Minimální mzda poroste víc, Sobotka chce porušit dohodu

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 9. 2014 | 10 komentářů
Nejsilnější vládní strana prosazuje zvýšení o 700 korun měsíčně na 9200 korun. Na tripartitě se původně dohodla jen na zvýšení o 500 korun.
Minimální mzda poroste víc, Sobotka chce porušit dohodu

Minimální mzda by se od ledna měla zvýšit více, než se vláda a odbory původně dohodly se zástupci zaměstnavatelů. Při čtvrtečním jednání tripartity to řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. Nejsilnější vládní strana prosazuje zvýšení o 700 korun měsíčně na 9200 korun.

Vláda může podle zákoníku práce upravovat minimální mzdu svým nařízením. Až tak učiní, nebude tedy potřeba „potvrzení“ Poslaneckou sněmovnou.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v červnu na tripartitě původně dohodli na zvýšení o 500 korun. „Jde o jasné porušení dohody sociálních partnerů,“ reagoval na nynější Sobotkův plán Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle neoficiálních výkladů vyjednala ČSSD vyšší růst minimální mzdy v rámci koalice, když na funkci eurokomisaře podpořila Věru Jourovou, kandidátku ANO.

Minimální mzdu pobírají podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí zhruba dvě procenta pracujících, tedy kolem sta tisíc lidí. Zvýšení minimální mzdy má přesto význam pro mnohem více pracovníků. Současně totiž vzrostou i úrovně zaručené mzdy, tedy minimální tarify pro jednotlivé skupiny profesí. Výjimkou je nepodnikatelská sféra, odměňovaná podle platových tabulek.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Obrátí se to proti lidem

„Podnikatelé s dalším zvýšením minimální mzdy zásadně nesouhlasí. Již na červnové tripartitě, na níž bylo odsouhlaseno zvýšení minimální mzdy pro rok 2015, jsme jasně řekli, že 9000 korun je pro nás hraniční suma,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Zástupci zaměstnavatelů upozorňují na to, že zvýšení minimální mzdy by mohlo způsobit problémy při udržení zaměstnanosti v řadě podniků, vyšší podíl zaměstnanců s nízkými příjmy je navíc soustředěn v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti.

„Je paradoxem, že vláda připravuje nástroj na podporu a udržení zaměstnanosti v souvislosti s očekávanými dopady ekonomických sankcí vůči Rusku na české podniky, jako je například kurzarbeit, a na druhé straně přichází s dalším navýšením minimální mzdy,“ říká Hanák.

Zvýšení minimální mzdy podle něj pocítí zejména podniky a obory, pro které je cenová hladina pro udržení konkurenceschopnosti klíčová a jejichž marže jsou již nyní nízké.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zdůvodňuje návrh na zvýšení minimální mzdy tím, že výdělek by měl stačit na živobytí, aby k němu zaměstnaní lidé nemuseli pobírat ještě sociální dávky. Čistá minimální mzda sice podle něj pokryje výživu a výdaje na základní potřeby, ale ne všechny náklady na bydlení. Podle podkladů pro tripartitu tak lidé často žádají právě o příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení.

Až na deset tisíc korun

Zatímco za vlád vedených ODS se minimální mzda od roku 2007 prakticky nezvyšovala, loni v srpnu ji vláda Jiřího Rusnoka zvýšila o 500 korun na 8500 korun. Po nástupu současné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se vláda s odboráři a zaměstnavatelskými svazy dohodla na dalším růstu o 500 korun – ke zvýšení na 9000 korun měsíčně mělo dojít od ledna 2015.

V koaliční dohodě se vládní strany zavázaly, že po projednání v tripartitě bude vláda postupně minimální mzdu zvyšovat, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy, tedy zhruba deseti tisícům korun.

Po zvýšení na 9200 korun přesáhne poměr minimální mzdy k průměrné 36 procent.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2014 6:11, Mirek

Copak péče o lidi . Ale hlavně se nám blíží ty volby ... :o)

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2014 12:41, Hugo

Problém je, že většina těch Čechů (zvláště, pokud za ně považujeme i cikány) prostě pracovat nechce... Např. Jesenicko - oblast s vysokou nezaměstnaností, a servírky a pokojské většinou Slovenky...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o platu

12. 3. 2014 | Jiří Lojda

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o platu

Že mzda není to samé co plat, jsme si řekli už minule. Teď ovšem vyvstává otázka, jestli je to dobře nebo špatně. Než tedy vyměníte svou mzdu za plat, anebo obráceně, je dobré podívat... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

4. 3. 2014 | Jiří Lojda | 1 komentář

Jak přežít (v) zaměstnání: Všechno důležité o mzdě

Celé zaměstnání se dá, když na to přijde, zejdnodušit na jednu otázku o dvou částech. Co bych měl dělat a co za to? Část co dělat ponecháme na vás a na filozofech. Na Peníze.cz nás... celý článek

Očima expertů: Je minimální mzda dostatečná? A má vůbec existovat?

11. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Je minimální mzda dostatečná? A má vůbec existovat?

Politici se před volbami předhání s návrhy, jak naložit s minimální mzdou. Jeden by ji zvýšil na deset tisíc, druhý dokonce na dvanáct, další by ji naopak nejradši zrušil. Tolik politici.... celý článek

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

9. 9. 2013 | Josef Tětek | 79 komentářů

Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

Škodlivost minimální mzdy je jednou z mála věcí, na které se ekonomové napříč názorovým a politickým spektrem ve značné většině shodnou. Kdo však skutečné dopady zákonem stanoveného... celý článek

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

Partners Financial Services