Víte, kdy máte nárok na pracovní volno?

Víte, kdy máte nárok na pracovní volno?
Někdy prostě nemůžete přijít do práce, a tak si vezmete volno. V některých případech, které přesně specifikuje zákoník práce či nařízení vlády, je však zaměstnavatel povinen vám dát volno, a někdy ho dokonce musí i zaplatit. Které případy to jsou?

Pochopitelně nám nejde o případy, kdy zůstanete doma v pracovní neschopnosti, čerpáte mateřskou či rodičovskou dovolenou, případně ošetřujete blízkého člena rodiny. Na někdy jindy si ale necháme také volno, na které máte nárok, když budete vykonávat veřejnou funkci nebo třeba svědčit u soudu.

Návštěva lékaře: vyberte si zařízení co nejblíž bydlišti či pracovišti

Zaměstnavatel vám nemůže bránit navštívit lékaře v pracovní době. Také vám dobu, po kterou kvůli vyšetření nebudete pracovat, musí zaplatit. Ovšem vy na druhou stranu nemůžete kvůli několika minutám či hodinám chybět celý den. Základním měřítkem pro délku placené překážky v práci je totiž takzvaná nezbytně nutná doba, tu vám zaměstnavatel i proplatí.

Pokud však pro své vyšetření zvolíte lékaře nebo zdravotnické zařízení, které je vašemu bydlišti nebo pracovišti vzdálené (například v jiném městě), máte nárok na náhradu mzdy jen v takovém rozsahu, jako byste navštívili lékaře v místě svého bydliště nebo pracoviště. Ostatní dobu už zaplacenou nedostanete.

Půjdete-li k lékaři s dítětem, musí vás zaměstnavatel uvolnit až na jeden den a ten vám proplatit. Totéž platí, budete-li k doktorovi doprovázet svého partnera, rodiče či jiného rodinného příslušníka.

Překážka v práci

„Překážka v práci“ je životní situace, které vám brání pracovat. S jejich výčtem se setkáte v Zákoníku práce (§ 191 a dalších) i v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb.

Svatba: volno na dva dny, proplácí se jen jeden

Až se budete vdávat nebo ženit, musí vám zaměstnavatel dát dva dny volna, z toho jeden den je na obřad. Ovšem podle zákoníku práce vám zaplatí pouze jeden z nich. Takže, bude-li svatba v pátek, získáte dva dny pracovního volna. Den obřadu si můžete nechat proplatit a volno bez náhrady si pak vybrat třeba ve čtvrtek nebo v pondělí.

Pokud se ale budete vdávat či ženit třeba v sobotu nebo v neděli, která pro vás není pracovním dnem, máte nárok jen na jeden den volna, vybrat si můžete pátek či pondělí a zaměstnavatel vám ho zaplatí.

V den obřadu mají nárok na den volna i rodiče nevěsty a ženicha a jejich zaměstnavatel jim tento den musí i zaplatit. Pokud ale budou mít svatbu vaši rodiče, v práci vás sice musí na obřad uvolnit, ale volno vám nezaplatí. Sourozenci snoubenců nebo třeba svědci z řad kamarádů už mají smůlu, budou-li se chtít zúčastnit svatby v pracovní den, musí si vzít dovolenou.

Narození dítěte: placené volno jen na převoz

Zaměstnavatel vám musí poskytnout pracovní volno, pojedete-li se svou partnerkou do porodnice i zpět domů. Toto volno vám také musí proplatit, a to za předpokladu, že si je vyberete jen na nezbytně nutnou dobu.

Budete-li chtít zůstat i u porodu, máte na to podle zákoníku práce nárok. Ovšem tento den bude už ve vaší režii, mzdy se od zaměstnavatele nedočkáte.

Úmrtí a pohřeb: placené volno od jednoho do tří dnů

Pokud zemře váš manžel, partner nebo dítě, musí vás z práce uvolnit až na tři dny a ty vám zároveň zaplatit. Jeden z těchto dnů je vyhrazen na den pohřbu. Budete-li zařizovat pohřeb svého rodiče nebo sourozence či rodiče nebo sourozence svého manžela, máte nárok na dva dny placeného volna, přičemž jeden z dnů připadá na pohřeb. Pokud bude ale pohřeb zařizovat někdo jiný, máte nárok na placené volno pouze v den pohřbu.

Na nezbytně nutnou dobu, maximálně jeden den, dostanete zaplacené pracovní volno na pohřeb prarodičů či vnoučat svých nebo partnera. Opět: pokud pohřeb zařizujete, máte nárok na další den proplaceného volna.

Půjdete-li na pohřeb kolegovi z práce a zaměstnavatel vaši účast schválí, poskytne vám tím zároveň placené volno na nezbytně nutnou dobu.

Nezapomeňte zaměstnavatele na překážku v práci včas upozornit

Pokud předem víte, že budete v práci chybět, požádejte zaměstnavatele včas o pracovní volno. V nečekaných případech to udělejte co nejdříve a bez zbytečných průtahů. Překážku v práci jste povinni zaměstnavateli prokázat.

Stěhování: až dva dny placeného i neplaceného volna

Budete-li se stěhovat z osobních důvodů, musí vám zaměstnavatel poskytnout pracovní volno na nezbytně nutnou dobu, maximálně však na dva dny. Počítejte s tím, že volno není placené.

Jestliže ale bude vaše stěhování v zájmu zaměstnavatele, například vás s vaším souhlasem pošle pracovat do jiného města, máte opět nárok na dva dny pracovního volna. Ty vám už ale musí proplatit.

Kalamita v dopravě: neplacené volno

Anketa

Vyjde vám zaměstnavatel vstříc, když potřebujete volno?

Pokud do práce dorazíte pozdě vinou dopravní situace, máte nárok na pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Zaměstnavatel vám ho ale nezaplatí. Pro nárok na volno je zároveň podmínkou, že jste neměli jinou možnost dostat se do práce včas.

Ještě na jednu věc si dejte pozor – na volno máte nárok jen tehdy, jestliže se kalamitní situace v dopravě nedala dopředu předpokládat. Pokud ale například byla předem avizována stávka dopraváků, volno požadovat nemůžete. A jestli si natáhnete sval na bicyklu, určitě nejde o pracovní úraz!

Hledání zaměstnání: půl dne volna týdně

Pokud vám běží výpovědní lhůta a hledáte si nové místo, máte nárok až na půl dne neplaceného volna týdně.

Pokud ale dostanete výpověď (nebo váš pracovní poměr skončí dohodou) z důvodů, které určuje § 52 písm. a) až e) Zákoníku práce (např. zaměstnavatel se ruší nebo přemisťuje, zaměstnanec se stane nadbytečným či nemůže ze zdravotních důvodů na svém místě dále pracovat), poskytnuté volno – opět půl dne týdně – vám zaměstnavatel musí zaplatit.

Dohodnete-li se se zaměstnavatelem, je možné pracovní volno slučovat, není tedy podmínkou čerpat pravidelně každý týden jeden půlden, ale například jeden den za dva týdny, dva dny za čtyři týdny a podobně.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+130
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2012 15:20

Právo je na vaší straně, paní.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2013 21:00, veronika

dobry den moje dcera mi onemocnela pres vikend a v pondeli jsem mela volno a sla jsem s ni k pani doktorce a napsala mi paragraf.zustava mi to volno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

18. 4. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

Každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na dotazy našich čtenářů. Co poradí letošnímu maturantovi, který váhá, na jakou životní dráhu se vydat, ví ale, že by měla být... celý článek

Ludmila Treutnerová: Obézní mají horší šance na trhu práce i nižší plat

10. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Ludmila Treutnerová: Obézní mají horší šance na trhu práce i nižší plat

„Den rovnosti platů – ženy ženám a nejen jim“ je celosvětová akce s tradicí v řadě evropských zemí. V Česku ji bude tento čtvrtek již potřetí pořádat nezisková organizace Business and... celý článek

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

6. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 52 komentářů

Pracovní neschopnost a nemocenská. Marodi, víte, s čím můžete počítat?

Zajímá vás, jaké finanční vyhlídky máte, kdybyste se rozstonali? Kolik vám dá zaměstnavatel a kolik stát? Jaká je pravděpodobnost, že dostanete přes prsty, když budete simulovat? A... celý článek

Volba povolání

4. 3. 2012 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Volba povolání

Týden neklidu skončil. Veřejnost nechal vcelku klidnou. Veřejnost už totiž nechává vcelku klidnou všecko. Jen na webu se občas ještě někdo rozvášní. Začala Matějská pouť. Zůstanete... celý článek

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

28. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 15 komentářů

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

V lednu 2012 bylo evidováno zhruba 534 tisíc lidí bez práce, přičemž úřady práce vykazovaly jen 35 tisíc volných pracovních míst. A propouštělo se, míra nezaměstnanosti stoupla víc,... celý článek

Partners Financial Services