžalobní výzvy právníkem. V těchto případech zaměstnavatelé většinou vědí, že právo je na straně zaměstnance, a než aby hradili vysoké soudní náklady, raději dlužné peníze uhradí. S mnoha zaměstnavateli jsme ale byli nuceni jít i do soudního sporu, protože nároky našich klientů neuznávali,“ říká Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Mnozí zaměstnanci se podle ní bojí o místo, a tak do sporu se zaměstnavatelem raději vůbec nepouštějí – čehož neféroví zaměstnavatelé zneužívají.

Zbývá ještě možnost stěžovat si u inspekce práce – nepomůžete si tak sice k penězům, které vám zaměstnavatel dluží, ale inspekce mu může udělit pokutu a eventuálně ho tak přimět, aby v protizákonném jednání nepokračoval.

Podnět ke kontrole je třeba podat příslušnému oblastním inspektorátu práce (podle místa, kde práci vykonáváte), případně Státnímu úřadu inspekce práce.

Jednoznačně identifikujte zaměstnavatele, proti kterému podnět směřuje; uveďte jeho název, sídlo, IČ i místo výkonu práce, pokud je jiné než sídlo. Uvést musíte také své jméno, doručovací adresu, telefon nebo jiný kontakt. Ale nemějte strach – inspekce má podle zákona povinnost zachovat mlčenlivost o totožnosti člověka, který podnět podal, a chránit jeho osobní údaje. Dále v podnětu popište, jakým způsobem zaměstnavatel porušuje zákon. A přiložte kopie dokumentů, které tvrzení dokládají – tedy například kopie jízdenek a dalších dokladů o služební cestě. A třeba i mailovou nebo písemnou komunikaci se šéfem, kde ho o úhradu cestovních náhrad a stravného v zákonném rozsahu žádáte, včetně jeho odpovědí.

Podnět můžete podat písemně poštou nebo elektronicky, případně i osobně. Kontakty na inspektoráty práce najdete zde.

Na základě podnětu je u zaměstnavatele provedena kontrola, která prověří, zda k pochybení skutečně dochází. Po jejím ukončení obdržíte písemně informace o výsledku. Když inspekce zjistí, že zaměstnavatel pochybil, hrozí mu až dvoumilionová pokuta. Přesná výše trestu závisí na závažnosti prohřešku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2016 7:44, František Šimeček

Dobrý den.Inspekce práce vám pomůže,ale trvá to 3 měsíce.Taková stížnost vždy znamená výpověd.A navíc jako zaměstnanec který si stěžuje nemáte právo se zůčastnit projednávání přestupku u zaměstnavatele.Nemůžete se divit že lidi v České republice mají strach se ozvat.

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

12. 7. 2016 | Monika Veselíková

Cestování: Tipy jak ušetřit za ubytování i dopravu

Nebaví vás dovolené podle cestovních kanceláří a raději byste cestovali na vlastní pěst? Nebo jen potřebujte stlačit náklady na dovolenou na minimum? Peníze.cz vám přinášejí několik... celý článek

Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

7. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Výběry z bankomatu v zahraničí: Poradíme, jak ušetřit

Přinášíme rychlý přehled, kolik si banky účtují za výběry peněz ze zahraničních bankomatů.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Výpočet cestovních náhrad 2016: Kolik dostanete na služební cestu

14. 1. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Výpočet cestovních náhrad 2016: Kolik dostanete na služební cestu

Když vás šéf posílá na služební cesty, musí je také proplatit. Zajímá vás, kolik dostanete na jídlo a benzin v roce 2016? Odpoví naše kalkulačka cestovních náhrad aktualizovaná pro... celý článek

Partners Financial Services