Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

Josef Tětek | rubrika: Komentář | 9. 9. 2013 | 79 komentářů
Škodlivost minimální mzdy je jednou z mála věcí, na které se ekonomové napříč názorovým a politickým spektrem ve značné většině shodnou. Kdo však skutečné dopady zákonem stanoveného prahu ceny práce odmítá pochopit jsou – možná nikoli překvapivě – politici.
Minimální mzda: udržet chudé v trvalé chudobě

Nad nedávným předvolebním návrhem zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc korun měsíčně zajisté spousta lidí zajásala: „Konečně politika pro lidi! Spravedlivá odměna za poctivou práci!“ Jak však říká moudré přísloví, příznivci zvýšení minimální mzdy by měli dát pozor na to, co si přejí. Jejich přání by se jim totiž mohlo vyplnit.

Článek o návrhu z dílny sociální demokracie – jde o zvýšení minimální mzdy ze současných 8500 korun na 12 000 korun měsíčně, do roku 2018 – vzbudil na Peníze.cz značný rozruch a debatu:
Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit 

Logika minimální mzdy z pohledu ekonoma

Ekonomie minimální mzdy je prostá – jedná se ve své podstatě o cenovou regulaci, která zapříčiní převis nabídky nad poptávkou, neboli větší počet uchazečů o práci, než o který je při stanovené ceně zájem. Minimální mzda jinými slovy zvyšuje nezaměstnanost, a to zejména uchazečů bez vysoké kvalifikace či praxe – tedy studentů hledajících první pracovní zkušenost, „školních odpadlíků“ či jedinců z problematických lokalit a rodin. Namísto toho, aby tito lidé dostali příležitost zvyšovat prací svou kvalifikaci a následně i příjem, jsou odsouzeni k frustrující závislosti na státní podpoře a dlouhodobé chudobě.

K výraznému zvýšení životní úrovně nízkopříjmových zaměstnanců by přitom stačilo odstranit zvláštní schizofrenii státní politiky zaměstnanosti. Stát na jedné straně diktuje zaměstnavatelům minimální výši mzdy, na druhé straně z ní však značný kus ukrajuje pro sebe. Zadáme-li si tak například aktuální minimální hrubou mzdu (8500 korun za měsíc) do mzdové kalkulačky, dostaneme následující hodnoty:

Superhrubá mzda

Hrubá mzda

Čistá mzda

11 390 Kč 

8500 Kč

7565 Kč

100 %

75 %

66 %

Víte, jaká je vaše superhrubá mzda? Naše kalkulačka sice primárně slouží k výpočtu mzdy čisté, ale superhrubou z ní snadno vyčtete taky. A vůbec strukturu peněz, které jste svému zaměstnavateli vydělali a které on je ochoten je za vaši práci dát. 

Výpočet čisté mzdy

Je-li cílem minimální mzdy skutečně zvýšení životní úrovně těch nejchudších, pak je na místě klást si otázku, proč stát každý měsíc konfiskuje celou třetinu jimi vytvořených hodnot. Skutečnou cenou práce, kterou zaměstnavatel platí výměnou za pracovníkem vytvořené hodnoty, je totiž „superhrubá mzda“. Zaměstnavatel nízkopříjmových zaměstnanců je tedy ochoten platit o tisíce korun měsíčně více, než kolik jim berní úředník nakonec ponechá.

Mzda, daně a odvody ovšem nejsou jedinými náklady, které zaměstnavatel vydává na své zaměstnance. Velikou roli hrají i náklady nefinanční, jako je pracovní prostředí, pomůcky či školení zaměstnanců. Řekněme, že určitá pozice – například obraceč hamburgerů – má vlivem působení tržních sil optimální poměr finančních a nefinančních nákladů 70 ku 30. Změní-li vláda tento poměr legislativním nařízením ve prospěch finančních nákladů, klesne zákonitě poměr alokovaných zdrojů na náklady nefinanční. V praxi to může znamenat, že obraceč hamburgerů si sice vydělá za hodinu o pár korun více, bude si však muset z domova nosit vlastní toaletní papír a na školení v obsluze elektronické kasy může rovnou zapomenout. Vyšší výdělek tak paradoxně může být faktorem trvající chudoby: zaměstnanec nedostane šanci zvýšit svou kvalifikaci a s ní i příjem. V některých oborech není koneckonců výjimkou uspořádání, kdy zaměstnanec pracuje zcela zdarma výměnou za pracovní zkušenosti, které se mu v budoucím zaměstnání násobně zhodnotí. 

Anketa

Minimální mzdu...

Logika minimální mzdy z pohledu politika

Velkolepá prohlášení ohledně zvyšování minimální mzdy nutí k zamyšlení – proč se politik zaobírá tak okrajovou záležitostí, jako je výše minimální mzdy? Za minimální mzdu pracují necelá tři procenta zaměstnanců, což činí ještě nižší procentuální zastoupení oprávněných voličů. Nač tedy politik ztrácí čas a nevěnuje se raději tématům, které se týkají většího počtu voličů?

Nabízejí se minimálně dvě možné odpovědi.

První je, že lidé hlasováním pro vyšší minimální mzdu ukojují své altruistické choutky. Volby jsou pro spoustu voličů prostředkem, jak si lacině koupit čisté svědomí. Samotný volič může vydělávat násobky minimální mzdy, a přesto – nebo spíše právě proto – bude hlasovat pro zvýšení minimální mzdy; chce totiž pomoci méně úspěšným. Z jeho peněženky ovšem nezmizí ani koruna, jako by tomu bylo například při obdarování žebrajícího bezdomovce. Pro skrblíka s hlodajícím svědomím je tedy státní sociální politika, kam spadá i zákon o minimální mzdě, jasnou volbou.

Druhá odpověď je založena na fenoménu „racionální neznalosti“. Volič má v rámci politických voleb pramalou motivaci informovat se o všech aspektech navrhovaných opatření, jelikož jeho hlas je jedním z milionů a nemá tudíž téměř žádnou váhu. Racionálním přístupem je tedy věnovat aktu volby co nejméně času a raději se zabývat činností, jejíž výsledky může přímo ovlivnit. Proto jsou tak často voleni politici navrhující líbivá opatření, jejichž skutečné dopady nelze na první pohled spatřit. Racionálně neznalý volič tak nebude problematice minimální mzdy věnovat ani těch pár minut, které zabere přečtení tohoto článku, a bude její zvýšení považovat za automaticky dobrou věc.

Rovnost? Ano, ale v příležitostech

Česká politika posledních let, ať již jsou u moci strany nominálně levicové či pravicové, je charakteristická snahou nastolit ve společnosti co největší rovnost ve výsledku. Historická zkušenost socialistických let však ilustruje fakt, že uměle nastolovaná rovnost ve výsledku znamená rovnost v chudobě. Není na čase obrátit směr a na místo snahy omezit výdělek na dolní (formou minimální mzdy) i horní hranici (formou „solidárních“ daní) podpořit rovnost v příležitostech? Prvním krokem vpřed by mohlo být odstranění absurdních opatření jako je zákon o minimální mzdě, sloužící pouze jako laciná vábnička na voliče.

Autor je zakladatelem a místopředsedou občanského sdružení Ludwig von Mises Institut.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 79 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2013 15:46, Marcela

Nemohu říci ani pro jedno ano,ale ani ne.
Minimální mzda by nemusela být,kdybychom měli slušné podnikatele(těm slušným se omlouvám,já se setkala pouze se dvěma ,ostatní mysleli jen na svůj zisk),takže ti by nutili lidi pracovat třeba za 5.000,-Kč a minimální mzda jim určuje nějakou hranici,ale pro živobytí je hrozně malá částka,zde by opravdu navýšení i na těch 12.000Kč bylo logické.Co se dnes nezvyšuje ? Drahé je úplně všechno.Pak by ,ale stát například za minimální mzdu neměl požadovat odvod daně, od zaměstnavatele.Nejsem ekonom,ale myslím, že by se to dalo nějak vyřešit.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2013 7:24, anejet

Já to vidím trochu jinak- vyšší minimální mzda znamená,že člověk, který ji pobírá, dá vydělat dalším lidem. Píšu člověk, ale ve skutečnosti mohu napsat žena,protože neznám muže,který by za tuto částku pracoval. Takže když tato žena dostane do výplaty víc peněz, tak si může zajít ke kadeřnici,nebo ke kosmetičce, taky občas na večeři do restaurace, koupí si na sebe něco hezkého, a jednou ročně si konečně i zaplatí u cestovky pěknou dovolenou. A to je přesně to, co naše země potřebuje- aby se peníze točili, aby ten kdo vydělává dal vydělat i dalšímu, ale bohužel s dnešní výší minimální mzdy to nejde, s tou se pouze přežívá.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (79 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

5. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Registrační pokladny znovu na stole. Pořádek, nebo buzerace?

Registrační pokladny. Projekt, který byl před sedmi lety jedním ze symbolů odporu proti Paroubkově levicové vládě, se letos na podzim opráší, aby sehrál opačnou roli: stal se vlajkovou... celý článek

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

22. 8. 2013 | Petra Dlouhá | 78 komentářů

Zvýšit minimální mzdu na 12 tisíc! Úplně ji zrušit! Sepište svá přání, budou se plnit

Sněmovna rozpuštěna a vypuštěna, kapříci odplavali, a my ostatní můžeme s nadějí (nebo děsem) v očích vyhlížet nové rozložení sil na parlamentním hřišti, novou vládní skvadru. Zkrátka... celý článek

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

11. 7. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

11 věcí, které mi měl někdo říct už na střední

Návod na to, jak přestat být na jednu přes držku.

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

26. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

Ministryně v demisi Ludmila Müllerová se dohodla s odbory i zástupci zaměstnavatelů na zvýšení minimální mzdy. Návrh předložila vládě. Proti je dnes už bývalý premiér Nečas i Miroslav... celý článek

Partners Financial Services