Poslední šance na zahraniční výdělky

Poslední šance na zahraniční výdělky
Mohlo by se zdát, že na zajišťování letní práce v cizině je již pozdě. Není! Agentury studentům stále ještě nabízejí poslední volná místa v programech Work and Travel, máte možnost zúčastnit se au-pair pobytů. Ale pospěšte si, je už nejvyšší čas!

Jestliže jste studenty denního pomaturitního studia, můžete využít programů Work and Travel (WAT). Během nich se práce s cestováním obvykle míchá v poměru 3:1. Velice oblíbené jsou takové výlety do Spojených států, ale v nabídce bývá i Velká Británie, Francie, Jihoafrická republika, Kostarika nebo Kanada. Výše výdělku se v jednotlivých zemích liší, obecně počítejte s tím, že až polovinu můžete utratit za ubytování, stravu a případné následující cestování. Ve dvou agenturách, které tyto pobyty zprostředkovávají (Student Agency a GTS International), jsem se zeptala, zda ti, kteří se rozhodli na poslední chvíli, mají ještě nějaké možnosti.

Spojené státy americké

Obě agentury ještě zprostředkování WAT nabízejí, ale musíte si pospíšit. Vyřízení dokumentace trvá přes 2 měsíce, a tak nejbližší možné datum odletu je v červenci. U Student Agency za službu zaplatíte v přepočtu 15 150 korun, u GTS International o 150 korun více. V ceně je zahrnut přijímací pohovor do agentury, informační brožura, informační schůzka, telefonická asistence po dobu 24 hodin od odletu a pojištění po celou dobu pobytu. Musíte si připlatit tři tisíce za vízum, jehož vyřízení vám agentura zařídí, a minimálně 8 700 korun za letenku.
Pracovní místo si však už budete muset najít sami. Je dobré vědět, že bez sehnaného místa neobdržíte vízum (jedná se o tzv. kulturně-výměnné vízum J-1, které vás opravňuje ke čtyřměsíčnímu pobytu v USA a na které se dá také pracovat)! Pro ty, kteří se stihli přihlásit včas, agentura nabízí i vyhledání zaměstnavatele - v tom případě se za program platí celkem 22 350 korun. Výše výdělku ani počet odpracovaných hodin nejsou omezeny. Při čtyřiceti hodinách týdně si i při minimální mzdě během tří měsíců přijdete na 80 000, ale lze prý vydělat i 300 000 korun. Někdy vám je ubytování zajištěno přímo s prací, někdy si jej musíte hledat sami, vše závisí na konkrétním zaměstnavateli.
V USA nejsou do programů Work and Travel přijímáni studenti posledních ročníků vysokých škol. Uchazeč o WAT musí mít před sebou alespoň jeden semestr studia, nestačí mít před státnicemi a dopisovat diplomku. Požadována je také dobrá znalost jazyka.

Velká Británie

GTS International stále ještě nabízí pracovní pobyty, u kterých vám práci sežene přímo. Většinou se jedná o práci v zábavním parku. Minimální délka práce je osm týdnů, nastupuje se ve čtyřech termínech od května do srpna. Volných míst je však již velmi málo.

Francie

Zde je nabídka obou agentur stejná, za cenu 14 200 korun (490 amerických dolarů) se vám dostane zdravotního pojištění, informací po příjezdu do Francie a telefonické podpory po celou dobu pobytu. Po příjezdu do Francie se musíte zúčastnit tzv. "orientation" – informační schůzky. Ta se koná pouze v Paříži, takže i kdybyste chtěli pracovat jinde, musíte pár dní ve městě nad Seinou strávit. Jistě vám to ale vadit nebude.
Práci i bydlení si hledáte sami a dle sdělení pracovnic agentur se to nakonec všem povede. Se smlouvou od zaměstnavatele se obrátíte na francouzské ministerstvo práce, které vám za poplatek asi 5 euro během 5 dnů vydá krátkodobé pracovní povolení. Za nájem bytu zaplatíte v Paříži něco mezi jedenácti a devatenácti tisíci korun, z těchto důvodu bydlí obvykle více studentů pohromadě.
Při minimální mzdě a čtyřiceti hodinách týdně bude váš měsíční příjem činit asi 34 000 korun. Ve Francii je takto možno pobývat maximálně 3 měsíce, GTS nabízí práci ve Francii po celý rok, zatímco Student Agency pouze v letních měsících. Program je určen i pro studenty posledních ročníků, podmínkou je ukončení pracovního pobytu do šesti měsíců od konce studia.

Jižní Afrika

Obdivovat národní parky a nespoutanou přírodu máte možnost přes GTS International za 21 600 korun, ve kterých je zahrnuto vyřízení pracovního víza a 7 dní pobytu v Kapském Městě s programem a výlety. Dalších alespoň 17 000 korun dáte za zpáteční studentskou letenku, ani pojištění není v ceně zahrnuto.
Práci i ubytování si sháníte sami až na místě, do Jihoafrické republiky je možno vycestovat na 3 – 12 měsíců. Aby se vám náklady vrátily, doporučuje se pracovat zde co nejdéle, výdělky v JAR totiž nejsou tak vysoké jako v ostatních zemích – pohybují se mezi 400 a 1 000 korunami denně.

Práce přes agentury

Neutrácejte čas ani peníze za telefon, přes klasické personální agentury jako jsou Grafton, Manpower, Adecco nebo Axial zahraniční brigádu neseženete. Raději zkuste agentury nabízející kombinaci studia jazyka s prací. I zde se však vyplatí dlouhodobější pobyt. Například půlroční jazykový kurz v Anglii vás vyjde na 23 000 korun. Po zaplacení kurzovného máte nárok na studentského vízum, které vás opravňuje i k práci v rozsahu 20 hodin týdně. Počáteční náklady se vrátí zhruba po 3 měsících pobytu, takže pokud chcete "zadarmo" strávit prázdniny v cizí zemi a přiučit se jazyku, mohla by vás i tato možnost zaujmout. Navíc není podmínkou být studentem.

Au-pair

Pokud vám nevstávají vlasy hrůzou při pomyšlení na dětské žvatlání, zkuste vyjet jako au-pair. Nejrozšířenějším a pro krátký letní pobyt také nejsnadněji dosažitelným cílem je Velká Británie. Rozsah práce se pohybuje v rozmezí 20 – 25 hodin týdně. Víkendy a večery máte volné, večerní hlídání je zhruba 2x týdně. Ubytování a strava je v rodině zdarma. V Británii se kapesné pohybuje mezi 40 a 60 librami za týden. Na rozdíl od ostatních zemí není problém vyjet sem přes léto jako au-pair pouze na 3 měsíce. Navíc pro práci au-pair nepotřebujete vízum ani pracovní povolení.
Pokud se rozhodnete pro Německo, i zde se vám může podařit sehnat prázdninový letní pobyt na 3 měsíce, většinou je však vyžadováno 6 – 12 měsíců. Kapesné je minimálně 205 euro měsíčně.  Agentury většinou nabízí pobyty od 6 do 12 měsíců. Kapesné dostáváte okolo 270 euro, z čehož si platíte jazykové kurzy, které jsou ve Francii pro všechny au-pair povinné. V každém případě dostat se na prázdniny jako au-pair do Francie vyžaduje notnou dávku štěstí.
Ve Spojených státech je požadovaná délka pobytu 10 – 12 měsíců. Kapesné činí v průměru 140 dolarů týdně, někdy rodina dívce hradí i část letenky z Evropy do USA.
Agentury nabízejí zprostředkování pobytů za dva až tři tisíce korun rozdělené na registrační poplatek 500 korun a doplatek těsně před odjezdem. Dalším vaším výdajem bude vízum a cesta.

Práce na vlastní pěst

Nechcete-li zbytečně cpát astronomické sumy agenturám a patříte-li mezi odvážlivce, není co řešit. Můžete zkusit hledat práci až na místě nebo kontaktovat zaměstnavatele již z České republiky. Za tímto účelem nabízí spousta agentur i soukromých osob katalog s kontakty na firmy v zahraničí. Jeho cena se pohybuje mezi 190 a 900 korunami. Buďte však opatrní, může se mezi nimi vyskytnout i spousta podvodníků. Raději si nechejte katalog poslat na dobírku, nebo si domluvte jeho osobní vyzvednutí. Značně neseriózně působí nabídka zaslání katalogu e-mailem. Mezi nabízenými pozicemi figuruje nejčastěji práce na farmách, pomoc v restauracích a úklid. Nejlepším způsobem získání práce je samozřejmě přes doporučení kamarádů nebo známých.

Důležité informace
Pracovní vízum
Minimální hodinová mzda
Doprava letecky (student. zpáteční)
Doprava autobus (student. zpáteční)

Velká Británie

2 350 Kč (50 GBP)

4,20 GBP

Londýn 2 990 Kč
Londýn 1 999 Kč

Německo

970 Kč (30 EUR)

6,85 EUR

Mnichov 5 300 Kč

Mnichov 1 600 Kč

Francie

 3 900 Kč (120 EUR)*

6,67 EUR

Paříž 5 400 Kč
Paříž 3 900 Kč

USA

3 000 Kč**

5,15 USD

New York 8 700 Kč 
---
Vysvětlivky: *platí pro au-pair pobyty; krátkodobé pracovní povolení se vyřizuje až na místě - viz. WAT Francie
**vízum J-I, kdy zaměstnavatele musíte mít zajištěného dopředu. Za vyřízení víza poplatek 150 Kč. 

Máte pro strach uděláno?

Spousta z vás jistě zastává názor, že po poli za ním žádná kontrola pobíhat nebude Pokud náhodou ano, počítejte s problémy. Budete-li pracovat na černo, vaše hodinová mzda může být samozřejmě nižší než předepsané minimum. Vězte, že pro většinu evropských zemí vízum nepotřebujete – jako turisté můžete v zemi pobývat po dobu 90 dní, ve Velké Británii dokonce 180 dní. Přeji vám hodně štěstí a vydařené léto.

Jaké máte zkušenosti s prací mimo republiku? Chystáte se v létě pracovat do zahraničí? Máte už sjednaný kontrakt, nebo jste se rozhodli v posledních dnech?  Připojte své zkušenosti a názory!


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

23. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracovní dohody zase jinak. Ve hře jsou limity a rezervace

Od července mají platit nová pravidla u dohod o provedení práce. Počítají se zavedením dvou limitů, nad které se bude odvádět pojistné. Kvůli kritice z řad odborníků a zaměstnavatelů... celý článek

Partners Financial Services