Zákoník práce projde kosmetickou kúrou

Zákoník práce projde kosmetickou kúrou
Zákoník práce, který vstoupil v platnost letos 1. ledna, se změní. Zástupci odborů a zaměstnavatelů se dohodli na deseti změnách. Vláda je zapracuje do technické novely, která by měla začít platit od začátku příštího roku.

Když vstupoval zákoník práce letos v lednu v platnost, zamlouval se jen málokomu. Odborářům se nelíbilo zmenšování práv zaměstnanců. Zaměstnavatelé si stěžovali na svázané ruce. Teď se oba tábory dohodly na několika změnách, které vycházejí vstříc požadavkům firem.

Ze zákoníku práce zmizí některá problematická ustanovení. Odboráři uznali, že zákon někdy zaměstnavatelům zbytečně komplikuje život, a souhlasili se změnou sporných paragrafů. Většina úprav směřuje k jednodušším pravidlům, podle kterých stanovuje firma zaměstnancům pracovní dobu. Zejména velkým podnikům například vadilo, že s každým pracovníkem musely osobně projednat jeho konto práce. To už by v budoucnu nemělo být nutné. Má se také zvýšit počet hodin, které mohou za týden odpracovat mladiství. Nově by měl zákoník práce upravit mzdu za přesčasy a nejrůznější příplatky za práci. Podle Martina Jahna, který je členem představenstva společnosti Škoda Auto, firmy ušetří především na administrativě desítky milionů korun.

Zástupci firem s odbory vyjednali následující změny:

  • K zavedení konta pracovní doby není zapotřebí žádat souhlas jednotlivých zaměstnanců. Stačí vnitřní předpis, nebo kolektivní smlouva. Plán na uplatnění konta pracovní doby je možné během roku měnit.
  • Není třeba žádat zaměstnance o souhlas k převedení na jinou práci, pokud byla jeho práce přerušena prostojem nebo počasím.
  • Zaměstnanec nemusí vracet odstupné, pokud v období, kdy mu je odstupné vypláceno, vykonává drobné práce pro původního zaměstnavatele. Zatím platí, že odstupné nebo jeho poměrná část se vrací, pokud pracovník nastoupí do dvou měsíců od skončení pracovního poměru opět do zaměstnání u dosavadního zaměstnavatele.
  • Pracovní doba mladistvých od 16 do 18 let nemusí být nejvýš 30, ale až 40 hodin týdně. Prodloužení může být domluveno jen na časově omezenou dobu.
  • Při pružné pracovní době musí být průměrná týdenní pracovní doba naplněna během čtyř týdnů. Nepočítá se s kratšími termíny.
  • Třicetiminutová přestávka na jídlo se může dělit i jiným způsobem, než rozdělením na dva patnáctiminutové úseky.
  • Zaměstnavatel se může se zaměstnancem, který pečuje o dítě mladší než rok, dohodnout na přesčasu.
  • Ve smlouvě s manažery může být zahrnuto až 150 hodin práce přes čas ročně.
  • Dvanáctiměsíční odstupné při výpovědi ze strany zaměstnavatele kvůli tomu, že pracovník není schopen ze zdravotních důvodů vykonávat práci, nedostane zaměstnanec, který si sám zavinil pracovní úraz.
  • Odškodnění za zemřelého zaměstnance ve výši 240 tisíc korun se vyplácí, i když se zaměstnancem žil pouze jeden rodič.

V naprosté většině navrhovaných změn odboráři podnikatelům ustoupili a tvrdí, že ústupek nebyl velký. Podle tiskové mluvčí ČMKOS Jany Kašparové si prý podnikatelé uvědomili, že zákoník práce není tak špatný, jak se obávali, a proto se s nimi dalo konstruktivně vyjednávat.

"Je to poprvé v historii našich kontaktů, kdy se podařilo uzavřít dohodu," komentoval jednání místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jan Zavadil. Se závěry je spokojen i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn: "Nejdůležitější je návrh umožňující přesčasovou práci vedoucích pracovníků a možnost pružněji rozvrhnout pracovní dobu."

Spokojenost obou stran nemusí trvat dlouho. Odbory, firmy a vládu čeká jednání o takzvané koncepční novele zákoníku práce, jež má odstranit pasáže, které se pravicové vládě nelíbí. Tato novela by podle některých předpokladů měla začít platit v roce 2009. "Do ní už budeme chtít uplatnit všech 110 našich připomínek," zdůraznil generální ředitel Svazu průmyslu Zdeněk Liška.

O jaké změny jde, už zaměstnavatelé naznačili. Chtějí například, aby se nepovažovala za finanční postih zaměstnance skutečnost, kdy pracovník nedostane pohyblivou složku mzdy, pokud nesplní požadovaný pracovní výkon. Zrušit by se měl paragraf, podle kterého je zaměstnavatel povinen oznámit úřadům práce rozvázání smlouvy se zdravotně postiženým pracovníkem. Firmy rovněž volají po zjednodušení formulace paragrafu, který umožňuje propustit pracovníka za porušení pracovních předpisů. Pokud zaměstnanec vyhraje v budoucnu spor o neplatnost výpovědi, měl by mít nárok na náhradu mzdy za nejvýše šest měsíců trvání soudního sporu, míní zástupci firem. Podniky rovněž nechtějí, aby byly pokutovány za nedoplatky mzdy ve výši desetikorun.

Začátek jednání o koncepční novele zatím odsouvá čekání na výrok Ústavního soudu. Na něj se před časem obrátila se stížností skupina poslanců ODS v čele s nynějším ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. Tito poslanci chtějí především oslabit roli odborů a zajistit firmám a zaměstnancům větší volnost při uzavírání pracovních smluv. Termín jednání Ústavního soudu však zatím není znám.

Pocítili jste už na vlastní kůži změny, které zavedl nový zákoník práce?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 6. 2007 15:21, Eric

Takže jako obvykle schválili paskvil, který při nadělování na někoho zapomněl a teď je třeba dát i jim. Myslím, že by na to měl zákoník práce taky pomýšlet - tedy na to, když poslanci a vláda způsobí státu škodu, tak jako zde. A tady je škoda jasně způsobena lajdáctvím a bůhví čím ještě (úmyslem?).Třeba by mohli poslanci a ministři přijít o plat. Aspoň na rok. Což přirozeně nezvýší jejich autoritu (to prostě není možné), ale alespoň na ně, na hajzly, bude bič.

+31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

29. 3. 2007 | Ludmila Řezníčková | 29 komentářů

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

Potřebujete k lékaři? Vlak, kterým ráno jezdíte, měl zpoždění? Žení se vám syn? Narodilo se vám dítě nebo naopak zemřel kolega? Potřebuje vaše dcera na kontrolu s rovnátky? Stěhujete... celý článek

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

16. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Zákoník práce 2007: po 40 letech přicházejí změny

Nová definice pracovní doby, bližší specifikace pojmu pracovní pohotovost. Zvyšuje se rozsah pracovní doby, která může být vykonávána v rámci dohody o provedení práce. Dochází ke sjednocení... celý článek

Nový zákoník práce: propouštění je stále obtížné

7. 12. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Nový zákoník práce: propouštění je stále obtížné

Nový zákoník práce žádné převratné změny v oblasti propouštění nepřináší. Původní návrh vypustil např. výpovědní důvody, a podniky tak mohly zaměstnance volně propouštět i přijímat... celý článek

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

15. 11. 2006 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Nový zákoník práce: mateřská, rodičovská a běžná dovolená

Na mateřskou bude moci jít i otec. Osamělé matky ztratí nárok na prodlouženou délku mateřské. Rodičovská bude trvat nadále do 3 let věku dítěte. Základní výměra "běžné" dovolené je... celý článek

Nový zákoník práce: co se změní pro již zaměstnané

7. 11. 2006 | Ludmila Řezníčková

Nový zákoník práce: co se změní pro již zaměstnané

Od ledna se po více než 40 letech mění zákoník práce. Zavádí pojem konto pracovní doby, nově upravuje odměňování zaměstnanců a stanoví výši minimální mzdy. Jinak také definuje, co je... celý článek

Partners Financial Services