Mzdy rostou pomaleji, notebooků se ale rozdává víc

Mzdy rostou pomaleji, notebooků se ale rozdává víc
České firmy se učí odměňovat své zaměstnance zejména podle výkonu, častěji tedy vyplácejí jednorázové odměny za nadstandardní úkoly, "rozdávají" více mobilů, aut či příspěvků na penzijní připojištění a zároveň odpouštějí od 13. platů. Růst mezd v ČR navíc v posledních letech neustále klesá. Jaké jsou u nás trendy v odměňování?

Společnosti v České republice považují za hlavní cíl svých systémů odměňování udržení konkurenceschopnosti a zohlednění výkonu při odměňování. Celkem 58 % respondentů Studie odměňování a zaměstnaneckých výhod společnosti PricewaterhouseCoopers považuje za prioritu odměňování zachování nebo posílení konkurenceschopnosti a více než polovina zavedení odměňování podle výkonu.

"Potěšující je, že těmto prioritám do značné míry odpovídá i realita. Podle studie používá stále více společností výkonnostní složku mzdy a vzrostl také počet respondentů, kteří vyplácejí jednorázové odměny za nadstandardní výkon – ze 47 % v roce 2003 na letošních 64 %. Pozitivní zprávou je také to, že roste snaha finančně podporovat nové nápady, a naopak klesá obliba tzv. třináctých platů vyplácených bez ohledu na výkon,“ říká Milan Barták, z oddělení Poradenství pro lidské zdroje společnosti PricewaterhouseCoopers.

Společnosti využívající výkonnostní bonusy
Kategorie zaměstnanců % společností (2004) % společností (2003)
Vrcholový management 86 % 82 %
Střední management 86 % 79 %
Odborníci 73 % 66 %
Obchodníci 89 % 85 %
Administrativní zaměstnanci 65 % 61 %
Dělníci 80 % 72 %
Zdroj dat: studie PayWell 2004

Absence je stále velký problém

S orientací na výkon je spjata i snaha snižovat absenci, která stále představuje palčivý problém mnoha českých výrobních společností. Dvě třetiny z nich již přijaly určitá opatření ke snížení nemocnosti.  

Platí vám dost?

Informace o tom, jak jsou vlastně v České republice finančně hodnoceny různé pracovní pozice, příliš dostupné nejsou. Proto jsme pro vás loni připravili exkluzivní průzkum platů, ovšem nejen jich. Dozvíte se i co všechno vlastně mají lidé na určitých pozicích na starosti, jaké benefity jsou s těmito posty spojené, jakou částku z nich si můžete odepsat z daní a řadu dalších zajímavých informací. Čtěte zde!

Absenci se však snaží snižovat i řada nevýrobních podniků. Za tímto účelem využívají společnosti nejen finanční i nefinanční postihy, ale snaží se též o prevenci, a to například nadstandardní zdravotní péčí, kterou v různé podobě svým zaměstnancům letos nabízí 58 % respondentů (oproti 48 % v roce 2003). Zřetelně vzrostlo využívání jednorázových forem podpory zdraví, jako jsou příspěvky na očkování (21 % v roce 2003 na 35 % v roce 2004) či vitaminové balíčky (z 6 % na 14 %), mírný nárůst zaznamenala i dlouhodobá péče o zdraví (např. vyšetření v nadstandardním zdravotním středisku).

"Péče o zdraví se projevuje i v úsilí podniků o to, aby jejich zaměstnanci tzv. nepřecházeli z finančních důvodů nemoc. Snaží se proto kompenzovat ušlou mzdu – možnost zůstat určitý počet dnů v roce doma i bez lékařského potvrzení nebo dorovnání ušlého výdělku při nemoci nabízí dnes alespoň některým svým zaměstnancům 53 % respondentů, což je od loňského roku nárůst o třetinu," upozorňuje Milan Barták.

Růst mezd se téměř zastavil

V posledních čtyřech letech neustále klesá průměrný plánovaný i skutečný nárůst mezd. Nejvyšší nárůst mezd zaznamenaly stavebnictví, banky a finanční služby a média.

Plánovaný a skutečný nárůst mezd
Období (měsíc/rok) Původně plánovaný nárůst Skutečný nárůst
7/01-6/02 7,1 % 6,9 %
7/02-6/03 6,5 % 6,3 %
7/03-6/04 5,9 % 5,6 %
7/04-6/05 5,2 % -
Zdroj dat: studie PayWell 2004

K zastavení růstu došlo i u nástupních mezd absolventů škol, zejména vysokých. Po několika letech, kdy mzdy čerstvých vysokoškoláků rostly více než u středoškoláků, byla letos zaznamenána opačná situaci. Nárůsty ani u jedněch z nich však nejsou významné (1 % u absolventů VŠ a 2,2 % u SŠ).

Je libo mobil, notebook nebo auto?

Zaměstnavatelé se stále více orientují na zaměstnanecké výhody, které buď představují nezbytné pracovní nástroje (mobilní telefon, notebook), nebo jsou daňově výhodné. Studie stabilně zaznamenává nárůst zájmu zejména o penzijní připojištění – v roce 1999 je nabízela jen desetina respondentů, loni to byla polovina a letos už více než dvě třetiny.

Mezi nejčastější poskytované benefity patří podobně jako loni služební notebooky a mobilní telefony, podpora stravování, služební automobil, přístup k internetu z počítače pracovníka či příspěvky na jazykové kurzy.

Informace vyplývají z výsledků nejnovějšího vydání studie PayWell 2004: Studie odměňování a zaměstnaneckých výhod, kterou vypracovává oddělení Poradenství pro lidské zdroje společnosti PricewaterhouseCoopers.

Jak jste odměňováni vy? Jaké benefity vám váš zaměstnavatel poskytuje? Jaké výhody nabízíte vašim zaměstnancům?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2004 23:52, jezevec

Nikdo ovšem blba nenutí, aby pracoval za podmínek, které nepovažuje za výhodné.
Ostatně vysokoškolák by měl pracovní místa VYTVÁŘET a ne tupě čumět co kde dostane qýplatě.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2004 9:35, Jirka

Argument "Oni to dělaj taky" je ještě pochopitelný u dětí. Dospělí by už měli uvažovat na vyšší úrovni. Rozlišujme manažery a zaměstnavatele. Mnohdy jsou ti manažeři totiž zaměstnanci, nikoli zaměstnavateli. Toho pouze zastupují. Pokud takoví manažeři - zaměstnanci dělají svému zaměstnavateli škodu, měl by se o tom zaměstnavatel dozvědět. Pokud se k nim místo toho přidají jejich podřízení, jen jim pomáhají likvidovat výsledky firmy a tím i snižovat výdělky. Jak sám píšete, oni to dělají ve velkém. Takže se spokojíte s tím, že dostanete svůj kousek (držhubné) a o mnohem větší se necháte okrádat?

Skutečný zaměstnavatel (majitel firmy) to mnohdy dělá také a svým zaměstnancům ty výhody poskytuje, protože je to pro něj daňově výhodné. Problém je v tom, že mnozí zaměstnanci o takové výhody nestojí (mají jiné potřeby a tužby). A tak ty výhody čerpají jen někteří. Jsou i zaměstnavatelé, kteří si zaměstnaneckými výhodami optimalizují daně, ale zaměstnanci u nich nemají ani pořádné nářadí a pracoviště jsou ve stavu volajícím po pracovních úrazech a nemocech z povolání. Od takových zaměstnavatelů bych raději rychle odešel, i kdyby mě na chatu vozil firemní šofér Rolls Roycem.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

24. 9. 2004 | Petr Šafránek | 1 komentář

Jsou zaměstnanecké výhody pro zaměstnance?

Rozšířenou formou zaměstnaneckých výhod se staly příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění a životní pojištění zaměstnancům. Praxe ale bohužel často ukazuje, že zaměstnavatelé... celý článek

Zaměstnanecký benefit - firemní automobil

14. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jak ušetřit na daních - dejte zaměstnancům stravenky

14. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Typologie: chování lidí podle výše platu

23. 5. 2003 | www.vosanajazyku.com | 6 komentářů

Typologie: chování lidí podle výše platu

Mění se chování lidí podle toho, jak se mění výše jejich platu? Připravili jsme pro vás na poslední pracovní den týdne něco "lehčího" čtení.

České firmy: zbytečně přeautováno

20. 5. 2003 | Petr Vykoukal | 1 komentář

České firmy: zbytečně přeautováno

Představa, že by nadnárodní firma poskytla ve vyspělé zemi svému zaměstnanci služební vůz, kterým by se každý den ráno dovezl na pracoviště a večer zase domů, je z říše sci-fi. Úplně... celý článek

Partners Financial Services