Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí
Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená místa jako třeba asistent u starších lidí v Nizozemsku.

Letní brigáda v zahraničí není jen možností, jak si vydělat nějaké peníze, ale zároveň může pomoci zlepšit jazykové znalosti a poznat danou zemi. Krátkodobou práci v cizině zpravidla zprostředkovávají specializované agentury. Ty musí mít podle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, povolení ke zprostředkovávání práce vydávané Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky (MPSV). Jejich seznam najde zájemce na webových stránkách MPSV . Na zprostředkování studentských brigád se specializuje například agentura Student Agency .

Zprostředkování zaměstnání je podle výše uvedeného zákona pro uchazeče bezplatné. Úhradu platí zahraniční zaměstnavatel, který požádal agenturu o dotyčného pracovníka. Na brigádu vyrážejí mladí Češi nejčastěji do Rakouska, Španělska, Nizozemska, Itálie, Dánska, Irska a Velké Británie. Bez komunikativní znalosti angličtiny či němčiny (v Rakousku) se neobejdete. Všude platí pravidlo, že čím lépe potřebný jazyk ovládáte, tím lepší, a tudíž lépe placenou práci dostanete. Některé méně kvalifikované profese nejsou na jazykové znalosti náročné, ale schopnost domluvit se se zaměstnavatelem a na úřadech je vždy výhodou. Zejména dívky by se však měly v každém případě vyhýbat inzerátům, které nabízejí tzv. lukrativní brigádu s poznámkou, že znalost cizího jazyka není nutná.

Při sjednávání brigády v Evropě je nutný platný cestovní doklad a mezinárodní zdravotní pojištění, které je platné v zemích EU. V agentuře vám řeknou, kolik bude stát doprava a ubytování. Pokud si vyberete práci au pair, budete bydlet a stravovat se v hostitelské rodině. Při brigádě v zemědělství máte možnost spát na farmě, ale s žádným luxusem nepočítejte. Při odjezdu byste měli mít s sebou finanční zálohu (doporučuje se cca 100 eur) na počáteční výdaje, než dostanete první výplatu.

Nejméně administrativně náročné je získat práci v Nizozemsku, kde pro pracovní pobyt stačí vyřídit si na příslušném finančním úřadě BSN číslo – Burger Service Numer. Pokud zde chcete pracovat déle než tři měsíce, budete potřebovat registraci na obecním úřadě a na imigračním úřadě. Podobně to funguje v Irsku, Španělsku, Itálii a Velké Británii.

Kolik si lze v které zemi vydělat
Dánsko
Páce na zemědělských farmách, hodinová mzda od 6 do 15 eur

Irsko
Kdekoli podle nabídky zaměstnavatele za minimální mzdu. Ta je od 1. 1. 2007 stanovena na 8,30 eur a týká se pouze osob starších 18 let

Itálie
Práce v pohostinství, ve službách a v zemědělství, mzda se obvykle pohybuje okolo 70 procent průměrné mzdy (v roce 2006 to bylo 1896 eur měsíčně)

Rakousko
Práce v zemědělství, plat na úrovni minimální mzdy, která byla pro letošní rok v tomto sektoru zakotvena v Kolektivní smlouvě a činí 1260 eur měsíčně

Španělsko
Práce v pohostinství, (číšník, servírka – 800 až 1100 eur měsíčně), pokojská 900 – 1100 eur.

Velká Británie
Sezónní práce v zemědělství, výdělek se pohybuje kolem zákonem stanoveného minima a liší se podle věku zaměstnance (pro mladistvé ve věku 16 až 17 let - 3,30 GBP/hod), od 18 do 21 let je to 4,45 GBP/hod. a pro dospělé starší 21 let 5,35 GBP/hod.

Všechna zde uváděná čísla jsou hrubé mzdy.
Složitější situace je v Rakousku. Tam musí první krok udělat potencionální zaměstnavatel. Vyřízení pracovního povolení na rakouském úřadu práce AMS trvá zhruba šest týdnů a závisí na výši stanovených kvót, to znamená na procentuálním podílu cizinců na trhu práce v daném regionu. Speciální sezónní pracovní povolení se většinou uděluje na půl roku a může být prodlouženo až na 9 měsíců, vztahuje se i na brigádníky.
Nejpřísněji si pracovní trh hlídají v Německu, které po rozšíření Evropské unie v roce 2004 zavedlo přechodné období pro volný pohyb pracovních sil. Česká republika má sice s Německem podepsány dohody o vzájemném zaměstnávání a postupech při zprostředkování práce, ale brigádničit tam můžete maximálně čtyři měsíce. Pracovat můžete většinou v gastronomii nebo vykonávat pomocné práce v zemědělství a lesnictví.
Největší zájem je v současné době o Irsko, Nizozemsko a Velkou Británii. V posledně jmenované zemi mají největší šanci dívky, které chtějí pečovat o děti (au pair).
Většina lépe placených míst je zpravidla obsazena uchazeči, kteří se zaregistrovali u agentury dva až tři měsíce před prázdninami a prokázali velmi dobrou znalost angličtiny. I tak ale máte pořád šanci na slušný výdělek například v Nizozemsku, jako asistent či asistentka u starších nebo tělesně postižených lidí. Náplní práce jsou domácí nákupy, žehlení a praní, doprovod k lékaři, procházky a výlety. Výhodou je ubytování a strava zdarma, kapesné a třicetihodinový pracovní týden. V tomto případě budete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz skupiny B.

Chystáte se vy nebo vaše děti na letní brigádu do zahraničí?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2007 12:04, Gaskonec

Jako země jsou to pěkné, ale víš něco o tom, jaké práva mají v těchto zemích ženy? Myslím, že by jsi o tom měla něco vědět předtím, než odjedeš. Měla by jsi být připravená na to, že tě tam budou obletovat a nemusí to být vždy příjemné.

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

26. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

Firmy chtějí čím dál víc najímat pracovníky na sezónní práce. Čechům se však do krátkodobých kontraktů moc nechce. Na vině jsou i komplikované zákony. Jejich místa tak obsazují Slováci,... celý článek

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

21. 6. 2007 | Jan Stuchlík

Žít a pracovat v Moskvě je nejdražší na světě

Moskva se už podruhé v řadě umístila na prvním místě žebříčku nejdražších měst pro život a práci zaměstnanců vyslaných do zahraničí. Druhý je Londýn, třetí je korejský Soul. Praha,... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Partners Financial Services