Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství

Peníze, které vám dá stát: Peněžitá pomoc v mateřství
K finančnímu zabezpečení po dobu porodu a mateřské dovolené je možné čerpat tzv. peněžitou pomoc v mateřství. Za určitých okolností se vztahuje i na muže. Přečtěte si, kdy a za jakých podmínek na ni získáte nárok a kdy nikoliv.

Peněžitá pomoc v mateřstvípatří mezi dávky nemocenského pojištění. Je tedy vázána na účast na nemocenské pojištění v zaměstnání nebo při podnikání.

Kde se dávka vyřizuje

Žádanku o peněžitou pomoc v mateřství ženám vystavuje gynekolog. Ty pak tuto žádanku odevzdávají zaměstnavatelům, kteří ji odešlou na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.

Požádat o tuto pomoc mohou také muži, kteří pak ovšem musí okresní správě sociálního zabezpečení doložit písemnou dohodu uzavřenou s matkou dítěte, že dítě převzali do své péče.

Potřebné tiskopisy

žádanka o peněžitou pomoc v mateřství má předepsaný formát, vystavuje ji gynekolog.

Podmínky nároku na dávku

Na peněžitou pomoc v mateřství mají nárok ženy v období šest až osm týdnů před termínem porodu (přesné datum si zvolí žena). Podmínkou je, aby byly účastníkem nemocenského pojištění nebo byly v ochranné lhůtě z ukončeného zaměstnání, která trvá v případě těhotných žen 180 kalendářních dnů.

Současně je stanovena povinná minimální délka účasti na nemocenském pojištění, která činí 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je kromě splnění této podmínky nutné, aby potřebnou dobu platily nemocenské pojištění jako OSVČ, a to minimálně 180 kalendářních dnů v posledních 12 měsících. Tyto doby účasti na pojištění se zjišťují k datu šesti týdnů před stanoveným termínem porodu.

Obdobné podmínky platí také pro otce dětí, s tím že se zkoumají ke dni nástupu na peněžitou pomoc v mateřství.

Výše dávky

Peněžitá pomoci v mateřstvíse vyplácí za kalendářní dny a činí 70 procent redukovaného denního vyměřovacího základu, který se vypočítává z hrubé mzdy z posledního zaměstnání za posledních 12 měsíců. Pokud poslední zaměstnání trvalo kratší dobu, než je zmiňovaných dvanáct měsíců, vypočítává se z celkové délky zaměstnání.

Peněžitá pomoc v mateřství 2010


Peněžitá pomoc v mateřství 2011

Jak dlouho lze dávku pobírat

Peněžitá pomoc v mateřství se poskytuje v délce 28 týdnů, v případě narození více dětí (dvojčat, trojčat, čtyřčat aj.) se její vyplácení prodlužuje na 37 týdnů.

U mužů se peněžitá pomoc v mateřství poskytuje v délce 22 týdnů, pokud převezmou do své péče dvojčata, trojčata či ještě více dětí, prodlužuje se na 31 týdnů.

Některá úskalí spojená s dávkou

Některé typické situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

  1. V současné době pobírám rodičovský příspěvek. Starám se totiž o dvouletou dceru. Měla jsem pracovní poměr na dobu určitou, který mi skončil před rokem. Nyní jsem znovu těhotná. Jak to bude s mými mateřskými dávkami?
    Protože v současnosti nemáte pracovní poměr, nejste účastna na nemocenském pojištění, a proto nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Zcela bez prostředků ovšem nezůstanete. Ode dne porodu budete rovnou dostávat rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě.
  2. Pracuji ve dvou pracovních poměrech současně. Jsem těhotná. Budu pobírat dvě peněžité pomoci v mateřství?
    Pokud splníte potřebnou minimální dobu účasti na nemocenském pojištění v obou pracovních poměrech, můžete získat peněžitou pomoc v mateřství, vypočtenou z výše příjmů,kterých jste dosáhla v obou zaměstnáních.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2011 13:43, Jana

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli budu mit nárok na porodné kdyz jsem sama a ziji u rodiču ale dite má příjmení po otci. Počítá se do toho i jeho příjem nebo příjem rodiču?

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

6. 8. 2010 | Věra Tůmová | 16 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Jak se vás dotknou změny podle nové vlády

Nadcházející čtyři roky čeká obyvatele České republiky řada změn, které připravuje podle programového prohlášení nová vláda. Minimálně reformy daní, důchodového, zdravotnického či vzdělávacího... celý článek

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

20. 7. 2010 | Petr Kučera | 24 komentářů

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými... celý článek

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

9. 7. 2010 | Petr Kučera | 2 komentáře

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

Vrácení mateřské na vyšší úroveň z roku 2009 asi potěšila řadu novopečených rodičů. Někteří ale kvůli nechtěné mezeře v zákoně nezískají maximum za všechny měsíce. Přijdou tím minimálně... celý článek

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

19. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a odsouhlasili zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Matky, které zatím pobírají nižší mateřskou, dostanou od státu za letošek doplatek. Spočítejte... celý článek

Další krok ke zvýšení mateřské. Věříte, že bude úspěšný?

15. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Další krok ke zvýšení mateřské. Věříte, že bude úspěšný?

Poslanci opět schválili vrácení výše peněžité pomoci v mateřství na loňskou úroveň. Jenže se nejspíš budou muset postavit ještě prezidentovu vetu. Stihnou to podle vás do voleb? Napište,... celý článek

Partners Financial Services