Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce
Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti budou připravovat na budoucí práci přesně podle požadavků místních firem. Ty budou za jejich přípravu platit.

Psal se rok 2006, když dvě japonské firmy, IPS Alpha a Hitachi, začaly na ploše bývalého vojenského letiště u Žatce budovat továrny, v nichž zaměstnají časem až čtyři tisíce lidí. Tato dobrá zpráva ovšem měla vadu na kráse. Severní Čechy, region s nejvyšší nezaměstnaností v republice, nemá dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří by volná místa ve specializované elektrotechnické výrobě zaplnili. S bezprostředním zeštíhlením severočeské armády nezaměstnaných se proto počítat nedalo.

"S tím jsme se ale nemínili smířit a začali pracovat na spuštění nového vzdělávacího projektu, který by tento handicap napravil," řekla při oficiálním představení projektu na konci ledna vedoucí Skupiny rozvoje lidských zdrojů agentury CzechInvest Alžběta Šťastná. Mluvila o speciálním centru, zvaném Vzdělávací polygon, který se už od začátku roku připravuje na Střední škole technické v Mostě – Velebudicích. Projekt podle Šťastné skloubí veškeré dostupné možnosti pro podporu vzniku nových míst se záměry škol i zaměstnavatelů.

Jenže původní představa, že z prvních studentů polygonu se stanou budoucí zaměstnanci nových japonských továren u Žatce, vzala brzy za své. "S těmito firmami jsme ještě nejednali. Dodnes nesdělily přesné požadavky na vzdělání svých dělníků a navíc nábory zatím řeší samy. Prvním kurzem tak bude výuka šiček pro firmu Intier Automotive Seating na výrobu potahů na sedačky aut z Chomutovska," říká vedoucí projektu Vzdělávacího polygonu Jiří Tyšer. Václav Kužel z ministerstva práce a sociálních věcí k tomu dodává, že firmám dlouho trvá budování jejich tuzemského zastoupení a dokud staví továrnu, novým zaměstnancům se příliš nevěnují.

Už v polovině června by se ve dvou speciálních učebnách mělo dvacet budoucích šiček učit stejné pracovní postupy jaké se používají přímo při výrobě. "Nebude to tady ale fungovat jako při rekvalifikacích, na které se chodí zhruba na šest hodin denně, z nichž se pracuje tak dvě a půl hodiny. Tady budou mít ženy práci na osm hodin jako ve firmě," vysvětluje Jiří Tyšer. Po měsíci ve škole odejdou ženy na další měsíc do závodu na praxi. Ty, které vydrží až do konce a osvědčí se, budou mít zřejmě jistou práci.

Firma si bude za jejich proškolení platit. "Předpokládám tedy, že udělá vše pro to, aby se jí školení lidí vyplatilo, a nové pracovníky přijme," tvrdí Tyšer. Vůbec první podobný kurz v republice má ještě jednu výhodu. Měl by vyhovovat starším nezaměstnaným ženám, které si chtějí najít práci. "Předpokládáme, že každodenní dril nebude příliš vyhovovat mladým. Lidi si ale z evidence Úřadu práce v Mostě vybírá personální oddělení firmy," doplňuje Tyšer. Další výhodou pro lidi z kurzu budou i vyšší dávky v nezaměstnanosti. Během dvou měsíců školení budou dostávat šedesát procent své bývalé mzdy, tedy nejméně o desetinu více, než kdyby nečinně čekali na nabídku práce doma.

Do konce roku by se měly spustit další kurzy. Plánují se školení pro pracovníky obsluhující CNC stroje, skladníky a dělníky u montážní linky. Škola bude lidi připravovat pro firmy z Chomutovska a Lounska. Její vedení už jedná s firmami o dodávkách strojního vybavení, nebo podmínkách pronájmu vlastních strojů. Kolik lidí se do kurzů dostane zatím není jasné. Původní plány ale počítaly se školením až padesáti lidí najednou. Během tří let by měl polygon vyškolit až šest tisíc lidí.

Provoz vzdělávacího centra má do konce letošního roku stát zhruba 25 milionů korun. Deset milionů korun škola dostala od Ústeckého kraje, který je jejím zřizovatelem. Sedm a půl milionu korun slíbilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Jestli přijdou, není jisté, protože na aktivní politiku zaměstnanosti dostal Úřad práce v Mostě od ministerstva jen dvě třetiny přislíbených peněz. "Z nakonec schválených devadesáti milionů nám přišlo jen šedesát osm a ty už jsou dávno rozdělené," krčí rameny ředitel Úřadu práce Oldřich Malý. Peníze by podle něj mohly být možná ve druhé polovině roku.

Další prostředky chce škola získat z evropských dotací. O obecných podmínkách jejich čerpání však stále jedná česká vláda s Evropskou komisí.  Škola uvažuje se i o úvěru. Část peněz dodají firmy, které za školení každého pracovníka zaplatí zhruba šest tisíc korun. Pokud by peníze nestačily na pořízení vybavení, asi by se podle Tyšera zpomalila příprava dalších kurzů. Protože je ale škola dostatečně vybavena pro všechny strojírenské a řadu stavebních oborů – a po lidech těchto profesí je největší poptávka, provoz Vzdělávacího polygonu by podle něj méně peněz ohrozit nemělo.

Ústecký krajský hejtman Jiří Šulc si od projektu slibuje další zájem investorů o usazení v jeho kraji. "Vzdělávací středisko nejenže přispěje ke snížení nezaměstnanosti, ale v delším časovém horizontu zvyšuje šance přilákat do regionu zajímavější investice," uvedl Šulc. Především se podle něj otevírají možnosti pro firmy s nejmodernějšími technologiemi, které by si mohly školit lidi v oborech, které budou potřebovat.

Měly by se školy více zapojovat do rekvalifikace nezaměstnaných a firmy jim za to platit?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

10. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Partners Financial Services