Otcové: na dovolenou po narození dítěte zapomeňte

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 23. 7. 2010
Otcové: na dovolenou po narození dítěte zapomeňte
Plán bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) na týdenní otcovskou dovolenou se odkládá na neurčito. Důvodem je podle očekávání nedostatek peněz ve státním rozpočtu.

Otcové si na státem placenou dovolenou po narození dítěte ještě počkají. "Kvůli nutným úsporám musíme obtížně škrtat sociální pomoc v řadě oblastí, kde je to velmi nepříjemné, včetně dávek zdravotně postiženým. Nedokážu si tedy představit, že bychom teď na druhé straně zvyšovali rozpočtové výdaje nějakou novou dávkou," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"S návrhem na zavedení otcovské dovolené nicméně věcně souhlasím a myslím, že na ni časem dojde. Určitě ale ne po dobu rozpočtové krize," dodává Drábek.

Takzvaný prorodinný balíček, navržený tehdejším ministrem Nečasem, sice schválila Topolánkova vláda už v roce 2008, sněmovna jej ale do letošních voleb nestihla projednat.

Návrh mimo jiné předpokládal, že by stát platil otcům během týdenní dovolené zhruba 70 procent jejich mzdy, tedy stejně jako dostávají ženy u peněžité podpory v mateřství. Otcové by si mohli dovolenou vybrat do šesti týdnů po narození dítěte. Podobně jako u mateřské by šlo o peníze z nemocenského pojištění. Rozpočet by tato novinka stála kolem půl miliardy korun ročně.

Spočítejte si, co s vašimi příjmy udělá narození dítěte

Podpora částečných úvazků

Současná Nečasova koaliční vláda nicméně plánuje uskutečnit alespoň některé body původního prorodinného balíčku, jehož spoluautorkou je i bývalá poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Jednou z chystaných novinek jsou slevy na pojistném pro zaměstnavatele, kteří vytvoří částečný úvazek pro rodiče s dětmi do šesti let, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované. Sleva má činit 7200 korun ročně a zřejmě ji půjde využít nejdříve od roku 2012.

Koalice původně zvažovala i plošnou podporu částečných úvazků nebo alespoň rozšíření zmíněných skupin také o zaměstnance starší 55 let či absolventy.

"Samozřejmě že bych rád podpořil rozvoj částečných úvazků nějak výrazněji. Ale v českém prostředí lze bohužel očekávat, že plošná podpora by byla využívána výrazně nad rámec jejího smyslu. A dočkali bychom se možná toho, že najednou by půlka zaměstnanců pracovala na poloviční úvazek jenom proto, aby firma dostala podporu od státu," vysvětluje Drábek.

Hlídání děti si odečtěte z daní

Koalice chce také podpořit služby spojené s hlídáním dětí, ať už jde o firemní školky nebo sousedskou výpomoc. Platby za tyto služby by si rodiny mohly nově odečítat od základu daně.

Konkrétní podoba tohoto zvýhodnění zatím není známa. Zřejmě bude součástí zcela nového zákona o daních z příjmů, účinného pravděpodobně od roku 2012. Podle předvolebních plánů TOP 09 by tato daňová úleva měla být limitována výší minimální mzdy a dosažením dvanácti let věku dítěte.

Jaké změny se chystají v mateřské a rodičovské dovolené si přečtete v zbytku článku na aktuálně.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

20. 7. 2010 | Petr Kučera | 24 komentářů

Nová vláda: omezí porodné, ale mateřskou nesrazí

Nečekaně výrazné omezení porodného, ale také překvapivé ponechání vyšší mateřské a jen relativně drobné škrty v rodičovském příspěvku. Takové změny čekají od roku 2011 na rodiny s malými... celý článek

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

9. 7. 2010 | Petr Kučera | 2 komentáře

O tisícikoruny přijdou ženy na mateřské kvůli mezeře v zákoně

Vrácení mateřské na vyšší úroveň z roku 2009 asi potěšila řadu novopečených rodičů. Někteří ale kvůli nechtěné mezeře v zákoně nezískají maximum za všechny měsíce. Přijdou tím minimálně... celý článek

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

19. 5. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Mateřská je zase vyšší a stát vám doplatí rozdíl. Spočítejte si, kolik.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a odsouhlasili zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Matky, které zatím pobírají nižší mateřskou, dostanou od státu za letošek doplatek. Spočítejte... celý článek

Maminky se sníženou mateřskou možná získají doplatek

29. 1. 2010 | Petr Kučera

Maminky se sníženou mateřskou možná získají doplatek

Peněžitá pomoc v mateřství se téměř jistě vrátí na vyšší loňskou úroveň. Nečekanou šanci mají dokonce i ženy, které od začátku ledna dostávají zhruba o pětinu nižší mateřskou, než by... celý článek

Partners Financial Services