Změna: za přesčasy už vám nemusí náležet příplatek

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 7. 2011 | 10 komentářů
Změna: za přesčasy už vám nemusí náležet příplatek
Odměnu za práci přesčas bude možné zahrnout do „běžné“ mzdy, zaměstnanec už za ni nemusí dostat speciální 25% příplatek nebo náhradní volno.

Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09 schválila vláda a nyní o ní rozhodnou poslanci.

Povinný už nebude ani nejméně desetiprocentní příplatek za noční nebo víkendovou práci. Firma se bude moci se zaměstnancem dohodnout na nižší sazbě, tedy prakticky i na zrušení příplatku.

Uvedené změny se mají týkat jen podnikatelské sféry, tedy lidí odměňovaných formou mzdy. U nepodnikatelské sféry (platů) zůstanou dosavadní pravidla – tedy v zásadě 25% příplatek za přesčasy i víkendy a 20% za noční práci.

Cílem změn je podle Drábka zjednodušení současného stavu a posílení smluvní volnosti. Odboráři se však obávají, že obě změny mohou zhoršit postavení zaměstnanců, zvláště v krizovém období.

Příplatek za přesčasy? Už přímo ve mzdě

Nabídky práce na Peníze.cz

Hledáte pracovní místo? Na Peníze.cz najdete komplexní a pravidelně aktualizovanou nabídku pracovních pozic z úřadů práce v České republice. Můžete vyhledávat podle pracovních oborů, ale také podle okresů či přímo obcí – a samozřejmě obě možnosti kombinovat.

Dosud platí, že za přesčasové hodiny musí zaměstnavatel poskytnout buď příplatek nejméně 25 procent k průměrnému výdělku, nebo za ně poskytnout náhradní volno.

Pouze u vedoucích pracovníků lze předem ve smlouvě nebo mzdovém výměru dohodnout, že sjednaná mzda už zahrnuje i případnou práci přesčas, maximálně však do limitu 150 hodin v kalendářním roce.

Podle návrhu se má od ledna 2012 rozšířit výše uvedená možnost – zahrnutí práce přesčas do „běžné“ měsíční mzdy – na všechny zaměstnance, tedy nejen vedoucí pracovníky. Pokud se na tom předem výslovně dohodnou.

Takto paušálně půjde ocenit práci přesčas u běžných zaměstnanců až do limitu 150 hodin v kalendářním roce.

Jestliže se na tomto paušálu dohodnou, pak by speciální hodinová odměna ve výši nejméně 25 % mzdy (nebo náhradní volno) náležela běžným zaměstnancům až nad rámec limitu 150 hodin. Ten lze překročit jen s jejich souhlasem.

U vedoucích pracovníků se pak dosavadní limit zvýší. Budou si moci dohodnout, že odměna za práci přesčas bude zahrnuta do mzdy až do hranice 416 hodin ročně.

Celkové limity zůstávají

Na celkových limitech pro práci přesčas se podle návrhu nic zásadního nezmění.

Nadále má tedy platit, že práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen „z vážných provozních důvodů“, maximálně na osm hodin týdně a do limitu 150 hodin za rok. Do ročního limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno.

Nad uvedený limit pak lze pracovat přesčas jen tehdy, když s tím zaměstnanec souhlasí. Ani v takovém případě to ale nesmí přesáhnout osm hodin týdně – tentokrát už se ale limit nepočítá pro každý týden zvlášť, ale jako průměr za určité období. To může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích – pouze v kolektivní smlouvě lze toto období prodloužit na 52 týdnů.

Za rok tedy nesmí přesčasová práce překročit 416 hodin. Ani do tohoto limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno. Pro zdravotnictví pak zákoník práce stanoví ještě další výjimky.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2011 21:50, JFK

Toto opatření povede ke 3 faktickým dopadům a oba jsou pro běžné občany této země špatné: 1) menší objem vydělaných peněz, tedy menší částka určená k úhradě potřeb 2) přímo navazující na první - snížení spotřeby se projeví v objemu vybraných daní a tím pádem jejich brzké opětovné zvýšení a 3) snížení počtu volných pracovních míst na trhu práce, neboť firmy přestanou najímat nové zaměstnance, když ty své stávající mohou v práci ponechat delší dobu zadarmo. Toto je špatný krok, občanům nepomůže a ponechá více peněz tam kde jich tam již dost!!

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2011 14:48, FMach

Jo z uvedeného vyplývá, že státní zaměstnanci jsou privilegovaní, jelikož se jich vláda bojí u ostatních nemá strach, že by něco odbory zinscenovali. Pořád samé keci o rovných podmínkách a ejhle, je tu pravidlo, že jsou někteří rovnější.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

20. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další servis pro čtenáře Peníze.cz: nabídky zaměstnání z úřadů práce

Na Peníze.cz najdete nejen informace o financích, ale i z oblastí, které s nimi souvisí volněji. Na první pohled. Na druhý asi uznáte, že taková informace z obchodního rejstříku není... celý článek

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

17. 5. 2011 | Petra Dusová | 28 komentářů

Živnostníci versus zaměstnanci: existuje spravedlnost?

Způsobů, jak si vydělávat, je jistě nekonečně. Málokdo z nás je však uhlobaronem či rentiérem, většina nás patří do jedné z následujících tří skupin: státní zaměstnanec, zaměstnanec... celý článek

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

22. 4. 2011 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Zákoník práce – zaměstnanec vs. zaměstnavatel!

Problematika zákoníku práce je vděčným mediálním tématem. Věčný spor, zda by měl být zákonem více chráněn zaměstanec, nebo zaměstnavatel, totiž pokaždé vzbudí emoce. Co si o tom myslí... celý článek

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Partners Financial Services