Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 21. 7. 2013 | 16 komentářů
Minimální mzda od srpna stoupne o 500 korun na 8500 korun měsíčně. Základní hodinová sazba vzroste z dosavadních 48,10 na 50,60 koruny.
Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

Rozhodla o tom nová vláda vedená Jiřím Rusnokem, když schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Františka Koníčka.

Vláda může podle zákoníku práce upravovat minimální mzdu svým nařízením, není tedy potřeba „potvrzení“ Poslaneckou sněmovnou.

Od srpna by mohli lidé s minimální mzdou na výplatní pásce najít něco přes třetinu toho, co na ní má průměrný zaměstnanec.

Zvýšení minimální mzdy označil Koníček za jeden ze svých prioritních úkolů. „Lidem se musí vyplatit pracovat,“ dodává.

Stejné zvýšení navrhoval v roce 2011 tehdejší ministr Jaromír Drábek, koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM však růst minimální mzdy odmítla. Letos na jaře neuspěla ani ministryně Ludmila Müllerová.

Propojeno!

Minimální mzdu chtěla – navzdory šéfovi své vlády – zvedat už ministryně Müllerová. Už to ale nestačila. Její argument přitom zněl platně: když se podíváme na sociální dávky, je potřeba minimální mzdu upravit, aby se lidem vyplatilo pracovat. Ve článku o jejím snažení jsme shrnuli, co by vlastně zvýšení minimální mzdy znamenalo. Mezi dopady patří například navýšení zaručených mezd pro nejrozličnější profese či profesní skupiny:

Zvyšování stopnul Nečas

Zatímco vlády vedené ČSSD zvyšovaly minimální mzdu každý rok, někdy dokonce dvakrát, po nástupu kabinetu Mirka Topolánka (ODS) se růst zastavil.

Tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) krátce po svém nástupu jen zaokrouhlil minimální mzdu na nynějších 8000 korun, což od ledna 2007 znamenalo zvýšení o pouhých 45 korun měsíčně. Podle Nečase však lidem zůstalo více peněz než dříve, a to díky zvýšení daňových slev a zavedení bonusu na dítě.

Současné zvýšení je kompromisem mezi požadavky odborů a zástupců zaměstnavatelů. Zatímco odbory požadovaly růst o více než tisícikorunu, firmy na tripartitě naopak tlačily na co nejmenší zvýšení, nebo ještě lépe zachování dosavadní úrovně.

Odboráři poukazují na inflaci a celkový růst životních nákladů. Zástupci zaměstnavatelů i Nečasova vláda však argumentovali, že zvýšení minimální mzdy by se obrátilo proti zaměstnancům – firmám by vzrostly náklady, což by v době krize mohlo vést k dalšímu propouštění.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2013 15:24, Kamil

Zvýšení o pětistovku je mizérie, no ale lepší než nic. Další problém ovšem je ten, že spousty zaměstnavatelů- hlavně malých, platí svým zaměstnancům jen tu nejnižší mzdu, což nově bude 8500 korun hrubého, a vůbec se neřídí tím, kolik je pro tyto lidi zaručené minimální mzda, to by měl stát kontrolovat!

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2013 16:38

Pro všechny chytráky. minimální mzda je nastavena pro každou profesi jinak. pokud člověk bere minimální mzdu, neznamená to nutně 8.500K4. Může to být i dost přes 10.000Kč. Tak si tu nestěžujte a běžte radši makat

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

26. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

Ministryně v demisi Ludmila Müllerová se dohodla s odbory i zástupci zaměstnavatelů na zvýšení minimální mzdy. Návrh předložila vládě. Proti je dnes už bývalý premiér Nečas i Miroslav... celý článek

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

25. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 61 komentářů

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

Část mzdy na výplatní pásce, zbytek na ruku: v řadě profesí naprosto běžná praxe. A praxe na první pohled výhodná. Na druhý pohled ale zjistíte, že háčků má víc než dost. Pokud jste... celý článek

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

18. 4. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

Každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na dotazy našich čtenářů. Co poradí letošnímu maturantovi, který váhá, na jakou životní dráhu se vydat, ví ale, že by měla být... celý článek

Partners Financial Services