Snížit mzdu ze dne na den? Odbory chtějí zrušit výměry

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 8. 2011 | 5 komentářů
Snížit mzdu ze dne na den? Odbory chtějí zrušit výměry
Některé zaměstnance v podnikatelské sféře čeká nemilé překvapení. Firma jim totiž může kdykoliv oznámit, že jim okamžitě snižuje mzdu - teoreticky třeba i na třetinu dosavadního stavu.

Souhlas zaměstnance přitom není potřeba, pokud kdysi – při začátku pracovního poměru – netrval na tom, aby výše mzdy byla zahrnuta přímo v pracovní smlouvě.

Podobný šok hrozí všem lidem, kteří souhlasili s určením odměny formou mzdového výměru – ať už z neznalosti, nebo proto, že jinou možnost v praxi neměli.

Popsaná možnost, umožňující jednostranné snížení mzdy prakticky ze dne na den a bez udání důvodu, není v českém zákoníku práce novinkou. On-line deník Aktuálně.cz o ní podrobněji psal už dříve. Právě v době ekonomické krize se s ní řada zaměstnanců setkala poprvé.

Od roku 2012 má však skončit poslední, byť už jen formální překážka pro větší uplatnění mzdových výměrů v praxi. Vládní novela zákoníku práce je totiž zcela zrovnoprávní s „klasickým“ určením odměny v pracovní smlouvě.

Odboráři naopak chtějí využít chystanou novelu k úplnému zákazu mzdových výměrů. Odvolávají se přitom na evropskou směrnici i českou Listinu základních práv a svobod.

Podstatný rozdíl

Snížili vám mzdu? A víte už kolik teď budete brát čistého? Dostali jste nabídku práce a chcete vědět, kolik byste reálně mohli vidět měsíčně na výplatní pásce?
Odpovědi nabízí naše kalkulačka pro výpočet čisté mzdy v roce 2011.

A umí toho ještě víc: dokáže totiž spočítat, jak by dopadla vaše výplata po střetu s plánovanou daňovou reformou!

Podle současného zákoníku práce se „mzda sjednává v kolektivní smlouvě, pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě, popřípadě ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem“.

Kdo má základní výši mzdy – nebo přesně stanovený způsob jejího výpočtu – stanovenu přímo v pracovní smlouvě, má relativně mnohem více jistoty. Firma totiž může snížit mzdu jen s jeho souhlasem, je k tomu potřeba změna nebo doplnění smlouvy. Kdo se snížením nesouhlasí, může sice v praxi dostat výpověď z organizačních důvodů, má však nárok na výpovědní dobu i odstupné.

Jestliže však zaměstnanec v pracovní smlouvě předem „souhlasil“, že výše mzdy bude určena mzdovým výměrem, nechává firmě silnou zbraň: kdykoliv mu totiž může mzdu změnit, souhlas pracovníka pak už není potřeba. Je omezena pouze hranicí minimální mzdy (respektive její úrovní pro jednotlivé druhy činností). Stačí, když firma takovou změnu oznámí nejpozději v den, kdy nabývá účinnosti.

Výměry jsou nespravedlivé, zrušme je

V poslední době výrazně roste počet případů, kdy firmy při stanovení mzdy volí postupy přinášející újmu zaměstnancům a porušující základní princip poskytování spravedlivé odměny zaručené Listinou základních práv a svobod,“ říká Vít Samek, šéf právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.

Odbory proto požadují změnit zákoník práce tak, aby výši mzdy bylo možné sjednat pouze ve smlouvě.

Možnost jednostranného stanovení mzdy je podle Samka v zásadním rozporu s principy liberálního pojetí zákoníku práce a způsobuje výraznou nerovnost mezi účastníky pracovněprávního vztahu, a to zcela ve prospěch zaměstnavatele.

Odbory se odvolávají také na unijní směrnici o povinnosti zaměstnavatele informovat zaměstnance o podmínkách pracovního poměru z roku 1991.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

23. 3. 2011 | Petra Dlouhá | 61 komentářů

Nové požadavky zaměstnavatelů: striptýz nebo písničku!

Hledáte práci? U pohovoru vám slibují pohádkovou budoucnost dlážděnou vydělanými miliony… Zaměstnání snů. První důvod zbystřit. Setkání s realitou pro vás bude hodně hořkou pilulkou.... celý článek

Partners Financial Services