Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 2. 6. 2015 | 4 komentáře
Bez práce nejsou koláče, to ví i malé dítě. Ale co když se karta obrátí: dřete, snažíte se, plníte povinnosti, potíte krev, ale výplata nikde? Pár dobrých rad pro všechny, u kterých má zaměstnavatel sekyru.
Zaměstnavatel neplatič. Co dělat, když šéf nedává výplatu. Pět dobrých rad

Na co máte právo, co si nemusíte nechat líbit? Jak se bránit, když zaměstnavatel neplatí nebo se s výplatou opožďuje? Zákoník práce (a nejen ten) na takové situace myslí a zaměstnance chrání. Poradíme.

+25
+
-

1. Dejte mu vale

Tak předně, šéfovi, který nezná než sliby a vytáčky, můžete dát docela rychle sbohem. Zákoník práce mluví jasnou řečí: když nedostanete mzdu nebo plat do patnácti dní po uplynutí období splatnosti – a tím je kalendářní měsíc následující po měsíci, kdy jste práci vykonali – můžete dát výpověď. Okamžitou; šéf si nemůže nárokovat ani výpovědní lhůtu. Takže konkrétně: výplatu za květen máte správně dostat do konce června. Když ji nedostanete do patnáctého července, teoreticky můžete dát už šestnáctého okamžitou výpověď. Kromě dlužné mzdy máte nárok ještě na náhradu mzdy ve výši dvou průměrných měsíčních výdělků.

Odcházíte? Co vám dá stát

Výpočet podpory v nezaměstnanosti 2015

výdělků
let

Další kalkulačky

+12
+
-

2. Výpověď jedině písemně

Výpověď je třeba podat zaměstnavateli písemně. Ústně nestačí (i když si tak spíš ulevíte). 

Ve výpovědi musíte vysvětlit, proč jste k radikálnímu řešení sáhli. Určitě trvejte na písemném potvrzení o předání dokumentu – například si nechte jeden výtisk podepsat. Jestli posíláte poštou, tak vždy doporučeně a s dodejkou. „Pokud si zaměstnavatel zásilku na poště nevyzvedne, nic se tím nemění. Má se podle zákona za to, že bylo doručeno a převzato,“ doplňuje advokát Tomáš Chalupa z portálu Poradnavěřitele.cz. A dodává, že je dobré mít od zaměstnavatele potvrzený i přehled dlužných výplat.

+14
+
-

3. Vymáhejte

Výpověď by byla, můžete se poohlížet po novém místě. Zbývá vymoct z bývalého šéfa dluh. Když slušná žádost o peníze, které jste si odpracovali, nestačí, nezbývá než podat žalobu. Ideálně ve spolupráci s právníkem. Ještě jednou to zkusíte po dobrém – formou předžalobní výzvy k úhradě. Když zaměstnavatel nezaplatí, můžete s případem k soudu. U prokazatelných pohledávek to nebývá nikterak složitý proces.  „K soudu se podá návrh na vydání platebního rozkazu, kterým soud zaměstnavateli přikáže zaplatit dlužnou mzdu. Jestliže na platební rozkaz zaměstnavatel nezareaguje, je možné předat případ k vymáhání exekutorovi,“ komentuje advokát Chalupa. Exekutor koná, co umí a musí: obstaví zaměstnavateli účty, případně zpeněží jeho majetek, aby vaši pohledávku uspokojil. Nákladů na právníka se bát nemusíte. Jeho odměna se přičte na vrub zaměstnavatele, který dluží, a tudíž celý soudní spor zapříčinil.

+14
+
-

4. Zaměstnavatel v platební neschopnosti? Nechte si mzdu proplatit od pracáku

Pokud je na tom zaměstnavatel opravdu mizerně a jsou splněny zákonné podmínky, můžete podat návrh, aby s ním bylo zahájeno insolvenční řízení. Insolvenční návrh je totiž oprávněný podat kromě dlužníka (zaměstnavatele) také kterýkoli z jeho věřitelů (tedy i zaměstnanec):

Anketa

Taky už vám zaměstnavatel nezaplatil?

Když se váš zaměstnavatel ocitne v  insolvenci nebo insolvenčním řízení – ať už návrh podáte vy nebo někdo jiný – můžete požádat úřad práce, aby vám dlužnou mzdu proplatil.

„Žádat můžete mzdové nároky za tři měsíce z rozhodného období, které trvá tři měsíce před zahájením insolvenčního řízení a tři měsíce po jeho zahájení. Podmínkou je, že jste chodili do práce a zaměstnavatel vám za toto období dluží. Příslušné měsíce si vyberete sami, uvedete je v žádosti o uspokojení svých mzdových nároků,“ pokračuje právník Chalupa.

Úřad práce vám za každý měsíc vyplatí maximálně jeden a půl násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předchozí kalendářní rok, aktuálně tedy z částky okolo pětadvaceti tisíc – jeden a půl násobek dělá něco přes třicet sedm tisíc korun.

Tip!

Formuláře, bez kterých se neobejdete

Připravte se předem. Na úřadu práce vás čeká vyplňování následujících dokumentů:

+9
+
-

5. Máte se šéfem trable? Radši hlídejte databázi

Mzdové nároky u úřadu práce můžete uplatnit nejpozději do pěti měsíců a patnácti kalendářních dnů od chvíle, kdy úřad práce zveřejnil na své úřední desce informace o zahájení insolvenčního řízení proti zaměstnavateli. Jestli jsou s vaším šéfem potíže, pohlídejte si databázi zaměstnavatelů v insolvenci. Ať něco neprošvihnete.

Když lhůtu propásnete, každopádně vám ještě zbývá možnost obrátit se na soud. Totéž platí, když úřad práce nepokryje vaše mzdové nároky v plné výši nebo vám je vůbec nepřizná – můžete je uplatnit u insolvenčního správce.

Vyjednáváte o nové práci? Počítáme s vámi

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

5. 11. 2015 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Výpověď pro nadbytečnost: Kdy je oprávněná, kdy ne. A jak se bránit

Výpověď pro nadbytečnost můžete dostat jen z důvodů vymezených zákonem. Když šéf zkouší kličky a hledá způsob, jak se vás elegantně zbavit, nenechte si to líbit. Máme pro vás příklady... celý článek

Muži a ženy na radnici. Kolik berou?

26. 1. 2015 | Monika Veselíková | 1 komentář

Muži a ženy na radnici. Kolik berou?

Možná vás na konci roku taky zase jednou rozrušila debata o zvyšování poslaneckých platů. Nakonec dostali zastupitelé rozum a drželi se při zemi. Ovšem nejenom poslanci a senátoři vás... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

2. 12. 2014 | Jiří Lojda | 6 komentářů

Insolvence pro každého: Přihlášení pohledávky

Nepřihlásili jste svou pohledávku vůči dlužníkovi, hned jak začalo insolvenční řízení, a čekali jste, až o jeho úpadku rozhodne soud? Po kladném soudním rozhodnutí o insolvenčním návrhu,... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Partners Financial Services