Komu roste plat, ať se přihlásí

Jan Pekař | rubrika: Kariéra | 3. 9. 2007 | 86 komentářů
Komu roste plat, ať se přihlásí
Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace se ale ptá, kde se tyto statistiky berou.

Průměrná hrubá měsíční mzda se na konci 2. čtvrtletí zvýšila na 21 460 Kč, o 1480 korun ve srovnání se stejným obdobím loni. Mzdový růst tak sice nabral docela svižné tempo, nicméně tolik, co průměrný zaměstnanec v Německu, bude našinec brát až někdy kolem roku 2037.

Příznivý hospodářský vývoj v zemi dává lidem vydělat více peněz. Nejen že na svých výplatních páskách v letošním 2. čtvrtletí vidí v průměru o 7,4 % vyšší mzdu, ale po odečtení inflace, která za uplynulých 12 měsíců činila 2,4 %, si za své peníze reálně pořídí o 4,9 % více zboží a služeb, než před rokem. To znamená, že když si loni lidé za hodinu práce vydělali sto korun a pořídili si za ně nákup, tak letos si za stejnou hodinu práce vydělají 107,50, stejný nákup je vyjde na 102,40 a ještě jim pětikoruna zbude.

To jsou ale jen statistické průměry. Ve skutečnosti mají dvě třetiny zaměstnanců plat nižší. Tuto asymetrii způsobují platy natolik nadprůměrné, že i jejich relativně malý počet posouvá celkový průměr výrazně mimo skutečný střed (tzv.medián) směrem k vyšším číslům.

I když se tedy většina zaměstnaných každé čtvrtletí nad novinami zlobí, že jejich plat a statistický průměr jsou od sebe na hony vzdálené, ekonomům průměrná čísla docela vyhovují, protože jim umožňují sledovat vývoj v celé ekonomice a vytvářet analýzy a předpovědi, které se od reálné ekonomiky zase tolik neliší. Shodnout by se ekonomové a občané například mohli na tom, že údaje o průměrné mzdě, jak je vydal Český statistický úřad, dokládají, že příjmy jednotlivců i domácností rostou a zvyšuje se životní úroveň.

Méně už se budou shodovat v tom, zda platy rostou dostatečně rychle. Stěží se asi najde zaměstnanec, který by z roku na rok náhle nevěděl, co s penězi. Ekonomové si však kladou otázku, zda růst mezd není příliš rychlý, jestli platy nerostou inflačně. Ve druhém letošním čtvrtletí nikoliv. Základním měřítkem je celkový růst ekonomiky. Tempo růstu mezd by dlouhodobě nemělo překračovat růst hrubého domácího produktu. A to je situace, ve které se ČR nyní nachází. „Mzdy rostou rychleji než v předchozích letech, vzhledem k dynamice ekonomiky ale zůstává tempo růstu mezd opatrné,“ potvrzuje David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Jinou skutečností, která zůstává za jednoduchým statistickým průměrem skryta, jsou rozdíly ve výši mezd a v tempu růstu mezd v různých odvětvích a oborech. Zvýšení o 7,4 % u padesátitisícového platu je v absolutních číslech samozřejmě pětkrát větší, než z platu 10 tisíc korun. Vysoké mzdy by tím pádem rostly absolutně více a nízké platy méně a docházelo by k prohlubování rozdílů mezi odvětvími a kategoriemi zaměstnanců. Statistika ČSÚ dokládá, že tomu tak je, a dokonce že vysoké platy rostou ještě nadprůměrně rychle.

Průměrná hrubá měsíční nominální a reálná mzda
(na fyzické osoby) a index spotřebitelských cen
Zdroj: ČSÚ
V podnikatelské sféře meziročně průměrná mzda stoupla o 7,8 %, absolutně o 1571 Kč na 21 687 korun. V nepodnikatelském (státním) sektoru se mzdy zvýšily o 5,9 %, nebo-li 1153 koruny na 20 673 koruny. Nejnižší relativní růst nominálních mezd byl zaznamenán u odvětví rybolov a chov ryb (o 1,9 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 3,2 %) a u odvětví zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti (o 4,4 %). Nejvyšší růst vykázala odvětví obchod, opravy motorových vozidel a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost (o 10,6 %), ubytování a stravování (o 10,2 %) a činnosti v oblasti nemovitostí a pronájmu a podnikatelské činnosti (o 9,1 %).

Rozdíly mezi odvětvími se tedy ve 2. čtvrtletí prohloubily. „Protože mzdy rostly rychleji v odvětvích, kde se průměrná úroveň mezd nachází nad průměrnou hodnotou za celou ekonomiku, došlo k dalšímu zvýšení meziodvětvové diferenciace,“ říká David Marek. Nejvyšší nominální mzda (odvětví finanční zprostředkování) byla zhruba 2,7krát vyšší než nominální mzda nejnižší (odvětví ubytování a stravování). Finanční zprostředkování zůstává trvale nejlépe placeným zaměstnáním (v průměru zde činí měsíční hrubá mzda 41 499 Kč), ale jsou i velmi specifická zaměstnání, která jsou placená ještě lépe, například v letecké dopravě činila průměrná mzda 55 tisíc korun. Naproti tomu nejhůře placeni jsou zaměstnanci v zemědělství, rybolovu, stravování a ubytování. „Tyto údaje jsou však zavádějící. Ačkoliv statisticky je v tomto odvětví vykázán nejmenší příjem, v realitě mají zaměstnanci těchto oborů příjmy obvykle vyšší. Statistika totiž nezachycuje například spropitné anebo různé naturální požitky,“ upozorňuje Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance. Zdaleka nejnižší měsíční mzdu mají zaměstnanci samostatně výdělečně činných fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku. Vydělali si průměrně 13 829 korun.

Za první letošní pololetí dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda výše 20 938 Kč. Meziročně tak stoupla o 1485 Kč, to odpovídá 7,6 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2 procenta, takže reálně mzdy stouply o 5,5 procenta. V podnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 1578 Kč (8,1 %) na 21 174 Kč, reálná mzda vzrostla o 6 procent. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 1150 Kč (6,1 %) na 20 106 Kč, reálná mzda vzrostla o 4 procenta.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Kč
a její růst v % podle sfér
(na fyzické osoby)
Zdroj: ČSÚ
„To představuje velmi dobrý výsledek, nejlepší za poslední tři roky,“ hodnotí vývoj za pololetí David Marek. „Vzhledem k rychlému růstu ekonomiky a produktivity práce ale zůstává tempo růstu přiměřené až opatrné. Obavy z akcelerace mezd nad bezpečnou rychlost se prozatím nepotvrdily.“

Do budoucna se však nejspíše tempo mzdového růstu nezpomalí a může začít činit problémy. Na pracovním trhu začíná být nedostatek pracovních sil. Ještě loni v červenci na jedno volné místo připadalo v průměru 11,6 uchazeče, letos už jen tři. Podnikům začínají potíže se získáváním zaměstnanců, což vede k dalšímu zvyšování mzdových nabídek, vyšší soukromé spotřebě, zvyšování cen a v důsledku k roztočení inflační spirály. „Klesající nezaměstnanost a problémy s pracovními silami v některých odvětvích by mohly takové tendence zažehnout,“ připouští Marek.

Z jiného konce nahlíženo, ani při tak hbitém tempu růstu mezd, jaký jsme viděli v letošním prvním pololetí, si zaměstnanec v Česku ještě dlouho nevydělá tolik, co jeho kolega v západní Evropě. „Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037,“ tvrdí Pikora.

Máte každoročně vyšší plat také vy?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 86 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2007 16:49, Zdena

Proč neschopnost? Brali byste ne třeba mladou holčinu, ale ženu kolem 50 let, byť se znalostí jazyků? Asi sotva. Takže někdy je to i o věku a o následné nechuti se kamkoliv přestěhovat, když tím nic nezískáte. A to nemluvím o dojíždění, kdy máte zabitý celý den a na výplatě o 200,- Kč víc. To Vás taky nemotivuje. Jo, když dostanu o nějakou tisícovku víc, klidně se přestěhuju i na Velikonoční ostrovy, ale za 200,- Kč nebudu denně dojíždět 20 km.

Zobrazit celé vlákno

+102
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2007 15:28, JM09

Dobry den,
ja jsem vas prispevek omylem povazoval za "hospodske" stezovani na pomery a svet vubec. Koneckoncu jsem neodhadl ani spravne vasi profesi. Faktem zustava, ze popisovana kvalifikace hrube neodpovida vasemu platu. Jako dukaz pro toto tvrzeni jsem uvadel situaci ve stavebnictvi v Praze se kterou jsem obeznamen.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (86 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČNB: Překvapení na konci léta?

31. 8. 2007 | Jan Pekař

ČNB: Překvapení na konci léta?

Bankovní rada České národní banky zvýšila více méně nečekaně úrokové sazby na 3,25 procenta a poslední prázdninový týden tím zamotala domácímu trhu hlavu. Rozhodnutí padlo i kvůli obavě,... celý článek

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Partners Financial Services