Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

Tereza Mynářová | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 6. 2015
Mzdy porostou ještě výrazněji, říkají analytici k čerstvým číslům za první čtvrtletí. Ale ne všude.
Kdy vám stoupne výplata? Nebojte se říct si, krize je pryč

Česká ekonomika ožívá, potvrzují další statistické údaje. Hrubý domácí produkt výrazně roste, volných pracovních míst je nejvíce od začátku krize v roce 2008… Průměrná mzda přesto v letošním prvním čtvrtletí stoupla méně, než se čekalo. Oproti stejnému období předchozího roku se zvýšila o 2,2 procenta (po odečtení inflace o 2,1 procenta) na 25 306 korun, uvedl dnes Český statistický úřad.

Analytici očekávali růst mezd zhruba o 2,7 procenta. Výraznější růst ale podle nich teprve přijde. Za celý letošní rok by se podle převažujících odhadů měly mzdy zvýšit v průměru o 2,5 až 2,8 procenta, v příštím roce pak nejméně o tři procenta.

„Firmy jsou hodně zdrženlivé, nechtějí povolit mzdovou politiku jen tak,“ vysvětluje relativně nízká čtvrtletní čísla Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Za celý loňský rok stouply mzdy nominálně o 2,4 procenta a reálně (po odečtení inflace) o dvě procenta.

Za nesplněná očekávání mohou částečně i sami zaměstnanci. Po předchozích krizových letech jsou totiž opatrnější a spokojili se s tím, že o práci nebo výši dosavadních výdělků nepřišli. „V delším období nejistoty a strachu o zaměstnání si pravděpodobně zvykli nežádat o vyšší mzdy a ovlivňuje to jejich chování i dnes,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Vyjednávací pozice mnoha zaměstnanců podle Bureše je horší i kvůli tomu, že během krize významně narostl počet pracovníků na dobu určitou (od roku 2008 o sto tisíc) i počet zkrácených pracovních úvazků.

Anketa

Není čas dostat přidáno?

Malé firmy jsou flexibilnější

Většina zaměstnanců by mohla dostat přidáno až na začátku příštího roku. „Každá firma má nastavená pravidla jinak. Většinou probíhají platová vyhodnocení jednou za rok. Některé firmy to mají s novým kalendářním rokem, jiné firmy s tím, jak uzavřou účetnictví za uplynulý fiskální rok,“ připomíná Kozub.

„Začátek roku je k podobným změnám příhodný,“ souhlasí ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka. Důležitou roli podle něj ale bude hrát i tempo růstu ekonomiky a situace na trhu práce. Zároveň podle něj platí, že čím menší firma, tím větší flexibilita. „V řadě z nich tak může docházet k navyšování mezd i v průběhu roku,“ uvádí.

Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška si letos zatím nejvíce přilepší pracovníci v sektoru restaurací a hotelů, a to díky růstu minimální mzdy, která se od letošního ledna zvýšila o 700 korun na 9200 korun. Právě v tomto oboru je minimální mzda častější než jinde. „Ke zrychlení proti prvnímu čtvrtletí dojde ve zpracovatelském průmyslu díky poptávce po kvalifikované pracovní síle, které začíná být nedostatek,“ dodává.

Na vyšší mzdu se mohou těšit například i zaměstnanci ve stavebnictví. „To nyní zažívá oživení, a tak po letech strádání dokáže něco přidat,“ věří Kozub. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu za březen stavebnictví meziročně rostlo o 8,4 procenta. „Mzdový růst by měly táhnout rychle rostoucí odvětví průmyslu a obchodu,“ doplňuje Brožka.

S výrazným zvyšováním mezd by naopak neměli příliš počítat zaměstnanci ve financích nebo pojišťovnictví – v této sféře ovšem průměrná mzda už nyní činí 51 139 korun. „Letošní rok ale nebude o tom, že by někomu vyloženě klesaly mzdy, spíše jen porostou minimálně,“ myslí si Kozub.

Podle ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška porostou mzdy jen mírně i v odvětvích, která zažívají útlum nebo stagnaci. Sem patří třeba výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a dále těžba či dobývání.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Mějte to spočteno předem

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

inflace, krize, mzda, zaměstnání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

2. 6. 2015 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých... celý článek

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

21. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Chcete si přivydělat?

Chcete si přivydělat, čas i příležitost by byly… Jenže nevíte, nakolik vás sváže řemen byrokratických brzd a omezení? Přinášíme pět tipů. Do začátku se můžou hodit.

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

17. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

Před dvěma dny jste na Peníze.cz četli článek o pravidlech čerpání dovolené. Dnes se podíváme se na to, kolik dostanete za dovolenou zaplaceno. Věděli jste, že za měsíc, ve kterém jste... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

4. 3. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

Celé zaměstnání se dá, když na to přijde, zejdnodušit na jednu otázku o dvou částech. Co bych měl dělat a co za to? Část co dělat ponecháme na vás a na filozofech. Na Peníze.cz nás... celý článek

Partners Financial Services