Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 28. 6. 2016 | 5 komentářů
Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.
Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Zní to neuvěřitelně, ale nepracovat je někdy finančně výhodné. Pokud si tedy dovolenou šikovně načasujete.

Pro výpočet náhrady mzdy za dovolenou je rozhodující průměrný výdělek v kalendářním čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém dovolenou čerpáte. Takže jestli si naordinujete odpočinek od práce na červenec, bude se při výpočtu náhrady mzdy vycházet z vašeho průměrného výdělku od dubna do června. Pokud jste zaměstnáni celoročně, průměrný výdělek se vám určuje čtyřikrát ročně – k prvnímu lednu, prvnímu dubnu, prvnímu červenci a prvnímu říjnu.

Srovnejte to!

Cestovní pojištění

Jedete do světa? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Průměrný výdělek se určuje jednoduše: hrubá mzda za dané čtvrtletí se vydělí počtem odpracovaných hodin. Výpočtem ale může zamíchat fakt, že do hrubé mzdy se počítají taky odměny a prémie. Je tedy výhodné vzít si dovolenou po čtvrtletí, ve kterém vám zaměstnavatel nějakou tou prémií přilepšil. Snadno se pak stane, že náhrada mzdy za dovolenou bude vyšší než mzda, kterou byste dostali, kdybyste normálně chodili do práce.

Vedle odměn může navýšení průměrného výdělku způsobit také menší počet pracovních dnů (hodin) v předcházejícím kalendářním čtvrtletí.

Pozor, jakou prémii jste dostali

Nejvíc se vyplatí vzít si dovolenou po čtvrtletí, ve kterém jste dostali mimořádnou prémii – do výpočtu se totiž zahrne celá. Když dostanete odměnu, která se váže k delšímu časovému úseku, tedy například třináctý plat nebo roční či pololetní prémii, do výpočtu průměrného výdělku se započte za každé čtvrtletí jen poměrná část. Zbytek se rozpočítá na další měsíce roku. I tak ale může prémie náhradu za dovolenou příjemně povytáhnout vzhůru.

Abychom vám počty ušetřili, nabízíme kalkulačku, která náhradu mzdy za dovolenou spočítá za vás. Vstupní údaje jednoduše opište ze svých výplatních pásek. Pro jistotu znovu připomínáme, že kalendářní čtvrtletí znamená leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Příklad: dovolenou si berete v červnu, pak je rozhodující výplata v lednu, únoru a březnu. Kdo si bere volno v červenci, počítá s výplatou za duben, květen a červen.

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Propojeno!

Když od cestovky dostanete něco jiného, než slibovala – a než jste zaplatili – ozvěte se. Poradíme, jak správně reklamovat zájezd:

Finanční náplast můžete žádat také za zpožděný let nebo vlak:

Když jste u zaměstnavatele krátce

Jestli jste do zaměstnání nastoupili teprve v průběhu předchozího kalendářního čtvrtletí, je rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku doba od vzniku pracovního poměru do konce tohoto čtvrtletí.

Pokud jste v průběhu předchozího kalendářního čtvrtletí u zaměstnavatele neodpracovali ani jednadvacet dnů, nepočítá se s průměrným výdělkem, ale s výdělkem pravděpodobným – tedy s hrubou mzdou, které byste dosáhli, kdybyste v daném období pracovali. Při výpočtu se zohlední obvyklá výše jednotlivých složek mzdy, případně výše mzdy či platu zaměstnanců, kteří u zaměstnavatele vykonávají obdobnou práci. Průměrný ani pravděpodobný výdělek každopádně nesmí klesnout pod minimální mzdu.

Hodit by se vám mohla také další z našich kalkulaček: spočítá poměrnou část dovolené zaměstnancům, kteří u svého zaměstnavatele ještě nemají odpracovaný celý jeden rok, vyzkoušejte ji:

Výpočet poměrné části dovolené 2021

dní

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

1. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

Když od cestovky dostanete něco jiného, než slibovala – a než jste zaplatili – ozvěte se. Poradíme, jak správně reklamovat zájezd.

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

31. 5. 2016 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

9. 11. 2015 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

7. 7. 2015 | Petra Dlouhá

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji... celý článek

Partners Financial Services