Návod k pochopení první výplatní pásky

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 16. 9. 2011 | 6 komentářů
Návod k pochopení první výplatní pásky
Kolik je v září a říjnu na stromech červených jablek, tolik čerstvých absolventů, podobně rudých vzteky, máchá tou dobou úplně první výplatní páskou: „To snad ne! Člověk měsíc dře jak blbec a půlku pak narve do krku těm, co nehnou zadkem!“ Není to krádež. Jen začátek splátek za mastnou investici.

Znám to sám na sobě před pár roky, znám to na těch, co nastoupili do práce v letech po mně. Doteď jsem přesvědčený, že je český stát nenažraná bestie, hospodařící hůř než leckterý Řek se zásobou ouza. Jenomže nad první výplatnicí člověk snadno přehlídne pár „samozřejmostí“. Doplňte si tedy diplom ještě následujícím Úvodem do fungování moderního státu. Není to těžký předmět, jen si zkuste místo všech těch parazitů představit sami sebe před osmnácti, dvaceti, pětadvaceti lety:

Vylez na Mt. Everest, šerpy zaplať za 25 let

V osmnácti to člověku ani nepřijde, ale dostat dítě v pořádku z útrob rodičky a vypiplat ho až do prvních narozenin je riskantnější než vylézt na nejvyšší horu světa.

Nekecám. Výstup na Everest po roce 1990 nepřežilo 4,4 procenta dobrodruhů; na celém světě zemře v prvním roce života necelých padesát dětí z tisíce. Stejný poměr. Zato v České republice se k první svíčce na dortu nepropracuje jen 41 dětí z deseti tisíc. Je to takový výšlap po Tatrách: blbý ten, kdo to podcení, ale ostatní z toho skoro vždy mají nakonec pěkné vzpomínky a fotky.

Jeden z důvodů? Už několik generací z daní platíme vzdělání špičkových porodníků a pediatrů a ze zdravotního pojištění pak jejich práci. Paradoxem je, že nikdo z lidí, kteří ty peníze odvádějí, už kvůli tomu, aby se sám dostal na svět, porodníka nepotřebuje.

Kolik stojí zdravé nohy

Pak to sviští: hexavakcína, operace tlustého střeva, vyšetření na alergologii, nesčetně antibiotik při epidemiích angíny a spály, sádra po kaskadérských pokusech, rehabilitace, pár týdnů v nemocnici s bůhvíčím – a to se nebavíme o opravdu vážných starostech.

Prostá skutečnost, že vás ráno vaše nohy odnesou do práce a večer zase z ní domů, stála desítky nebo spíš stovky tisíc. U některých méně šťastných už miliony.

Kdo komu platí vzdělání

Víte, kolik by vás stálo naučení tří světových jazyků na volném trhu? Jazykovky si berou od čtyřiceti do devadesáti korun za hodinu výuky ve třídě. Stát vám nabídl čtyři až šest vyučovacích hodin týdně po osm let, nepočítaje v to semináře a latinu. Jsme na stovce tisíc jen za výsek toho, co nabízí základní a střední škola.

Na vysoké jste se štěstím utekli placení školného, a i když české univerzity nepatří k nejlepším, dávají svým absolventům obrovskou výhodu. Průměrný vysokoškolák podle průzkumu společnosti Profesia vydělává o třetinu víc než kolega s maturitou.

Čtenáři doporučují: titulomanie

Vysokoškolský titul je pro mnoho Čechů metou. Do očí bijou zvlášť případy politiků, již po něm touží tolik, že se sníží k podfukům:

Cenu zlata však titul v Česku nemá – diplomová práce se dá získat lacino. Nasnadě je pak otázka, zda jsou naši potentáti takoví škrti, že si diplomku musí sami opisovat, když by jim ji profesionál zhotovil lacino a líp.

A i pokud jste se nevyškrábali ani ke zkoušce dospělosti, už jen skutečnost, že čtete tenhle článek, vypovídá o tom, že jste bezplatně získali schopnost, bez které byste byli docela nezaměstnatelní a vaše životní úroveň by odpovídala té čadské nebo súdánské: gramotnost.

Mimochodem, za vlády komunistů se často machrovalo tím, že „inženýři vystudovali za dělnické peníze“. Poněkud paradoxně to dnes platí více než tehdy: i mizerně placené modré límečky odvádějí na evropské poměry vysokou DPH z potravin a spotřební daň z alkoholu a benzinu. Na gymnáziích a univerzitách ale studují hlavně děti ze středostavovských a ještě výše postavených rodin. Nemávám tu teď rudým praporem s hvězdou, jen si tak hraji se stereotypem „dření se na socky“, který nad první výplatnicí leckomu přijde na mysl.

„Kdyby do mě někdo vrazil, tak se prostě zapřu o volant“

Nedostali jsme se k silnicím a dálnicím (nejsou bůhvíco, ale jezdili jste někdy po Asii?) ani k hromadné dopravě (jste druhou generací, co nechodila do školy pěšky, a vaše žákovská jízdenka to skutečně nevytrhla). V účtence chybí síť dětských hřišť a později skateparků, pouliční lampy svítící na cesty z flámů a místní knihovna, dík které jste mohli přečíst celého Pratchetta za stovku na rok. Nejsou v tom – relativně – dobře pracující policisté a – relativně – dobře fungující soudy, díky kterým je venku – relativně – bezpečno.

Anketa

Když se koukáte na výplatní pásku, ať už první, nebo dvou stou padesátou...

Můžete na to všechno říci, že Pratchetta jste si koupili ze svého a na školné byste si rádi vydělali. Pak smekám. Pochopitelně: nesmí se z vás stát hloupoučké ovečky, které budou pokorně odvádět státu 45 procent své superhrubé mzdy a bude jim jedno, co se s těmi penězi děje nebo zdali by země nefungovala lépe, kdyby to bylo méně (nebo více, čemuž nevěřím).

Jestliže se ale budete ošívat, že se o sebe vždycky postaráte sami a chcete za to mít na výplatnicích nulovou zálohu na daň a nulové obojí pojistné, pak jste trochu jako člověk, který si po vyjetí z parkoviště na silnici odepne pásy, protože doteď se nic nestalo, a kdyby náhodou, tak se jako správný silák zapře o volant. Prostě tak trochu kůň.

Redakce radí: každý týden Kašpárka

... a další komentáře Michala Kašpárka

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2011 9:13, Honza

Nulovou daň většina aspoň trochu normálních lidí nechce, ale o dost více než 50% daň de-fakto jen z příjmu a útraty (normální daň, soc., zdrav., DPH, ...) pro pro dobře vydělávajícího člověka na HPP, který nedělá žádné kulišárny je nemravné. Kvalitní veřejnou školu "zdarma" nebo hřiště pro děti si rád zaplatím, ale fakt netuším proč bych měl platit třeba pandury nebo rodičovskou, zdravotní, sociální za matky více než 2 dětí (a k tomu nejspíš i sociální davky...) nebo třeba policajty na silnici, tam, kde by je mohla zastat i kamera atd... Proto taky čím dál víc dobře vydělávajících lidí nadělá na HPP a dělá nejrůznější kulišárny.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

26. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Tunit rezavého favorita, nebo koupit nové auto? „Reformní“ vlády roky zkoušejí to první

Ať už si voliči v poslední dekádě vybrali, že chtějí jezdit levnou dacií nebo luxusním volvem, všechny reformy připomínaly lepení dílů z těchto aut na starého favorita. Státní správa... celý článek

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

4. 7. 2011 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Stát podpoří nové firmy: dá jim víc blbých absolventů

Vzít si úvěr je od června pro nové firmy snazší: stát se za ně zaručí. Nakonec na tom ale vydělají hlavně banky – a největší problémy, které čekají na české podnikatele, vláda tlačí... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

27. 5. 2011 | Michal Kašpárek | 89 komentářů

Měli velkou smůlu, teď budou mít i Velkého bratra. Stát hodlá fízlovat postižené a nezaměstnané

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zabránit zneužívání dávek. Chvályhodné, ale z principu nemožné. Postižení a další potřební se i přesto už příští rok dočkají mimořádné pocty:... celý článek

Partners Financial Services